Pneumococcus-fertőzések prevenciója időseknél

A 13-valens konjugált pneumococcus vakcina (PCV13) EMA és FDA általi jóváhagyása után az európai és amerikai döntéshozó szervek nem adtak ki a PCV13 időseknél való alkalmazására vonatkozó ajánlásokat, amíg bizonyos hiányzó, a felnőtt vakcinációs stratégiák költséghatékonyságára vonatkozó kulcsfontosságú tényezőkkel kapcsolatban nem állt rendelkezésre több adat.

hirdetés

Ezek közé az adatok közé tartozott a PCV13 nem bacteriaemiás pneumococcalis pneumonia elleni hatékonyágságával kapcsolatos eredmények, valamint a gyermekkori PCV13 oltási programok eredményeként kialakult nyájimmuntás által a pneumococcus betegségterhére és szerotípus megoszlására kifejtett hatással kapcsolatos adatok. Ezek az adatok időközben elérhetővé váltak, így az idősek (65 év felettiek) pneumococcus-fertőzésének megelőzésére vonatkozó ajánlások felülvizsgálata időszerűvé vált.

Egy 84 496 alany részvételével végzett, randomizált PCV13 klinikai vizsgálat 75%-os csökkenést mutatott az invazív pneumococcus megbetegedésben és 45%-os csökkenést a nem bacetriaemiás pneumococcus pneumoniában. Bár a vizsgálat érdemben igazolta, hogy a konjugált vakcinák valóban megelőzik a pneumoniát felnőtteknél, bizonyos tényezők korlátozták az eredmények más területeken való alkalmazhatóságát és általánosíthatóságát.

Ebben a vizsgálatban a pneumococcus által okozott megbetegedések incidenciája alacsony volt, és a PCV13-típusú nem bacteraemiás közösségi pneumonia arányának csökkenése (abszolút hatásméret) 0,18 eset volt 1000 beteg-évre vonatkoztatva.

A PCV13 vakcináció potenciális hatása a különböző országokban ennek alapján megbecsülhető a PCV13 szerotípusok által okozott pneumococcus megbetegedések arányaira vonatkozó adatok segítségével. Fontos megjegyezni, hogy a nem invazív pneumococcus pneumonia eseteiben (függetlenül a szerotípustól), illetve a közösségi pneumoniában nem igazolták a hatásosságot, és mindkét forma klinikai és közegészségügyi szempontból gyakori kimenetel. Bár az 5%-os csökkenés a közösségi pneumonia előfordulásában nem szignifikáns, de konzisztens a PCV13 szerotípusok által okozott közösségi pneumoniák arányával a vizsgálati populációban.

A közösségi pneumonia magas időskori előfordulási arányát tekintve ugyanakkor a kisebb mértékű csökkenés is eredményezhet nagyobb volumenű csökkenést a megbetegedések számában. A nagyon idős (75 év feletti) és a magas kockázatú betegek esetében – akiket ebből a vizsgálatból kizártak -, a PCV13 hatásossága még mindig nem ismert. A vizsgálati eredmények emiatt túlbecsülhetik a PCV13 összpopulációra vonatkoztatott hatásosságát. Az ismételt vakcináció szükségessége és a vakcina által kiváltott védettség időtartama szintén nem tisztázott.

A gyermekkori PCV programok nyájimmunizációs hatásával kapcsolatban igazolták, hogy a PVC13 csecsemők vakcinációs programjába való bevezetését követően a PCV13 típusú invazív pneumococcus megbetegedés 65 év feletti felnőtteknél Angliában és Walesben 64%-kal, az USA-ban 58%-kal csökkent.

Rövidtávon a felnőttkori vakcináció ésszerű (bár költséges) megelőzési stratégia magas kockázatú egyének esetén. Hosszú távon ellenben a gyermekkori PCV programok folyamatos nyájimmunizációs hatása korlátozni fogja a vakcináció által elérhető népegészségügyi előnyöket az oltott felnőttek körében.

Szerző:

PHARMINDEX Online