A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

DEPAKINE 50 mg/ml szirup

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

valproate sodium

  • N - KÖZPONTI IDEGRENDSZER
  • N03 - ANTIEPILEPTICUMOK
  • N03A - ANTIEPILEPTICUMOK
  • N03AG - Zsírsav-származékok
  • N03AG01 - Valproic acid

Kiegészítő információ

DEPAKINE 50 mg/ml szirup 150 ml

150 ml

V

2 355 Ft (szabadáras)

OGYI-T-5527/02

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.
Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára
Depakine 50 mg/ml szirup
valproinsav
FIGYELMEZTETÉS
A valproát, ha terhesség alatt szedik, veleszületett fejlődési rendellenességeket és problémákat okozhat a gyermek korai fejlődésében. Ha Ön fogamzóképes korban lévő nő, hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia a kezelés alatt.
Kezelőorvosa meg fogja ezt Önnel beszélni, de Önnek is követnie kell ennek a tájékoztatónak a 2. pontjában lévő utasítást. Azonnal tájékoztassa orvosát, ha teherbe esik, vagy ha úgy véli, hogy terhes lehet.

1. Milyen típusú gyógyszer a Depakine 50 mg/ml szirup, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Depakine 50 mg/ml szirup epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszer.
2. Tudnivalók a Depakine 50 mg/ml szirup szedése előtt

Ne szedje a Depakine 50 mg/ml szirupot
- Ha allergiás a valproinsavra vagy a készítmény 6. pontban felsorolt egyéb összetevőjére.
- Ha aktív májgyulladása vagy egyéb májbetegsége van.
- Idült májgyulladás esetén.
- Ha Önnek (vagy közeli hozzátartozói valamelyikének) a kórelőzményében súlyos májgyulladás szerepel, különösen, ha azt gyógyszer okozta.
- Máj- vagy hasnyálmirigy-működési zavarokban.
- Véralvadási zavarokban.
- Ha máj eredetű ún. porfíriában (egy nagyon ritka anyagcsere-betegségben) szenved.
- Ha olyan genetikai problémája van, amely mitokondriális betegséget (pl. Alpers-Huttenlocher szindróma) okoz.
- Ha Ön egy ritka, örökletes anyagcserebetegségben, az urea ciklus zavarában szenved: egy bizonyos májenzim elégtelensége miatt a szervezet nem képes a felesleges nitrogén kiürítésére, ami ammónia formájában van jelen. A valproinsav és a nátrium-valproát hatására a vér ammónia szintje tovább emelkedhet.
Ha úgy véli, hogy a fentiek vonatkoznak Önre, vagy bármely kétsége felmerül, feltétlenül beszélje meg kezelőorvosával!
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Depakine 50 mg/ml szirup szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
ha tudja, hogy a családjában olyan genetikai probléma fordul elő, amely mitokondriális betegséget okoz.
A Depakine 50 mg/ml szirup fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- Ha Ön vagy gyermeke (ha nála alkalmazzák a szert) hirtelen megbetegszik, különösen a kezelés első 6 hónapjában, főleg ha tünetek között ismételt hányás, súlyos fáradtság, hasi fájdalom, álmosság, gyengeség, étvágycsökkenés, felhasi ill. gyomortáji fájdalom, hányinger, sárgaság (a bőr vagy a szemfehérje besárgulása), lábszár duzzanata, az epilepsziás tünetek romlása vagy az általános közérzet romlása fordul elő, AZONNAL ÉRTESÍTENI KELL A KEZELŐORVOST. A Depakine 50 mg/ml szirup a betegek egy csekély hányadánál hatást gyakorolhat a májra (és igen ritkán a hasnyálmirigyre).
- Ha a Depakine 50 mg/ml szirupot 3 évesnél fiatalabb gyermeknél alkalmazzák, aki ugyanakkor egyéb epilepszia-ellenes gyógyszert is kap, vagy egyéb súlyos idegrendszeri vagy anyagcsere betegségben vagy súlyos epilepsziában szenved.
- Különösen a gyermek 3 éves kora alatt a Depakine-t nem szabad acetilszalicilsavval (pl. Aspirinnel) együtt alkalmazni.
- A bőrfarkas (lupusz eritematózusz) nevű ritka betegség esetén.
- Veseműködés károsodása esetén. A kezelőorvos ilyenkor ellenőrizheti a vér valproát-szintjét vagy megváltoztathatja az adagot.
- Testsúlygyarapodás, étvágynövekedés esetén.
- Néhány olyan betegnél, akik olyan epilepsziaellenes szereket, mint a valproinsav szednek, önmaguk megsebesítésével foglalkozó vagy öngyilkossági gondolatok jelentkeznek. Amennyiben Önnek ilyen gondolatai lennének, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
- Ha Ön egy öröklődő zsírsavanyagcsere-zavarban, ún karnitin-palmitoil-transzferáz II hiányban szenved.
- Pajzsmirigyhormonszint csökkenést állapíthatnak meg a kezelés alatt.
- Fogamzóképes korban lévő nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a kezelés alatt.
- Néhány beteg esetében a görcsrohamok gyakrabban és súlyosabb formában jelentkezhetnek a kezelés során. Ilyen esetekben haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát.
Cukorbetegek:
A valproinsav miatt a cukorbetegség diagnózisában alkalmazott egyes vizeletvizsgálatok ál-pozitív eredményt adhatnak.
Gyermekek és serdülők
Gyermekek és 18 év alatti serdülőkorúak:
Epilepszia kezelése: lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések".
Egyéb gyógyszerek és a Depakine 50 mg/ml szirup
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyes gyógyszerek módosíthatják a Depakine 50 mg/ml szirup hatását, és viszont. Többek között az alábbiak:
- ún. neuroleptikus gyógyszerek (pszichiátriai betegségek kezelésére szolgálnak),
- depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek,
- benzodiazepinek, amelyek altatóként vagy szorongásoldóként használatosak,
- kvetiapin, olanzapin (skizofrénia kezelésére szolgál),
- egyéb, az epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek, köztük a fenobarbitál, fenitoin, pirimidon, etoszuximid, lamotrigin, karbamazepin, topiramát, acetazolamid, felbamát, rufinamid,
- zidovudin (HIV fertőzések és AIDS kezelésére szolgál),
- meflokin (malária kezelésére szolgál),
- szalicilátok (pl. Aspirin); lásd még 3 éven aluli gyermekek esetén "Figyelmeztetések és óvintézkedések",
- véralvadásgátlók (vérrögképződés megakadályozására szolgálnak),
- cimetidin (savcsökkentő, gyomorfekély kezelésére szolgál),
- egyes antibiotikumok: eritromicin, rifampicin, karbapenem (pl. panipenem, meropenem, imipenem, ertapenem). A karbapenem csökkentheti a Depakine hatását, ezért azok együttes alkalmazását kerülni kell.
- lopinavir, ritonavir (HIV fertőzés kezelésére szolgálnak)
- kolesztiramin (epesavkötő gyanta, koleszterincsökkentő gyógyszer)
- propofol (sebészeti és egyéb beavatkozások előtt alkalmazott általános érzéstelenítőszer).
E gyógyszerek hatását a Depakine befolyásolhatja, vagy ezek befolyásolhatják a Depakine hatásosságát. Előfordulhat, hogy a gyógyszer adagját módosítani kell, illetve, hogy egyéb gyógyszereket kell szednie. Ezzel kapcsolatban kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
A kezelőorvos vagy gyógyszerész további felvilágosítással tud szolgálni azokról a gyógyszerekről, amelyekkel kapcsolatban a Depakine adagolása során óvatosságra van szükség.

A Depakine 50 mg/ml szirup egyidejű bevétele étellel vagy itallal és alkohollal
Alkalmazásának, ill. hatásának tartama alatt szeszes italt fogyasztani tilos!
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Fontos információk nőknek
- A terhesség alatt alkalmazott valproát károsíthatja a magzatot.
- A valproát kockázattal jár, ha a terhesség alatt szedik. Minél nagyobb az adag, annál nagyobb a kockázat, habár minden adag kockázatot jelent.
- Súlyos veleszületett fejlődési rendellenességeket okozhat és befolyásolhatja a módot, ahogy a gyermek fejlődik a növekedése alatt. A jelentetett veleszületett fejlődési rendellenességek közé tartoznak a szpina bifida (nyitott gerinc, ahol a gerinc csontjai nem megfelelően fejlődtek); arc és koponya fejlődési rendellenességek; szív, vese, a húgyutak és a nemi szervek fejlődési rendellenességei; végtag fejlődési rendellenességek.
- Ha Ön valproátot szed a terhesség alatt, más nőkhöz képest nagyobb Önnél annak a kockázata, hogy orvosi kezelést igénylő veleszületett fejlődési rendellenességgel születő gyermeke legyen. Mivel a valproátot sok éve alkalmazzák, tudjuk, hogy a valproátot szedő nők esetében minden 100 csecsemőből mintegy 10-nek lesz veleszületett fejlődési rendellenessége. Ehhez képest a nem epilepsziás nők esetén minden 100 újszülöttből 2-3-nál.
- A becslések szerint a terhesség alatt valproátot szedő anyák óvodás korú gyermekeinek közel 30-40%-nál lehetnek problémák a koragyermekkori fejlődéssel kapcsolatban. Az érintett gyermekek lassan tanulnak meg járni és beszélni, intellektuálisan kevesebbre képesek más gyermekeknél, valamint nyelvi és memória zavaraik vannak.
- A valproát expozíciónak kitett gyermekeknél gyakrabban diagnosztizálnak autista spektrum rendellenességeket és némi bizonyíték van arra, hogy ezeknél a gyermekeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a figyelemhiányos hiperaktivitás betegség (Attention Deficit Hyperactivity Disorder=ADHD) tünetei.
- Ha Ön fogamzóképes nő, kezelőorvosa csak akkor írhatja fel Önnek a valproátot, ha semmi más nem hat Önnél.
- Mielőtt kezelőorvosa felírja Önnek a gyógyszert, el fogja magyarázni, mi történhet gyermekével, ha terhes lesz miközben valproátot szed. Ha úgy dönt később, hogy gyermeket szeretne, ne hagyja abba a gyógyszer szedését addig, amíg kezelőorvosával nem beszélte ezt meg és nem egyeztek meg egy az Ön esetében lehetséges másik gyógyszerre való áttérés tervében.
- Kérdezze meg orvosát a folsav szedéséről, ha gyermeket tervez. A folsav csökkentheti a szpina bifida és a korai vetélés általános kockázatát, amely minden terhességnél fennáll. Ugyanakkor nem valószínű, hogy csökkenteni fogja a valproát alkalmazással összefüggő születési rendellenességek kockázatát.

- AZ ELSŐ FELÍRÁS
- Amennyiben ez az első alkalom, hogy Önnek valproátot írnak fel, kezelőorvosa el fogja magyarázni a magzatot érintő kockázatokat, ha teherbe esik. Ha Ön fogamzóképes korban van, ügyelnie kell arra, hogy hatékony fogamzásgátló módszert alkalmazzon a kezelés ideje alatt. Beszéljen orvosával vagy a családtervezési tanácsadóval, ha fogamzásgátlásra vonatkozó tanácsra van szüksége.
- Kulcsfontosságú üzenetek:
- Mindenképpen alkalmazzon hatékony fogamzásgátló módszert.
- Azonnal tájékoztassa orvosát arról, ha terhes vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.

- FOLYTATJA A KEZELÉST ÉS NEM TERVEZ GYERMEKVÁLLALÁST
- Ha folytatja a valproát-kezelést, de nem tervezi, hogy gyermeket vállal, mindenképpen alkalmazzon egy hatékony fogamzásgátló módszert. Beszéljen kezelőorvosával vagy a családtervezési tanácsadóval, ha fogamzásgátlásra vonatkozó tanácsra van szüksége.
- Kulcsfontosságú üzenetek:
- Mindenképpen alkalmazzon hatékony fogamzásgátló módszert.
- Azonnal tájékoztassa orvosát arról, ha terhes vagy úgy véli, hogy terhes lehet.

- FOLYTATJA A KEZELÉST ÉS GYERMEKVÁLLALÁST TERVEZ
- Amennyiben folytatja a valproát kezelést és most úgy gondolja, hogy gyermeket vállalna, ne hagyja abba sem a valproát, sem a fogamzásgátló gyógyszer szedését mindaddig, amíg meg nem beszéli ezt meg a gyógyszert felíró orvossal. Jóval azelőtt kell beszélnie kezelőorvosával, mielőtt teherbe esne, azért, hogy számos intézkedést meg tudjon tenni ahhoz, hogy terhessége olyan simán folyjon le amennyire lehetséges, és az Ön vagy magzata számára létező bármely kockázat a lehető legnagyobb mértékben csökkenjen.
- Kezelőorvosa még az Ön tervezett teherbeesése előtt az Ön valproát adagjának megváltoztatása vagy egy másik kezelés beállítása mellett dönthet.
- Ha mégis teherbe esik, nagyon szorosan fogják Önt ellenőrizni az alapbetegsége kezelése miatt és azért, hogy, ellenőrizzék, hogyan fejlődik a magzat.
- Kérdezze meg kezelőorvosát a folsav szedéséről, ha gyermeket tervez. A folsav csökkentheti a szpina bifida és a korai vetélés általános kockázatát, amely minden terhességnél fennáll. Ugyanakkor, nem valószínű, hogy csökkenteni fogja a valproát alkalmazással összefüggő veleszületett fejlődési rendellenességek kockázatát.
- Kulcsfontosságú üzenetek:
- Ne hagyja abba a fogamzásgátló szedését addig, amíg nem beszélt kezelőorvosával és nem dolgoztak ki együtt egy tervet arra, hogy biztosítsák az epilepsziája betegsége kezelését és a gyermekét érintő kockázatok csökkentését.
- Azonnal tájékoztassa orvosát arról, ha terhes vagy úgy véli, hogy terhes lehet.

- NEM TERVEZETT TERHESSÉG A KEZELÉS FOLYTATÁSA SORÁN
- A valproátot szedő édesanyák újszülötteinél komoly a veleszületett fejlődési rendellenességek és a fejlődési problémák kockázata, mely súlyos egészségkárosodást okozhat. Ha valproátot szed és úgy véli, hogy terhes vagy terhes lehet azonnal keresse fel orvosát. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését addig, amíg kezelőorvosa ezt nem tanácsolja Önnek.
- Kérdezze meg kezelőorvosát a folsav szedéséről, ha gyermeket tervez. A folsav csökkentheti a szpina bifida és a korai vetélés általános kockázatát, amely minden terhességnél fennáll. Ugyanakkor, nem valószínű, hogy csökkenteni fogja a valproát alkalmazással összefüggő veleszületett fejlődési rendellenességek kockázatát.
- Kulcsfontosságú üzenetek:
- Azonnal tájékoztassa orvosát arról, ha terhes vagy úgy véli, hogy terhes lehet.
- Ne hagyja abba a valproát szedését, kivéve ha orvosa tanácsolja Önnek.

Feltétlenül olvassa el a beteg-füzetet és írja alá a Kockázatok tudomásul vétele című űrlapot, amit meg kell kapnia és át kell, hogy beszéljék kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Szoptatás
A Depakine 50 mg/ml szirupnak csak nagyon kis hányada jut át az anyatejbe, ami általában nem jelent veszélyt a csecsemőre, elválasztásra rendszerint nincs szükség. Ennek ellenére mindenképpen kérje orvosa tanácsát azzal kapcsolatban, hogy szoptathatja-e gyermekét!
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Depakine 50 mg/ml szirup egyeseknél álmosságot, szédülést okozhat, különösen a kezelés kezdetén vagy egyéb antiepileptikumokkal illetve benzodiazepinekkel való kombinációban.
A kezelés első szakaszában járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos.
A továbbiakban az orvos egyedileg határozza meg a tilalom mértékét.

A Depakine 50 mg/ml szirup szorbitot, szacharózt, metil- és propil-para-hidroxi-benzoátot és glicerint tartalmaz.
- Cukorbetegség esetén figyelembe kell venni a készítmény szorbit és szacharóz tartalmát: 3 g szacharóz és 3 g szorbit található a szirup 5 ml-ében. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- A készítmény metil- és propil-para-hidroxi-benzoátot tartalmaz, mely esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhat.
- A Depakine szirup glicerint tartalmaz, mely fejfájást, gyomortáji kellemetlen érzést és hasmenést okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Depakine 50 mg/ml szirupot?

A Depakine-kezelést az epilepszia kezelésében jártas szakorvosnak kell elkezdeni és ellenőrizni.
A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja:
Az Ön napi adagját kezelőorvosának az életkorhoz és a testsúlyhoz egyedileg kell megállapítania és ellenőriznie.
Az ajánlott kezdőadag napi 10-15 mg/ttkg, amit hetenként 5-5 mg-mal fokozatosan kell az optimális adagig (általában 20-30 mg/ttkg) emelni.
A rendszeres kontrollvizsgálatokon mindig meg kell jelenni. Ezek során szükség lehet az adagolás módosítására.
A kezelés időtartama
A Depakine 50 mg/ml szirupot az orvos által előírt ideig kell alkalmazni.
Ha az előírtnál több Depakine 50 mg/ml szirupot vett be
A Depakine túladagolása veszélyes lehet. Ilyen esetben azonnal a kezelőorvoshoz kell fordulni, vagy a legközelebbi sürgősségi ellátó intézményt felkeresni.
Ha elfelejtette bevenni a Depakine 50 mg/ml szirupot
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására! Az orvosi utasítás szerint folytassa a kezelést! Amennyiben több adag maradt ki, haladéktalanul forduljon orvosához!

Ha idő előtt abbahagyja a Depakine 50 mg/ml szirup szedését

Ne hagyja abba a Depakine-kezelést, és ne változtassa az adagot az orvossal történő megbeszélés nélkül! Ha orvosi tanács ellenére abbahagyja a kezelést, állapota rosszabbodhat.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő súlyos mellékhatások észlelése esetén azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, mert sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség:
- Változás a tudati állapotban, furcsa viselkedés a rohamok gyakoriságának emelkedésével vagy a nélkül, indítékhiány, különösen egyidejű fenobarbitál- vagy topiramát-kezelés esetén, vagy a Depakine adagjának hirtelen emelésekor.
- A görcsrohamok gyakrabban és súlyosabb formában jelentkeznek.
- Ismételt hányás, extrém fáradtság, felhasi, gyomortáji fájdalom, álmosság, étvágycsökkenés, hányinger, sárgaság (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése, lábszárduzzanat, az epilepszia rosszabbodása, általános rossz közérzet - ezek a tünetek májkárosodásra utalhatnak, ami esetenként súlyos és végzetes lehet, és
- a fentiekhez hasonló tünetek, valamint jellegzetesen övszerű, hátba sugárzó hasi fájdalom jelentkezése, ami hasnyálmirigy-gyulladásra utalhat (néhány esetben végzetes lehet).
- Véralvadási zavarok.
- Spontán zúzódások vagy vérzések.
- Bőrleválással kísért hólyagosodás, (súlyos bőrbetegség, amelyben a hám nagy lemezekben leválik, nyálkahártyafekély (ún. toxikus epidermális nekrolízis, Stevens-Johnson szindróma, eritéma multiforme).
- A fehérvérsejtek kórosan alacsony szintje a vérben (leukopénia) vagy csontvelő elégtelenség (beleértve a tiszta vörösvértest fejlődés elmaradását (aplázia), melyre láz vagy nehezített légzés utalhat.
- Zavarodott állapot, amit feltehetően a vér alacsonyabb nátrium-szintje okoz (hiponatrémia).
- Allergiás reakció okozta hirtelen duzzanat (leggyakrabban a szemek, az ajkak körül, a torokban és néha a kézen, lábon megjelenő, fájdalmas, viszkető hurkákkal,(angioödéma).
- Egy olyan tünetcsoport, mely gyógyszer okozta kiütéssel, lázzal, nyirokcsomó megnagyobbodással és egyes szervek nem megfelelő működésével járhat (ún. DRESS szindróma).
- A pajzsmirigy alulműködése.
- Orcákon és az orron megjelenő pillangó-szerű vörös bőrpír (szisztémás lupusz eritematózus).
- Idegrendszeri tünetek (extrapiramidális tünetek, pl. izommerevség, görcs, nyugtalanság, reszketés).
- Mellkasi folyadékgyülem, amire a tüdőlebenyek gyulladása következtében fellépő légzési nehézségek és fájdalom utalhat.
- Izomfájdalom, és izomgyengeség (rabdomiolízis).
- A vese elégtelen működése.

- A következő mellékhatások ritkán súlyosak és rendszerint múló jellegűek, ugyanakkor jelentkezésük esetén orvosi kezelésre lehet szükség:
- hányinger, hányás vagy gyomorfájdalom, hasmenés a kezelés kezdetekor
- fejfájás
- remegés, álmosság, járásbizonytalanság
- főleg gyermekeknél: rendellenes viselkedés, túlzott aktivitás (pszichomotoros hiperaktivitás), izgatottság, figyelemzavar, agresszió, tanulási nehézségek
- bizsergő érzés a végtagokon
- látni, hallani, érezni dolgokat, amelyek nincsenek jelen (hallucinációk)
- allergiás reakciók, bőrreakciók, pl. bőrkiütés
- átmeneti hajhullás, rendellenes hajnövekedés, a haj szerkezetének megváltozása, a haj színének megváltozása
- különösen nőknél erőteljes szőrnövekedés, férfias típusú kopaszodás, férfias jellegű alkat és izomzat, aknék (az androgén hormonok túltengése)
- havivérzés rendellenességei (fájdalmas havivérzés, szabálytalanná válik vagy elmarad)
- testsúlygyarapodás (nőknél a policisztás ovárium szindróma rizikófaktora)
- férfiaknál terméketlenség
- láb- és lábszárduzzanat (perifériás vizenyő, ödéma)
- vese rendellenességek, ágybavizelés, fokozott vizelési inger
- hallászavarok
- a szemek gyors, akaratlan mozgása (nisztagmus)
- a szájüreg gyulladása, duzzanata, szájüregi fekélyek, égő érzés a szájban (sztomatitisz)
- fogínyproblémák (főleg a fogíny megvastagodása)
- a testhőmérséklet csökkenése (hipotermia)
- az emlékezet romlása, kognitív zavarok (pl. feledékenység, figyelmetlenség, koncentrálási nehézségek)

A használat során beszámoltak csontrendellenességekről, beleértve a csökkent csontállományt (oszteopénia), a csontok elvékonyodását, azaz csontritkulást (oszteoporózis) és a csonttöréseket. Beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben Ön hosszú távú antieplieptikus kezelést kap, kórtörténetében csontritkulás szerepel, vagy szteroidokat szed.
Egyéb mellékhatások lehetnek:

Gyakori (10 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél fordul elő):
A vérlemezkék, vörösvérsejtek számának csökkenése (trombocitopénia), alacsony nátriumszint (hiponatrémia), kábultság, tompaság, mely esetenként átmeneti kómához vezetett, (ezek a tünetek a kezelés felfüggesztésével vagy az adag csökkentésével mérséklődtek), aluszékonyság, görcsök, süketség, vérzékenység, átmeneti vagy dózisfüggő foltos hajhullás (alopécia), gyakran göndör "új haj" kinövésével, a köröm és a körömágy rendellenességei.
Nem gyakori (100 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél fordul elő):
A vér valamennyi sejtféleségének kóros csökkenése (páncitopénia). Az anti-diuretikus hormon (ADH) rendellenes szekréciójának szindrómája (SIADH), kóma, agykárosodás (enkefalopátia), letargia, átmeneti parkinzonizmus, izommozgások koordinációjának zavarából adódó bizonytalan és ügyetlen mozgás (ataxia), érgyulladás.
Ritka (1000 kezelt betegből kevesebb, mint 1-nél fordul elő):
A csontvelő kórós sejtjeinek termelése (mielodiszpláziás szindróma), a granulociták (citoplazma-szemcséket tartalmazó fehérvérsejtek) majdnem teljes hiánya (agranulocitózis), a szokásosnál nagyobb vörösvérsejtek képződésével járó vérszegénység (makrocitás anémia, makrocitózis), visszafordítható agysorvadással társuló elbutulás (agyi atrófiával társuló demencia), mérsékelt magas ammóniaszint a vérben (hiperammonémia) alakulhat ki a májfunkciós tesztek kóros eltérései nélkül, ami általában nem befolyásolja a kezelés folytatását, átmeneti vese tubulus működési rendellenesség (ún. Fanconi-szindróma)), idült vesecsövecske- és kötőszöveti gyulladás (tubulo-intersticiális nefritisz), policisztás ovárium szindróma, előfordulhat csökkent vérlemezke aktiváció (csökkent fibrinogénszint és megnyúlt protrombin idő).
Pajzsmirigyfunkciós vizsgálatok rendellenes eredményei. Biotin/biotinidáz-hiány. Elhízás.
A valproinsav miatt a cukorbetegség diagnózisában alkalmazott egyes vizeletvizsgálatok ál-pozitív eredményt adhatnak.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Depakine 50 mg/ml szirupot tárolni?

A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A Depakine 50 mg/ml szirup nem megfelelő tárolás mellett megromlik.
Felbontás után 28 napig használható fel.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használtgyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Depakine 50 mg/ml szirup?
- A készítmény 50 mg valproinsavat tartalmaz milliliterenként (7,50 g valproinsav 150 ml szirupban).
- Egyéb összetevők: propil-parahidroxi-benzoát, cseresznye aroma, metil-parahidroxi-benzoát, nárium-hidroxid (pH beállításhoz), kristályosodó szorbit szirup, glicerin, szacharóz oldat, sósav (pH beállításhoz), tisztított víz.
Milyen a Depakine 50 mg/ml szirup külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, kissé sárga színű, cseresznye illatú szirup.
150 ml szirup, LDPE betéttel ellátott gyermekbiztos, garanciazáras PP csavaros kupakkal lezárt barna üvegbe töltve.
Egy üveg és egy színtelen LDPE kupakkal ellátott színtelen LDPE / fehér PS adagoló fecskendő dobozban.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!