Új alternatívák a krónikus fájdalom kezelésében

Bár az opioidok továbbra is dominálják a krónikus fájdalom kezelésére szolgáló szerek piacát, a nemkívánatos mellékhatások és abúzuspotenciál miatt nagy szükség van új típusú gyógyszerekre, és ezek kifejlesztésén számos vállalat dolgozik biztató eredményekkel.

hirdetés

A GBI Research tanácsadó vállalat legfrissebb elemzése szerint az opioid szerek változatlanul a leghatékonyabb fájdalomcsillapítók, továbbra sem sikerült megoldást találni a potenciális visszaélések megelőzésére, ami korlátozza ezeknek a gyógyszereknek a hatékonyságát és az alkalmazásuk időtartamát.

A mérsékelt és súlyos fájdalom kezelésére a leggyakrabban alkalmazott szerek az opioidok, amelyek újabb és újabb, abúzusrezisztenciát célzó formában kerülnek forgalomba, míg az enyhe fájdalom kezelése hatékonyan megoldható nem szteroid gyulladásgátló készítményekkel.

Ugyanakkor jelentős igény van hatékony analgetikumok iránt bizonyos krónikus fájdalom altípusok esetén - mint például a neuropátiás fájdalom -, amelyek nem gyakran elégtelenül reagálnak az elérhető terápiákra, mivel azok nem a fájdalmat kiváltó molekuláris útvonalakra hatnak.

Míg a fájdalomcsillapító szerek piaca rendkívül nagy és összetett, jellemző rá az új fejlesztésű szerek alacsony aránya és az új készítmények nagymértékű klinikai lemorzsolódása.

Aktív fejlesztési fázisban az elemzés szerint jelenleg 810 termék van, amelyek között sokféle hatásmechanizmusú molekula megtalálható. A GBI Research elemzése 129 olyan szert azonosított, amelyek teljesen új gyógyszercsoportba tartoznak, és így az összes kísérleti analgetikum 20 százalékát teszik ki.

Bár az innovációnak ez a szintje alacsonyabb, mint a központi idegrendszeri zavarok kezelésére szolgáló szerekre jellemző átlag, de így is ígéretes az új termékek széles választéka, ami a jövőben jelentősen javíthatja a fájdalomcsillapítás klinikai lehetőségeit.

Sok vállalat hasonló hatásmechanizmusú szerek fejlesztésére fókuszál, de vannak olyanok, amelyek innovatív készítmények fejlesztésén dolgoznak, és ez utóbbi nagymértékben hozzájárulhat a fájdalom patofiziológiájának feltárásához és azoknak a molekuláknak az azonosításához, amelyek az akut fájdalom kialakulásában, majd krónikus állapottá való válásában szerepet játszanak.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Drug Discovery & Development