Hírek, cikkek

A járvány terjed, a hatóságok tehetetlenek Németországban

Berlin, 2011. június 2., csütörtök (MTI) - Szinte óráról-órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött személyek száma.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A kötelező kamarai tagság eltörlését követeli egy egészségügyi szakszervezet

Országos aláírásgyűjtési akciót indít a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), egyúttal felkéri a kormányt, hogy soron kívül kezdeményezze a kötelező kamarai tagságot visszaállító törvény eltörlését.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

AZ EMA CHMP bizottsága új gyógyszer forgalomba hozatalát javasolta a sclerosis multiplex kezelésére (kivonat)

A bizottság május 19-ei ülésén elfogadta a Fampyra (fampridine) feltételekhez kötött* forgalomba hozatalának engedélyezését. A Fampyra 10mg nyújtott hatású tabletta, javítja, növeli a sclerosis multiplexben szenvedő betegek járástávolságát. A forgalomba hozatali engedély tulajdonosa a Biogen Idec Ltd.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Genetikailag más az autisták agya

A legújabb kutatás szerint az autista emberek agya kémiailag eltér az egészségesekétől.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

RÖVIDHÍR – Semmelweis Terv - Szócska: térségi egységekre épülő intézményrendszert hoznak létre

A kormány döntése értelmében térségi egységekre épülő egészségszervezési intézményrendszert hoznak létre - jelentette be Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár a kabinet által elfogadott Semmelweis Tervet ismertető sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Semmelweis Terv - Réthelyi: a legfőbb feladat az egészségügy megmentése

A legfőbb feladat az egészségügy megmentése - fogalmazott Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter szerdán, Budapesten, a Semmelweis Terv végrehajtását bemutató sajtótájékoztatón. Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta: a kormány célja az egészségügyben uralkodó rendezetlen viszonyok rendezése.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az EHEC baktérium okozta veseelégtelenségre létezik terápia

Osztrák kutatók szerint létezik terápia a Németországban halálos áldozatokat is követelő EHEC-bélbaktérium okozta veseelégtelenségre.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A kardiológusok további szabályokat sürgetnek a dohányzás visszaszorítására

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) szerint további szabályozások bevezetése szükséges a dohányzás még nagyobb mértékű visszaszorításának érdekében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Idén már kétezer orvos és szakdolgozó mondott fel

Az idei év első három hónapjában már kétezer orvos és szakdolgozó hagyta ott a munkáját, közülük sokan külföldre mentek dolgozni az alacsony magyarországi fizetések miatt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények

Világszerte május 31-én tartják a Nemdohányzók Világnapját (NON-Smoking Day), melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1987-ben hívott életre azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a dohányzás ártalmaira és a nemdohányzó életmód előnyeire. Magyarországon tragikusak a statisztikai mutatók, a lakosság, különösen a cigarettázó fiatal nők aránya rémisztő...

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Fenntartható az állami nyugdíjrendszer?

Az állami nyugdíjrendszer nem fenntartható, így az öngondoskodás nem kerülhető meg, ebben egyetértett Békesi László volt pénzügyminiszter és Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke a Generali Biztosító budapesti nyugdíjkonferenciáján.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kiválthatja-e a HPV teszt a méhnyakrákszűrést?

A 30 éves és annál idősebb nők, akiknek mindkét ma ismert méhnyakrákszűrésük negatív, biztonsággal várhatnának 3 évet is a következő vizsgálatig, derül ki egy új felmérésből.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Tanulmány: a stressz nem növeli a sclerosis multiplex kockázatát

A feszültségekkel telt otthoni vagy munkahelyi környezet nem növeli a sclerosis multiplex (SM) kialakulásának valószínűségét - állapították meg amerikai kutatók.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kedd (05.31.) éjfélkor jár le az egészségügyi kamarákba való belépés határideje

Az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező valamennyi dolgozó kedd éjfélig kapott haladékot arra, hogy megújítsa kamarai tagságát. Aki nem lép be valamely köztestületbe, elveszti működési engedélyét és semmilyen egészségügyi tevékenységet nem végezhet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

RÖVIDHÍR - Járvány - A német hatóságok a járvány terjedésével számolnak

Berlin, 2011. május 31., kedd (MTI) - A hasmenésjárvány terjedésével számolnak a német hatóságok; kedd reggeli adatok szerint az EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés eddig 15 halálos áldozatot követelt, és immár megközelíti az 1500-at a megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Engedélyezési hivatal: nem nő az elvándorló orvosok száma

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH)közlése szerint nem nő a Magyarországról elvándorló orvosok száma. Az adatok alapján az idén május 28-ig 360, míg a tavaly év azonos időszakában 357 orvosnak adtak ki külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt - írta a hivatal az MTI-hez hétfőn (05.30.) eljuttatott közleményében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

RÖVIDHÍR - Korszerű sugárterápiás berendezést adtak át Pécsett

A világon elérhető legkorszerűbb technológiát képviseli az a több mint egymilliárd forint értékű sugárterápiás berendezés, amelyet hétfőn adtak át a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézetében.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Hollandiában bevezetik a marihuánaigazolványt

A holland kormány megerősítette, hogy várhatóan ősztől bevezetik a "marihuánaigazolványt", amivel zártkörűvé válnak a gyengébb kábítószereket legálisan árusító kávéházak.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az ÁNTSZ riasztotta a kórházakat a hasmenésjárvány megelőzése érdekében

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az összes kórházat figyelmeztette: ha olyan megbetegedést észlelnek, amely a németországi hasmenésjárvánnyal összefüggésbe hozható, azonnal értesítsék az Országos Epidemiológiai Központot.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Életmentő szoftvert fejlesztett ki a máltai szeretetszolgálat

Okostelefonokra letölthető életmentő szoftvert fejlesztett ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - jelentette be Győri Lajos, a szervezet ügyvezető alelnöke budapesti sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az orvosi kamara támogatja a tömeges felmondást, a túlmunka megtagadását nyomásgyakorlás céljából

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) határozottan támogat minden nyomásgyakorló akciót az orvosok érdekében, így például a tömeges felmondást vagy az önkéntes túlmunka megtagadását - tudatta a köztestület közleményben szombaton (05.28.) az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az öngyilkosságokat figyelemmel követő központ felállítását sürgetik Franciaországban

A párizsi Libération hasábjain közzétett felhívásban emelték fel a szavukat vezető francia szakértők és egészségügyi szakemberek azért, hogy hozzanak létre Franciaországban külön intézményt, amely figyelemmel követné az öngyilkosságok alakulását.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Terutroban vs. aspirin. Randomizált, kettős vak csoportkontrollált klinikai vizsgálat cerebralis ischaemiás betegeken: a PERFORM study eredményei (kivonat)

Az ischaemiás stroke-on ill. TIA-n (tranziens ischaemiás attack) átesett betegek másodlagos stroke, ill. egyéb agyi esemény szempontjából magas kockázatú csoportnak számítanak. A vizsgálatban összehasonlításra került a szelektív thromboxán-prostaglandin-receptor antagonista terutroban és az aspirin alkalmazása azon betegekben, akik a közelmúltban szenvedtek el nem-cardioemboliával járó agyi eseményt, cél a cerebralis és cardiovascularis ischaemiás események megelőzése volt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OEP: csaknem félszáz gyógyszer ára csökken júniustól

Június elsejétől csaknem félszáz gyógyszer ára csökken - erősítette meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénteken az MTI-nek a Népszabadság aznapi számában megjelent információt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nincs megfelelő szűrőmódszer a petefészekrákos esetek korai felismerésére

A jelenleg elérhető két szűrőmódszer közül egyik sem csökkenti a „néma kór” okozta halálozást. Ugyanakkor a vérvizsgálattal és ultrahangvizsgálatotal akár árthatunk is, vélik a Utah Egyetem kutatói, mert a tévesen pozitív esetekben végzett mintavétel szövődmények forrása is lehet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Arteriális embolizációval a vérző fekélyek ellen

Azon gyomorfekélyekben, ahol az endoszkópos beavatkozás nem képes kezelni a vérzést, az artérián keresztül végzett embolizáció lehet a biztonságos megoldás, mely csökkenti a műtétek szükségességét, és a halálozási arányt – olvasható a Gastrointestinal Endoscopy folyóirat legfrissebb számában.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az amerikai CVS Caremark* új módszerei a betegek együttműködésének javítására (kivonat)

A Harvard Egyetem Brigham and Women's Hospital és a CVS Caremark áttekintette a betegek együttműködési készségét a gyógyszerszedés tekintetében, és leírta javaslatait ennek javítási lehetőségeire vonatkozóan.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

AZ EMA CHMP Bizottsági ülésének néhány megállapítása, ajánlása (2011. május 16-19.)

Az Európai Gyógyszerügynökség Humán Alkalmazásra Szánt Gyógyszereket vizsgáló bizottsága májusi ülésének néhány fontosabb momentuma.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Terjed a hasmenésjárvány Németországban

Csütörtök délelőtti (05.26.) értesülések szerint a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig négyre nőtt.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kisebb kardiológiai kockázat nőkben – és az étrendi megszorítások

Postmenopausás nőkben kisebb volt a szívelégtelenség kialakulásának kockázata, amennyiben párolt/rostonsült halat fogyasztottak – szemben zsírban sült halakat fogyasztó társaikkal. A sötétebb húsú lazac fogyasztása egészségesebbnek bizonyult pl. a világosabb tonhalénál. A heti 1-2 alkalommal zsírban sült halat fogyasztó nők szívelégtelenségének kockázata magasabb volt, mint azoké, akik ezt igen ritkán szerepeltették csak étrendjükben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Csökkentheti a sclerosis multiplex tüneteit a ***

Csökkentheti a sclerosis multiplex tüneteit a Viagra. A Barcelonai Egyetem munkatársai megállapították, hogy kísérleti állatokban a Viagra drasztikusan csökkenti a sclerosis multiplex tüneteit.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A rezidens szövetség elnöke szerint egyszerűbb lenne elmenni, de inkább harcolnak

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint a fiatal orvosoknak egyszerűbb lenne felállni és elmenni, de maradni akarnak, ezért olyan feltételekért harcolnak, amelyek között dolgozni lehet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Baktériumfertőzés állhat a Parkinson-kór hátterében?

A gyomorfekélyért felelős baktériummal, a Helicobacter pylorival való fertőzöttség kapcsolatba hozható a Parkinson-kór kialakulásával - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Betegség-megelőzés-rendezvény: szakmai tanácsadás az emlőrákról

Szakmai tanácsadás várja az érdeklődőket szombaton (05.28.) a Semmelweis Egyetem (SE) Radiológiai és Onkoterápiás Klinikán Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nanotapaszt hoztak létre a szív gyógyítására

Amerikai és indiai mérnökök új megközelítéssel próbálkoznak a szívrohamon átesett páciensek kezelésében: szén nanoszálakból és egy felszívódó műanyagból álló nanotapasszal gyógyítanák a szívet - idézte a ScienceDaily című tudományos portál (http://www.sciencedaily.com).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Szívhang Majális volt a Népligetben!

Mozogjon rendszeresen! Táplálkozzon egészségesen! Járjon szűrővizsgálatokra! Ezek voltak a május 22-ei, népligeti Szívhang Majális fő üzenetei. A rendezvény mögött hivatott szakmai szervezet: a Magyar Kardiológusok Társasága áll. Lássuk, mi is történt a Népligetben, a betegek - és szívünk érdekében!

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Riasztó népesedési kilátások - A kevesebb talán jobb lenne!

Annak ellenére, hogy a népesedéspolitika nem áll a figyelem középpontjában, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre abban a tekintetben, hogy a jól megtervezett programok visszafoghatják a növekedés ütemét a legszegényebb országokban is, ráadásul anélkül, hogy a kínaihoz hasonló restriktív politikát alkalmaznák.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újraprogramozható a test, hogy fogadja el sajátjaként az átültetett szervet

Brit kutatók új módszert fedeztek fel az immunrendszer sejtjeinek újraprogramozására, hogy azok saját testük természetes részének tekintsék a beültetett szervet - idézte a megállapítást a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Ombudsman: szabálytalanságok történtek egy pszichiátriai beteg sürgősségi gyógykezelése során

Huszonnégy órán belül értesítenie kell a bíróságot a pszichiátriai intézet vezetőjének, ha kényszerrel szállítanak be egy beteget a pszichiátriai osztályra, a gyakorlat mégsem ezt mutatja - olvasható Szabó Máté ombudsman jelentésében, amelyet az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn az MTI-hez is eljuttatott.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Újabb népegészségügyi kampányt indít az egészségügyi államtitkárság

Rizikófaktor címmel újabb népegészségügyi kampányt indít az egészségügyért felelős államtitkárság - jelentette be Szócska Miklós államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Az FDA elfogadta a fennálló toxoplasmosis fertőzés esetén alkalmazható, első diagnosztikus tesztvizsgálatot (kivonat)

Május 18-án az USA FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság) elfogadta az első olyan diagnosztikus tesztet, amely képes annak kimutatására, hogy terhesség, illetve nyirokcsomóduzzanat esetén az illető a megelőző 4 hónapban valóban toxoplasmosis fertőzésen esett-e át.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Kiterjeszti az EU a kadmium használatának tilalmát

Decembertől az ékszerek, a műanyagok és a forrasztópálcák nem tartalmazhatnak kadmiumot az Európai Unióban - jelentette be az Európai Bizottság pénteken (05.20.).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

A 2011-es Európai Feltalálói Díjat az orvosi kutatás, az implantátumtechnológia, a tiszta energia, az építőipar és a víztisztítás úttörői kapják

A 2011-es Európai Feltalálói Díj nyertesei: Per-Ingvar Br?nemark (Svédország – Életmű), Ann Lambrechts, Bekaert (Belgium – Ipar), Jens Dall Bentzen, Dall Energy Aps (Dánia – KKV-k), Christine van Broeckhoven, Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (Belgium – Kutatás), valamint Ashok Gadgil és Vikas Garud, University of California/Lawrence Berkeley National Laboratory, WaterHealth International (USA/India – Európán kívüli országok).

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Árulkodó látlelet - Figyelmeztető egészségügyi adatok Nyíregyházán

Bagoly Dániel, az MTI tudósítója írja: Látleletet készített a nyíregyháziak egészségi állapotáról a város igazgató főorvosa, Együtt Mihály. A dokumentum megállapításai több mint figyelmeztetőek, hiszen a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen is a helytelen életmód a kiváltója a legtöbb betegségnek.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

OEP főigazgató: sürgősen meg kell valósítani a gyógyszerkasszát érintő terveket

Az OEP főigazgatója szerint, ahhoz hogy ne lépjék túl a gyógyszerkassza idei évre tervezett 343 milliárd forintos keretét minél előbb végre kell hajtani a kormány által vázolt intézkedési tervet.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Nemzeti Vese Program – összefogás a vese védelmében

A Nemzeti Vese Program a Nefrológiai Szolgáltatók Egyesülete által kezdeményezett, a Magyar Nephrologiai Társaság, a Magyar Transzplantációs Társaság, a Nefrológiai Szolgáltatók Egyesülete és a civil szervezetek (Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége, Magyar Szervátültetettek Szövetsége, Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért és Magyar Vese Alapítvány) által útjára indított és támogatott közös platform.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább