Szívizomsejtek újraprogramozásával csökkenthető az infarktus okozta károsodás

Egy német és kanadai egyetemek szakembereiből álló kutatócsoport a Science folyóiratban megjelent cikkében arról számolt be, hogy egerekben sikerült az infarktust követő szívizom-károsodásokat helyreállítani a sejtek újraprogramozásával.

A projekt arra a korábbi eredményre alapult, miszerint a méhben a magzat szívizomsejtjei képesek regenerálni magukat, mivel a kardiomiocita sejtek olyan fejlettségi állapotban vannak,ami még lehetővé teszi a rejuvenációt. Születés után a sejtek elvesztik ezt a képességüket, de a kutatóknak sikerült egy olyan eljárást kifejleszteniük, amelynek során a c-Myc, Klf4, Sox2 és Oct4 Yamanaka-faktorokkal a felnőtt sejteket a magzatihoz nagyon hasonlító állapotba tudták visszaprogramozni. 

Az eljárásban nagy szerepe van a doxiciklin antibiotikumnak, mely a folyamat be- és kikapcsolójaként működik. Az eddigi eredmények szerint a reparációs időszak igen szűk, az eljárás egy pár napos időablakban végezhető csak el, ellenkező esetben a doxiciklin adagolása vagy hatástalan, vagy rákos sejtburjánzáshoz vezet. A kutatás még igen korai szakaszában tart, vizsgálni kell például, hogy az eljárás az egerekhez hasonlóan embereken is elvégezhető-e, és mérlegelni szükséges az onkológiai kockázatokat is.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalOnline

Ajánlott cikkek