Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Teljesen eliminálja az új terápia a tumort és az áttéteket

A Stanford Egyetem kutatói olyan új daganatellenes kezelést fejlesztettek ki, amely segítségével állatkísérletekben még a távoli metasztázisokat is sikerült eliminálni. Az új terápiás eljárás lényege a T-sejtek aktiválása a tumor belsejében, és már folyamatban van a klinikai vizsgálat szervezése, amelyben limfómás betegek fognak részt venni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A kutatók két immunstimuláló hatóanyagot injekcióztak közvetlenül szolid tumorokba kísérleti egerekben, és azt találták, hogy gyakorlatilag minden tumorsejtet eliminált az állatok szervezetéből, beleértve a távoli áttéteket is. A kutatók szerint az új kombinációs terápia gyors és költséghatékony módja lehet a daganatellenes kezelésnek, illetve további előnye, hogy a mellékhatások valószínűsége is alacsony.

„A két hatóanyag egyidejű alkalmazásakor az összes tumorsejt eltűnt a kísérleti állatok szervezetéből. Ezzel a módszerrel nincs szükség a tumorspecifikus immunológiai célpontok meghatározására és a teljes immunrendszer aktiválására sem” – mondta a kutatás vezetője.

Az egyik hatóanyag már rendelkezik jóváhagyással humán indikációban, a másik molekulát több klinikai vizsgálatban is értékelik, és januárban elindult egy klinikai vizsgálat, ami limfómás betegeknél értékeli a készítmény hatásosságát.

Az immunterápiák többsége jellemzően a teljes immunrendszer stimulációján keresztül fejti ki a hatását, néhány újabb terápiás eljárásnak a természetes módon előforduló ellenőrzőpontok a célpontjai, a közelmúltban engedélyezett CART-kezeléshez pedig a beteg immunsejtjeit el kell távolítani a szervezetből és genetikailag módosítani, hogy megtámadják a tumorsejteket. Ezek a kezelési módok hatékonyak, de vannak hátrányaik, amelyek lehetnek súlyos vagy nehezen tolerálható mellékhatások, illetve magas költség vagy hosszú előkészületi és kezelési idő.

Kapcsolódó tartalmak

Az új daganatellenes terápia lényege, hogy reaktiválja a tumorspecifikus T-sejteket az által, hogy a kétféle daganatellenes hatóanyag keverékét közvetlenül a tumor helyére juttatják. Az egyik hatóanyag egy CpG oligonukleotid, ami a közeli immunsejtekben fokozza az OX40 receptor expresszióját a T-sejtek felszínén. A másik hatóanyag egy antitest, amely az OX40 receptorhoz kapcsolódva aktiválja a T-sejteket, azok pedig megtámadják a tumorsejteket. Mivel a két szer kombinációját közvetlenül a daganatba injektálják be, ezért csak a tumort infiltráló – ezért tumorspecifikus – T-sejtek aktiválódnak a kezelés hatására. Az aktivált T-sejtek egy része a szervezet más részeibe eljutva azonosítja és elpusztítja a metasztázisokat is.

Az új eljárás drámaian hatásos volt állatkísérletekben limfómás modellen végezve: két tumor közül az egyiket beinjektálva nem csak a kezelt limfóma regresszója történt meg, hanem a másik területen elhelyezkedőé is, és a 90 kezelt állatból 87 meggyógyult. A kutatók hasonló eredményt tapasztaltak emlő-, vastagbél- és bőrrák esetén is.

Az új terápiás eljárás értékelésére tervezett klinikai vizsgálatba nagyjából 15 limfómás beteget fognak bevonni, de más daganattípusokkal is tervben vannak további kutatások.

Forrás: Science Translational Medicine

Fordította: Dr. Kaló Anna

Referencia:

MedicalExpress

Science Translational Medicine

Címkék

Az alábbi címkék egyikére kattintva további híreket, cikkeket, tanulmányokat olvashat a témában.

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés