A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

Balneum Hermal fürdőolaj

gyógytermék

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

  • D - BŐRGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNYEK
  • D02 - BŐRLÁGYÍTÓ- ÉS VÉDŐANYAGOK
  • D02A - BŐRLÁGYÍTÓ- ÉS VÉDŐANYAGOK
  • D02AX - Egyéb puhító és védő anyagok

Balneum Hermal fürdőolaj 20 ml

20 ml

VN

Szabadáras (NT)

297/92

Balneum Hermal fürdőolaj 200 ml

200 ml

VN

Szabadáras (NT)

297/92

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

Gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítmény, hatása orvosilag igazolt. Zsírpótló, olajos készítmény bőrgyógyászati fürdőkezelésre.
A készítmény tulajdonsága, hatása
A fürdőolaj alkalmazása során vékony olajfilmet képez a bőrön, ezzel azt zsírozza, ezáltal mérsékli a nedvességtartó anyagok fürdés során történő kioldódását a bőr felületi rétegéből, azaz a kiszáradását, valamint a beteg (pl. ekcémás vagy pszoriázisos) bőr fokozott vízvesztését is. A fürdőolaj alkalmazásával a bőr természetes lipidvédőrétege átmeneti időre helyreáll. A Balneum Hermal fürdőolaj bőrpikkely-oldó hatású is.
Mi a készítmény hatóanyaga?
84,75 g szójaolaj (Sojae oleum) 100 g fürdőolajban
Mit tartalmaz még a készítmény?
A készítmény segédanyagai: lauromakrogol 400, oleinsav-dietanolamid, illatanyag, propilénglikol,
butilhidroxitoluol, aszkorbil-palmitát, citromsav,
Mikor ajánlott a készítmény alkalmazása?
Száraz bőr és ehhez társuló viszketés, valamint csecsemők, kisgyermekek és időskorúak érzékeny bőrének kezelésére. Csecsemőkori seborrhoea, pelenka-kiütések, allergiás valamint végtagokra korlátozódó ekcéma, öregkori viszketés (pruritus senilis), idegrendszeri zavar következtében foltokban kialakuló viszketés (neurodermatitis), pikkelysömör (psoriasis), halpikkelybőrűség (ichtyosis) kiegészítő kezelésére.
Mikor nem szabad a készítményt alkalmazni?
Propilénglikollal szembeni túlérzékenység. A készítményt semmilyen körülmények között nem szabad használni a psoriasis pustulosa éppen kialakuló (friss) eseteiben (gennyes hólyagocskákkal járó, test szerte szóródó pikkelysömör lázzal és rossz közérzettel). A készítmény - egyéb fürdőkhöz hasonlóan - nagy felületű bőrsérülés és bizonytalan akut bőrbetegség eseteiben, továbbá lázas állapot, fertőzéses megbetegedés, szívelégtelenség és magas vérnyomás fennállásakor csak a kezelőorvossal történt megbeszélés után alkalmazható.
Mit kell tudni a készítmény alkalmazása előtt?
Ügyeljen arra, hogy a Balneum Hermal fürdőolaj hígítatlanul ne kerüljön a szembe! Ha ez mégis bekövetkezik, a szemet azonnal bőséges hideg vízzel ki kell öblíteni! Ha szembántalom (enyhe gyulladás) alakul ki, orvoshoz kell fordulni.
Alkalmazhatják-e a készítményt gyermekek esetében?
A készítményt csecsemőkortól lehet alkalmazni, azonban a fürdő időtartamát csökkenteni kell, az ne haladja meg a 2-3 percet.
Alkalmazható a készítmény más bőrgyógyászati/bőrápoló szerekkel együtt?
Szappanok, vagy samponok (szintetikus detergensek, felületaktív anyagok) egyidejű használata a Balneum Hermal fürdőolaj hatását felfüggeszthetik, ezért a fürdőolaj alkalmazásával egy időben egyéb bőrgyógyászati vagy bőrápoló szereket lehetőleg ne használjon!
Mit kell megfontolni várandós állapotban és szoptatás ideje alatt?
Ezen élethelyzetekben a készítmény alkalmazhatóságának korlátozása nem ismert.
Hogyan és mikor kell a készítményt alkalmazni?
A Balneum Hermal fürdőolaj a bőrelváltozás jellegétől és kiterjedésének mértékétől függően alkalmazandó, az egyénre gyakorolt kedvező hatás figyelembevételével kell mérlegelni.
Általában 2-3 naponként javasolt egy-egy fürdő, de bizonyos esetekben használata naponta is indokolt lehet, pl. csecsemők és kisgyermekek kezelésére. A fürdővíz hőmérséklete ne haladja meg a 36 °C-t, az alacsonyabb vízhőmérséklet (32 °C) a bőr zsírozására jobban megfelel. Időtartama szintén egyénileg megszabott, a 15-20 percet, míg csecsemők és kisgyermekeknél 2-3 percet ne haladja meg. A szükséges fürdőolaj mennyiségének kimérésére a lecsavarható kupak mérőedényként szolgálhat. Balneum Hermal fürdőolajat az elkészített fürdővízbe öntjük és azzal alaposan elkeverjük. A Balneum Hermal fürdőolaj tusoláshoz is alkalmazható, ez esetben a hígítatlan készítményt a már nedves bőrre vékony rétegben fel kell kenni, majd tusolással lemosni.
Mi az ajánlott adag?
A szükséges fürdőolaj mennyisége:
- Teljes testfürdőhöz (kb. 150 l) 30 ml (kb. két kupaknyi)
- Gyermekfürdőhöz (kb. 25 l) 5 ml (1/3 kupaknyi)
- Részleges fürdőhöz (kb. 5 l) 1 ml (1/4 kávéskanálnyi)
Az előírt mennyiségek leméréséhez a csavaros kupak felhasználható.
Milyen nem kívánt hatást válthat ki a készítmény?
A Balneum Hermal fürdőolaj egyes esetekben bőrpírt, viszketést és égő érzést válthat ki. Igen ritkán szőrtüszőgyulladás (folliculitis) is előfordulhat. A nem várt, el nem múló mellékhatásról az orvost értesíteni kell.
Mire kell ügyelni a készítmény alkalmazása során?
Csúszásveszély áll fenn a bőrön képződött olajfilm miatt a kádban és a tus alatt. A fürdőkádat, illetve a tusolótálcát, valamint a gyerekfürdetőt az olajos fürdő után azonnal a háztartásban használatos tisztítószerrel ki kell tisztítani és forró vízzel ki kell öblíteni!
Az erőteljes törülközés kerülendő, mert a zsírréteg ledörzsölődhet.
Mennyi ideig alkalmazható a készítmény?
A készítmény hosszabb időn keresztül alkalmazható, azonban 1-2 hónapos használat után a Balneum Hermal fürdőolaj további alkalmazhatóságát beszélje meg a kezelőorvossal!
Hogyan kell tárolni a készítményt?
A készítményt különleges tárolást nem igényel, felhasználhatósági ideje: 3 év, felbontás után 6 hónap.
A készítmény gyermekektől elzárva tartandó!
Csomagolási egység: 20 ml, 200 ml/flakon