Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

AKTIFERRIN szirup

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Hatóanyag:

ferrous sulfate, serine

hirdetés
hirdetés
hirdetés

AKTIFERRIN szirup 100 ml

Kiszerelés:

100 ml

Rendelhetőség:

V

Fogyasztói ár:

744 Ft

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-1795/03

Státusz
TB támogatás

Alkalmazási előírás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ AKTIFREEIN SZIRUP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Aktiferrin szirupban található vas a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem.
A vérfesték (hemoglobin) és sok fontos enzim alkotóelemeként a vas számtalan anyagcsere folyamatban vesz részt.
A férfiak, a változó kor utáni nők és a gyermekek napi szükséglete 0,5-1 mg vas, a változó kor előtti nőké és a fiataloké kb. 1-2 mg, a terhes nőké 2-5 mg, és a csecsemőké 0,5-1,5 mg. A 10%-os átlagos felszívódási arány miatt ennek a mennyiségnek legalább a 10-szeresét kell alkalmazni a napi szükséglet kielégítésére.
Az Aktiferrin szirup alkalmas a vashiányos állapotok és a vashiány következtében kialakuló vérszegénység kezelésére, különösen gyermekek esetében.
2. TUDNIVALÓK AZ AKTIFERRIN SZIRUP ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Aktiferrin szirupot
-
ha allergiás (túlérzékeny) a vas(II)-szulfátra és D,L-szerinre vagy az Aktiferrin szirup egyéb összetevőjére.
- vasfelhalmozódás betegség esetén (hemokromatózis, hemosziderózis).
- ha vasfelhasználási zavarral járó vérszegénységben szenved (szideroachresztikus anémia, ólomanémia, talasszémia).
- a vérszegénység más eseteiben, amelyek nem vashiányból adódnak.
Az Aktiferrin szirup fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- amennyiben étrendi vagy egyéb vas-só kiegészítőket is alkalmaz, a lehetséges vas túladagolás elkerülése érdekében.
- ha az emésztőrendszer nyálkahártyáinak gyulladásában vagy fekélyes megbetegedésében szenved: ha az Aktiferrin szirupot ezekben az állapotokban alkalmazza, fokozódhat az emésztőrendszeri betegség súlyosbodásának kockázata. Mielőtt orvosa az Aktiferrin sziruppal történő kezelésről határozna, gondosan mérlegelni fogja az előnyöket és a kockázatokat.
Amennyiben szükséges, orvosa különböző laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizni fogja az Ön bizonyos laboratóriumi értékeit, amely megmutatja, miként reagál a kezelésre, és szükséges-e a vas további alkalmazása.
Az Aktiferrin szirup hígítás nélküli bevétele a fogakat feketére színezheti, mely állapot visszafordítható.
Az Aktiferrin szirup sötétebbé vagy feketévé változtathatja a székletet, ez teljesen ártalmatlan.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Amennyiben az Aktiferrin szirupot egyéb gyógyszerekkel egyidejűleg alkalmazzák, a gyógyszerek kölcsönösen befolyásolhatják egymás hatását.
Vas:
A szájon át szedett vas-sók felszívódása nem jó, és étkezéssel együtt történő alkalmazásuk tovább ronthatja felszívódásukat.
Kalcium és magnézium tartalmú vegyületek - beleértve a savcsökkentőket és a kalcium - illetve magnéziumpótlásra szolgáló készítményeket (pl: kalcium-karbonát vagy -foszfát tartalommal rendelkezőket), bikarbonát, karbonát, oxalát, illetve foszfát tartalmú ételek vagy gyógyszerkészítmények szintén csökkenthetik a vas felszívódását, oldhatatlan komplexek képzése révén. Ezért vaskészítmények és a fenti gyógyszerkészítmények illetve élelmiszerek bevitele között két-három órának el kell telnie.
Vaskészítmény együttadása dimerkaprollal toxikus komplexek képződéséhez vezet. Ezért dimerkaprol (arzén, arany, higany és ólom szervetlen és szerves arilvegyületei által okozott és krónikus mérgezés ellenszere) kezelés alatt vas nem adható.
A szájon át alkalmazott vas gátolja a szájon át adott tetraciklinek felszívódását a gyomor-bélrendszerből, és viszont, a tetraciklinek gátolják a vas felszívódását. Ha mindkét gyógyszer alkalmazása szükséges, akkor a két készítmény bevétele között két-három órának kell eltelnie.
Cinksók, kolesztiramin csökkenthetik a vas felszívódását.
Néhány vegyület, mint például az aszkorbinsav vagy a citromsav, fokozhatja a vas felszívódását.
Trientin kezelésben (rézanyagcsere zavar esetén) részesülő betegek esetében, ha vasterápia is szükséges, a két készítmény alkalmazása között körülbelül két-három órának kell eltelnie, mivel az együtt alkalmazott vas csökkentheti a trientin terápiás hatékonyságát.
A vassók csökkenthetik egyéb hatóanyagok felszívódását, így ezen gyógyszerek klinikai hatékonyságát, ilyen vegyületek például a bifoszfonátok, az entakapon, a fluorokinolonok, a levodopa, a metildopa, a mikofenolát mofetil és a penicillamin. A vassók csökkenthetik a levotiroxin hatékonyságát is, a felszívódás csökkentése révén.
Az Aktiferrin szirup egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A fekete tea, a kávé és a tej gátolják a vas felszívódását, ezért ezek a folyadékok nem alkalmasak a vaskészítmény bevételére.
Terhesség és szoptatás
Az Aktiferrin szirup felnőtteknél vagy 12 év feletti gyermekeknél történő alkalmazásakor a következőket kell figyelembe venni:

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az Aktiferrin szirup terhesség alatti alkalmazásáról nem állnak rendelkezésre vizsgálatok. Terhesség alatt a vérszegénység kezelését célzó vaskészítmények terápiás adagjainak szájon át történő bevételét követően nem számoltak be nemkívánatos hatásokról. Mindamellett vasmérgezés esetén magzati károsodást, valamint vetélést figyeltek meg. Ezért az Aktiferrin szirupot a terhesség ideje alatt nem szabad alkalmazni, csak nagyon indokolt esetben.
Az Aktiferrin szirupot a szoptatás ideje alatt nem szabad alkalmazni, csak nagyon indokolt esetben.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Aktiferrin szirup nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk az Aktiferrin szirup
egyes összetevőiről
1 kávéskanál szirup (5 ml) 4,25 g glükóz-fruktóz keveréket tartalmaz, ami 0,35 kenyéregységnek (BE) felel meg. Kérjük, vegye ezt figyelembe, amennyiben diabetikus étrendhez kell igazodnia.
A gyógyszer glükóz és fruktóz keverékét tartalmazza, így amennyiben orvosa arról tájékoztatta Önt, hogy szervezete nem tolerál bizonyos cukrokat (glükóz intolerancia), kérjük, csak abban az esetben alkalmazza az Aktiferrin szirupot, ha előzetesen megbeszélte orvosával.
Az Aktiferrin szirup károsíthatja a fogakat (fogszuvasodás).
Az Aktiferrin szirup kis mennyiségű alkoholt tartalmaz (adagonként kevesebb, mint 100 mg).
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ AKTIFERRIN SZIRUPOT?
Az Aktiferrin szirupot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Általában kb. 1,3-4 mg vas bevitele javasolt naponta testtömegkilogrammonként.
Ha az orvos másképp nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:
2 év alatti gyermekek: 1/2 - 1 kávéskanál naponta egyszer
Gyermekek 2 és 12 éves kor között: 1 kávéskanál naponta 1-2-szer
12 éves serdülők és idősebbek: 1 kávéskanál naponta 2-3-szor

Az alkalmazás módja
Az Aktiferrin szirupot étkezések között, kevés folyadékkal (pl. gyümölcsteával vagy vízzel) kell bevenni (lásd még 2. "Az Aktiferrin szirup egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal" c. pont").
Megjegyzés:
A kupakot le kell nyomni, és ezzel egyidőben a nyíl irányában el kell fordítani.
Használat után a kupakot újra rá kell szorítani, hogy a csomagolás újra gyermekek számára biztonságos legyen.

Az alkalmazás időtartama
A vashiány rendezésére legalább 8 héten át tartó vasbevitel szükséges. A vér vasszintjének normalizálódása után az Aktiferrin sziruppal végzett kezelést még néhány héten át folytatni kell a szervezet vasraktárainak feltöltése érdekében. Orvosa tájékoztatja Önt arról, milyen hosszú ideig kell alkalmaznia az Aktiferrin szirupot.

Ha az előírtnál több Aktiferrin szirupot vett be
Az akut vasmérgezés kockázata különösen magas csecsemők és kisgyermekek esetében; már 60 mg/testtömegkilogramm is életveszélyes vasmérgezést okozhat.
Az Aktiferrin szirup nagy mennyiségének véletlenszerű bevételekor az első válaszreakció az émelygés, erős gyomorfájás, hasmenés és a véres hányás. Súlyos esetekben a bőr vagy a nyálkahártya elkékülhet, zavartság, a vér fokozott savassága következtében szapora légzés (hiperventilláció) és keringési elégtelenség fordulhat elő. A mérgezést követő 6-24 órában a beteg állapota gyakran javulni látszik. Végül 24-48 óra elteltével a beteg mélyebb sokkos állapotba kerülhet, melyet súlyos légzésfunkció zavarok (Cheyne-Stokes légzés), csökkent vizeletkiválasztás, májelégtelenség és véralvadási zavarok kísérnek.
Amennyiben Ön vagy egy gyermek véletlenül túl sok szirupot nyelt le, haladéktalanul hívjon orvost vagy orvosi ügyeletet, aki a túladagolás súlyosságától függően dönt a szükséges intézkedésekről. A gyógyszer doboza legyen kéznél, hogy az orvos tájékozódni tudjon a bevett hatóanyagról.
Ha elfelejtette bevenni az Aktiferrin szirupot
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
A megszokott időben vegye be a következő adagot.

Ha idő előtt abbahagyja az Aktiferrin szirup szedését
Egyáltalán ne hagyja abba egyszer sem a gyógyszer szedését orvosa megkérdezése nélkül. Amennyiben mellékhatások lépnek fel Önnél, orvosa tájékoztatja a szükséges ellenintézkedésekről, és arról, hogy szedjen-e másik gyógyszert vagy sem a vashiány kezelésére. Lásd még a 3. pont "Az alkalmazás időtartama" c. bekezdését.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Aktiferrin szirup is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A mellékhatások osztályozása az alábbi gyakorisági kategóriák alapján történt:

A következő mellékhatások léphetnek fel az Aktiferrin szirup alkalmazásakor:

Immunrendszeri betegségek és tünetek
Ritka: az Aktiferrin szirup allergiás bőrreakciókat válthat ki.
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Gyakori: enyhe emésztőrendszeri panaszok, mint gyomorfájdalom, hasi puffadás, székrekedés vagy hasmenés fordulhatnak elő, különösen nagy adagok alkalmazása esetén.
Az Aktiferrin szirup hígítás nélküli bevétele a fogakat feketére színezheti, mely állapot visszafordítható.
Az Aktiferrin szirup sötétebbé vagy fekete színűvé változtathatja a székletet, ez teljesen ártalmatlan.
5. HOGYAN KELL AZ AKTIFERRIN SZIRUPOT TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Felbontás után 1 hónapig tartható el.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza az Aktiferrin szirupot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Aktiferrin szirup
- A készítmény hatóanyagai a vas(II)-szulfát és a D,L-szerin.
100 ml szirup:
3,42 g vas(II)-szulfátot és 2,58 g D,L-szerint tartalmaz.
1 kávéskanál = 5 ml szirup 34 mg Fe++-ot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
Aszkorbinsav, invertcukor szirup (glükóz, fruktóz, szacharóz), málna aroma, tejszín aroma, 96%-os etanol, tisztított víz.
Milyen az Aktiferrin szirup készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Küllem: az Aktiferrin szirup tiszta, zöldes-barna színű, málnás-tejszínes illatú oldat.
Csomagolás: Az Aktiferrin szirup 100 ml-es kiszerelésben kerül kereskedelmi forgalomba.

Helyettesíthetőség

Az helyettesítőség és a hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés