Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A háromféle vérnyomás-csökkentőt tartalmazó tabletta hatékonyabb

A háromféle vérnyomás-csökkentő hatóanyag kis dózisait kombináló tablettával szignifikánsan nagyobb mértékben sikerült a betegeknél elérni a vérnyomás célértéket, mint a szokásos terápia során alkalmazott készítményekkel.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az új kutatás eredményeiről az Amerikai Kardiológiai Szövetség 67. éves ülésén számoltak be.

A három hatóanyagot tartalmazó készítmény alkalmazása során a mellékhatások gyakorisága nem emelkedett számottevő mértékben.

„A betegek 70 százalékánál sikerült elérni a célértéket, és ennek előnyei azonnal tapasztalhatóak voltak, és hat hónapon keresztül fenn is maradtak, szemben a hagyományos terápiával, ahol ez az arány 6 hónap alatt érte el az 55 százalékot, ezt megelőzően pedig ennél is alacsonyabb volt” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Ruth Webster. „Az eredmények alapján azt a következtetést vontuk le, hogy ez az új vérnyomás-csökkentő terápia hatékonyabb és ugyanolyan biztonságos, mint a jelenlegi kezelések.”

A hatékony antihypertensiv szerek széles körű elérhetősége ellenére a magas vérnyomás továbbra is az egyik első számú egészségügyi probléma világszerte. A hypertonia hatékony kezelése hozzájárul a szívinfarktus, stroke és vesebetegségek prevenciójához. Ugyanakkor világszerte nagyon sok hypertoniás beteg semmilyen kezelést nem kap, és a kezelt betegeknek is csupán egyharmadánál sikerül elérni az ajánlott vérnyomáscsökkentést. A célérték eléréséhez gyakran több hatóanyag egyidejű alkalmazása szükséges, a komplex terápia viszont rontja az adherenciát, mivel a betegek nem szedik megfelelően a többféle gyógyszert.

A TRIUMPH vizsgálatba 700 beteget vontak be, akik átlag életkora 56 év volt és 58 százalékuk volt nő. A vizsgálati résztvevők átlagos vérnyomása 154/90 Hgmm volt. A bevonás előtt 59 százalékuk egyáltalán nem részesült antihypertensiv kezelésben, és a résztvevők 32 százaléka szenvedett diabetesben vagy krónikus vesebetegségben.

A betegeket a kombinációs tablettával történő vagy a hagyományos kezelésre randomizálták. A kombinációs tabletta 20 mg telmisartant, 2,5 mg amlodipint és 12,5 mg chlorthalidont tartalmazott. A hagyományos kezelés során a betegek a kezelőorvosuk által választott gyógyszert kapták.

Kapcsolódó tartalmak

A vizsgálat elsődleges végpontja azoknak a betegeknek az aránya volt, akik hat hónap alatt elérték a 140/90 Hgmm-es vagy ez alatti célértéket (diabeteses és veseelégtelenségben szenvedő betegeknél legfeljebb 130/80 Hgmm).

A hagyományos kezelést kapó betegekkel összehasonlítva a kombinált tablettával kezelt résztvevők közül szignifikánsan többnél sikerült elérni a célértéket. Az átlagos vérnyomás-csökkenés a kombinált készítmény esetében 8,7 Hgmm volt, míg a hagyományos terápiával kezelt résztvevőknél 4,5 Hgmm. Hat hónap elteltével a résztvevők 83 százaléka továbbra is szedte a kombinációs tablettát, a hagyományos kezelést kapó csoportban pedig a betegek egyharmada szedett legalább kétféle vérnyomás-csökkentőt.

A legnagyobb eltérést a két csoport között hat hét elteltével tapasztalták, amikor a kombinált készítményt szedők 68 százaléka érte el a vérnyomás célértéket, a hagyományos szerekkel kezelt csoportban ez az arány viszont csak 44 százalék volt. Ez 53 százalékos hypertonia kockázatcsökkenést jelent a kombinációs tablettát szedők esetében.

Mellékhatások miatt gyakorlatilag ugyanannyi résztvevő váltott gyógyszert mindkét csoportban (6,6% a kombinációs készítmény csoportban vs 6,8% a hagyományos kezelés csoportban), vagyis az új terápiás megközelítés biztonságossága is igazolódott.

A kombinációs tablettában található hatóanyagok mindegyike más hatásmechanizmussal rendelkezik, és már korábban is alátámasztották a vérnyomás csökkentésében, illetve a szívbetegségek és stroke miatti halálozás és szövődmények prevenciójában való hatásosságukat.

„A 70 százalékos célérték elérés jelentős eredményt jelentene még a fejlett országokban is. A legtöbb hypertonia irányelv a kezelés kezdeti szakaszában nem javasolja a kombinációs terápiát, a mi eredményeink viszont felvetik ezeknek az ajánlásoknak a felülvizsgálatát.”

Címkék

Az alábbi címkék egyikére kattintva további híreket, cikkeket, tanulmányokat olvashat a témában.

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés