Biztató kutatási eredmények sclerosis multiplexben

A Roche által kifejlesztett ocrelizumab az első olyan vizsgálati készítmény, amely pozitív eredményeket mutatott relapszáló és primer sclerosis multiplex klinikai vizsgálatai során. Relapszáló SM két egyforma, fázis 3 vizsgálatában az ocrelizumab előnyösebb volt, mint a béta-1a interferon kezelés, valamint egy fázis 3 vizsgálatban elsőként mutatott hatékonyságot primer progresszív SM-ben.

hirdetés

A cég úgy gondolja, hogy a szer a betegség primer-progresszív típusára is hat, amelyre jelenleg nem létezik hatékony gyógymód. A Roche bejelentése alapján közel negyedével csökkenthető így majd a betegség által okozott rokkantság.

„Ezek a fázis 3 vizsgálatokból származó eredmények nagy reménységet jelenthetnek a primer-progresszív sclerosis multiplexes pácienseknek, akik számára eddig nem volt olyan kezelés, ami lassíthatta volna az állapotromlást” nyilatkozta Nick Rijke, a brit MS Society kutatási és protokoll ügyvezető igazgatója.

„A sclerosis multiplex hatékony kezeléseinek felkutatása a legfontosabb feladatunk az MS Society-ben, ez pedig egy nagy pillanat a számunkra. Eddig csak a legérdekesebb eredményeket jelentették be, úgyhogy nagyon várjuk a teljes konklúziót. Azt reméljük, hogy egy ennyire biztató kimenetel további fejlődést fog facilitálni a betegség legyőzésében”.

A vizsgálatok során a szert a Merck által gyártott készítménnyel (interferon-béta-1a) hasonlították össze, amely a relapszusokat nagyjából harmadával szorítja vissza. Az ocrelizumab – jelenleg márkanév nélkül – az éves relapszusokat a 46 és 47 százalékkal csökkentette le a két vizsgálat során. A legnagyobb előnye azonban az, hogy a már használatban lévő gyógyszerhez képest kevesebb mellékhatást tapasztaltak.

A Roche 2016 első felében tervezi benyújtani az ocrelizumab forgalomba hozatali engedélye iránti kérelmét relapszáló SM és PPSM indikációkban az OPERA I és II, illetve az ORATORIO vizsgálatok eredményei alapján.

Az OPERA vizsgálatok tudományos bizottságának elnöke szerint ennek a három vizsgálatnak az eredményei megváltoztatják az SM kezelését, és átformálják a betegségről alkotott ismereteket, többek között a B-sejtek szerepéről kialakult képet is. Az eredmények alapján indokolt lehet a SM korai kezelésére is nagyobb hangsúlyt fektetni – jelenleg sok orvos csak előrehaladott stádiumban kezdi el a beteget kezelni az úgynevezett nagy hatékonyságú szerekkel.

A PPSM-ben szenvedő alanyokon végzett ORATORIO vizsgálatban az ocrelizumab jelentősen csökkentette a klinikai rokkantság progresszióját, valamint csökkentette a krónikus gyulladásos agyi léziók mennyiségét és az agytérfogat csökkenését.

 

Roche.com

Szerző:

PHARMINDEX Online