Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

ATORVASTATIN 1 A PHARMA 20 mg filmtabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Gyártó:
Hatóanyag:

atorvastatin

Egyenértékűség:
atorvastatin 20 mg filmtabletta
hirdetés
hirdetés
hirdetés

ATORVASTATIN 1 A PHARMA 20 mg filmtabletta 30x

Kiszerelés:

30x

Rendelhetőség:

V

Fogyasztói ár:

446 Ft

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-21457/06

Státusz
TB támogatás

Alkalmazási előírás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta a "sztatinok" csoportjába tartozik, amelyek a lipidszintet (vérzsír szintet) szabályozó gyógyszerek.
Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát a vérben lévő, koleszterin- és trigliceridként ismert vérzsírok (lipidek) csökkentésére alkalmazzák, ha az alacsony zsírtartalmú diéta és az életmódbeli változtatások önmagukban nem hoznak kellő eredményt. Amennyiben Önnél emelkedett a szívbetegség kialakulásának kockázata, az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta alkalmazható a kockázat csökkentésére abban az esetben is, ha az Ön koleszterinszintje megfelelő. A kezelés alatt folytassa a standard alacsony koleszterintartalmú étrendet.

2. Tudnivalók az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta szedése előtt

Ne szedje az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát
- ha túlérzékeny (allergiás) az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettára, vagy bármely hasonló, a vérzsírszint csökkentésére alkalmazott gyógyszerre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha májbetegsége van vagy volt korábban.
- ha Önnél vérvizsgálat során a máj működését jellemző, tisztázatlan eredetű, kóros eredményt találtak.
- ha fogamzóképes korú nő és nem használ megbízható fogamzásgátló módszert.
- ha terhes vagy teherbe kíván esni.
- ha szoptat.

Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A következőkben felsorolt okok azok, amelyek miatt lehet, hogy az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta nem megfelelő az Ön számára:
- ha korábban agyvérzéssel járó szélütése (sztrók) volt vagy az agyában korábbi sztrókból visszamaradó kicsi, folyadékkal telt üregek vannak.
- ha veseproblémái vannak.
- ha Önnél pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) áll fenn.
- ha ismételt vagy tisztázatlan eredetű izomfájdalma volt, valamint ha Önnél vagy családjában izombetegség fordult elő.
- ha egyéb lipidcsökkentő gyógyszerekkel (pl. "sztatinok" vagy "fibrátok" néven ismert gyógyszerek) történő kezelés során korábban izomproblémái voltak.
- ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt iszik.
- ha kórelőzményében májbetegség szerepel.
- ha 70 évnél idősebb.

Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével, vagy a kezelését végző egészségügyi szakemberrel.
- ha súlyos légzési elégtelensége van.
Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, kezelőorvosa az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta kezelés megkezdése előtt és a kezelés során vérvizsgálatot rendelhet el az izmokat érintő mellékhatások kockázatának meghatározása céljából. Ismert, hogy bizonyos gyógyszerek egyidejű szedése során a vázizomzattal összefüggő mellékhatások, mint például a vázizomsejtek szétesésének (rabdomiolízis) a kockázata emelkedett (lásd. 2. pont "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek").
Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, orvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben cukorbeteg, vagy fennáll Önnél a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérének magas a cukor- és a zsírszintje, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.
Egyéb gyógyszerek és az Atorvastatin 1A Pharma filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy a nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Néhány gyógyszer megváltoztathatja az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta hatását, vagy az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta változtathatja meg ezek hatását. Az ilyen típusú kölcsönhatás az egyik vagy mindkét gyógyszer hatásosságát csökkentheti. Ugyanakkor megnövelheti a mellékhatások súlyosságát, köztük a fontos, izomkárosodással járó állapot, a rabdomiolízisként ismert betegségét, amelynek leírását lásd a 4. pontban:
- a szervezet immunrendszerének működését befolyásoló gyógyszerek, pl. ciklosporin
- bizonyos antibiotikumok vagy gombafertőzés elleni gyógyszerek, pl. eritromicin, klaritromicin, telitromicin, ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, flukonazol, pozakonazol, rifampicin, fuzidinsav
- a vérzsírszintet szabályozó egyéb gyógyszerek, pl. gemfibrozil, egyéb fibrátok, kolesztipol
- anginára vagy magas vérnyomásra használt kalcium-csatorna blokkolók, pl. amlodipin, diltiazem; a szívritmusát szabályozó gyógyszerek, pl. digoxin, verapamil, amiodaron
- HIV kezelésére használt gyógyszerek, pl. ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, tipranavir és ritonavir kombinációja, stb...
- egyéb gyógyszerek, melyekről ismert, hogy kölcsönhatásba lépnek az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettával: ezetimib (koleszterinszint-csökkentő), warfarin (amely csökkenti a vérrögképződést), szájon át szedendő fogamzásgátlók, sztiripentol (epilepszia kezelésére használt görcsgátló), cimetidin (gyomorégésre és fekélyekre), fenazon (fájdalomcsillapító), kolhicin (köszvény kezelésére) és savmegkötők (alumínium vagy magnézium tartalmú emésztési zavar esetén alkalmazott termékek).
- Vény nélkül kapható gyógyszerek: orbáncfű.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy a nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta egyidejű bevétele bizonyos étellel, itallal és alkohollal
Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta alkalmazására vonatkozó utasításokért lásd a 3. pontot. Kérjük, vegye figyelembe a következőket:
Grépfútlé
Ne fogyasszon egy vagy két kis pohár grépfrútlénél többet naponta, mert a nagy mennyiségű grépfrútlé megváltoztathatja az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta hatását.
Alkohol
A gyógyszer szedése során kerülje a nagy mennyiségű alkohol fogyasztását. További információért lásd 2. pont: "Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható".
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ne szedje az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát, ha Ön terhes, vagy ha teherbe kíván esni.
Fogamzóképes korban lévő nők az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát csak akkor szedhetik, ha megbízható fogamzásgátló módszereket alkalmaznak.
Ne szedje az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát, ha Ön szoptat.
Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta biztonságossága terhesség és szoptatás ideje alatt eddig nem bizonyított.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Általában ez a gyógyszer nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban ne vezessen, ne használjon eszközöket vagy gépeket, ha azt tapasztalja, hogy ez a gyógyszer ennek ellenére befolyásolja a gépjárművezetéshez szükséges képességeit.


3. Hogyan kell szedni az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát?

A kezelés megkezdése előtt a kezelőorvos koleszterinszegény diétát fog előírni, amit az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta-kezelés ideje alatt is be kell tartani.
Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta szokásos kezdő adagja felnőtteknél és 10 éves vagy idősebb gyermekeknél naponta 1-szer 10 mg. Kezelőorvosa szükség esetén emelheti az adagot az Ön számára szükséges adag eléréséig. Kezelőorvosa az adagot 4 hetes vagy hosszabb időközönként fogja módosítani. Felnőtteknek az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta maximális adagja naponta egyszer 80 mg, a gyermekeknek naponta egyszer 20 mg.
Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát kevés folyadékkal, egészben nyelje le. A tablettát a nap folyamán bármikor, étkezés közben vagy attól függetlenül beveheti, azonban próbálja meg a tablettát minden nap azonos időben bevenni.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa vagy a gyógyszerész által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta-kezelés időtartamát kezelőorvosa határozza meg.
Kérdezze meg kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge.

Ha az előírtnál több Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát vett be
Ha véletlenül túl sok Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát vett be (többet, mint az Ön szokásos napi adagja), értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórházba.

Ha elfelejtette bevenni az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát
Ha elfelejt bevenni egy adagot, csak a következő adagot vegye be a szokásos időpontban. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta szedését
Ha további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, vagy abba szeretné hagyni a kezelést, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.

Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet:
- Súlyos allergiás reakció, mely az arc, a nyelv és a torok duzzanatához vezet, amely súlyos légzési nehézséget okozhat.
- A bőr súlyos hámlásával és duzzanatával, a bőrön, a szájban, a szemek és a nemi szervek környékén felhólyagosodással és lázzal járó súlyos betegség. Rózsaszín-piros bőrkiütések különösen a tenyérn és a talpon, melyek felhólyagosodhatnak.
- Az izomgyengeséget, az érzékenységet vagy a fájdalmat kóros izomlebomlás is okozhatja -különösen, ha egyidejűleg rossz közérzet vagy magas láz jelentkezik - mely életet veszélyeztető lehet és veseproblémákhoz vezethet.
Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet.
- Ha váratlan vagy szokatlan vérzés vagy véraláfutás jelentkezik Önnél, ez májpanaszokra utalhat. Beszéljen orvosával, amint lehetséges.
- Az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta egyéb, lehetséges mellékhatásai

- Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) közé tartozik:
- az orrjáratok gyulladása, torokfájás, orrvérzés
- allergiás reakciók
- a vércukorszint emelkedése (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését), a vér kreatin-kináz-szintjének emelkedése
- fejfájás
- émelygés, székrekedés, puffadás, emésztési zavarok, hasmenés
- ízületi fájdalom, izomfájdalom és hátfájás
- kóros májműködésre utaló vérvizsgálati eredmények
Nem gyakori mellékhatások (100 -ból legfeljebb 1 beteget érinthet) közé tartozik:
- étvágycsökkenés (anorexia), testtömeg-növekedés, vércukorszint-csökkenés (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését)
- rémálmok, álmatlanság
- szédülés, a kéz, illetve a láb ujjainak zsibbadása vagy érzéketlensége, a fájdalom- és a tapintásérzés csökkenése, az ízérzékelés megváltozása, emlékezetvesztés
- homályos látás
- zúgás a fülben és/vagy a fejben
- hányás, böfögés, felső és alsó hasi fájdalom, hasnyálmirigygyulladás, mely gyomorfájást okozhat (pankreatitisz)
- májgyulladás (hepatitis)
- kiütés, bőrkiütés, bőrviszketés, csalánkiütés, hajhullás
- nyakfájás, az izmok fáradékonysága
- nagyfokú fáradtság, rossz közérzet, gyengeség, mellkasi fájdalom, duzzanat különösen a bokákon (ödéma), hőmérséklet-emelkedés
- fehérvérsejtek jelenlétét kimutató vizeletvizsgálat
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) közé tartozik:
- látászavarok
- váratlan vérzés vagy véraláfutás
- epepangás (a bőr és a szemfehérje besárgulása)
- ínsérülés
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) közé tartozik:
- allergiás reakció - tünetei lehetnek a hirtelen zihálás és mellkasi fájdalom vagy szorítás, a szemhéj, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, légzési nehézség, ájulás
- halláscsökkenés
- férfiaknál és nőknél az emlő megnagyobbodása (ginekomasztia).
A következő mellékhatásokat jelentették néhány "sztatin" (azonos csoportba sorolható gyógyszerek) alkalmazása során:
- szexuális zavarok
- depresszió
- légzési problémák, mint a tartós köhögés és/vagy légszomj vagy láz
- cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi orvosa megfigyelés alatt fogja tartani.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, kórházi gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az üvegen és külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő ((Felhasználható:() után ne szedje az Atorvastatin 1 A Pharma filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga az atorvasztatin
Atorvastatin 1 A Pharma 10 mg filmtabletta
Filmtablettánként 10 mg atorvasztatint tartalmaz (atorvasztatin-kalcium formájában)
Atorvastatin 1 A Pharma 20 mg filmtabletta
Filmtablettánként 20 mg atorvasztatint tartalmaz (atorvasztatin-kalcium formájában)
Atorvastatin 1 A Pharma 40 mg filmtabletta
Filmtablettánként 40 mg atorvasztatint tartalmaz (atorvasztatin-kalcium formájában)
Egyéb összetevők:
Tabletta mag:
nátrium-lauril-szulfát, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, trometamol, sárga vas-oxid (E 172), magnézium-sztearát, talkum, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium.
Filmbevonat: karmellóz-nátrium, glicerol, trometamol, nátrium-lauril-szulfát, hidroxi-etil-cellulóz
Milyen az Atorvastatin 1 A Pharma filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Atorvastatin 1 A Pharma 10 mg filmtabletta
Világossárga, enyhén pettyes, kerek, mindkét oldalán domború, fényes felületű filmtabletta egyik oldalán "HLA 10" mélynyomású felirattal. A tabletta átmérője: 7,2 mm.
Atorvastatin 1 A Pharma 20 mg filmtabletta
Világossárga, enyhén pettyes, kerek, mindkét oldalán domború, fényes felületű filmtabletta egyik oldalán "HLA 20" mélynyomású felirattal. A tabletta átmérője: 9,2 mm.
Atorvastatin 1 A Pharma 40 mg filmtabletta
Világossárga, enyhén pettyes, kerek, mindkét oldalán domború, fényes felületű filmtabletta egyik oldalán "HLA 40" mélynyomású felirattal. A tabletta átmérője: 11,2 mm.
Az Atorvastatin 1 A Pharma 10/20/40 mg filmtabletta kiszerelései Al/Al buborékcsomagolásban:
7, 10, 14, 20, 21, 28, 30, 35, 42, 49, 50, 56, 60, 63, 70, 77, 84, 90, 91, 98 és 100 db filmtabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Helyettesíthetőség

Az helyettesítőség és a hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés