Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Súlyos probléma a gombaellenes szerekkel szembeni rezisztencia terjedése

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a gombás fertőzések kezelésére szolgáló hatóanyagokkal szembeni rezisztencia mértéke rohamosan emelkedik, ami járványok kitöréséhez vezethet.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az intenzív osztályon ápolt, a transzplantáción átesett betegek és a daganatos betegségben szenvedők vannak leginkább kitéve a gombás fertőzések veszélyének, mivel az immunrendszerük nem képes a kórokozók leküzdésére.

A Science folyóiratban megjelent cikk szerint sürgősen új terápiás megoldásokra van szükség.

Egy szakértő szerint a gombás fertőzések mortalitása a legmagasabb az összes fertőző betegség között.

Egy angol kutatók által vezetett nemzetközi kutatócsoport a gombaellenes szerekkel szembeni rezisztencia drasztikus terjedését tárta fel. A kutatás vezetője szerint a rezisztencia elsősorban mezőgazdasági szerek alkalmazására vezethető vissza, és főként az időseket, HIV-fertőzötteket és kórházi ápolásra szoruló betegeket fenyegeti.

Kapcsolódó tartalmak

Az összefoglaló szerint lépéseket kell tenni a jelenleg alkalmazott hatóanyagok felhasználásával kapcsolatban, illetve nagyobb erőfeszítést kell tenni új terápiás lehetőségek kifejlesztésére, mert a gombás fertőzések elleni küzdelem másként kudarcra van ítélve.

A fungicid szerekkel szembeni rezisztencia terjedése gyorsabb, mint az új gombaellenes hatóanyagok felfedezése, és az új molekulák hosszú engedélyeztetési folyamata tovább késlelteti az új készítményekhez való hozzájutást. Az utóbbi években jelentős előrelépés történt az új fungicid molekulák kifejlesztése terén, jelenleg legalább 11 molekulával zajlanak fázis 1 és 2 klinikai vizsgálatok.

Az exeteri egyetem professzora szerint a gombaellenes szerekkel szembeni rezisztencia fokozódása eddig nem kapott elég figyelmet, de mielőbbi beavatkozás nélkül az embereket, állatokat és növényeket érintő gombás fertőzések kezelése komoly akadályokba fog ütközni.

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy egyes gombás fertőzések mortalitása meghaladja az 50 százalékot, ezért a rezisztencia terjedése egy nagyon aggasztó tendencia, mivel a jelenlegi, korlátozott kezelési lehetőségeket is tovább ronthatja.

Aggodalomra ad okot az új, multidrug rezisztens gombafajok, mint például a Candida auris terjedése is, ami világszerte az invazív kórházi gombás fertőzések jelentős részéért felelős – különösen az intenzív osztályokon -, és a fertőzéssel szemben nagyon limitáltak a terápiás lehetőségek.

Referencia:

BBC

Címkék

Az alábbi címkék egyikére kattintva további híreket, cikkeket, tanulmányokat olvashat a témában.

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés