Hepatitis C elleni gyógyszerkombináció segíthet a PTSD kezelésében

A Boston University kutatói az American Journal of Epidemiology folyóiratban közölték elemzésüket, melynek eredményei szerint egy hepatitis C kezelésére használt direkt ható antivirális szer (DAA) kombináció hatásosnak mutatkozott PTSD kezelésében.

hirdetés

Ehhez 254 olyan veterán kórlapjait vették górcső alá, akiknél 1999 és 2019 között PTSD-t és hepatitis C-t is diagnosztizáltak. Három különböző gyógyszerkombinációt vizsgáltak, és az eredmények szerint a glekaprevir-pibrentaszvir kettős hatóanyagú kezelés során a betegek PTSD tünetei statisztikailag szignifikáns mérséklődést mutattak a másik két terápiához képest. A következő lépés egy olyan prospektív, placebo-kontrollos vizsgálat indítása lesz, amely a hatóanyag-kombináció alkalmazását hepatitis C-ben nem szenvedő betegeken fogja vizsgálni. Az eredményekre minden bizonnyal több évet kell várni, de fennáll a lehetőség, hogy egy már meglévő kezelés is hatásos lehet a PTSD kezelésében legalábbis kiegészítő terápiaként.

Forrás: Brian Shiner et al, Comparative Effectiveness of Direct-Acting Antivirals for Posttraumatic Stress Disorder in Veterans Affairs Patients With Hepatitis C Virus Infection, American Journal of Epidemiology (2022).

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalOnline

Ajánlott cikkek