Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Tüdőgyógyászat

Asztma Világnap: Magyarországon évente 20 ezer új beteget diagnosztizálnak

Évente egy közepes méretű városnyi, azaz 15-20 ezer új beteggel bővül az asztmában szenvedők száma, pedig már ma is mintegy 300 ezer diagnosztizált beteg él hazánkban, és feltehetően további 150 ezer ember életét nehezíti meg a betegség – hívták fel a figyelmet tüdőgyógyász szakorvosok az asztma világnapján.

Megjelenés: 2019.05.06 | Frissítve: 2019.05.07

A metformin visszafordítja a tüdőfibrózist

Amerikai kutatók első alkalommal igazolták, hogy a már fennálló tüdőfibrózis gyógyszeres kezeléssel visszafordítható – a kutatások szerint a metformin által a sejtmetabolizmusban kiváltott változás áll a kedvező hatás hátterében.

Megjelenés: 2019.04.01

Az asztma és a COPD kezelésével kapcsolatos új kutatási eredmények

Új kutatások eredményei szerint a véralvadásgátlásra régóta alkalmazott heparin szignifikánsan javíthatja a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők légzésfunkcióját, egy új hatóanyag segítségével pedig radikálisan csökkenthető a szteroidok adagja súlyos asztmában.

Megjelenés: 2019.02.14

Inhalációs szteroidok állhatnak az NTM-fertőzések növekvő kockázatának hátterében

A nem-tuberkulotikus mikobaktériumok (NTM) által okozott fertőzések növekvő száma az inhalációs szteroidok széleskörű alkalmazásával lehet összefüggésben. Az Annals of the American Thoracic Socitey c. online folyóiratban nemrég megjelent eset-kontroll vizsgálat már a harmadik, mely összefüggésbe hozza az asztma vagy COPD kezelésében gyakran alkalmazott gyógyszereket a magasabb megbetegedési kockázattal.

Megjelenés: 2019.02.12

Tüdőgyulladás: az alulbecsült ellenfél

A pneumonia diagnosztizálása sok esetben nem egyszerű, a kezelőorvosok gyakran átsiklanak felette, pedig a betegek számára a fertőzés enyhe formájában is előnyös az antibiotikum-kezelés.

Megjelenés: 2019.02.04 | Frissítve: 2019.02.05

Új antibiotikumkombinációt engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a meropenem és vaborbactam kombinációját tartalmazó gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát, amely szövődményes húgyúti és intraabdominalis fertőzések, valamint kórházban szerzett pneumonia kezelésére javallott.

Megjelenés: 2019.01.24

Végzetes lehet a COPD és a szívelégtelenség téves klasszifikációja

Mind a szívelégtelenség, mind a COPD gyakori megbetegedés az idősek körében, és hátterük legalább részben feltártnak mondható. Etiológiájukban közös a dohányzás és a szisztémás gyulladás, jellemzőjük a krónikus progresszív, exacerbatiokkal tarkított lefolyás.

Megjelenés: 2019.01.08 | Frissítve: 2019.01.09

Új tüdőrák elleni gyógyszert engedélyezett az FDA

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hatóság engedélyezte a lorlatinib hatóanyagú Lorbrena forgalomba hozatalát, amely egy új generációs ALK/ROS1 tirozin-kináz inhibitor és anaplasticus limfóma-kináz pozitív, metasztatikus nem kissejtes tüdőrák kezelésére javallott.

Megjelenés: 2018.12.18

Új tüdőrák elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a brigatinib hatóanyagú Alunbrig forgalomba hozatalát, amely monoterápiában javallott korábban krizotinibbel kezelt, anaplasticus lymphoma kináz (ALK)-pozitív, előrehaladott nem kissejtes tüdőcarcinomában szenvedő felnőtt betegek számára.

Megjelenés: 2018.11.27

Új asztmaellenes gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a benralizumab hatóanyagú új, asztma elleni készítményt, amely kiegészítő fenntartó kezelésként javallott felnőtt, súlyos eosinophíliás asztmában szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2018.10.16

Nógrád megyében az országos átlag feletti a halálozás

Nógrád megyében jelentősen az országos átlag felett van a halálozás, a férfiaknál 12, a nőknél 9 százalékos az eltérés, emellett a várható élettartam mindkét nem esetében alacsonyabb a magyarországi átlagnál - derül ki a megye egészségi helyzetéről készült beszámolóból, amelyről csütörtökön tárgyalt a nógrádi közgyűlés.

Megjelenés: 2018.09.20

A COPD kezelésének új eredményei alátámasztják a LAMA/LABA-terápia előnyeit

A COPD világszerte egyre jelentősebb egészségügyi probléma, amely a WHO becslése szerint 2030-ra a harmadik legfőbb halálozási okká lép elő. Május 24-25-én vezető pulmonológusok találkoztak a „CEE Respiratory Expert Forum” keretében Bécsben, hogy megvitassák a COPD kezelésének legújabb szempontjait, eredményeit, és hogy ezek mit jelentenek valójában a betegség kezelésében.

Megjelenés: 2018.06.05

Új gyógyszerek, amelyeket 2017-ben engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség az idei évben is számos új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát engedélyezte, amelyek közül néhány már Magyarországon is kapható. Az új gyógyszerek javallatai között szerepel a rheumatoid arthritis, a COPD, a tüdőrák, a diabétesz, a psoriasis és a sclerosis multiplex.

Megjelenés: 2018.01.02

COPD: a fojtogató népbetegség

Bár Magyarországon kiválóak a COPD terápiás lehetőségei, mégis csupán a félmillió COPD-beteg 40%-a részesül modern és államilag támogatott kezelésben – hívták fel a figyelmet pulmonológus szakemberek a COPD világnapja alkalmából.

Megjelenés: 2017.11.16

Összefoglaló a 2017-es Magyar Orvostudományi Napokról

November 8-9-én, immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyar Orvostudományi Napok, amelynek a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kodály terme adott helyet. A program jelentős részét három szimpóziumban a magyar orvosi diszciplínák helyzetének és jövőjének bemutatása képezte, ugyanakkor főszimpóziumként fontos szerepet kapott a prevenció és a felvilágosítás téma- és problémaköre is.

Megjelenés: 2017.11.14

Egy új kutatás szerint az imatinib javítja a súlyos asztma tüneteit

A hízósejtek még agresszív kezelés ellenére is jelen vannak a súlyos asztmában szenvedő betegek légutaiban, és a jelenlétük összefügg a súlyos asztmás tünetekkel. A kutatók már régóta feltételezik, hogy a hízósejtek hozzájárulnak a betegség kialakulásához, és hogy befolyásolásuk által a súlyos asztma tünetei javíthatóak lehetnek.

Megjelenés: 2017.05.24

Új COPD elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Jóváhagyta az EMA az umeklidinium hatóanyagú Rolufta inhalációs por forgalomba hozatalát az Európai Gyógyszerügynökség. A Rolufta fenntartó bronchodilatator kezelésre javallott krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő felnőtt betegek tüneteinek enyhítése céljából.

Megjelenés: 2017.03.27

Benralizumab hatásossága és biztonságossága súlyos asztma kezelésében

Az eosionophilia összefügg az asztma súlyosbodásával és a tüdőfunkció romlásával, ami az exacerbációk gyakoriságának növekedéséhez vezet. Kutatók a benralizumab biztonságosságát és hatásosságát értékelték súlyos, kontrollálatlan eosinophil asztmában szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2017.03.03 | Frissítve: 2017.03.04

Tüdőinfekciót indukálhat a kalcium

A svájci University of Basel kutatói felfedezték, hogy a kalcium felelős az akut infekció krónikussá válását előidéző folyamatok kiváltásáért.

Megjelenés: 2017.02.26

Dupilumab hatása perzisztens, felnőttkori asztmában

Kutatók a humán interleukin-4 receptor monoklonális antitest dupilumab hatását vizsgálták perzisztens asztmában szenvedő felnőtt betegeknél, akik állapotát a magas dózisú inhalált kortikoszteroid kezeléssel nem sikerült javítani.

Megjelenés: 2017.02.19

Új asztmaellenes gyógyszert engedélyezett az EMA

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a reszlizumab hatóanyagú Cinqaero forgalomba hozatalát. A Cinqaero felnőttkori súlyos eosinophiliás asthma kiegészítő kezelésére javallott olyan betegeknél, akiknél nagy dózisú inhalációs kortikoszteroidok és egy másik, fenntartó kezelésként alkalmazott gyógyszer alkalmazása ellenére sem biztosított az asthma megfelelő tünetmentessége.

Megjelenés: 2016.09.06

Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon

Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon, a műtét sikeres volt - jelentették be az operációt végző szakemberek és az Országos Onkológiai Intézet vezetője szombaton Budapesten. A sajtótájékoztatón Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter azt mondta: a kormány 900 millió forinttal támogatta az operációhoz szükséges infrastruktúra kiépítését.

Megjelenés: 2015.12.18

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés