Nemzetközi intézménnyel kötött megállapodást az Országos Onkológiai Intézet

A daganatos megbetegedések hatékonyabb megelőzése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Prevenciós Kutató Intézet (IPRI) és az Országos Onkológiai Intézet (OOI) kedden Budapesten.

hirdetés

    A megállapodást Peter Boyle, a lyoni székhelyű IPRI igazgatója és Kásler Miklós, az OOI főigazgatója látta el kézjegyével.
    Az egyezmény - mint a dokumentum tartalmazza - a többi között lehetőséget nyújt a rákmegelőzés-kutatás terén elért legújabb eredmények azonnali cseréjére a partnerszervezetek között, és biztosítja közös konferenciák és tudományos ülések megrendezését.
    Továbbá lehetőséget nyújt magyar kutatóknak arra, hogy világszerte elismert intézményekben ösztöndíjasként bővíthessék ismereteiket az epidemiológia területén.
    Peter Boyle az aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatón  hangsúlyozta: Magyarország komoly tradíciókkal rendelkezik az onkológiai kutatások területén, és az OOI a világ egyik legrégebben működő rákgyógyászati intézménye.
    Mindennek nyomán mindig magas szintű onkológiai kutatás és ellátás jellemezte a magyar medicinát - tette hozzá.
    Általános üzenetük az, hogy a rák diagnózisa nem egyenlő a halálos ítélettel - mondta az IPRI igazgatója.
    Kásler Miklós azt hangsúlyozta, hogy a daganatos megbetegedések egyharmadának kialakulása megelőzhető, a betegek egyharmada gyógyítható, egyharmaduk esetében pedig emberhez méltó viszonyok teremthetőek az érintettek élete végéig.
    A prevenció célja a rákkeltő faktorok - mint a dohányzás, az alkoholizmus, a helytelen táplálkozás, a túlsúly, a fizikai aktivitás hiánya - kiiktatása.
    Ennek eszköze a szemléletváltozás elindítása is, annak érdekében, hogy az emberek egészségtudatosabban éljenek - mondta az intézményvezető professzor.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI