Hírek, cikkek

Koronavírus - Megtízszerezte az oltottak védelmét a harmadik oltás Izraelben

A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel és meghússzorozta védettségüket a súlyos fertőzéssel szemben - összegezték tapasztalataikat izraeli kutatók abban a tanulmányban, amelyet a The New England Journal of Medicine című lapban tettek közzé csütörtökön, s amelyből az izraeli sajtó közölt részleteket pénteken.

Megjelenés: 2021. 09. 17.
Tovább

A gyógyszergyártás hatékonyságát és az áttétes daganatokat vizsgáló kutatónők nyerték az idei L'Oréal-UNESCO-díjat

A gyorsabb és hatékonyabb gyógyszergyártásért végzett tudományos munkájáért Pataki Hajnalka, valamint az agyban kialakuló áttétes daganatok kialakulásának kutatásáért Wilhelm Imola kapta idén a L'Oréal és az UNESCO A nőkért és a tudományért elnevezésű magyar ösztöndíját.

Megjelenés: 2021. 09. 16.
Tovább

Kiterjesztik az európai járványvédelmi központ hatáskörét

Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére, közölte az uniós parlament.

Megjelenés: 2021. 09. 16.
Tovább

Az oltatlan egészségügyiek mától nem dolgozhatnak

Néhány százan lehetnek azok, akik távozhatnak a vakcina megtagadása miatt – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a Népszavának.

Megjelenés: 2021. 09. 16.
Tovább

Elkerülhetetlen a digitalizáció a jövő gyógyszeripara számára

A gyógyszeripar digitális transzformációja vitathatatlanul az egyik legizgalmasabb és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó téma az automatizáció és az ipar 4.0 témakörében.

Megjelenés: 2021. 09. 16.
Tovább

A tünetek jelentkezése körüli időszakban a legnagyobb a koronavírus fertőzőképessége

A járvány eddigi összes hulláma bizonyította a koronavírus fertőzőképességét, ám eddig kevéssé volt világos, hogy a fertőzött betegek pontosan mikor és milyen mértékben terjesztik legnagyobb eséllyel.

Megjelenés: 2021. 09. 16.
Tovább

Magyar fejlesztésű új hatóanyagot tesztelnek a koronavírus ellen

A Covid–19 kórházi kezelést igénylő, súlyos lefolyását előzheti meg egy új gyógyszerjelölt – a klinikai tesztelés következő fázisa most indul Magyarországon.

Megjelenés: 2021. 09. 16.
Tovább

Az egészségügyi szakértők közös európai megoldást sürgetnek a gyógyszerhiány miatt

Négy pontban javasol lépéseket az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetsége (FEAM) a különféle területeken jelentkező gyógyszer- és terápiáseszköz-hiány enyhítésére.

Megjelenés: 2021. 09. 15.
Tovább

Karikó Katalint japán orvostudományi díjjal tüntették ki

Karikó Katalin magyar kutatóbiológus-biokémikust orvostudományi díjával tüntette ki a tokiói Keio Egyetem - olvasható az intézmény portálján.

Megjelenés: 2021. 09. 15.
Tovább

Rivaroxaban monoterápia vagy kombináció: kockázatfüggő?

A pitvarfibrilláció mellett stabil coronariabetegségben is szenvedő betegek antithromboticus kezelésében az AFIRE vizsgálat megmutatta a rivaroxaban monoterápia előnyét a rivaroxaban és thrombocytagátló kombinációval szemben. Tisztázatlan volt azonban, hogy a rivaroxaban monoterápia hatásosságát és biztonságosságát hogyan befolyásolja az előzetes stroke-, illetve vérzési kockázat. Az adatok elemzése most erre a kérdésre is választ ad.

Megjelenés: 2021. 09. 15.
Tovább

Koronavírus - Nagy-Britanniában a jövő héttől megkezdődik a harmadik oltási dózisok beadása

A koronavírus elleni oltások harmadik, hatáserősítő (booster) dózisainak alkalmazását javasolta kedden a brit kormány oltásügyi vegyesbizottsága (JCVI).

Megjelenés: 2021. 09. 14.
Tovább

Koronavírus - Szlovéniában minden negyedik vírusteszt pozitív

Szlovéniában minden negyedik vírusteszt pozitív eredmény hozott, a növekvő esetszámok miatt szerdától szigorodnak a járványügyi szabályok is.

Megjelenés: 2021. 09. 14.
Tovább

Koronavírus - Szerbiában egyre aggasztóbb a helyzet a szakértők szerint

Egyre aggasztóbb a járványhelyzet Szerbiában, és további romlás várható, a következő két hétben jelentősen nő majd az új fertőzöttek száma - jelentette ki Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízió keddi beszámolója szerint.

Megjelenés: 2021. 09. 14.
Tovább

Lassan növekszik a szennyvíz koronavírus koncentrációja

A szennyvízminták SARS-CoV-2 koronavírus koncentrációja hosszabb időtávot tekintve lassan emelkedik, közli a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Megjelenés: 2021. 09. 14.
Tovább

Koronavírus - Az iskoláskorú gyerekek beoltását javasolják az Egyesült Királyság tisztifőorvosai

Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai közös hétfői közleményükben javasolták, hogy a 12-15 éves korosztály egészséges tagjai is megkapják a koronavírus elleni oltás legalább egy dózisát.

Megjelenés: 2021. 09. 14.
Tovább

Oltás után a hosszú Covid kockázata felére csökken

Azok közül, akik két oltás után mégis elkapják a fertőzést, mindössze öt százaléknál alakul ki hosszú Covid brit adatok szerint.

Megjelenés: 2021. 09. 14.
Tovább

Innovatív módszer segíthet a daganatos betegeken

Sokszor nem a rák, hanem a szívet érintő szövődmények miatt romlik a daganatos betegek állapota, a CMR növelheti a túlélés esélyét.

Megjelenés: 2021. 09. 14.
Tovább

Ritka a Covid-19 okozta elhalálozás a két oltást felvevőknél

Jóval kisebb a valószínűsége annak, hogy a Covid-19 vagy szövődményeibe belehal az, aki megkapta az új koronavírus elleni oltás mindkét adagját, mint az, akit egyáltalán nem oltottak be vagy csak egy adagot kapott, mutatta ki az angol statisztikai hivatal (ONS).

Megjelenés: 2021. 09. 14.
Tovább

Hosszú távú klinikai kimenetelek pitvarfibrillációban és pitvarremegésben szenvedő betegeknél direkt oralis antikoagulánsok aluldozírozása esetén

Bár a direkt oralis antikoagulánsok (DOAC-ok) hatásossága igazolt a stroke-kockázat csökkentésében pitvarfibrillációban (PF) szenvedő betegeknél, off label alkalmazás során a magasabb vérzési kockázat csökkentése érdekében időnként aluldozírozzák őket. Kutatók a DOAC-ok nem megfelelő aluldozírozásának gyakoriságát és klinikai kimeneteleit értékelték PF-betegeknél.

Megjelenés: 2021. 07. 28. | Frissítve: 2021. 09. 14.
Tovább

A Moderna kifejlesztett egy kombinált egyadagos emlékeztető oltást

Az új vakcina a koronavírus elleni vakcinájával kombinálja a legmesszebbre jutott kísérleti influenza elleni oltóanyagot.

Megjelenés: 2021. 09. 12.
Tovább

A normál adag harmadával oltják a kisgyerekeket Szlovákiában

A szülőnek kell kérvényezni, és a kérelmet jóvá kell hagynia a gyermekorvosnak vagy más szakorvosnak.

Megjelenés: 2021. 09. 12.
Tovább

Alkotmánybíróság elé megy az egészségügyiek kötelező oltása

Egy névtelenséget kérő egészségügyi dolgozó megtámadta a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét szabályozó kormányrendeletet az Alkotmánybíróságon, írja az Index.

Megjelenés: 2021. 09. 12.
Tovább

Menczer: 10 hónapon belül létrehozzák a Sinopharm-vakcina gyártásához szükséges infrastruktúrát

Együttműködési szándéknyilatkozat született a kínai Sinopharm-vakcina magyarországi gyártására vonatkozóan, a megállapodás szerint legkésőbb 10 hónapon belül létrehozzák Magyarországon a szükséges infrastruktúrát a vakcinagyártáshoz, közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.

Megjelenés: 2021. 09. 12.
Tovább

Újabb orvosokat gyanúsít az NVSZ hálapénz-elfogadással

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt rendelt el nyomozást a BRFK.

Megjelenés: 2021. 09. 12. | Frissítve: 2021. 09. 12.
Tovább

5–11 éves gyerekeknek fejlesztett ki vakcinát a BioNTech

Pár héten belül eredményeket vár a Pfizer-vakcinát lefejlesztő BioNTech, amely az 5–11 éveseknek fejlesztett vakcinákról szóló eredményeit a hetekben küldi meg a világ egészségügyi hatóságainak.

Megjelenés: 2021. 09. 10.
Tovább

Az AstraZeneca covid-vakcinájának igen ritka mellékhatását azonosították

2021. július végéig - mintegy 592 millió adag oltóanyag beadása után - 833 Guillain-Barré szindróma (GBS) esetet jelentettek világszerte.

Megjelenés: 2021. 09. 10.
Tovább

A Debreceni, a Pécsi és a Miskolci Egyetem egészségügyi karán is kötelező az oltás

Nem kezdheti meg a tanévet az a hallgató a Semmelweis Egyetemen, aki nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást. A Debreceni, a Pécsi és a Miskolci Egyetem is bevezette ezt az intézkedést. A többi karon nem kötelező a maszkhasználat és az oltás.

Megjelenés: 2021. 09. 10.
Tovább

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”

A COVID-19 vakcinák gyors kifejlesztését tette lehetővé a módosított RNS-technológia, a világra szóló felfedezés, amely a Karikó Katalin és Drew Weissman kutatópáros érdeme. Ezt ismeri el a 2022-es Breakthrough-díj, amelynek élettudományi kategóriájában az mRNS úttörőit tüntetik ki – jelentették be 2021. szeptember 9-én. A 3 millió dollár pénzjutalommal együtt járó kitüntetést „tudományos Oscar-díjnak” is nevezik.

Megjelenés: 2021. 09. 09.
Tovább

Koronavírus - EMA: az AstraZeneca oltóanyaga nagyon ritka mellékhatásként idegrendszeri rendellenességet okozhat

Az Európai gyógyszerügynökség csütörtökön bejelentette, hogy az AstraZeneca cég koronavírus elleni oltóanyaga a Vaxzevria, igen ritka mellékhatásként Guillain-Barré szindrómaként (GBS) ismert idegrendszeri rendellenességet okozhat.

Megjelenés: 2021. 09. 09.
Tovább

Szlovákiában már ötéves kortól lehetővé teszik az oltás felvételét

Szlovákiában csütörtöktől már az 5 és 11 éves közti korosztály számára is lehetővé válik a koronavírus elleni oltás felvétele, jelentette be Vladimír Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter a pozsonyi kormány szerdai ülése után.

Megjelenés: 2021. 09. 09.
Tovább

Az első kombinált vakcina tesztje kezdődik embereken

A résztvevők a vállalat Covid vakcináját és az influenza elleni NanoFlu oltás kombinációját kapják.

Megjelenés: 2021. 09. 09.
Tovább

Minőségi hiba miatt vérnyomáscsökkentőket vont ki a forgalomból a hatóság

A gyógyszerészeti intézet négy eltérő típusú Losartan gyógyszert vont ki a forgalomból azido szennyeződés miatt.

Megjelenés: 2021. 09. 09.
Tovább

Közel másfél millió magyar küzd idült vesebetegséggel

Kifejezetten alattomos, aluldiagnosztizált kórképek közé tartozik, miközben akár 14-szeresére is növelheti a szív-érrendszeri károsodás kockázatát.

Megjelenés: 2021. 09. 09. | Frissítve: 2021. 09. 09.
Tovább

Koronavírus - A német lakosság kétharmada kapott már legalább egy adag oltást

Németországban a lakosság kétharmada kapott már legalább egy adagot az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltásból - jelentették be szerdán Berlinben.

Megjelenés: 2021. 09. 08.
Tovább

Egészségügyet érintő döntéseket hozott a kormány

Egy sor egészségügyet érintő döntést hozott a kormány a hétfő esete megjelent Magyar Közlöny szerint.

Megjelenés: 2021. 09. 08.
Tovább

Fertőzés után sem elegendő egyetlen oltás

Sem magas antitestszintre, sem erős védelemre nem számíthatnak azok, akik átesettként egyetlen adaggal immunizáltatták magukat.

Megjelenés: 2021. 09. 08.
Tovább

Koronavírus - Gondokat okozhat az ivermectin használata az Egyesült Államokban

Az egyesült államokbeli Oklahomában cáfolta egy kórház azokat a híreket, amelyek szerint fennakadásokat okozott volna a sürgősségi betegellátásban, hogy többen kórházba kerültek az alapvetően az állatgyógyászatban használatos ivermectin hatóanyagú gyógyszer túladagolása miatt.

Megjelenés: 2021. 09. 07.
Tovább

Pozitív változások várhatóak az egészségügy finanszírozásában

További kedvező változásokat eredményez az egészségügyi finanszírozás rendszerében az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kidolgozott új rendelet, közölte a tárca kedden.

Megjelenés: 2021. 09. 07.
Tovább

Aggasztó adatok a teljes magyar átoltottsági statisztikában

Nálunk a 70–79 évesek örvendenek a legmagasabb átoltottságnak, ám szeptember elején ebben a mutatóban is csak a 17. helyen állunk.

Megjelenés: 2021. 09. 07.
Tovább

A delta-hullámban egyre több gyerek kerül kórházba

Az egyik jelentés szerint június és augusztus között majdnem megötszöröződött a kórházi kezelést igénylő covidos gyerekek létszáma.

Megjelenés: 2021. 09. 07.
Tovább

Perzisztencia és adherencia nem K-vitamin antagonista orális antikoagulánsokkal való kezelés során pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél öt nyugat-európai országban

A NOAC-ok véralvadásgátló hatása nem igényel rendszeres monitorozást. A rendszeres monitorozás hiánya miatt viszont aggályok merültek fel a NOAC-ok rosszabb perzisztenciájával és adherenciájával kapcsolatban. Egy új kutatás ezért azt tűzte ki célul, hogy összességében és hatóanyagonként értékelje a NOAC-kezelésre jellemző perzisztenciát és adherenciát PF-betegeknél egészségügyi adatbázisok felhasználásával öt nyugat-európai országban.

Megjelenés: 2021. 08. 04. | Frissítve: 2021. 09. 07.
Tovább

Túl a 8,2 millió adagon a Pfizer által eddig Magyarországra szállított COVID-19 elleni  oltóanyag mennyisége

2021. augusztus 31. – Több mint 250 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett hazánkba. Ez már a 37. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, COMIRNATY nevű oltóanyagból,  ezzel  a  vállalat  által  hazánkba  szállított vakcina adagok mennyisége meghaladja a 8,2 millió adagot.  

Megjelenés: 2021. 09. 06.
Tovább

Újabb európai koronavírus-vakcina a láthatáron?

A dán kormány hétfőn bejelentette, hogy mégsem írnak ki tendert egy helyi koronavírus-vakcina fejlesztésére, mivel a dán Bavarian Nordic nevű vállalat jól halad a fejlesztésekkel.

Megjelenés: 2021. 09. 06.
Tovább

Új kínai vakcina a delta és a béta variáns ellen

A kínai Sinopharm cég bejelentette, hogy új vakcinát fejlesztettek ki a koronavírus delta és a béta variánsai ellen – hangzott el az ATV Híradó összeállításában, amit a Népszava idéz.

Megjelenés: 2021. 09. 06.
Tovább

Koronavírus - Merkely: lassú, elhúzódó lehet a negyedik hullám, és az oltatlanokat érinti elsősorban

Lassabb, elhúzódó lehet a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és elsősorban az oltatlanokat érinti majd - mondta a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Megjelenés: 2021. 09. 06.
Tovább

Füstmentes technológiák: ha nem szokik le, tájékozódjon?

A februárban megtartott Open Science virtuális konferencián bemutatásra kerültek a füstmentes dohányhevítő rendszerekkel kapcsolatos legfrissebb vizsgálati eredmények. A klinikai farmakológiai kutatások jelenlegi állását, és a populációszintű ártalomcsökkentés lehetőségeit Andrea Costantini ismertette.

Megjelenés: 2021. 09. 06.
Tovább

Palkovics: Jövő év végén már vakcinákat gyártanak Debrecenben

Jövő év végén megkezdődik a vakcinagyártás a debreceni Nemzeti Oltóanyaggyárban, erősítette meg az innovációs és technológiai miniszter vasárnap a helyszínen, amikor elhelyezték a leendő üzem alapkövét a Debreceni Egyetem innovációs parkjában.

Megjelenés: 2021. 09. 05.
Tovább

Több mint 160 ezren nem vették fel a második oltást

Az ECDC adataiból kiszámolható, hetente hány első és második dózist adnak be az egyes vakcinákból, és a 24.hu ki is számolta.

Megjelenés: 2021. 09. 05.
Tovább

Újabb kutatás igazolja: a maszkok védenek a koronavírus ellen

A vizsgálat kiderítette, hogy a maszkviselés miatt mintegy 10 százalékkal kevesebben lettek betegek.

Megjelenés: 2021. 09. 05.
Tovább

Az oltások kötelezővé tételét kezdeményezte az olasz kormányfő, Skóciában megugrott a koronavírus-hordozók száma

Kötelező lesz a koronavírus elleni oltás a nagykorúak számára Új-Kaledóniában is. Nemzetközi kitekintés.

Megjelenés: 2021. 09. 05.
Tovább