Május 5. a kézhigiéné világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 2009 óta május 5. a kézhigiéné világnapja, ami az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésének egyik leghatékonyabb módja.

Becslések szerint általánosságban a fertőzések 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed. Néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet tenyerünkön és az ujjainkon, szennyezve azokat a felületeket is, amelyekhez hozzáérünk. Egyes baktériumok és vírusok akár húsz percig, mások akár órákig, hetekig képesek életben maradni és fertőzni.

Piszkos kéz által a legkönnyebben légúti fertőzések (COVID, nátha, influenza, tüdőgyulladás), hasmenéses (enterális) megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek. A Covid-19 járvány során a megfelelő kézhigiéné fontossága még inkább felértékelődött a hétköznapokban is, hiszen a megfelelő kézhigiéné a vírusterjedés megelőzésének legfontosabb eszköze – írta honlapján tavaly a népegészségügyi központ. Egy tanulmány szerint tízből nyolc egészségügyi szakember szeretne javítani a kézhigiéniáján, de a hagyományos tréningek nem túl inspirálók. 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalOnline

Nemzeti Népegészségügyi Központ

MTI

Ajánlott cikkek