A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

CAMITOTIC 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

docetaxel

  • L - DAGANATELLENES ÉS IMMUNMODULANS SZEREK
  • L01 - DAGANATELLENES SZEREK
  • L01C - NÖVÉNYI ALKALOIDOK ÉS EGYÉB TERMÉSZETES KÉSZÍTMÉNYEK
  • L01CD - Taxanok
  • L01CD02 - Docetaxel

CAMITOTIC 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1x1 ml

1x1 ml

V

4 530 Ft (szabadáras)

OGYI-T-21532/01

CAMITOTIC 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1x4 ml

1x4 ml

V

7 627 Ft (szabadáras)

OGYI-T-21532/02

CAMITOTIC 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1x7 ml

1x7 ml

V

10 991 Ft (szabadáras)

OGYI-T-21532/03

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer a Camitotic és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ennek a gyógyszernek a neve Camitotic. Köznapi neve docetaxel. A docetaxel egy vegyület, amelyet a tiszafa tűleveléből állítanak elő.
A docetaxel a taxánok csoportjába tartozó daganatellenes gyógyszer.
A Camitotic-ot kezelőorvosa rosszindulatú emlődaganat, a tüdődaganat egy speciális formájának (nem kissejtes tüdődaganat), prosztata-, gyomor-, vagy fej- és nyaki daganat kezelésére rendelte Önnek.
- Az előrehaladott rosszindulatú emlődaganat kezelésére a Camitotic önmagában vagy doxorubicinnal, trasztuzumabbal, illetve kapecitabinnal együtt alkalmazható.
- Nyirokcsomó érintettséggel járó, vagy anélküli, korai emlődaganat kezelésére a Camitotic doxorubicinnel és ciklofoszfamiddal együtt alkalmazható.
- Tüdődaganat kezelésére a Camitotic önmagában vagy ciszplatinnal együtt adható.
- Prosztatadaganat kezelésére a Camitotic prednizonnal vagy prednizolonnal együtt alkalmazható.
- Áttétet képező gyomordaganat kezelésére a Camitotic ciszplatinnal és 5-fluorouracillal kombinációban adható.
- Fej- és nyaki daganat kezelésére a Camitotic ciszplatinnal és 5-fluorouracillal kombinációban alkalmazható.
2. Tudnivalók a Camitotic alkalmazása előtt
Ön nem kaphat Camitotic-ot
- ha allergiás a docetaxelre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha túl alacsony a fehérvérsejtszáma,
- ha súlyos májkárosodásban szenved.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Camitotic alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Minden Camitotic kezelés előtt vérvizsgálatokat fognak Önnél végezni, hogy ellenőrizzék, rendelkezik-e a Camitotic-kezeléshez szükséges számú vérsejttel és megfelelő májműködéssel. Fehérvérsejt-rendellenesség esetén ezzel összefüggő lázat vagy fertőzéseket tapasztalhat.
Ha a látásával kapcsolatos problémákat észlel, erről számoljon be kezelőorvosának, kórházi gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek. Látászavarok, különösen homályos látás jelentkezésekor azonnali szem- és látásvizsgálatot kell elvégezni Önnél.
Ha váratlanul tüdőprobléma jelentkeznek Önnél, vagy meglévő tüdőbetegsége súlyosbodik (láz, légszomj vagy köhögés), erről haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa ilyen esetben azonnal leállítja a kezelést.
A Camitotic infúzió beadása előtt egy nappal és utána egy vagy két napon át szájon át bevehető kortikoszteroidot, pl. dexametazont tartalmazó előkészítő gyógyszert (premedikáció) kell szednie a Camitotic infúzió egyes mellékhatásai, elsősorban az allergiás reakciók és a folyadék-visszatartás (a kéz és a láb duzzanata, súlygyarapodás) lehető legkisebbre csökkentése érdekében.
A kezelés során a vérsejtek számának fenntartása céljából egyéb gyógyszerek adására lehet szükség.
A Camitotic alkoholt tartalmaz. Beszéljen kezelőorvosával, ha Ön alkoholfüggőségben vagy májkárosodásban szenved. Lásd még a "A Camitotic etanolt (alkohol) tartalmaz" pontot.
Egyéb gyógyszerek és a Camitotic
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez azért szükséges, mert lehet, hogy a Camitotic vagy egyéb alkalmazott készítmény esetleg nem a vártnak megfelelően hat, és nagyobb valószínűséggel jelentkezhet Önnél mellékhatás.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
A Camitotic-ot TILOS alkalmazni Önnél, ha Ön terhes, kivéve, ha ezt kezelőorvosa egyértelműen javasolja.
Tilos teherbe esnie a gyógyszeres kezelés ideje alatt, és hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia a kezelés ideje alatt, mivel a Camitotic káros lehet a születendő gyermekre. Ha a kezelés ideje alatt teherbe esik, erről azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

Szoptatás
A Camitotic-kezelés ideje alatt tilos szoptatnia.
Termékenység
Ha Ön Camitotic-kezelésben részesülő férfi, a gyermeknemzés Önnek nem javasolt a kezelés ideje alatt és azt követően még 6 hónapig, továbbá ajánlott tanácsot kérnie a spermiumok konzerválása tekintetében még a kezelés előtt, mivel a docetaxel befolyásolhatja a férfi nemzőképességet.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.
Nincs olyan indok, ami tiltaná a gépjárművezetést a Camitotic adása közötti időszakban, kivéve, ha szédülést vagy bizonytalanságot érez. Nagyobb adagokban (7,5 ml koncentrátum (150 mg), ami 3 g etanolt tartalmaz) ez az alkoholmennyiség ronthatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Camitotic
etanolt (alkohol) tartalmaz
1 ml-es injekciós üveg: Ez a gyógyszer injekciós üvegenként 51 térfogatszázalék, vagyis legfeljebb 0,400 g (0,5 ml) etanolt (alkohol) tartalmaz, ami injekciós üvegenként 10 ml sörnek vagy 4,16 ml bornak felel meg.
4 ml-es injekciós üveg: Ez a gyógyszer injekciós üvegenként 51 térfogatszázalék, vagyis legfeljebb 1,6 g (2,02 ml) etanolt (alkohol) tartalmaz, ami injekciós üvegenként 40,4 ml sörnek vagy 16,83 ml bornak felel meg.
7 ml-es injekciós üveg: Ez a gyógyszer injekciós üvegenként 51 térfogatszázalék, vagyis legfeljebb 2,8 g (3,54 ml) etanolt (alkohol) tartalmaz, ami injekciós üvegenként 70,8 ml sörnek vagy 29,6 ml bornak felel meg.
8 ml-es injekciós üveg: Ez a gyógyszer injekciós üvegenként 51 térfogatszázalék, vagyis legfeljebb 3,2 g (4,1 ml) etanolt (alkohol) tartalmaz, ami injekciós üvegenként 81,1 ml sörnek vagy 33,8 ml bornak felel meg.
Ez a mennyiség káros az alkoholbetegek számára.
Az alkoholtartalmat figyelembe kell venni a terhes vagy szoptató nőknél, gyermekeknél, illetve az olyan magas kockázatú csoportoknál, mint a májbetegségben vagy epilepsziában szenvedő betegek.
A gyógyszer alkoholtartalma befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

A gyógyszer alkoholtartalma ronthatja az Ön gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
3. Hogyan kell alkalmazni a Camitotic-ot?

A Camitotic-ot egészségügyi szakember fogja Önnek beadni.
Szokásos adagolás
Az adag az Ön testtömegétől és általános állapotától függ. Kezelőorvosa kiszámítja az Ön testfelületét négyzetméterben (m2), és ennek alapján fogja meghatározni a szükséges adagot.
Az alkalmazás módja
A Camitotic-ot vénába adott infúzió formájában kapja meg. Az infúzió beadásának időtartama kb. 1 óra, amit Önnek a kórházban kell tölteni.
Az alkalmazás gyakorisága
Az általános gyakorlat szerint háromhetente egyszer fog infúziót kapni.
Kezelőorvosa az Ön vérvizsgálatai eredményétől, általános állapotától, illetve a Camitotic-kezelésre adott válaszától függően megváltoztathatja az adagolást vagy az infúziók gyakoriságát. Különösen fontos a kezelőorvos tájékoztatása, ha hasmenés, a szájnyálkahártya kisebesedése, zsibbadás vagy bizsergés és tűszúrásszerű érzés, láz fordul elő Önnél, és mindenképpen adja át neki a vérvizsgálati eredményét. Ilyen információ lehetővé teszi az orvos számára, hogy eldöntse, szükséges-e az adag csökkentése.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Kezelőorvosa ezeket meg fogja beszélni Önnel, és el fogja magyarázni Önnek a kezelés lehetséges kockázatait és előnyeit.
Az önmagában alkalmazott Camitotic által előidézett, leggyakrabban jelentett mellékhatások a következők: a vörösvértestek- vagy a fehérvérsejtek számának csökkenése, hajhullás, hányinger, hányás, sebek a szájnyálkahártyán, hasmenés és fáradtság.
A mellékhatások súlyossága fokozódhat, ha a Camitotic-ot egyéb kemoterápiás szerrel együtt alkalmazzák.
Az infúzió beadása közben a kórházban az alábbi allergiás reakciók fordulhatnak elő (10-ből 1-nél több beteget érinthetnek):
- kipirulás, bőrreakciók, viszketés,
- mellkasi nyomásérzés, nehézlégzés,
- láz, ill. hidegrázás,
- hátfájás,
- alacsony vérnyomás.
- További súlyos reakciók is jelentkezhetnek.
- A kezelés ideje alatt a kórházi személyzet folyamatosan ellenőrizni fogja az Ön állapotát. Azonnal tájékoztassa őket, ha a fenti tünetek bármelyikét észleli.
- A Camitotic infúziók beadása közötti időszakban változó előfordulási gyakorisággal és az Önnél alkalmazott, különböző gyógyszerek kombinációitól függően az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:
- Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több beteget érinthetnek):
- fertőzések, csökkent vörösvértestszám (anémia), a fertőzések elleni védekezésben fontos szerepet játszó fehérvérsejtek számának csökkenése, vagy csökkent vérlemezkeszám,
- láz: amennyiben belázasodik, azonnal jelezze kezelőorvosának,
- allergiás reakciók a fent leírtaknak megfelelően,
- az étvágy elvesztése (kóros étvágytalanság),
- álmatlanság,
- zsibbadás vagy bizsergés az ujjakban, illetve ízületi- vagy izomfájdalmak,
- fejfájás,
- az ízérzés megváltozása,
- szemgyulladás vagy fokozott könnyezés,
- duzzanat, mely a nyirokérrendszer nem megfelelő elvezetése miatt jelentkezik,
- nehézlégzés,
- orrfolyás, a torok és az orr gyulladása, köhögés,
- orrvérzés,
- fekélyek a szájban,
- gyomorpanaszok, beleértve a hányingert, a hányást, a hasmenést és a székrekedést is,
- hasi fájdalom,
- emésztési zavar,
- hajhullás (a kezelés befejezése után az esetek többségében ismét megindul a normális hajnövekedés),
- bőrvörösség és duzzanat a tenyéren és a talpakon, ami a bőr hámlásához vezethet (ez megjelenhet a karokon, az arcon vagy a testen is),
- a körmök elszíneződése, majd esetleges leválása,
- izomfájdalmak, hát- illetve csontfájdalmak,
- a menstruáció ciklusának megváltozása vagy elmaradása,
- kéz- és lábduzzanat,
- fáradtság, influenzaszerű tünetek,
- testtömeg-gyarapodás, illetve -csökkenés.
- Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- a száj gombás fertőzése,
- kiszáradás,
- szédülés,
- halláskárosodás,
- vérnyomáscsökkenés, szabálytalan vagy gyors szívverés,
- szívelégtelenség,
- nyelőcsőgyulladás,
- szájszárazság,
- nehéz vagy fájdalmas nyelés,
- vérzés,
- a májenzim-szintek emelkedése (ezért van szükség a rendszeres vérvizsgálatra).
- Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- ájulás,
- az infúzió beadási helyén fellépő bőrreakciók, érgyulladás, duzzanat,
- vastag- vagy vékonybél-gyulladás, bélátfúródás,
- vérrögképződés.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások:
- úgynevezett intersticiális tüdőbetegség (köhögést és nehézlégzést okozó tüdőgyulladás. Tüdőgyulladás akkor is kialakulhat, ha a docetaxelt sugárterápiával együtt alkalmazzák).
- tüdőgyulladás (pneumónia),
- tüdőfibrózis (a tüdőszövet hegesedése és megvastagodása, ami légszomjjal jár együtt),
- égéshez hasonló elváltozás jelentkezhet az injekció beadásának helyén, akár több nappal az utolsó kezelés után is,
- az ideghártya (retina) duzzanata miatt jelentkező homályos látás (cisztoid makuláris ödéma),
- a vér nátriumszintjének csökkenése.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségeken:
Magyarország
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
Postafiók 450
H-1372 Budapest
Honlap: www.ogyei.gov.hu
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Camitotic-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható!

Az injekciós üveg felbontását követően:
Minden egyes injekciós üveg egyszer használatos, és felnyitás után azonnal fel kell használni. Amennyiben nem kerül azonnal alkalmazásra, a felhasználásig eltelt tárolási időért és körülményekért a felhasználó a felelős.

Az infúziós zsákhoz történő hozzáadást követően:
A felhígított oldatot elkészítés után azonnal fel kell használni. Amennyiben nem használják fel azonnal, a felhasználó felel az alkalmazásig eltelt tárolási időért és tárolási körülményekért, amely általában nem lehet hosszabb, mint 3 nap, ha 2-8 °C között, fénytől védve tárolják, illetve 8 óra szobahőmérsékleten (25 °C alatt), amibe beleszámít az infúzió egyórás időtartama is.
Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Camitotic?
- A hatóanyag a docetaxel. Egy milliliter oldat 20 mg vízmentes docetaxelt tartalmaz.
- Egyéb összetevők a vízmentes citromsav, povidon, vízmentes etanol, poliszorbát 80.
Milyen a Camitotic külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Camitotic koncentrátum oldatos infúzióhoz tiszta, halványsárga színű oldat.
Kiszerelések:
1x1 ml egyadagos injekciós üveg.
1x4 ml egyadagos injekciós üveg.
1x7 ml egyadagos injekciós üveg.
1x8 ml egyadagos injekciós üveg.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Camitotic 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz
Használati útmutató
A Camitotic daganatellenes szer, ezért a többi potenciálisan toxikus vegyülethez hasonlóan a Camitotic oldat kezelése és elkészítése során is óvatosságra van szükség. A citotoxikus készítményeket kizárólag olyan személyek készíthetik elő a beadáshoz, akiket kiképeztek az ilyen készítmények biztonságos kezelésére. Az előkészítést megelőzően lapozza fel a citotoxikus anyagokra vonatkozó helyi útmutatásokat.
Kesztyű használata ajánlott.
Amennyiben a Camitotic koncentrátum vagy infúziós oldat a bőrre kerül, azt szappannal és bő vízzel azonnal alaposan le kell mosni.
Amennyiben a Camitotic koncentrátum vagy infúziós oldat a nyálkahártyákra kerül, azt bő vízzel azonnal alaposan le kell mosni.
Az oldatos infúzió elkészítése
Előfordulhat, hogy egy adott betegnél egynél több Camitotic 20 mg/ml oldatos infúzióhoz való koncentrátumot tartalmazó injekciós üveget kell felhasználni. A beteg számára mg-ban előírt adag alapján a megfelelő számú injekciós üvegből aszeptikus technika alkalmazásával szívja fel a megfelelő mennyiségű 20 mg/ml koncentrációjú docetaxelt a tűvel ellátott, beosztással rendelkező fecskendőkbe. 140 mg docetaxel adaghoz például 7 ml Camitotic 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményre lesz szüksége.
A 192 mg alatti docetaxel adagok esetében a szükséges térfogatú Camitotic 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítményt fecskendezze be egy 250 ml-es infúziós zsákba vagy üvegbe, amely vagy 250 ml, 50 mg/ml (5%) koncentrációjú glükóz oldatos infúziót vagy 250 ml 9 mg/ml (0,9%) koncentrációjú nátrium-klorid oldatos infúziót tartalmaz. A 192 mg feletti docetaxel esetében 250 ml-nél több oldatos infúzióra lesz szükség, mivel a docetaxel maximális koncentrációja 0,74 mg lehet az infúziós oldat 1 ml-ében.
Billegő mozdulatokkal keverje össze az infúziós zsák vagy üveg tartalmát. A hígított oldatot 8 órán belül fel kell használni, és egyórás infúzióként szobahőmérsékleten, normál fényviszonyok mellett, aszeptikus technika alkalmazásával kell beadni.
Mint minden parenterális készítményt, ezt a gyógyszert is szabad szemmel ellenőrizni kell a használat előtt, és amennyiben az oldat kicsapódást tartalmaz, meg kell semmisíteni.
Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.
Tárolás az injekciós üveg felbontását követően
Minden egyes injekciós üveg egyszer használatos, és felnyitás után azonnal fel kell használni. Amennyiben nem kerül azonnal alkalmazásra, a felhasználásig eltelt tárolási időért és körülményekért a felhasználó a felelős.
Tárolás a hígítást követően
Mikrobiológiai szempontból a feloldást/hígítást kontrollált és aszeptikus körülmények között kell elvégezni, és a gyógyszert azonnal fel kell használni. Amennyiben nem kerül azonnal felhasználásra, a felhasználásig eltelt időért és a tárolási körülményekért a felhasználó felel.
Amint a gyógyszert az előírások szerint hozzáadják az infúziós zsák tartalmához, a docetaxel oldatos infúzió - amennyiben 25 °C alatt, nem PVC zsákban tárolják - 8 órán keresztül marad stabil. Nyolc órán belül fel kell használni (amibe beletartozik az infúzió intravénás beadásának egyórás időtartama is).
Ezen túlmenően az előírásoknak megfelelően elkészített oldatos infúzió kémiai és fizikai stabilitását igazoltan 3 napig őrzi meg, ha 2-8 °C-on, fénytől védve tárolják.
A docetaxel oldatos infúzió szuperszaturált, ezért idővel kristályosodhat. Kristályok jelentkezésekor az oldatot a továbbiakban tilos felhasználni, és meg kell semmisíteni.
Megsemmisítés
Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!