Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Gasztroenterológia

Fogyasztanak vagy hizlalnak a bélbaktériumok?

Tombácz Dóra a Stanford Egyetemen korábban már foglalkozott mikrobiom-kutatással, de a Szegedi Tudományegyetemen ez a kutatóprogram teljesen újnak számít. A téma azonban nagyon aktuális, hiszen részben az elhízás hátterében húzódó élettani és mikrobiológiai mechanizmusokat tárja fel.

Megjelenés: 2020.09.16

A szennyezett levegő növeli a túlsúly kockázatát

A szennyezett levegő belélegzése károsítja a bélbaktériumokat, megnöveli a túlsúly, a diabétesz, a gyomor- és bélbajok és más krónikus betegségek kockázatát - derült ki a Boulderben lévő Coloradói Egyetem kutatásából.

Megjelenés: 2020.06.17

Bizonyos fájdalomcsillapítók elősegíthetik a Clostridium difficile fertőzések kialakulását

A Clostridium difficile felelős a leggyakoribb és legveszélyesebb kórházi fertőzésekért, amelyek kockázata az antibiotikummal kezelt betegeknél magasabb, mivel az antibiotikumterápia felborítja a bélflóra egyensúlyát. Újabb kutatások ugyanakkor összefüggést tártak fel a nem szteroid gyulladásgátlók alkalmazása és a súlyos C. difficile fertőzés között.

Megjelenés: 2019.04.08

A bél mikróbái elősegíthetik a tumorok növekedését

Nem várt eredményre bukkantak a Technische Universität München (TUM) kutatói. A vastagbélrák kiváltó faktorainak vizsgálatakor az találták, hogy a stresszhatás alatt álló sejt a vastagbél módosult mikrokörnyezetében elősegíti a daganatok kialakulását.

Megjelenés: 2019.04.01

A népesség tizedét érinti a nem-cöliákiás glutén szenzitivitás

Az elmúlt tíz évben vált ismertté nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) néven a gluténérzékenység azon csoportja, melyet a cöliákia, vagyis lisztérzékenység szokásos vizsgálati módszereivel nem lehet kimutatni – hívta fel a figyelmet Dr. Fuszek Péter, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa.

Megjelenés: 2019.03.20

Új kombináció segíthet a Helicobacter pylori eradikációjában

A Helicobacter pylori az egyik legmagasabb prevalenciájú humán patogén, a H. pylori fertőzés világszerte a felnőtt népesség több mint 50 százalékát érinti. Az Egyesült Államokban a lakosság 30-40%-a fertőzött, és évente 2,5 millió beteg szorul kezelésre.

Megjelenés: 2019.03.17 | Frissítve: 2019.03.18

A székletben található vér többféle súlyos betegség jele lehet

Skót kutatók szerint a székletben megjelenő vér nem csak a vastagbélrák előjele és ez által a prevenció eszköze lehet, hanem más, potenciálisan halálos kimenetelű betegségekben is előfordulhat, például érrendszeri, légúti, vérképzőszervi vagy hormonális elváltozásokban.

Megjelenés: 2019.01.05

Fehérjekutatásokért hárman kapják a kémiai Nobel-díjat

A fehérjék kutatásában elért eredményeiért két amerikai és egy brit tudós, Frances H. Arnold, George P. Smith és Gregory P. Winter kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.

Megjelenés: 2018.10.02

Nógrád megyében az országos átlag feletti a halálozás

Nógrád megyében jelentősen az országos átlag felett van a halálozás, a férfiaknál 12, a nőknél 9 százalékos az eltérés, emellett a várható élettartam mindkét nem esetében alacsonyabb a magyarországi átlagnál - derül ki a megye egészségi helyzetéről készült beszámolóból, amelyről csütörtökön tárgyalt a nógrádi közgyűlés.

Megjelenés: 2018.09.20

A gasztrointesztinális vérzés súlyossága direkt orális antikoaguláns kezelés mellett

Korábbi vizsgálatok alapján a direkt orális antikoagulánsok legalább ugyanolyan hatékonyak és biztonságosak, mint a warfarin, de növelik a gasztrointesztinális vérzés kockázatát. Jelenleg azonban kevés adat áll rendelkezésre a direkt orális antikoaguláns kezelés mellett bekövetkező gasztrointesztinális vérzések súlyosságáról. Jelen vizsgálat ezen kezelés melletti gasztrointesztinális vérzések súlyosságát vetette össze a warfarin kezelés alatt álló betegek és az antikoagulációs kezelés alatt nem álló kontroll csoport körében bekövetkező gasztrointesztinális vérzések súlyosságával. Az eredmények azt mutatták, hogy a direkt orális antikoaguláns kezelés melletti vérzések kevésbé súlyosak és szignifikánsan ritkábban igényelnek kórházi kezelést és transzfúziót, mint a warfarin kezelés mellett jelentkező vérzések.

Megjelenés: 2018.05.09

A rotavírus fertőzés extraintestinalis manifesztációi

A rotavírust a csecsemő- és kisgyermekkori hasmenéses kórképek egyik vezető kórokozójaként tartjuk számon, azonban a vírus okozta megbetegedés nem feltétlen korlátozódik az emésztőrendszerre, hanem azon túli hatásai is lehetnek.

Megjelenés: 2018.01.02

Súlyos vesekárosodást okozhatnak egyes gyomorégés elleni gyógyszerek

Bizonyos széles körben alkalmazott gyomorsav-csökkentő szerek hosszú ideig való szedése súlyos vesebetegségeket, illetve krónikus veseelégtelenséget okozhat. A hirtelen jelentkező veseműködési zavar vészjelzőként szolgál a kezelőorvos számára, hogy le kell állítani a beteg protonpumpa-gátlókkal történő kezelését.

Megjelenés: 2017.12.30

Gyakori a rotavírus az akut gasztroenteritisszel hospitalizált felnőtteknél

A rotavírus fertőzés mindenhol előfordul és az akut gasztroenteritisz egyik leggyakoribb kiváltója csecsemők és kisgyermekek között. A felnőttek körében akut gasztroenteritiszt okozó rotavírus-fertőzés viszont kevés figyelmet kap. Ha egy felnőtt kerül kórházba akut gasztroenteritisszel, a székletmintákat rutinszerűen tenyésztik az enteropatogén baktériumokra és empirikus antibiotikum-kezelést indítanak az időseknél és egyes súlyos esetekben. Általában a vírusok diagnosztizálatlanul maradnak...

Megjelenés: 2017.05.15

A rotavírusos gasztroenteritisz multicentrikus, prospektív elemzése 3 év alatti, spanyolországi gyermekeknél

Korábbi vizsgálatok felvetették, hogy az átfogó vakcináció bevezetése csökkentheti az RVGE esetekkel kapcsolatos kórházi felvételek, sürgősségi és gyermekorvosi kezelések számát. Ez a kutatás alátámasztja a korábbi feltételezéseket, és az eredmények igazolják, hogy a vakcináció valóban csökkenti a hospitalizációk számát. 

Megjelenés: 2016.12.20

Új IBD elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

A Truberzi felnőttek számára javallott hasmenéssel járó irritábilis bél szindróma (IBS-D – irritable bowel syndrome with diarrhoea) kezelésére, hatóanyaga az eluxadolin. A készítmény ajánlott adagja napi 200 mg (naponta kétszer egy 100 mg-os tabletta).

Megjelenés: 2016.10.04

Javíthatja a túlélést az adjuváns kemoterápia korai vastagbélrákban

A kutatók és kezelőorvosok már régóta küzdenek az adjuváns (műtét utáni) kemoterápia szerepével a korai vastagbélrák kezelésében, még magas kockázatú betegek esetén is. A chicago-i egyetem kutatói most összefüggést találtak az adjuváns kemoterápia és a 2-es fázisú vastagbélrák túlélésének javulása között.

Megjelenés: 2016.07.21

hirdetés