Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!

Szakmapolitika

Év végéig még kötelező kiadni a felírási igazolást

Egy miniszteri rendelet értelmében az e-receptet felíró orvosoknak 2019. december 31-ig kötelező kiállítaniuk az úgynevezett felírási igazolást, és azt külön kérés nélkül is át kell adniuk a betegeknek, közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

Megjelenés: 2019.01.14

Gyógyszertörzs-változás 2019. január 1-től (végleges)

A NEAK által közzétett végleges publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2019. január 1-től érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Megjelenés: 2018.12.21

Gyógyszertörzs-változás 2019. január 1-től (előzetes)

A NEAK által közzétett előzetes publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2019. január 1-től várhatóan érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Megjelenés: 2018.12.18

Világhírű rákkutató kapta idén a Debrecen-díjat

A daganatkutatásban áttörést elérő Sir David Philip Lane kapta idén a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetést, amelyet csütörtökön adták át a Debreceni Egyetemen. A brit tudós felfedezése többek közt a leukémia gyógyításában jelent előrelépést.

Megjelenés: 2018.12.14

Tizennyolc éves a gyermekszívközpont

Tizennyolc éve nyílt meg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Gyermekszív Központja a gyermekkardiológiában és gyermekszív-sebészetben a legmagasabb szintű ellátást nyújtva az országban.

Megjelenés: 2018.12.13

Gyógyszerfejlesztő szakemberek európai értekezlete zajlott Budapesten

A Semmelweis Egyetemen rendezték meg a mintegy hétezer gyógyszerfejlesztő szakembert képviselő IFAPP (International Federation of Associations of Pharmaceutical Physicians) európai értekezletét, melynek fő témája a klinikai gyógyszerfejlesztés (pharmaceutical medicine) volt.

Megjelenés: 2018.11.26 | Frissítve: 2018.11.27

Kilencmilliárd forintot kap a felnőtt pszichiátriai ellátás fejlesztése

Három projekt keretében összesen 9 milliárd forintot fordíthat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a felnőtt pszichiátriai ellátórendszer fejlesztésére az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból - jelentették be kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2018.11.27

Gyógyszertörzs-változás 2018. december 1-től (előzetes)

A NEAK által közzétett előzetes publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2018. december 1-től várhatóan érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Megjelenés: 2018.11.15

Szimpózium a komplex gyógyszerekről

A biológiai és nem-biológiai komplex gyógyszerek helyettesíthetősége, vagyis a készítmények szabadalmi lejáratát követő biohasonlóság vizsgálata és szabályozása volt az egyik kiemelt témaköre annak a nemzetközi gyógyszerkutatási konferenciának, amelyet immár harmadik alkalommal rendeztek meg a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetének főszervezésében.

Megjelenés: 2018.11.15

Nyolcmilliárdból húsz egynapos sebészet létesül az országban

Nyolcmilliárd forintos összköltséggel egynapos sebészeti ellátóhelyeket alakítanak ki húsz helyszínen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) projektje keretében - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerdán Székesfehérváron.

Megjelenés: 2018.11.13

Megújul és átalakul a Szent János Kórház

Jelentős beruházások lesznek a Szent János Kórházban, az intézmény középső része teljesen megújul, és nagyobb szerepet kap a Kútvölgyi szakrendelő is - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn.

Megjelenés: 2018.10.29

Gyógyszertörzs-változás 2018. november 1-től (végleges)

A NEAK által közzétett végleges publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2018. november 1-től érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Megjelenés: 2018.10.24

300 milliárd forint a magánegészségügyi szolgáltatók éves forgalma

Folyamatosan nő a magánegészségügyi szolgáltatások iránti igény Magyarországon, iparági felmérések szerint a privát szolgáltatók forgalma elérte az évi 300 milliárd forintot, ugyanekkor ennek mintegy harmada a szürkegazdaságba megy - mondta Leitner György, a Primus Egyesület elnöke kedden sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Megjelenés: 2018.10.16

Gyógyszertörzs-változás 2018. október 15-től (végleges)

A NEAK által közzétett végleges publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2018. október 15-től érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Megjelenés: 2018.10.13

Kampány indult a biztonságos gyógyszerhasználatért

Orvosok és egészségügyi szakemberek részvételével tudatformáló kampány hívja fel a figyelmet a gyógyszerek helyes otthoni tárolására, valamint a biztonságos gyógyszerhasználat és a lejárt gyógyszerek környezettudatos megsemmisítésének fontosságára.

Megjelenés: 2018.10.12

Gyógyszertörzs-változás 2018. október 1-től (végleges)

A NEAK által közzétett végleges publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2018. október 1-től érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Megjelenés: 2018.09.24

Ismét rekordmagas a kórházi adósságállomány

Augusztus végére megközelítette a 42 milliárd forintot a magyar kórházak lejárt tartozásainak összértéke. Az adósság csaknem felének (45 százalék) kifizetése több mint két hónapja csúszik – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataiból.

Megjelenés: 2018.09.24

100 éves a debreceni orvosképzés

Többhetes programsorozattal ünnepli a debreceni orvosképzés 100. évfordulóját a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara. A centenárium jegyében gálaestet, medikus hetet, tudományos előadásokat és könyvbemutatót is tartanak.

Megjelenés: 2018.09.21

Nógrád megyében az országos átlag feletti a halálozás

Nógrád megyében jelentősen az országos átlag felett van a halálozás, a férfiaknál 12, a nőknél 9 százalékos az eltérés, emellett a várható élettartam mindkét nem esetében alacsonyabb a magyarországi átlagnál - derül ki a megye egészségi helyzetéről készült beszámolóból, amelyről csütörtökön tárgyalt a nógrádi közgyűlés.

Megjelenés: 2018.09.20

Gyógyszertörzs-változás 2018. október 1-től (előzetes)

A NEAK által közzétett előzetes publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2018. október 1-től várhatóan érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Megjelenés: 2018.09.17

Szakdolgozók nélkül nincs sikeres gyógyítás

Egészségügyi szakdolgozók cseréltek tapasztalatot és bővítették tudásukat a VII. Juhász Zsuzsa Szakdolgozói Konferencián a Debreceni Egyetem Klinikai Központban augusztus 31-én. A kongresszuson adták át az egykori kiváló ápolónőről elnevezett életműdíjat.

Megjelenés: 2018.09.01

Kaotikus állapotok a Honvédkórházban

A Honvédkórház sürgősségi osztályán először az önkéntes túlmunka szerződéseiket mondták fel a Honvédkórház aneszteziológus és traumatológus szakorvosai, majd több orvos is jelezte távozását, végül a mai nappal az osztályvezető is beadta a felmondását.

Megjelenés: 2018.08.31

Gyógyszertörzs-változás 2018. szeptember 1-től (végleges)

A NEAK által közzétett végleges publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2018. szeptember 1-től érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Megjelenés: 2018.08.27

Gyógyszertörzs-változás 2018. szeptember 1-től (előzetes)

Az OEP által közzétett előzetes publikus gyógyszertörzs alapján az alábbiakban összefoglaljuk a 2018. szeptember 1-től várhatóan érvénybe lépő változásokat a Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerkészítmények, tápszerek árait és támogatását illetően.

Megjelenés: 2018.08.20

Valós kockázatokkal jár a homeopátiás szerekbe vetett téves bizalom

A bizonyítékokon alapuló orvoslás szószólói szerint a homeopátia nem más, mint egy bonyolultan, körülményesen – és a betegek számára drágán – kidolgozott placeboterápia, amelyben az alkalmazott készítmények semmilyen hatóanyagot nem tartalmaznak, ezért farmakológiailag teljesen hatástalanok.

Megjelenés: 2018.08.14

20 év múlva lehet eredménye az új nemzeti népegészségügyi programnak

Még ebben az évben a kormány elé kerülhet a nemzeti népegészségügyi program, amelynek gerince az öt betegségcsoport - onkológiai, keringési, mozgásszervi, gyermekgyógyászati és mentális zavarok - megelőzésére és kezelésére kidolgozott nemzeti program - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Megjelenés: 2018.08.14

Anarchia az egészségügyi intézmények gazdálkodásában

Egészségügyi gazdasági vita kezdődött az állami és szakmai szervezetek között. A kórházak és szakrendelők ellenőrzését végző Állami Számvevőszék elnöke „pénzügyi szempontból botrányosnak” nevezte az egészségügy egyes területein uralkodó helyzetet.

Megjelenés: 2018.08.13

A Kórházszövetség visszautasítja az ÁSZ-elnök kijelentéseit

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) visszautasítja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének egy hétfői lapinterjúban megjelent kijelentéseit - olvasható a két szervezet szerdai, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatából.

Megjelenés: 2018.08.08