A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

AMLODIPIN PHARMA-REGIST 5 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

amlodipine

amlodipine 5 mg tabletta

  • C-CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C08-CALCIUM-CSATORNA BLOCKOLÓK
  • C08C-SZELEKTÍV CALCIUM-CSATORNA BLOCKOLÓK, FŐKÉNT ÉRHATÁSOKKAL
  • C08CA-Dihydropiridin-származékok
  • C08CA01-Amlodipine
hirdetés

AMLODIPIN PHARMA-REGIST 5 mg tabletta 30x

30x

V

268 Ft

OGYI-T-22416/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Amlodipin Pharma-Regist és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Amlodipin Pharma-Regist nevű készítmény amlodipint tartalmaz, ami a kalciumcsatorna-blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik.

Az Amlodipin Pharma-Regist a magasvérnyomás-betegség (hipertónia) vagy az anginának nevezett mellkasi fájdalom, valamint a mellkasi fájdalom ritkább formájának, a Prinzmetal vagy variáns angina kezelésére alkalmazzák.

Magas vérnyomásban szenvedő betegekben a gyógyszer az érfal ellazításával megkönnyíti a véráramlást az erekben. Anginában szenvedő betegeknél az Amlodipin Pharma-Regist javítja a szívizom vérellátását, amely ezáltal több oxigénhez jut, megakadályozva ezzel a mellkasi fájdalom kialakulását. Ez a gyógyszer nem szünteti meg azonnal az angina okozta mellkasi fájdalmat.


2. Tudnivalók az Amlodipin Pharma-Regist szedése előtt

Ne szedje az Amlodipin Pharma-Regist-et
- ha allergiás az amlodipinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére vagy más kalciumcsatorna-blokkolóra. A túlérzékenység tünetei lehetnek: viszketés, kivörösödött bőr vagy nehézlégzés.
- ha vérnyomása nagyon alacsony (hipotónia).
- ha Önnél a bal szívfélből a vér kiáramlása akadályozott (főütőér- (aorta-) szűkület) vagy szív eredetű sokk esetén (az az állapot, amikor a szív nem tud elegendő vért szállítani a testbe),
- ha Önnél heveny szívinfarktust követően szívelégtelenség lép fel.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Amlodipin Pharma-Regist szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha az alább felsorolt állapotok közül bármelyik fennáll vagy előfordult Önnél, akkor erről tájékoztatnia kell kezelőorvosát:
- nemrég szívinfarktuson esett át,
- szívelégtelenség,
- súlyos vérnyomás-emelkedés (hipertenzív krízis),
- májbetegség,
- ha Ön időskorú és az adagját növelni kell.

Gyermekek és serdülők
Az Amlodipin Pharma-Regist-et nem vizsgálták 6 éven aluli gyermekeknél. Az Amlodipin Pharma-Regist csak 6 és 17 éves kor közötti hipertóniás gyermekek esetében alkalmazható (lásd 3. pont).
További információért beszéljen kezelőorvosával.

Egyéb gyógyszerek és az Amlodipin Pharma-Regist
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Néhány gyógyszer befolyásolhatja az Amlodipin Pharma-Regist hatását vagy az Amlodipin Pharma-Regist befolyásolhatja azok hatását, így:
- ketokonazol, itrakonazol (gombás fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
- ritonavir, indinavir, nefenavir (úgynevezett proteáz-gátlók HIV kezelésére)
- rifampicin, eritromicin, klaritromicin (antibiotikumok, baktériumok okozta fertőzések kezelésére)
- közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)
- verapamil, diltiazem (szívbetegség kezelésére)
- dantrolén (súlyos kóros testhőmérséklet esetén alkalmazott infúzió)
- takrolimusz, szirolimusz, temszirolimusz és az everolimusz (olyan gyógyszerek, amelyeket az immunrendszer működésének megváltoztatására alkalmaznak)
- szimvasztatin (koleszterinszint-csökkentő gyógyszer)
- ciklosporin (immunszuppresszáns)

Ha a magas vérnyomás betegségének kezelésére más gyógyszereket szed, az Amlodipin Pharma-Regist-nek erőteljesebb vérnyomáscsökkentő hatása jelentkezhet.

Az Amlodipin Pharma-Regist egyidejű bevétele étellel és itallal
Az Amlodipin Pharma-Regist szedése során ne fogyasszon grépfrútot vagy grépfrútból készült italt. A grépfrút és a grépfrútlé fogyasztása után megemelkedhet a vérben a hatóanyag (amlodipin) szintje, ami előre nem láthatóan fokozhatja az Amlodipin Pharma-Regist vérnyomáscsökkentő hatását.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Az amlodipin biztonságosságáról terhes nők esetében nincs tapasztalat. Ha úgy gondolja, hogy fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni az Amlodipin Pharma-Regist-et.

Szoptatás
Az amlodipin kis mennyiségben igazoltan átjut az anyatejbe. Ha Ön szoptató anya vagy hamarosan szoptatni fog, tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni az Amlodipin Pharma-Regist-et.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Amlodipin Pharma-Regist kis- vagy közepes mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A kezelés alatt jelentkező hányinger, szédülés, fáradtság vagy fejfájás esetén ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket és azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Az Amlodipin Pharma-Regist nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni az Amlodipin Pharma-Regist-et?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott kezdő adagja 5 mg naponta egyszer. Az Amlodipin Pharma-Regist adagja növelhető napi egyszer 10 mg-ra.

A készítmény étkezés és italfogyasztás előtt vagy után is bevehető. A gyógyszert minden nap ugyanabban az időben egy pohár vízzel kell bevenni. Az Amlodipin Pharma-Regist-et ne vegye be grépfrútlével.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekeknek és serdülőknek (6-17 év) a javasolt kezdő adag általában naponta 2,5 mg. A legmagasabb javasolt napi adag 5 mg. Az 5 mg-os tabletta egyenlő adagokra osztható.

Fontos, hogy gyógyszerét folyamatosan szedje. Ne várja meg, hogy minden gyógyszere elfogyjon, mielőtt visszamegy kezelőorvosához.

Ha az előírtnál több Amlodipin Pharma-Regist-et vett be
Túl sok tabletta bevétele egyszerre alacsony vagy akár veszélyesen alacsony vérnyomást okozhat. Szédülés, szédelgés, ájulás vagy gyengeség jelentkezhet. Súlyos vérnyomásesés esetén sokk is előfordulhat. Bőrét hidegnek és nyirkosnak érezheti, valamint elveszítheti eszméletét. Ha túl sok Amlodipin Pharma-Regist tablettát vett be, azonnal forduljon orvoshoz.

Folyadékfelhalmozódás alakulhat ki a tüdejében (tüdőödéma), ami nehézlégzést okozhat. Ez a gyógyszer bevétele után akár 24-48 órával is kialakulhat.

Ha elfelejtette bevenni az Amlodipin Pharma-Regist-et
Ne aggódjon. Ha elfelejtette bevenni a tablettát, teljesen hagyja ki azt az adagot. A következő adagot a megfelelő időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Amlodipin Pharma-Regist szedését
A kezelés időtartamát kezelőorvosa határozza meg. Ha hamarabb abbahagyja a gyógyszer szedését, mint ahogy azt tanácsolták Önnek, betegsége visszatérhet.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha a következő nagyon ritka, súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja a gyógyszer bevétele után, azonnal keresse fel kezelőorvosát.
- hirtelen zihálás, mellkasi fájdalom, légszomj, légzési nehézség,
- a szemhéj, az arc vagy az ajkak duzzanata,
- a nyelv és a torok duzzanata, ami jelentős légzési nehézséget okoz,
- súlyos bőrreakciók, beleértve a súlyos bőrkiütést, csalánkiütést, az egész testre kiterjedő bőrkipirulást, súlyos viszketést, a bőr felhólyagosodását, hámlását, duzzanatát, nyálkahártya-gyulladást (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) vagy egyéb allergiás reakciók,
- szívinfarktus, szívritmuszavar,
- hasnyálmirigy-gyulladás, ami rossz közérzettel társuló súlyos hasi és hátfájdalmat okoz.

A következő gyakori mellékhatásokat jelentették. Ha bármelyik előfordul Önnél vagy egy hétnél tovább tart, keresse fel kezelőorvosát.

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- folyadék-visszatartás (ödéma).

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fejfájás, szédülés, aluszékonyság, (különösen a kezelés kezdetén),
- szívdobogásérzés (palpitáció), az arc kipirulása,
- hasi fájdalom, hányinger,
- bélműködési zavarok, hasmenés, székrekedés, emésztési zavarok
- fáradékonyság, gyengeség
- látászavarok, kettőslátás
- bokaduzzanat
- izomgörcsök.

Az alábbi felsorolás tartalmazza a többi jelentett mellékhatást. Ha bármelyik ezek közül súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hangulatváltozások, szorongás, depresszió, álmatlanság,
- remegés, az ízérzés zavara, eszméletvesztés, gyengeség (erőtlenség),
- csökkent tapintási érzékenység a végtagokban; fájdalomérzet elvesztése,
- fülzúgás,
- alacsony vérnyomás,
- tüsszögés/orrfolyás, az orrnyálkahártya gyulladása miatt (rinitisz),
- köhögés
- szájszárazság, hányás,
- hajhullás, fokozott verejtékezés, viszketés, bevérzések a bőrön, a bőr elszíneződése,
- vizeletürítési zavarok, éjszakai vizeletürítés, gyakoribb vizeletürítés,
- az erekció fenntartásának képtelensége (impotencia), férfiaknál az emlő megnagyobbodása,
- fájdalom, rossz közérzet,
- ízületi- vagy izomfájdalom, izomgörcsök, hátfájás,
- testsúlygyarapodás, illetve -csökkenés.

Ritka mellékhatás (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- zavartság.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- csökkent fehérvérsejtszám, csökkent vérlemezkeszám, ami szokatlan véraláfutásokat, vérzékenységet okozhat (vörösvértest-károsodás),
- emelkedett vércukorszint (hiperglikémia),
- az idegek elváltozása, ami gyengeséget, bizsergést vagy zsibbadást okozhat,
- ínyduzzanat,
- hasi felfúvódás (gasztritisz),
- kóros májműködés, májgyulladás (hepatitisz), sárgaság, májenzim-emelkedés, ami befolyásolhatja néhány orvosi vizsgálat eredményét,
- fokozott izomfeszülés,
- érgyulladás, gyakran bőrkiütéssel,
- fényérzékenység,
- merevség, remegés és/vagy mozgászavarok.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- remegés, merev testtartás, "lárvaarc", lelassult mozdulatok és csoszogó, ingatag járás.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Amlodipin Pharma-Regist-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásában tárolandó.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Amlodipin Pharma-Regist?
- A készítmény hatóanyaga az amlodipin.
Amlodipin Pharma-Regist 5 mg tabletta:
5 mg amlodipint tartalmaz (6,94 mg amlodipin-bezilát formájában) tablettánként.
Amlodipin Pharma-Regist 10 mg tabletta:
10 mg amlodipint tartalmaz (13,88 mg amlodipin-bezilát formájában) tablettánként.
- Egyéb összetevők (segédanyagok): mikrokristályos cellulóz (E460), hidegen duzzadó kukoricakeményítő, karboximetil-keményítő-nátrium (A típus), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát (E470b).
Lásd 2. pontban "Az Amlodipin Pharma-Regist nátriumot tartalmaz".

Milyen az Amlodipin Pharma-Regist külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Amlodipin Pharma-Regist 5 mg tabletta:
Fehér, kerek (8 mm átmérőjű), enyhén domború, metszett élű, egyik oldalán bemetszett tabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Amlodipin Pharma-Regist 10 mg tabletta:
Fehér, kerek (10,5 mm átmérőjű), enyhén domború, metszett élű tabletta.

Csomagolás:
28, 30, 56, 60, 84, 90, 98 vagy 100 db tabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 09. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!