A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

BISOPROLOL-RATIOPHARM 10 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

bisoprolol

bisoprolol 10 mg filmtabletta / tabletta

  • C - CARDIOVASCULARIS RENDSZER
  • C07 - BETA-RECEPTOR BLOCKOLÓK
  • C07A - BETA-RECEPTOR BLOCKOLÓK
  • C07AB - Szelektív beta-receptor blockolók önmagukban
  • C07AB07 - Bisoprolol
hirdetés

BISOPROLOL-RATIOPHARM 10 mg tabletta 30x

30x

V

458 Ft

OGYI-T-8698/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta egy úgynevezett szívspecifikus béta-receptor blokkoló gyógyszer.
A Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta az alábbi betegségek kezelésére javallt:

- magas vérnyomás (hipertónia),
- krónikus stabil angina pektorisz (koronária-betegség, a szív koszorúereinek keringési zavarain alapuló mellkasi szorító fájdalom),
- stabil krónikus szívelégtelenség közepesen súlyos és súlyos formái, csökkent hatékonyságú szívizom-összehúzódással, ACE-gátló- és vízhajtó (diuretikum)-, illetve adott esetben szívglikozid-kezelés kiegészítéseként.

- 2. Tudnivalók a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta szedése előtt
- Ne szedje a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettát
- ha allergiás a bizoprolol-fumarátra, egyéb béta-receptor blokkolóra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha heveny szívelégtelenségben vagy olyan súlyosbodó szívelégtelenségben (dekompenzáció) szenved, amely a szívizomzat összehúzódásának erejét fokozó szer vénába történő adását igényli.
- a szív rendellenes működéséből eredő keringési sokk (kardiogén sokk) esetén.
- ha olyan ingerületvezetési zavarban (másod- vagy harmadfokú AV-blokk) szenved, amelyet még nem kezeltek pacemaker beültetésével.
- ha olyan szívbetegségben szenved, melynél a szívritmust szabályozó elektromos ingerképző sejtek (szinuszcsomó) nem működnek megfelelően (szik szinusz szindróma).
- a szinuszcsomó és a pitvar közötti ingerületvezetési zavar (szinoátriális blokk) esetén.
- ha a kezelés megkezdése előtt nagyon alacsony a pulzusszáma (bradikardia: a nyugalmi pulzus kevesebb, mint 60 percenként).
- ha nagyon alacsony a vérnyomása (hipotónia: szisztolés érték kevesebb, mint 100 Hgmm).
- súlyos hörgőgörcsre (pl. súlyos tüdőasztma vagy egyéb idült tüdőbetegség) való hajlam esetén.
- a végtagi érszűkület késői stádiumában vagy a kéz- és lábujjak területén fellépő érgörcsök esetében (Raynaud-szindróma).
- olyan anyagcsere állapotokban, melyek esetén a vér sav-bázis értéke kórosan változik (metabolikus acidózis).
- ha kezeletlen mellékvesevelő-daganata van (féokromocitóma; lásd alább).
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha Ön hajlamos a hörgőgörcsre (tüdőasztma, egyéb idült légúti megbetegedés esetén).
- amennyiben bizonyos (műtéti beavatkozáskor használt) altatószert is alkalmaznak Önnél egyidejűleg. A vérnyomáscsökkenés fokozott kockázata áll fenn (lásd még "Egyéb gyógyszerek és a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta" c. részt). Az ellenszabályozási mechanizmusok, pl. a szívfrekvencia emelkedése károsodhatnak. A fenntartott kezelés viszont csökkenti a ritmuszavarok kockázatát az altatás megkezdésekor és a légút biztosítás során. Tájékoztassa az altatóorvost arról, hogy Ön Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettával történő kezelésben részesül.
- amennyiben szélsőségesen ingadozó vércukorszintekkel járó cukorbetegségben (diabétesz mellitusz) szenved. A vércukorszint csökkenésének tüneteit a készítmény elfedheti. A Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettával történő kezelés esetén rendszeres vércukorszint ellenőrzés szükséges.
- ha pajzsmirigy-túlműködésben szenved (a tünetek fedve maradhatnak).
- szigorú diéta esetén.
- ha Önnél a túlérzékenység csökkentésére irányuló (ún. deszenzitizáló) kezelést végeznek.
- más béta-blokkolókhoz hasonlóan a bizoprolol is fokozhatja az allergiát kiváltó anyagokkal (allergénekkel) szembeni érzékenységet, és a túlérzékenységi (anafilaktikus) reakció súlyosságát.
- ingerületvezetési zavar (elsőfokú AV-blokk) esetén.
- ha Ön a szívkoszorúerek görcse miatt kialakuló mellkasi fájdalomban (ún. vazospasztikus angina vagy Prinzmetal-angina) szenved.
- A béta-receptor blokkolók növelhetik a Prinzmetal-anginában szenvedő betegeknél az angina pektorisz rohamok (pl. a szívkoszorúerek keringési zavarain alapuló hirtelen fellépő mellkasi szorító fájdalom) gyakoriságát és időtartamát. A szelektív béta1-receptor blokkolók alkalmazása csak enyhe esetben és kizárólag értágító gyógyszer egyidejű adásával lehetséges.
- a végtagi vérkeringési zavarban, mint a Raynaud-szindróma (a kéz- és lábujjak területén fellépő érgörcsök) és időszakos sántítás esetén: a panaszok súlyosbodhatnak, főleg a kezelés kezdetén.
- ha Önnek mellékvesevelő-daganata (féokromocitóma) van: a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta csak kombinált vérnyomáscsökkentő kezelés részeként adható.
- korábban előfordult vagy fennálló pikkelysömör esetén: a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta csak az előny/kockázat arány gondos mérlegelését követően adható.
- amennyiben tüdőasztmában (asztma bronhiále) vagy egyéb, tüneteket okozó, krónikus légúti megbetegedésben szenved. Egyidejűleg hörgőtágító kezelést kell alkalmazni. Esetenként előfordulhat, hogy asztmás betegeknél a légzési nehézség súlyosbodik, ezért az asztma kezelésére szolgáló szerek (pl. béta2-szimpatomimetikumok) adagjának növelése válhat szükségessé. A kezelés kezdete előtt légzésfunkciós vizsgálat elvégzése javasolt.
- amennyiben Ön egyidejűleg amiodaront szed. Bizonyos szívműködési zavarok (pl. ingerületvezetési zavarok) kockázata áll fenn, ezért ez a kombináció nem javasolt.
- amennyiben Ön egyidejűleg ún. kalcium antagonistákat, mint a verapamil és diltiazem, vagy más, a központi idegrendszerre ható vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed. Ezen kombinációk alkalmazása általában nem javasolt (lásd még "Egyéb gyógyszerek és a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta" c. részt).
- amennyiben Ön egyidejűleg paraszimpatikus hatású (kolinészteráz-gátlók, beleértve a takrint is) gyógyszeres kezelésben részesül (lásd még "Egyéb gyógyszerek és a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta" c. részt).
- amennyiben jódtartalmú röntgen kontrasztanyagot adnak be Önnek. A béta-receptor blokkolók megakadályozhatják a jódos kontrasztanyagok által kiváltott vérnyomásesés vagy sokk ellen ható kompenzációs mechanizmusok létrejöttét.
- A szívelégtelenség kezelése rendszeres orvosi felügyeletet igényel. Ez különösen a kezelés kezdetekor szükséges.
- A Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettával történő kezelés elindításakor rendszeres felügyelet szükséges, különösen az idős betegek kezelésekor. A Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettával történő kezelést nem szabad hirtelen abbahagyni, csak ha feltétlenül szükséges. A szív koszorúereinek megbetegedésében (pl. angina pektorisz) szenvedő betegeknél a kezelés hirtelen felfüggesztésekor fennáll a szívinfarktus és a hirtelen halál kockázata. További információk a 3. "Hogyan kell szedni Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettát?" c. pontban.
- Ez a gyógyszer olyan hatóanyagot tartalmaz, ami doppingvizsgálat során pozitív eredményt ad.
- Az alábbi betegségekkel, illetve állapotokkal társult szívelégtelenség esetén ezidáig nincs elegendő terápiás tapasztalat a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettával történő kezelést illetően:
- inzulin-függő cukorbetegség (I. típusú diabétesz mellitusz);
- veseműködési zavarok (szérum kreatininszint ≥300 mikromol/l, illetve ≥3,4 mg/dl);
- májműködési zavarok;
- a szívizom megkeményedésével és rugalmatlanná válásával járó megbetegedés (restriktív kardiomiopátia);
- veleszületett (kongenitális) szívbetegség;
- a véráramlást jelentős mértékben befolyásoló szívbillentyű betegség;
- szívinfarktus (3 hónapon belül).
- Gyermekek és serdülők
- Gyermekek és serdülők körében nincs tapasztalat a gyógyszer hatásáról, ezért alkalmazása nem javasolt.
- Idős betegek
- A Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettával történő kezelés kezdetén - különösen idős betegek esetében - rendszeres felügyelet szükséges.

- Egyéb gyógyszerek és a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Nem javasolt kombinációk
- Kalcium antagonisták (vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mint a verapamil, diltiazem)
- Csökken a szívizom összehúzódó-képessége, lassul az ingerületvezetés, és jelentősen csökken a vérnyomás (lásd még "Figyelmeztetések és óvintézkedések" c. bekezdést).
- Központi idegrendszerre ható vérnyomáscsökkentő szerek, mint pl. a klonidin, metildopa, guanfacin, moxonidin, rilmenidin
- Fokozódik az ún. visszacsapó magas vérnyomás ("rebound hipertónia") veszélye, valamint túlságosan csökken a szívfrekvencia és a szívizom ingerületvezetése, beleértve a szívelégtelenség súlyosbodását is.

- Monoaminooxidáz gátlók, kivéve a MAO-B gátlókat (pl. krónikus levertség/depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint a moklobemid)
- Fokozzák a béta-blokkolók vérnyomáscsökkentő hatását, de a magas vérnyomás miatt kialakuló krízis (hipertenzív krízis) kockázatát is növelik.

- Elővigyázatossággal alkalmazható kombinációk
- osztályba tartozó szívritmus-szabályozó készítmények (szívritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. dizopiramid, kinidin)
- A vezetési idő megnyúlhat, és csökkenhet a szívizom összehúzódó-képessége (szigorú klinikai- és EKG-megfigyelés szükséges).

- osztályba tartozó szívritmus-szabályozó készítmények (speciális, a szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. amiodaron)
- Az ingerületvezetési időre kifejtett hatás felerősödhet.

- Kalcium antagonisták (vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, mint a dihidropiridin származékok)
- Fokozott az alacsony vérnyomás kockázata. Lappangó szívelégtelenségben szenvedő betegeknél a béta-receptor blokkoló szerek egyidejű adása szívelégtelenséghez vezethet.

- Kolinészteráz-gátló szerek (a paraszimpatikus rendszerre ható anyagok, a takrint is beleértve)
- Az ingerületvezetési idő megnövekedhet és/vagy fokozott mértékben lassulhat a szívverés (lásd még "Figyelmeztetések és óvintézkedések" c. részt).

- Az egyéb béta-receptor blokkoló szerek, így a szemcseppek is fokozhatják a fenti hatást.
- Inzulin és szájon át alkalmazandó antidiabetikumok (a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek)
- A vércukorszint-csökkentő hatás fokozódik. A béta-adrenoreceptorok blokkolása elfedheti a vércukorszint csökkenésének jeleit (pl. gyorsabb pulzus).
- Műtéti altatás és érzéstelenítés gyógyszerei
- Fokozott a vérnyomáscsökkenés kockázata. Az ellenszabályozási mechanizmusok, pl. a szívfrekvencia emelkedése (reflex tahikardia) károsodhatnak. További információért lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" c. részt).

- Digitálisz glikozidok (ún. szívglikozidok, pl. szívelégtelenség kezelésére)
- Csökken a szívfrekvencia, nő az ingerületvezetési idő.

- Ergotamin származékok (migrén kezelésére szolgáló gyógyszerek)
- A végtagi keringési zavarok súlyosbodnak.
- Béta-szimpatomimetikumok (pl. izoprenalin, dobutamin)
- A bizoprolollal történő kombináció csökkentheti mindkét szer hatását.
- Triciklikus antidepresszánsok (krónikus levertség elleni gyógyszerek), barbiturátok (bizonyos narkotikumok), fenotiazin (neuroleptikumok vagy antihisztaminok) és egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek
- Fokozódik a vérnyomáscsökkentő hatás.
- Baklofén (központilag ható izomlazító szerek, pl. izomgörcsök esetén)
- Fokozódik a vérnyomáscsökkentő hatás.
- Amifosztin (tumorok kezelésére szolgáló gyógyszer)
- Fokozódik a vérnyomáscsökkentő hatás.
- Megfontolandó kombinációk
- Meflokin (malária elleni gyógyszer)
- A lassú szívverés fokozott veszélye (bradikardia).
- Kortikoszteroidok (kortizon készítmények)
- Gyengült vérnyomáscsökkentő hatás.
- Bizonyos fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (ún. prosztaglandin-szintézis gátlók, mint pl. indometacin, ibuprofén, acetilszalicilsav, diklofenák)
- Gyengült vérnyomáscsökkentő hatás.
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Terhesség
- Csakúgy, mint a többi béta-receptor blokkoló esetében, a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta terhesség alatt történő alkalmazásakor is szigorúan mérlegelni kell az előnyöket és az anyára és magzatra kifejtett lehetséges kockázatot.
- Amennyiben a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettával történő kezelés szükséges, ellenőrizni kell a méhlepény (placenta) vérátáramlását és a magzat fejlődését.
- A terhességre vagy a magzatra kifejtett káros hatás esetén meg kell fontolni egy alternatív kezelési mód alkalmazását. Az újszülöttet gondos ellenőrzés alatt kell tartani.
- Szoptatás
- Nem ismeretes, hogy a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta kiválasztódik-e az emberi anyatejbe.
- A szoptatás ideje alatt a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta alkalmazása nem javasolt.

- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Egy szívkoszorúér-betegségben (pl. angina pektorisz) szenvedő betegeken végzett vizsgálat során a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta nem befolyásolta a gépjárművezetéshez szükséges képességet. Azonban a gyógyszerre adott egyéni reakciók miatt a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képesség károsodhat.
- Ezt különösen a kezelés kezdetén és gyógyszerváltásnál, valamint egyidejű alkoholfogyasztás esetén kell figyelembe venni.
- A Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz
- Ez a gyógyszer tejcukrot (130,41 mg laktóz-monohidrátot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


- 3. Hogyan kell szedni a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettát?
- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

- Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja:
- Magas vérnyomás és szív koszorúér megbetegedés esetén
- Az adagolást a lehető legkisebb adaggal javasolt kezdeni.
- A szokásos adag naponta egyszer 10 mg bizoprolol-fumarát (megfelel naponta egyszer 1 db Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettának), a javasolt maximális napi adag 20 mg (megfelel naponta 2 db Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettának).
- Egyes betegeknél az 5 mg bizoprolol-fumarát is elegendő lehet (megfelel napi egyszer 1/2 db Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettának).
- A dózist egyénre szabottan kell beállítani.
- Az alkalmazás időtartama nem meghatározott. Az alkalmazás időtartamáról a kezelőorvos határoz a betegség fajtájától és súlyosságától függően.
- Veseműködési zavarban szenvedő betegek
- Súlyos veseműködési zavarban szenvedő betegek (kreatinin clearance 20 ml/percnél alacsonyabb érték) esetében az adag nem haladhatja meg a napi egyszeri 10 mg bizoprolol-fumarátot (megfelel 1 db Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettának). Ez a dózis esetenként két egyenlő részben is bevehető.
- Súlyos májműködési zavarban szenvedő betegek
- Az adagolás módosítására nincs szükség, azonban fokozott felügyelet javasolt.
- Idős betegek
- Az adagolás módosítása általában nem szükséges. Az adagolást a lehető legkisebb adaggal javasolt kezdeni.
- Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
- A Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta alkalmazása gyermekek számára nem javasolt.
- Stabil krónikus szívelégtelenség esetén
- A stabil krónikus szívelégtelenség kezelése általában hosszú távú terápiát jelent. Az adagolást a kezelőorvos utasítása nélkül nem szabad megváltoztatni.
- A gyógyszer olyan stabil krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegeknél alkalmazható, akiknél minimum 6 hétre visszamenőleg nem alakult ki a szívelégtelenség akut súlyosbodása (dekompenzációja).
- A betegeket optimális adagolásban ACE-gátlóval (vagy ACE-gátló összeférhetetlenség esetén egyéb értágítóval (vazodilatátor)), vízhajtóval (diuretikum), valamint szükség esetén digitálisz készítménnyel kell kezelni.
- Ezt az alapkezelést a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettával történő kezelést megelőző 2 hétben változatlanul folytatni kell.
- A stabil krónikus szívelégtelenség bizoprolol-kezelését lassú, lépésről lépésre történő adagnöveléssel kell kezdeni. A kezelőorvos lehetőleg a krónikus szívelégtelenség kezelésében jártas szakember legyen.
- A Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta nem alkalmazható a szívgyengeség kezdeti kezelésére. Erre alacsonyabb dóziserősségű készítmények állnak rendelkezésre.
- Figyelmeztetés
- Az alábbi adagolás beállítása nem végezhető el maradéktalanul Bisoprolol-ratiopharm tablettával, mivel a Bisoprolol-ratiopharm 5 mg tabletta és a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta csak felezhető, ezért 1,25 mg-os és 3,75 mg-os hatáserősségű tabletta nem áll rendelkezésre.
- naponta egyszer 1,25 mg 1 hétig (ehhez az adagoláshoz nem áll rendelkezésre megfelelő hatáserősségű tabletta). Amennyiben a beteg jól tűri, az adag növelhető.
- naponta egyszer 2,5 mg-ra (ehhez az adagoláshoz más hatáserősségű tabletta áll rendelkezésre) egy héten át. Amennyiben a beteg jól tűri, az adag növelhető.
- naponta egyszer 3,75 mg-ra 1 héten át (ehhez az adagoláshoz nem áll rendelkezésre megfelelő hatáserősségű tabletta). Amennyiben a beteg jól tűri, az adag növelhető.
- naponta egyszer 5 mg-ra 4 héten át (megfelel 1/2 db Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettának). Amennyiben a beteg jól tűri, az adag növelhető.
- naponta egyszer 7,5 mg-ra 4 héten át (ehhez az adagoláshoz más hatáserősségű tabletta áll rendelkezésre). Amennyiben a beteg jól tűri, az adag növelhető.
- naponta egyszeri 10 mg-ra (megfelel 1 db Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettának); ez a fenntartó adag.
A kezelés kezdetekor javasolt a beteget az első 1,25 mg-os bizoprolol dózis bevétele után mintegy 4 órán át megfigyelés alatt tartani (különös tekintettel a vérnyomásra, a szív ingerületvezetési zavaraira és a szívelégtelenség súlyosbodásának jeleire).
A javasolt maximális napi 10 mg bizoprolol dózis az előírt adagnövelés mellett legkorábban 12 hét után érhető el. Ezt a dózist nem javasolt túllépni.
Mellékhatások (pl. fájdalommal kísért lassú szívverés, vérnyomásesés vagy a szívelégtelenség súlyosbodásának jelei) előfordulása miatt nem minden betegnél alkalmazható a javasolt legmagasabb dózis. Amennyiben szükséges, a béta-blokkoló adagolása lépcsőzetesen újra csökkenthető, illetve a kezelés megszakítható és egy későbbi időpontban ismételten folytatható.
Ha az adagok fokozatos emelése során súlyosbodik a szívelégtelenség vagy gyógyszer-összeférhetetlenség lép fel, a kezelőorvosnak csökkentenie kell a bizoprolol adagot, vagy szükség esetén a kezelést azonnal abba kell hagynia.
Vese- vagy májműködési zavarban szenvedő betegek
A szívelégtelenség mellett máj- vagy veseműködési zavarban szenvedő betegeknél fokozott elővigyázatossággal kell az adagolást növelni, mivel nincsenek megfelelő klinikai tapasztalatok.
Idős betegek
Nincs szükség az adagolás módosítására.
Az alkalmazás módja
Szájon át történő alkalmazásra.
A Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettát lehetőleg reggel éhgyomorra, vagy reggeli közben, bőséges folyadékkal kell bevenni.
Ha a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta hatását túlzottan erősnek vagy gyengének érzi, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az előírtnál több Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettát vett be
A Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta túladagolása jelentős vérnyomáseséshez (súlyos hipotónia), lelassult szívveréshez (bradikardia), akár szívmegálláshoz, akut szívelégtelenséghez, hörgőgörcshöz (bronhospazmus) és alacsony vércukorértékhez (hipoglikémia) vezethet. Ezek az állapotok gyakran légzési nehézséggel, hányással és/vagy tudatzavarral jelentkeznek.
A Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta túladagolásának gyanúja esetén kérjük, hogy azonnal forduljon kezelőorvosához! A túladagolás/mérgezés súlyosságának megfelelően az orvos dönt a szükséges intézkedésekről. Túladagolás esetén a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettával történő kezelést meg kell szakítani.
Ha elfelejtette bevenni a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettát
A következő esedékes alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, hanem folytassa a kezelést az előírtaknak, illetve az orvos utasításának megfelelően.
Ha idő előtt abbahagyja a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta szedését
Ne szakítsa meg, és ne hagyja abba a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta szedését anélkül, hogy ezt előzetesen megbeszélte volna kezelőorvosával.
A kezelést nem szabad hirtelen megszakítani (lásd még "Figyelmeztetések és óvintézkedések" c. részt), mivel ez szívelégtelenség esetén a betegség átmeneti súlyosbodásához vezethet. A dózist lassan, hetente felezve kell csökkenteni.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Mellékhatások
A következő adatok a bizoprolol forgalomba hozatalát követően a stabil krónikus szívelégtelenség, a magas vérnyomás és a szívkoszorúér-betegség kezelésével kapcsolatos tapasztalatokon alapulnak.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): fáradtság, szédülés, fejfájás (különösen a kezelés kezdetén, ezek általában enyhék, és gyakran 1-2 héten belül megszűnnek); hideg- vagy zsibbadtságérzet a lábujjakban és/vagy a kézujjakban (Raynaud-szindróma), meglévő időszakos sántítás súlyosbodása; alacsony vérnyomás (különösen szívelégtelenségben szenvedő betegekben); emésztőrendszeri panaszok (pl. hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés).
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet): fekvő helyzetből való felálláskor jelentkező fokozott vérnyomásesés; alvászavarok, depresszió; hörgőgörcs tüdőasztmában vagy a kórtörténetben szereplő, egyéb légúti megbetegedésben szenvedő betegeknél; izomgyengeség, izomgörcs.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): rémálmok, hallucinációk, hallászavarok, túlérzékenységi reakciók (viszketés, bőrpír, bőrkiütés); csökkent könnyelválasztás (figyelembe kell venni, ha a beteg kontaktlencsét visel); bizonyos májenzim értékek megnövekedése, májgyulladás; vérzsír-értékek növekedése, alacsony vércukorszint; potenciazavarok; allergiás nátha; ájulás.
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): a béta-blokkoló szerek kiválthatnak pikkelysömört (pszoriázis), vagy pikkelysömörszerű kiütéseket és hajhullást; kötőhártya-gyulladás.

A következő adatok a bizoprolol forgalomba hozatalát követően a magas vérnyomás és a szívkoszorúér-betegség kezelésével kapcsolatos tapasztalatokon alapulnak.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet): ingerületvezetési zavarok, a már fennálló szívelégtelenség tüneteinek rosszabbodása, lassú szívverés, kimerültség.
A következő adatok a bizoprolol forgalomba hozatalát követően a stabil krónikus szívelégtelenség kezelésével kapcsolatos tapasztalatokon alapulnak.
Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet): lassú szívverés.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): a már fennálló szívelégtelenség tüneteinek rosszabbodása, kimerültség.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a bizoprolol-fumarát.
10,0 mg bizoprolol-fumarát (egyenértékű 8,48 mg bizoprolollal) tablettánként.
- Egyéb összetevők:
129,75 mg laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát, kroszpovidon, "Beige PB 27215" (sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172) és laktóz-monohidrát).
Milyen a Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: bézs színű, pettyes, kerek, mindkét oldalán domború tabletta, az egyik oldalán bemetszéssel és "10" jelzéssel ellátva.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás:
30 db tabletta átlátszó buborékcsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. 01. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!