Kutatók gyógyszeres kezeléssel állították helyre a légzést gerincsérülést követően

Kutatók szerint egy új gyógyszeres terápiával gerincsérülés miatt nyaktól lefelé bénult kísérleti állatokban helyreállítható a légzés.

hirdetés

A várakozásaik szerint „az izgalmas, bár korai” eredmények segítségével a lebénult betegeknek nem lenne szüksége lélegeztető gépre.

A kutatás összefoglalója a Cell Reports folyóiratban jelent meg. Az eredmények lényege, hogy a szervezetnek nem feltétlenül van szüksége az agyra a légzéshez, ha a gerincvelői ideg aktiválható.

Normál esetben az agyból érkező és oda visszajutó jelek kontrollálják a légzést. Ha viszont a nyaki gerincvelő megsérül, ezek az üzenetek nem jutnak el a rendeltetési helyükre, és a beteget géppel kell lélegeztetni.

A kutatók már régóta igyekeznek megoldást találni arra, hogy hogyan lehet a gerincvelő sérülést kiküszöbölni, de a Case Western Reserve University kutatói által kidolgozott módszer teljesen eltér az eddigiektől.

Dr. Silver és kollégái úgy látják, hogy megtalálták az az alternatív útvonalat, amely lehetővé teszi a gerincvelő által vezérelt légzést. A kutatók gyógyszeres és fényterápia kombinációját alkalmazták, és az eljárással sikerült irányítani a rekeszizom működését.

A kutatók szerint a mechanizmus meggátol egy olyan jelátviteli folyamatot, amely normál esetben elnémítja ezt a gerincvelői irányító rendszert.

Dr. Silver szerint „ez egy primitív válaszreakció, ami gyakorlatilag a gerincvelőben tárolódik vészhelyzet esetére, ha például levegő után kell kapkodni vagy veszélyhelyzetben sikításra van szükség.”

A kutatók szerint további állatkísérletekre van szükség, mert ugyan az észlelt izommozgás hasonló a légzéshez, nem biztos, hogy elég az életben maradáshoz.

„A célunk az, hogy a nyaksérülést szenvedett betegeket ne kelljen géppel lélegeztetni. A gépi lélegeztetés nagyon gyakran okoz fertőzéseket, ami a gerincvelő-sérülteknél a vezető halálozási ok.”

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

BBC