Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Őssejtekről és regeneratív medicináról tanácskoztak a SOTE kutatói

Az őssejtek és regeneratív medicina témakörében a Semmelweis Egyetemen folyó kutatásokat ismertették a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán rendezett egynapos szimpóziumon.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az előadók prezentációi a teljes szervrendszert lefedték, így átfogó képet adtak a témakörről az érdeklődő PhD-hallgatóknak, akik akkreditált kurzusként vettek részt a programon.

Dr. Merkely Béla rektor, a klinika igazgatója megnyitójában hangsúlyozta, hogy a helyszín ellenére számos diszciplína szerepel az előadások témái között. Az egyetemen a kutatásoknak transzlációs irányba kell fordulnia – hangsúlyozta a rektor, amihez fontos, hogy az elméleti intézetek közeledjenek a klinikákhoz, ez a rendezvény pedig lehetőséget ad a kutatóknak, hogy jobban megismerjék egymás munkáját. Ugyanis ahhoz, hogy a regeneratív medicinában komoly eredményeket lehessen elérni, az egyetem kiváló kutatóinak fel kell ismernie az együttműködési lehetőségeket – tette hozzá.

Az akkreditált PhD-kurzusként is meghirdetett program szervezői Dr. Földes Gábor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika docense, az Őssejtlaboratórium és munkacsoport vezetője, valamint Pahor Nikolett biotechnológus voltak. Mint arról Pahor Nikolett honlapunknak beszámolt, elsődleges céljuk volt eszmecserét kezdeményezni azokkal a kutatókkal, akik hozzájuk hasonlóan szintén az őssejtek és regeneratív medicina témakörében végeznek kutatómunkát. Örömét fejezte ki a várakozáson felüli érdeklődésért, és kiemelte, hogy az előadások a teljes szervrendszert lefedték, így nagyon változatos prezentációkat hallgathattak meg a PhD-hallgatók és az érdeklődő kutatók.

Az első előadásban Dr. Enyedi Balázs (Élettani Intézet) beszélt a szövetsérülés érzékelésének molekuláris mechanizmusairól, majd Dr. Földes Gábor (Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika) tartott előadást „Pluripotens őssejtek a kardiovaszkuláris rendszerben” címmel. Széky Balázs (Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika) az őssejtekről a bőrgyógyászati megbetegedésekben szólt, Dr. Dénes Ádám (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet) ismertette a gyulladásos folyamatok és mikrogliális mechanizmusok szerepét az idegrendszeri betegségekben.

Az előadók között szerepelt Dr. Nagy Nándor (Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet), aki a bélidegrendszer fejlődési rendellenességeiben szólt az őssejtterápiáról, Dr. Réthelyi János (Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika) pedig „Neurológiai és pszichiátriai betegségek modellezése indukált pluripotens őssejtek felhasználásával” címmel tartotta meg prezentációját. Dr. Király Ákos (Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika) a szívtranszplantáció, mechanikus keringéstámogatás témakörét járta körül, Dr. Fazakas János (Transzplantációs és Sebészeti Klinika) új, vérmentes beavatkozásokat mutatott be a szervtranszplantációban. Az alkalmazás-vezérelt szérum terápiáról beszélt Dr. Lacza Zsombor (Klinikai Kísérleti Kutató Intézet, OrthoSera), a fogeredetű őssejtek kutatását és felhasználási lehetőségeit Dr. Nagy Krisztina (Orálbiológiai Tanszék) ismertette, Dr. Hangody László (Traumatológiai Tanszék) pedig az őssejtek mozgásszervi sebészeten belüli terápiás lehetőségeiről tartott előadást.

Referencia:

Semmelweis hírek

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés