Hírek, cikkek

Szócska Miklós: a szakmai közélet súlya megnövekszik az egészségügyben

Az új szakmai kollégium felállásával megnövekszik a szakmai közélet súlya az egészségügyben - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy pénteki (05. 13.) budapesti rendezvényen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újabb, a gyógyszerkasszát érintő szigorításokat tervez a kormány

Újabb, a gyógyszerkasszával összefüggő szigorításokat tervez a kabinet - közölte a kormányszóvivő pénteken (05. 13.) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A beültetett embriók számának korlátozásával csökkenhet az újszülött-halálozás kockázata

A beültetett embriók számának korlátozásával csökkenhet az újszülött-halálozás kockázata és a csecsemők intenzív kórházi kezelésének ideje - hangsúlyozzák kanadai szakemberek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

HIV-vírus elleni magyar vegyület az Európai mikrobiológiai konferencián

A HIV-vírusok sejtbe való bejutását gátló, eredeti magyar vegyületcsaládról tart előadást Nagy Károly professzor, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója az I. Európai mikrobiológiai és immunológiai konferencián, amelyet péntektől vasárnapig tartanak Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az MRI magyar származású úttörője Budapesten

Az orvosbiológiai kutatások elmúlt fél évszázadáról beszélt szerdai akadémiai székfoglalóján a mágneses rezonancián alapuló orvosi képalkotó eljárás (MRI) magyar származású úttörője, Sir George Radda, az MTI-nek adott interjúban pedig saját, a tudománnyal összeforrott életútjáról. A tudóst 2010-ben választotta tiszteleti tagjává a Magyar Tudományos Akadémia.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az e-kórlap bevezetése a családtagok egészségügyi ellátását is segíthetné

A családtagok egészségügyi ellátását is segíthetné, ha bevezetnék az elektronikus kórlapot - erről Gyári Mónika, a Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) munkatársa beszélt az egészségügy informatikai fejlesztéseiről szóló konferencián szerdán (05.11.) Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A cukorbetegek látásának védelmében kutatnak a pécsi egyetemen

Tovább megőrizhetik látásukat a cukorbetegek annak a neuropeptidnek köszönhetően, amellyel két éve folytatnak eredményes kutatásokat a Pécsi Tudományegyetem szakemberei.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Borítékolták a felmondást az orvosok

Több ezer orvos tette borítékba felmondólevelét, s ha a 2012-es költségvetés sem számol az ágazat forráshiányának pótlásával, azokat átadják a munkáltatóknak - írja szerdai (05.11.) számában a Világgazdaság.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Orvosi együttműködés Debrecen és Miskolc között

Kelet-Magyarországon élő, vérképzőszervi megbetegedésben szenvedő és transzplantációra szoruló betegek számára nyújt korszerű, teljes körű gyógykezelést és gondozást az újonnan megalakult Kelet-Magyarországi Hematológiai és Transzplantációs Módszertani és Koordinációs Központ.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

GfK: Nem szedik rendszeresen gyógyszereiket a magyar betegek

A magyar betegek jelentős része nem úgy szedi a számára felírt gyógyszert, hogy az kifejtse a tőle elvárt hatást. Megfigyelhető jelenség a szándékos "gyógyszerelési szünet" is - állapította meg legújabb felmérése alapján a GfK Hungária piackutató intézet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Stagnál a magyarországi klinikai gyógyszervizsgálatok száma

A Magyarországon lefolytatott humán klinikai vizsgálatok száma az 1990-es évek második felében ugrott meg, a legutóbbi pár évben ez a szám nem változott jelentősen - derül ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) összesítéséből, melyet az MTI kérésére állított össze.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Acetaminophen, aspirin és egyéb NSAID-ok tartós adása és a hematológiai malignitás kockázata (a VITAL study eredményei) (kivonat)

A vizsgálat célja annak elemzése, hogy összefügg-e egyes OTC fájdalomcsillapítók szedése és bizonyos hematológiai malignus betegségek előfordulásának gyakoribbá válása. A korábbi eredmények ugyanis ellentmondóak voltak ebben a kérdésben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

iPhone segítségével is diagnosztizálható az agyvérzés

A Calgary Egyetem Egészségügyi Tanszékének kutatásai szerint egy iPhone alkalmazás segítségével legalább olyan hatékonyan lehet diagnosztizálni az agyvérzést, mint egy teljes orvosi számítógépes rendszerrel. Ez a technológia különösen hasznos lehet a vidéki egészségügyi létesítményekben. Az alkalmazás segítségével a betegek azonnali interakcióban lehetnek a specialistákkal, függetlenül az orvos és a beteg földrajzi helyzetétől.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Másképp emlékszik a vizitre a beteg, mint az orvos

Az orvosi rendelőbe belépő betegek egyik leggyakoribb panasza a fejfájás, illetve ezen belül főként a migrén, ám orvos és beteg ezekre a találkozókra másképpen emlékszik - derítették ki egy amerikai kutatóintézet munkatársai.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Gyógyító csúcstechnológiák nyomában

A világ legkorszerűbb egészségi technológiájából kaphat ízelítőt, aki figyelemmel kíséri a budapesti eHealth konferencia eseményeit. A bemutatott megoldások között helyet kapott többek között a távdiagnosztika, a távmonitorozás, vagy a betegadatok biztonságos és gyors megosztásának legújabb rendszere, valamennyi olyan módszer és eszköz, amelynek lényege a megelőzés, a gyógyítás, végső soron az életminőség javítása.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA elfogadta egy ritka típusú pancreas tumor kezelésének új formáját

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) elfogadta az Afinitor (everolimus) új, indikációját: a pancreas progresszív neuroendocrin tumorának (PNET) kezelését, azon esetekben amikor a tumor sebészi úton nem eltávolítható, illetve már metastatizált.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA elfogadta az első, MRSA és MSSA elkülönítésére alkalmazható diagnosztikumot

Az FDA (az USA Élelmiszer- és Gyógyszerhatósága) elfogadta az S. aureus fertőzések esetén alkalmazható első diganosztikumot, amely képes gyorsan azonosítani, hogy a fertőzést okozó baktérium meticillin-rezisztens (MRSA), vagy éppen meticillin-szuszceptibilis (MSSA) volt-e.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A szakmában megértik az orvosok állítólagos kezdeményezését

A szakmában megértik az orvosok kezdeményezését, amelynek célja a béremelés kikényszerítése - erről a kórházszövetség és az orvosi kamara elnöke nyilatkozott az MTI-nek. Az egészségügyben már széles körben ismert, hogy egyes orvosok azt tervezik: ügyvédi letétbe helyezik a felmondásukat, amelyet akkor "aktiválnak", ha december végéig nem születik megállapodás a bérek emeléséről.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Rettegnek az orvosok a műhibaperektől az Egyesült Államokban

A defenzív orvoslás lényege, hogy a doktorok azzal igyekeznek az ellenük műhiba gyanúja miatt bármikor emelhető vádakat megelőzni, hogy biztonsági okokból egész sor fölösleges vizsgálatot is elvégeztetnek. Az amerikai egészségügy reformja kapcsán a vezető szakemberek attól tartanak, hogy a fölösleges vizsgálatok száma nőni fog.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A NICE-ajánlás szerint infectiv endocarditis esetén nem szükséges az antibiotikum-profilaxis

A NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence ) 2008-as ajánlása javasolta, hogy az Egyesült Királyságban ne alkalmazzanak a továbbiakban antibiotikum-profilaxist.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségügyi kiadás - etikai kérdés is!

A költségkeret mindig szűkös… így az egészségügy egyik legfontosabb prioritása a költségkímélő szemlélet. Miért van mégis kevés információnk a költség-(terápiás) hatékonyság vonatkozásában?

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hatékony az infarktusban alkalmazott vérrögoldás és értágítás

A szívroham esetén alkalmazott vérrögoldó és értágító terápia csökkenti a halálozást – olvasható a Journal of the American Medical Association április 27-i számában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az új alaptörvény kizárja a pszichiátriai betegek egy részét alapvető jogaik gyakorlásából

Az új alaptörvény úgy tekinti a pszichiátriai és értelmi fogyatékos betegek jelentős részét, hogy ők olyan másodrendű állampolgárok, akiknek nem jár a választás és a szavazás, a vélemény nyilvánításának joga.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ritka, kettős élődonoros szervátültetés egy amerikai kórházban

A Pennsylvania állambeli Milton S. Hershey kórház sebészei nemrégiben hajtották végre első szimultán, kettős élődonoros szervátültetésüket egyetlen recipiensen. A recipiens, egy hatvanéves férfi feleségétől egy vesét, valamint fia májának egy darabját kapta meg a közel 19 órás, bonyolult beavatkozás során.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az egészségpénztári tagok egészségesebbek - és hosszú távon kevesebbe kerülnek a társadalombiztosítási rendszernek

Az egészségpénztári tagok nagyobb valószínűséggel kerülik el a súlyos, magas egészségügyi kiadásokkal járó betegségeket – derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem Teljesítménymenedzsment Kutatóközpontja által az AXA Önkéntes Egészségpénztár felkérésére végzett kutatásból. Az egészségpénztári tagok jellemzően gyakrabban vesznek igénybe egészségügyi ellátásokat, gyakrabban keresnek fel szakorvost és váltanak ki gyógyszereket, de ezt időben teszik.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Japánból származó gyógyszerkészítmények sugárszennyezettség-ellenőrzése

Az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) európai és egyéb nemzetközi gyógyszerhatósági partnereivel célul tűzte ki a Fukusima Daiichi atomerőműben történt radioaktív szivárgásos katasztrófa nyomán kialakult sugárszennyezettség ellenőrzését a Japánból származó gyógyszerkészítményekben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Dilemma: hogyan kellene dönteni a rákgyógyszerekről?

Európán belül is nagy különbségek vannak az onkológiai terápiákhoz való hozzáférésben, s a Földön egyetlen állam sincs, amely a világon létező valamennyi kezelést finanszírozni tudná minden beteg számára, ezért a gyógykezelésekről tudományos eredményeken alapuló, világos döntések kellenek – hangsúlyozta a RÁKGYÓGYÍTÁS magazinnak nyilatkozva David Kerr, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) elnöke.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új gyógyszer a hepatitisz C kezelésében

A Merck gyógyszercég kutatói átütő felfedezést tettek a hepatitisz C kezelése kapcsán: a boceprevir az eddigieknél több beteget képes gyógyítani, rövidebb idő alatt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Magyar siker: 4D anatómiai atlasz

Kiállításon debütál a négydimenziós anatómiai atlasz új változata! A magyar fejlesztésű négydimenziós - változtatható szögből térhatású képet adó - anatómiai atlaszt kiállítják a The World of Health IT (Az Egészségügy Világa IT) elnevezésű nemzetközi rendezvényen.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Alacsonyabb a táppénz felső határa májustól

Alacsonyabb a táppénz felső határa májustól: a korábbi felére csökkent a táppénz napi összegének lehetséges maximuma, az ellátás mértéke így havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az autizmus korai szűrése

Az autizmus egyszerű, korai szűrését javasolják amerikai kutatók. Egy ötperces szűrővizsgálat segíthet megállapítani az autizmus kockázatát 12 hónapos csecsemőknél - közölték megállapításaikat csütörtökön amerikai kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új drogstratégia a kábítószer nélküli életért

Megtartotta alakuló ülését április 29-én az új Nemzeti Drogstratégiát megalkotó tízfős munkacsoport.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

FDA-szakértői támogatást kapott egy új hepatitisz elleni szer

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA szakértői bizottsága 18:0 arányban támogatta csütörtökön a telaprevir elnevezésű új szert a hepatitisz C vírussal fertőzöttek kezelésére.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szívbillentyűcsere egy óra alatt

A katéteren keresztül végzett aortabillentyű-behelyezés (Transcatheter Aortic Valve Implantation – TAVI) csak hatnapos kórházi tartózkodást igényel, míg a nyílt szívsebészeti beavatkozás tízet. Néhány beteget már akár négy nap múlva is haza lehet engedni.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az első szájban oldódó potencianövelő

A gyors szenvedély biztosítva: új, másodpercek alatt széteső, szájban oldódó potencianövelő tabletta. Egy pohár víz után kutatni és esetlenül lenyelni egy tablettát a legforróbb percekben kiolthatja/igencsak lecsillapíthatja a szenvedély tüzét. A kutatók úgy gondolják, hogy megtalálták a tökéletes megoldást: az első szájban oldódó potencianövelőt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Vérrögképződést okozhatnak az újfajta fogamzásgátlók

Az új fogamzásgátló tabletták gyakrabban okoznak trombózist, mint a korábbi gyógyszerek. Azok a hölgyek, akik negyedik generációs fogamzásgátló tablettát szednek (ezek új progeszteron összetevője a drospirenone) két-háromszor gyakrabban kapnak trombózist, mint a levonorgestrelt tartalmazó tablettát szedő társaik, derül ki egy, a BMJ-ben április 22-én megjelent közleményből.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A dabigatran-etexilátot pitvarfibrillációban kialakuló stroke prevenciójára ajánlják törzskönyvezni Európában

Ötven éve az első innovatív, áttörést képviselő gyógyszer pitvarfibrillációban fenyegető stroke megelőzésére, mely kedvező minősítést kapott Európában

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A magyar orvostársaságok nyilatkozata a nemdohányzók és a dohányzók érdekeit egyaránt védő törvény módosításáról

Az ápr 26-ai hír margójára: A mai napon mérföldkőhöz érkezik a magyar Országgyűlés a magyar lakosság egészségének megőrzése érdekében hozott törvénykezést illetően. Végre sikerülhet egy olyan törvénymódosítás meghozatala, amely hatékonyan alapozhatja meg a dohányzás visszaszorítását, s akadályozhatja meg a dohányosok arányának további emelkedését. Az orvostársaságok célja, a törvényi szabályozáson túl, a leszokás támogatásának minél szélesebb körű és hatékony elérése, ezért kerekasztal beszélgetést kezdeményez a kormány illetékes szakértőinek részvételével.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az új szakmai kollégiumok listája

A jövőben egyetlen szakmai kollégium, hatvan tagozat és tanács segíti az egészségügyi vezetés munkáját - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság kedden az MTI-vel. Eddig szakterületenként szerveződtek a szakmai kollégiumok.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kapcsolat a 2-es típusú diabétesz és az immunrendszer között?

Kapcsolat lehet a 2-es típusú cukorbetegség és az immunrendszer között. A Nature Medicine oldalain közölt tanulmány szerint kapcsolat lehetséges az immunrendszer működése és a zsírsejtekben jelen lévő inzulinrezisztencia között. Daniel Winer, Shawn Winer (Torontói Egyetem), valamint Lei Shen (Stanford Egyetem) egy korábbi munkára építettek, melynek során Edgar Engleman (Stanford Egyetem) kísérleti egereket magas zsírtartalmú étrenden tartott, majd hat hét után az állatokat az immunsejteket pusztító hatású anti-CD20 nevű antitesttel kezelt. Megállapította, hogy amely egyedek nem kapták a szert, azokban az étrend hatására inzulinrezisztencia alakult ki, míg az antitestet kapók esetében ez nem következett be.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ígéretesnek tűnik a metformin a daganatterápiában

A kutatók arról számoltak be, hogy a cukorbetegség kezelésére használt hatóanyag, a biguanid gyógyszercsoportba tartozó, biztonságos és olcsó metformin pozitív eredményeket ért el a rák kezelésében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Csernobil évfordulóján

Csernobili évfordulós sorozat az orosz sajtóban. A csernobili atomerőművi katasztrófánál elsőként bevetett likvidátorok 50-70 százaléka már nem él - vélte sajtónyilatkozatában a térség egyik egykori katonai parancsnoka.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Diákok nyíló világa

Újabb állomásához érkezett a GE Nyíló világ programja. Az együtt működő partnerek legutóbbi konferenciájukat a Parlament felsőházi termében tartották a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az aszpirin csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát

Havi legalább egy tabletta aszpirin használata csökkenti a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát – hangzott el az Amerikai Rákkutatók szövetségének éves találkozóján, Orlandóban.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Mi számít kínzásnak?

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kórházszövetség: a jelenlegi forrásokból nem működtethető az egészségügy

A Magyar Kórházszövetség álláspontja szerint a rendelkezésre álló erőforrásokból nem működtethető a szakmai előírásoknak megfelelően az egészségügyi ellátórendszer - közölte Rácz Jenő, a szervezet elnöke csütörtökön (04.13.) Egerben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

EU-elnökség - Réthelyi: a népegészségügy össztársadalmi feladat

A népegészségügy össztársadalmi feladat, nagy hangsúlyt kell helyezni az egészséges életmód ösztönzésére, a betegségek korai felismerésére - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter pénteken (04.15.) Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Új vegyületeket szabadalmaztatna egy hazai kutatói konzorcium

Újólag előállított vegyületeket szabadalmaztatna a Debreceni Egyetem (DE) és az MTA Szegedi Biológiai Központjának konzorciuma, amely egy félmilliárdos kutatási projekttel a cukorbetegség gyógyításának új lehetőségeit vizsgálja.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Bezárhat a patikák egyharmada

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább