Jó befektetés a gyógyszeripar Magyarország számára

A gyógyszeripar ígéretes befektetés Magyarország számára: ezt állapította meg a többi között a mai napon megrendezett Gyógyuló egészségügy című konferencián, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) és a Nézőpont Intézet által készített tanulmány.

hirdetés

Az ágazat nemzetgazdaságban betöltött szerepét bizonyítja, hogy az egy foglalkoztatottra eső teljesítményt elemezve a gyógyszergyártás az ágazati rangsor élén áll a bruttó hozzáadott érték, második helyen a kibocsátás alapján, külgazdasági szempontból pedig az ország húzóágazata lehet.

A Nézőpont Intézet Gyógyuló egészségügy című konferenciáján mutatták be a Magyosz tagvállalatairól, valamint a magyar gyógyszeripar nemzet- és külgazdasági jelentőségéről készült tanulmányt. A gyógyszerpiac helyzetéről és jövőjéről szóló eseményen ismertetett hiánypótló elemzés átfogó képet ad a gyógyszeripar helyzetéről és számszerűsíti az iparági hozzájárulást a magyar gazdaság teljesítményéhez.

Az elemzés alapján elmondható, hogy a Magyosz tagjai jelentős szereplői a magyar nemzetgazdaságnak, mind a hozzáadott érték, mind a foglalkoztatás, mind pedig az exporttevékenységük által hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez. Kiterjedt beszállítói hálózatuk révén teljesítményük más iparágakra is kihat, ezért is különösen fontos, hogy megkülönböztetett figyelemmel tekintsünk az ágazatra.

A tanulmány elemzői bemutatták, hogy a gyógyszeripar a magyar nemzetgazdaság zászlóshajója, hiszen az iparág kibocsátása folyó áron megközelíti az 1000 milliárd forintot, miközben az éves növekedési üteme meghaladja a nemzetgazdaság átlagos növekedési ütemét.

Ágazati összehasonlításban, az egy foglalkoztatottra eső teljesítményt elemezve a gyógyszergyártás az ágazati rangsor élén áll a bruttó hozzáadott érték, és második helyen a kibocsátás tekintetében.

A tanulmány rávilágított arra is, hogy a magyarországi gyógyszergyártás exportorientált, a külgazdasági növekedés egyik motorja. A teljes exportbevétel 2016-ban 902 milliárd forint volt. Az ágazat külgazdasági szerepét bizonyítja, hogy a gyógyszeriparban az egy foglalkoztatottra 26,6 millió külkereskedelmi többlet esik, ami csaknem háromszorosa a járműiparnak (9,9 millió Ft/fő) és a gépgyártásnak (9,2 millió Ft / fő).

A magyar gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparág Magyarországon, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik.

A világgazdasági válság ellenére a szektor teljesítménye az elmúlt években nem romlott, ugyanakkor a szabályozás és a különböző kormányzati programok érzékenyen érintették, melyek csökkentették a szektor növekedési potenciálját.

Összességében tehát elmondható, hogy a gyógyszergyártás annak ellenére húzóágazat, hogy jelentős különadók sújtják, és a válságkezelés utóhatásaként pedig még mindig restriktív az ágazat szabályozása.

A hazai gyógyszeripar egyben a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat, a szektor teljes kutatási-fejlesztési kiadása 2016-ban 65,4 milliárd forintra becsülhető.

Az elemzésbe bevont, hazai telephelyű és hazai gyártási tevékenységet folytató Magyosz-tagvállalatok kiemelkedőek a beruházási aktivitásukat tekintve: jellemzően folyamatosan bővítik és korszerűsítik a termeléssel kapcsolatos kapacitásaikat. 2014 és 2016 között a termeléssel, termeléstámogatással kapcsolatos beruházásaikat 38 milliárd forintról 48 milliárdra növelték. Ezen gyógyszeripari beruházások nagy előnye, hogy a szereplők hosszú távra terveznek Magyarországon: a termelőkapacitások egy része már több mint egy évszázada a gyógyszeripar szolgálatában áll.

Jelentős összegekkel járulnak hozzá az államháztartás egyensúlyának megteremtéséhez. Különféle adók és hozzájárulások formájában 2016-ban 78,5 milliárd forintot fizettek be. Fontos megállapítás, hogy ezen vállalkozások mindegyike Magyarországon adózik, a megtermelt profitot nem viszi ki az országból.

A gyógyszeripar jelentős szereplő a foglalkoztatás szempontjából is. A foglakoztatás tekintetében is kiemelkedik a gyógyszergyártás, az egyik legmagasabb jövedelmet biztosító ágazatról beszélünk. Ez természetesen összefügg azzal, hogy az ágazatban kiemelkedően magas a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, valamint, hogy a tagvállalatok egy egészséges bér- és javadalmazási struktúrát alakítottak ki. A hazai gyógyszeripar élen jár a magas képzettségűek foglalkoztatásában is. A 18 ezer foglalkoztatott közül 2190 (12 százalék) fő dolgozik K+F-területen, ami többszöröse a nemzetgazdasági átlagnak (1,8 százalék) és megelőzi a többi iparágat is.

Greskovits Dávid, a Magyosz elnöke elmondta, hogy az ágazat jelenleg is erős motorja a hazai gazdaságnak, azonban a kormányzati szabályozókra való érzékenysége miatt tudatos fejlesztése és támogatása jelentős mértékben javítaná a magyar gazdaság teljesítményét, pozitívan járulhat hozzá a magas végzettségű munkaerő itthon tartásához, továbbá – pozitív külkereskedelmi mérlegével – hozzájárulna Magyarország külgazdasági pozíciójának erősítéséhez is.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MAGYOSZ