Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kombinációs terápiával zsírsejtekké transzformálhatóak az emlőráksejtek

Egy innovatív daganatellenes terápia segítségével a malignus emlőráksejtek zsírsejtekké alakíthatóak, ez által megelőzhető a metasztázisok kialakulása.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A svájci kutatók eredményeit összefoglaló tanulmány a Cancer Cell folyóiratban jelent meg. A kutatás során a tumorsejtekre jellemző nagyfokú plaszticitást vizsgálták, ami a daganat számára lehetővé teszi, hogy gyorsan alkalmazkodjon a környezetéhez és a test más részeire is átterjedjen.

Ez a magzati fejlődéshez kulcsfontosságú celluláris folyamat a tumorsejtekben reaktiválódik, így a daganatos sejtek képesek lesznek megváltoztatni a molekuláris tulajdonságaikat, és ez által a daganatról leválva a test más szerveiben is meg tudnak telepedni.

Az epithelialis-mesenchimalis átalakulásra (EMT) való képességet a tumorsejtek metasztázisképzésre használják ki, a kutatók viszont megfordították a folyamatot, és a plaszticitást arra használták fel, hogy az emlőráksejteket zsírsejtekké alakítsák át. Ez által megakadályozták, hogy a daganat átterjedjen a környező szövetekre és bejusson a vérkeringésbe, és így meggátolták a metasztázisok kialakulását. A kísérlet során nem minden daganatsejt alakult át zsírsejtté, de amelyeknél lezajlott az adipogenezis, azoknák ez irreverzibilis volt, vagyis nem alakultak vissza daganatos sejtté.

Ehhez a kutatócsoport két hatóanyag, az antidiabetikus hatású rosiglitazon és a daganatellenes trametinib kombinációját alkalmazta az állatkísérletek során. A kutatás vezetője szerint a jövőben ez az innovatív terápiás módszer kombinálható lesz a hagyományos kemoterápiával, és így mind a primer daganat növekedése, mind pedig a tumorsejtek terjedése megakadályozható lesz.

Kapcsolódó tartalmak

A kutatás eredménye azt is alátámasztja, hogy a tumorsejtek az őssejtekhez hasonló nagyfokú plaszticitással rendelkeznek, ami a jövőben szintén új terápiás megközelítések alapja lehet.

 

Forrás: Gain Fat—Lose Metastasis: Converting Invasive Breast Cancer Cells into Adipocytes Inhibits Cancer Metastasis, Volume 35, Issue 1, 14 January 2019, Pages 17-32.e6

Fordította: Dr. Kaló Anna

Referencia:

Pharmafile

Címkék

Az alábbi címkék egyikére kattintva további híreket, cikkeket, tanulmányokat olvashat a témában.

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés