Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Endokrinológia

Az acromegalia története

Számos ország, de főleg az északi népek (dán, finn, norvég, svéd) népmese világában szerepelnek óriások. Az ír legendák óriás királya Finn MacCool volt, de számos más ír legendában is szerepelnek óriások, és földrajzi nevek (pl. Giant’s Causeway) is vannak róluk elnevezve.

Megjelenés: 2021.01.26

Az acromegalia gyógyszeres kezelése

A növekedésihormon-túlprodukciót gyermekkorban az epiphysisfugák záródása előtt gigantismusnak, felnőttkorban acromegáliának nevezzük. Az esetek 98%-ában oka a hypophysis benignus adenomája (hypophysis-carcinoma igen ritka), ritkán ectopiás növekedésihormon- (GH) vagy növekedésihormon-releasing hormon (GHRH) termelő neuroendokrin tumor okozza a megbetegedést. Ritka betegség, prevalenciája köszönhetően a korszerűbb diagnosztikus lehetőségeknek gyakoribb mint korábban gondoltuk, 100-120/millió lakos. Férfiak és nők azonos arányban érintettek, átlagéletkor a felfedezéskor 40-50 év között.

Megjelenés: 2020.11.24 | Frissítve: 2020.11.23

A fülzsírból kimutatható egy stresszhormon szintje

A fülviaszból kimutatható a kortizol nevű stresszhormon szintje - állapították meg a kutatók, akik szerint a módszer segítheti a depresszió vagy a stresszel összefüggő állapotok jobb diagnosztizálását és kezelését.

Megjelenés: 2020.11.04

Megfejthették, hogyan okoz őszülést a stressz

Egereken végzett vizsgálatok során megfigyelték, hogy az őssejtek, melyek a bőr és a haj színét meghatározzák, intenzív stressz hatására sérülnek: a sötét szőrű egerek hetek alatt teljesen megőszültek - írja a BBC.com.

Megjelenés: 2020.01.24

A légszennyezés csökkentheti a nők termékenységét

Ha a levegő nagymértékű szennyezettségének vannak kitéve, fiatalabb korban is csökkenhet a nők termékenysége. Az ovarialis rezerv pedig a levegő szennyezettségének növekedésével arányosan csökken – állítja egy olasz tanulmány.

Megjelenés: 2019.10.14

Kevés változókorban lévő nő kapja meg a szükséges hormonpótlást

A menopauza éveiben az ösztrogénszint csökkenése miatt számos kórkép kockázata megemelkedik, és bár az érintettek 10-20 százalékának szüksége lenne hormonpótló kezelésre, mégis kevesebb mint egy százalékuk részesül benne – hívta fel a figyelmet Dr. Várbíró Szabolcs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense.

Megjelenés: 2019.03.22

A magnézium optimalizálja a vérben a D-vitamin szintet

A Vanderbilt-Ingram Rákkutató Központ által végzett randomizált klinikai vizsgálat szerint a magnézium optimalizálja a plazma D-vitamin koncentrációját az által, hogy az alacsony D-vitamin szintű egyéneknél megnöveli azt, magas D-vitamin szint esetén pedig csökkenti.

Megjelenés: 2019.03.14

Korszerű endokrinológiai terápiákról tanácskoztak

A cukorbetegség, a pajzsmirigy és a hasnyálmirigy betegségeinek legújabb terápiáiról, diagnosztikai lehetőségeiről tanácskoztak az endokrinológusok Hajdúszoboszlón. A háromnapos kongresszuson több mint 300 hazai és külföldi szakember vett rész.

Megjelenés: 2018.06.05

Fokozott fogászati kontroll szükséges egyes csonterősítő gyógyszert szedőknél

A csontok fokozott törési hajlama ellen kifejlesztett, úgynevezett biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek nélkülözhetetlenek a csontritkulás és egyes csontáttéttel járó daganatok kezelésében, ugyanakkor egy ritkán előforduló, de súlyos mellékhatás miatt fokozott fogászati prevencióra és kontrollra van szükség ezeknél a betegeknél – hívta fel a figyelmet Dr. Vaszilkó Mihály, a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika adjunktusa.

Megjelenés: 2017.08.14

Szoros együttműködés az európai endokrinológiai betegellátásban

A hormonrendszer betegségeinek túlnyomó többsége az ún. ritka betegségek közé tartozik, felismerésük és kezelésük különleges szaktudást, speciális diagnosztikai és terápiás eszközöket kíván. A betegellátás minőségének a további javítását is szolgálja a közelmúltban létrejött európai szintű endokrinológiai együttműködés, melynek Magyarországról egyedül a Semmelweis Egyetem a tagja.

Megjelenés: 2017.05.08

hirdetés