Újabb sikertelen kórházi közbeszerzés

Újabb közbeszerzésen, most a sterilizálógépek beszerzésén bukott meg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). Ezúttal a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) „csak” kétmillió forintos büntetéssel sújtotta, és a tender megsemmisítésre kötelezte a hivatalt.

hirdetés

Az indoklás szerint a kórházfenntartó a pályázaton szakmailag indokolatlanul hozott előnyös helyzetbe egy gyártót. A határozat szerint a bírságot 15 napon belül be kell fizetnie a hivatalnak a kincstár számlájára. Ez az ötödik meghiúsult közbeszerzése az ÁEEK-nak.

Tavaly év végéig négy tendert és mintegy 100 millió forintot bukott el a kórházfenntartó a szabálytalan közbeszerzésekkel. Pedig 2011-ben a kórházak államosításától éppen az áttekinthetőbb, hatékonyabb, mutyimentes közbeszerzés remélték.

Az első legnagyobb visszhangot kiváltó ügy – és amiről a Népszava elsőként számolt be – az ÁEEK a lélegeztetőgépek és monitorrendszerek beszerzésére kiírt pályázatának visszásságai voltak. A Közbeszerzési Döntőbizottság határozata szerint mondvacsinált indokkal zárták ki az 1,7 milliárdos tenderből azt a céget, amely a legolcsóbb ajánlatot tette. A versenyben maradók legalább 700 millióval drágábban vállalták az intenzív osztályokra szánt eszközök cseréjét. Akkor egy példátlanul nagy összegű, 50 millió forintos bírságot szabtak ki az ÁEEK-re.

Aztán újabb harminc milliós bírsággal sújtotta a KDB a kórházfenntartót, mert csaknem tízmilliárd forint értékben ismét versenypiaci szabályokat sértve vásárolt volna laborgépeket és egyéb eszközöket. Majd újabb altatógép és egyéb eszközök közbeszerzési eljárása járt 5-5 milliós bírsággal.

Míg az első három pályázat ellen külföldi gyártók, addig az utolsó, tízmilliós bírsággal végződő tender miatt már magyar cégek fordultak jogorvoslatért a közbeszerzési hatósághoz. Az ÁEEK a tavalyi négy bírságot vitatja, bírósághoz fordult jogorvoslatért, ezalatt a közbeszerzések állnak. A betegek pedig ki tudja meddig még, nem jutnak korszerű eszközökhöz.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Népszava