Új potenciális biomarker a depresszió súlyosságának meghatározásához

A University of Illinois, Chicago kutatói a Molecular Psychiatry folyóiratban egy olyan vértesztről adtak hírt, amely képes lehet kimutatni a depresszió jelenlétét, súlyosságát, valamint azt is, hogy egy adott kezelés hatásos-e a betegnél.

A teszt működési elve azon alapul, hogy a neurotranszmitterek működésére válaszul képződő adenilát-cikláz szintje depressziós betegekben alacsony. Ennek oka, hogy a Gs-alfa intermedier fehérje a membrán koleszterinben gazdag mátrixában (lipid tutajban) megreked, nem képes onnan kiszabadulni. A vérteszt a vérlemezkékben méri a lipid tutajban elakadt Gs-alfa mennyiségét, így képes jelezni, hogy a beteg egyáltalán valóban depresszióban szenved-e. Mivel kvantitatív tesztről van szó, az eredmény a betegség súlyosságát is jelezheti, a mért értékek változása pedig arról tudósíthatja az orvost, hogy a megkezdett gyógyszeres terápia javulást eredményez-e a betegnél. Ez legalább olyan fontos szempont, mint a többi, mivel jelenleg a depressziós betegek körülbelül 30%-ánál nem sikerül gyógyulást elérni, ám a terápia megkezdését követően csak hetek-hónapok múlva derül ki, hogy hat-e az új szer. Mivel a vérlemezkék nagyjából hetente cserélődnek, az új eljárással jó esetben már egy-két héten belül látni lehet, hogy érdemes-e folytatni a kezelést.

Forrás: Steven D. Targum et al, A novel peripheral biomarker for depression and antidepressant response, Molecular Psychiatry (2021). Forrás: archív

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalOnline

Ajánlott cikkek