Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Vírus által kiváltott immunválasszal lehet összefüggésben a skizofrénia

A Johns Hopkins Medicine és a Sheppard Pratt Health System kutatói azt fedezték fel, hogy a skizofréniás betegeknél magasabb a mononucleosist kiváltó Epstein-Barr vírus elleni antitestek szintje.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A kutatócsoport két elméletet állított fel a skizofréniás betegeknél észlelt fokozott immunválasz és az EBV-infekció közötti összefüggés magyarázatára. Az egyik hipotézis szerint a skizofrénia hatására megváltozik az immunrendszer működése és betegek fogékonyabbak lesznek az EBV-fertőzésre, a másik magyarázat szerint pedig az EBV-fertőzés fokozza a skizofrénia kialakulásának kockázatát.

„Szeretnénk feltárni, hogy különböző patogének, mint például az Epstein-Barr vírus, milyen potenciális szerepet játszik a skizofrénia és más, súlyos pszichiátriai rendellenességek kialakulásában, ezért végeztük el ezt a vizsgálatot” – mondta a kutatás hátterében álló motivációval kapcsolatban Dr. Robert Yolken, a Johns Hopkins Gyermekgyógyászati Központ neurovirológusa, aki a kutatás vezetője. Dr. Yolken ugyanakkor kiemelte, hogy a kutatás célja nem ok-okozati összefüggés megállapítása volt.

Bár a skizofrénia kialakulásának hátterében már feltárták bizonyos genetikai tényezők hatását, az eddig azonosított gének csak az esetek kis részében tehetők felelőssé a skizofrénia magasabb kockázatáért. Korábbi kutatásokban különböző környezeti hatások, például fertőző ágensek szerepe is felmerült a skizofrénia kockázatát növelő tényezők között.

A vizsgálatba a kutatók 743 beteget vontak be, akik közül 432 személynél diagnosztizáltak skizofréniát, 311 alanynál pedig nem állt fenn korábbi pszichiátriai betegség. A vizsgálati alanyok 55 százaléka volt férfi.

A kutatók először az EBV ellenes antitestek szintjét határozták meg, és összehasonlították a skizofréniás betegek antitest szintjét a kontrollcsoportnál mérttel. Az eredmények alapján a skizofréniás betegeknél 1,7-2,3-szor nagyobb volt a valószínűsége a magasabb EBV-antitest szint kialakulásának a kontroll alanyokhoz viszonyítva. Más vírusok, például varicella és herpes simplex ellenes antitestek szintjét is megmérték, de ezeknél nem találtak emelkedett plazmaszintet a skizofréniás betegeknél.

Kapcsolódó tartalmak

Ezt követően a kutatók a résztvevők DNS-ének egy szakaszának alapján elemezték a skizofrénia kialakulásának kockázatát növelő genetikai kockázatot. Az elemzés eredménye alátámasztotta, hogy a fokozott genetikai kockázatú és magas EBV ellenes antitest szinttel rendelkező alanyok több mint nyolcszor akkor valószínűséggel tartoztak a skizofréniás csoportba, mint a kontrollcsoportba. A skizofréniában szenvedő betegek körülbelül 10 százalékánál mind az antitestek szintje, mind a genetikai kockázat magasabb volt, míg ez az arány a kontrollcsoportban 1 százalék körüli volt.

„A kutatás során azt találtuk, hogy a skizofréniás betegek a szokásostól eltérően reagáltak az EBV-fertőzésre” - mondta Dr. Yolken. „Ez arra utal, hogy az EBV-infekció prevenciója és kezelése a skizofrénia és más, hasonló súlyos pszichiátriai zavarok megelőzésében egy új megközelítést jelenthet.”

Az EBV-fertőzés kezelésére jelenleg nincsen jóváhagyott gyógyszeres terápia, de folynak kutatások olyan molekulákkal, amelyek a vírus replikációt képesek lehetnek gátolni. A kutatók magas prioritásúként kezelik ezeket a fejlesztéseket annak érdekében, hogy minél hamarabb elérhetővé váljon az új prevenciós vagy terápiás lehetőség. Addig is az EBV-fertőzés megelőzésének fontosságára hívják fel a figyelmet, vagyis a megfelelő higiéniás gyakorlatra és a fertőzés forrásának elkerülésére.

Forrás: Faith Dickerson et al. Schizophrenia is Associated With an Aberrant Immune Response to Epstein–Barr Virus, Schizophrenia Bulletin (2018). DOI: 10.1093/schbul/sby164

Fordította: Dr. Kaló Anna

Referencia:

MedicalExpress

Címkék

Az alábbi címkék egyikére kattintva további híreket, cikkeket, tanulmányokat olvashat a témában.

Szerkesztőink ajánlása

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés