A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

EPIRUBICIN-RIVOPHARM 2 mg/ml oldatos injekció

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

epirubicin

  • L - DAGANATELLENES ÉS IMMUNMODULANS SZEREK
  • L01 - DAGANATELLENES SZEREK
  • L01D - CYTOTOXICUS ANTIBIOTICUMOK ÉS ROKON VEGYÜLETEK
  • L01DB - Anthracyclinek és rokon vegyületek
  • L01DB03 - Epirubicin

EPIRUBICIN-RIVOPHARM 2 mg/ml oldatos injekció 1x5 ml

1x5 ml

V

Szabadáras (NT)

OGYI-T-20725/01

EPIRUBICIN-RIVOPHARM 2 mg/ml oldatos injekció 1x25 ml

1x25 ml

V

Szabadáras (NT)

OGYI-T-20725/03

EPIRUBICIN-RIVOPHARM 2 mg/ml oldatos injekció 1x50 ml

1x50 ml

V

Szabadáras (NT)

OGYI-T-20725/04

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer az Epirubicin-Rivopharm és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Epirubicin-Rivopharm egy daganatellenes gyógyszer. A daganatellenes gyógyszerekkel végzett kezelést kemoterápiának is nevezik. Az Epirubicin-Rivopharm az antraciklinek gyógyszercsoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az aktívan növekvő sejtekre hatnak, lelassítják vagy megállítják a növekedésüket és megnövelik a sejtek pusztulásának esélyét.
Az Epirubicin-Rivopharm-ot különböző daganatok kezelésére alkalmazzák. Az alkalmazás módja a kezelt daganat típusától függ.
A véráramba fecskendezett Epirubicin-Rivopharm-ot az emlő, a gyomor és a tüdők, valamint a petefészek daganatainak kezelésére használják.
Egy csövön keresztül a húgyhólyagba fecskendezett Epirubicin-Rivopharm a húgyhólyagfal daganatainak kezelésére szolgál. A készítmény használható másik kezelést követően is a daganatsejtek újbóli növekedésének megakadályozására.
2. Tudnivalók az Epirubicin-Rivopharm alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Epirubicin-Rivopharm-ot
- ha allergiás az epirubicin-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha allergiás a hasonló gyógyszerekre (az antraciklineknek nevezett gyógyszercsoportba tartozó készítményekre, amelyek között szerepel a doxorubicin vagy daunorubicin is).
- ha allergiás az antracéndionok gyógyszercsoportjába tartozó készítményekre (amelyek között van daganatellenes szer is)
- ha szoptat.
Az epirubicint nem szabad befecskendezni a vénába (intravénás alkalmazás):
- ha tudja, hogy vérsejtjeinek száma alacsony, amit egy másik daganatellenes szerrel végzett előző kezelés vagy sugárkezelés idézett elő.
- ha egyéb kemoterápiás szerek, pl. epirubicin és/vagy más antraciklinek (mint amilyen a doxorubicin vagy daunorubicin), illetve antracéndionok maximális adagjával kezelték, amelyek megnövelhetik a mellékhatások kockázatát.
- ha szívproblémái vannak vagy voltak.
- ha súlyos, akut fertőzésben szenved.
- ha súlyos májproblémái vannak.
Az Epirubicin-Rivopharm nem fecskendezhető be a húgyhólyagba:
- ha húgyúti fertőzésben szenved (beleértve ebbe a veséket, a húgyhólyagot és a húgyvezetéket is)
- ha olyan daganata van, amely behatol a húgyhólyag falába
- ha problémát jelent a cső felvezetése a húgyhólyagba
- ha húgyhólyag-gyulladása van
- ha vér van a vizeletében (hematúria)
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Epirubicin-Rivopharm alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével ha:
- valamilyen vese- vagy májproblémája van.
- ha nemrégiben bármilyen védőoltást kapott vagy fog kapni.
Mindezekről tájékoztassa kezelőorvosát a kezelés előtt, mivel ilyen esetben az orvosnak különleges óvatossággal kell eljárnia.
Orvosa rendszeres vizsgálatokkal ellenőrzi Önnél a következőket:
- vérsejtjeinek száma ne csökkenjen nagyon alacsony szintre,
- vérének húgysavszintjét és egyéb paramétereit,
- a szív és a máj normál működését,
- azt, hogy részesült-e vagy fog- e részesülni a szív környékét érintő radioterápiában.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha duzzanatot vagy fájdalmat érez a szájában vagy a nyálkahártyáin.
Előfordulhat, hogy a kezelés után egy-két napig vizelete vöröses elszíneződésű lesz.
Gyermekek
Gyermekeknél történő alkalmazással kapcsolatosan nem állnak rendelkezésre a biztonságosságra és hatásosságra vonatkozó adatok.
Egyéb gyógyszerek és az Epirubicin-Rivopharm
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Különösen fontos a tájékoztatás, ha az alábbiakat szedi:
- cimetidin (a gyomorsav csökkentésére szolgáló készítmény).
- trasztuzumab (daganatok kezelésére szolgáló készítmény).
- paklitaxel és docetaxel (bizonyos daganatok elleni szerek).
- interferon alfa-2b (bizonyos daganatok, és limfómák ellen illetve sárgalázban használatos szer).
- kinin (malária- és lábgörcsellenes készítmény).
- dexverapamil (bizonyos szívbetegségek kezelésére használják).
- a szívműködést esetleg befolyásoló készítmények, pl. az 5-fluorouracil, ciklofoszfamid, ciszplatin, taxánok (daganatok kezelésére szolgáló készítmények) vagy kalciumcsatorna-blokkolók (amelyeket magas vérnyomás, illetve egyes szívbetegségek kezelésére használnak)
- egyéb olyan gyógyszerek, amelyek hatással lehetnek a májra.
- élő vakcinák.
- egyéb gyógyszerek, amelyek hatást gyakorolhatnak a csontvelőre (pl. más daganatellenes szerek, szulfonamid és kloramfenikol (antibakteriális gyógyszerek), difenilhidantoin (epilepsziaellenes készítmények), amidopirin-származékok (gyógyszerek, amelyek pl. fájdalom és láz csillapítására szolgálnak) és néhány vírusellenes készítmény).
- dexrazoxán (az epirubicin által okozott, idült, kumulatív szívtoxicitás megelőzésére szolgáló gyógyszer)
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
A terhesség alatt alkalmazott Epirubicin-Rivopharm születési rendellenességeket okozhat, ezért igen fontos, hogy tájékoztassa orvosát, ha terhes vagy a kezelés alatt esik teherbe. Az Epirubicin-Rivopharm alkalmazása tilos a terhesség alatt, kivéve azokat az eseteket, amikor ezt az orvos egyértelműen javasolja.
Ha Ön vagy partnere Epirubicin-Rivopharm-kezelést, a terhességet hatékony fogamzásgátlással kell megelőzniük. Ha a kezelés alatt mégis bekövetkezik a terhesség, vagy a terápia befejezését követően szeretne gyermeket, genetikai tanácsadás igénybevétele javasolt.
Szoptatás
Az Epirubicin-Rivopharm a szoptatott csecsemőre is káros hatással lehet, ezért az anyáknak a gyógyszerrel végzett kezelés megkezdése előtt abba kell hagyniuk a szoptatást.
Termékenység
Az epirubicin-kezelés miatt fennáll a terméketlenség kockázata. A férfibetegeknek meg kell fontolniuk a spermájuk konzerválását a kezelés előtt.
Az epirubicin a menstruáció kimaradását vagy idő előtti menopauzát idézhet elő a menopauza előtt álló nőknél.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Epirubicin-Rivopharm hányingert vagy hányást idézhet elő, ami átmenetileg ronthatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Az Epirubicin-Rivopharm nátriumot tartalmaz
Az Epirubicin-Rivopharm 3,54 mg nátriumot tartalmaz milliliterenként. Ezt az ellenőrzött nátriumdiétán lévő betegeknél figyelembe kell venni.
3. Hogyan kell alkalmazni az Epirubicin-Rivopharm-ot?
Az Epirubicin-Rivopharm-ot orvos vagy nővér adja be Önnek, vagy egy vénába vagy közvetlenül a húgyhólyagba.
Orvosa dönt a megfelelő gyógyszeradagról és arról, hogy hány napig kapja a kezelést. A gyógyszer adagja a daganat típusától, az Ön egészségi állapotától, testtömegétől, májának működési állapotától és az esetleg alkalmazott egyéb kezelésektől függ.
Vénába adott injekció vagy infúzió
Az Epirubicin-Rivopharm 2 mg/ml oldatos injekció alkalmazható 3-5 perc alatt beadott vénás injekcióként. A készítmény fel is hígítható, majd lassan, 30 perc alatt vénába bekötött cseppinfúzióban adható be.
Amikor a készítményt a húgyhólyagba juttatják
Ha az injekciót a húgyhólyagba adják, Ön a kezelést megelőző 12 órában nem ihat semmilyen folyadékot, azért, hogy a képződött vizelet ne hígítsa fel túlságosan a gyógyszert. Az oldatot a beadást követően 1-2 órán keresztül a húgyhólyagban kell tartani. Időnként a másik oldalára kell fordulnia, hogy a gyógyszer a hólyag minden részével érintkezzen.
Vigyázni kell arra, hogy a hólyag kiürítésekor a hólyag tartalma ne érintkezzen a bőrrel. Amennyiben a folyadék mégis a bőrre kerül, szappannal és vízzel mossa le az érintett felületet, de vigyázzon, ne dörzsölje azt.
Orvosa rendszeres vérvizsgálatokkal szűri ki az esetleges nemkívánatos hatásokat. A szívkárosodások felismerése érdekében kezelőorvosa a kezelés után több héttel is ellenőrizni fogja a szívműködését.
Ha az előírtnál több Epirubicin-Rivopharm-ot alkalmaztak Önnél:
Ez érintheti a szívét, lecsökkentheti a vérsejtszámát és emésztőrendszeri toxikus hatásokat (elsősorban úgynevezett mukozitiszt) okozhat. Fájdalmas gyulladásokat érezhet a szájában, de mivel ezt a gyógyszert kórházi tartózkodás alatt kapja, valószínűtlen, hogy túl keveset vagy túl sokat kap belőle. Ha mégis bármilyen ezzel kapcsolatos aggodalma van, tájékoztassa kezelőorvosát.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik a vénába adott epirubicin infúzió alatt, ezt azonnal közölje orvosával, mivel ezek rendkívül súlyos mellékhatások, amelyek sürgős orvosi ellátást igényelhetnek:
- kivörösödés, fájdalom vagy duzzanat az injekció helyén; a szövetek károsodása következhet be, ha az injekciót véletlenül a vénán kívülre fecskendezik.
- szívproblémák vagy a tüdőben keletkezett vérrög tünetei, pl. mellkasi fájdalom, légzési nehézség, a bokák duzzanata (ezek a tünetek akár hetekkel az epirubicin-kezelés befejezése után is jelentkezhetnek)
- súlyos allergiás reakciók, a tünetek között szerepel az ájulás, bőrkiütések, az arc duzzanata, légzési nehézség, vagy ziháló légzés. Bizonyos esetekben a beteg összeeshet.
- igen magas, 41 °C-os testhőmérséklettel járó láz (hiperpirexia).
Ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja, a lehető leghamarabb tájékoztassa erről kezelőorvosát.
Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
Csontvelő-szupresszió (ami alacsony vérsejtszámhoz vezet), hajhullás, (rendszerint visszafordítható), az arcszőrzet lelassult növekedése, a vizelet vörös elszíneződése a kezelést követő 1-2 napban.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Nagyfokú étvágyvesztés, ami fogyáshoz vezet (anorexia), folyadékvesztés (dehidráció), hányinger vagy hányás, hasmenés (amely kiszáradást eredményezhet), étvágytalanság, hasi fájdalom, nyelőcsőgyulladás (özofágitisz), a szájüreg nagyfokú pigmentálódása, duzzanat és fájdalom a szájüregben, fekélyek az ajkakon, és/vagy a nyelven és/vagy a nyelv alatt, hőhullámok, láz vagy fertőzések, vörösödés, fájdalom vagy duzzanat az injekció beadásának helyén, szövetkárosodás, ami akkor következik be, ha véletlenül a vénán kívülre fecskendezik a gyógyszert, allergiás reakciók vagy húgyhólyag-gyulladás (néha vérzéssel) a készítmény húgyhólyagba adása után.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
A vérlemezkék alacsony száma (trombocitopénia), ami gyakran okoz véraláfutást vagy vérzéseket, fejfájás, a bőr és a körmök nagyfokú elszíneződése, bőrpír, fényérzékenység (radioterápia alkalmazásakor), vénagyulladás, ideértve a vérrögképződést is (tromboflebitisz).
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Leukémia (vérrák), súlyos, egész testre kiterjedő allergiás reakció (anafilaxis), csalánkiütés (urtikária), a húgysav emelkedett szintje a vérben (hiperurikémia), ami esetleg köszvényt idézhet elő, láz és/vagy hidegrázás, szédülés, menstruáció elmaradása (amenorrea), a spermatermelés hiánya, köszvény, a szív- és májfunkciók változása, általános rosszullét, gyengeségérzet.
Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
Tüdőgyulladás (pneumónia), a vér fertőzése (szepszis), szeptikus sokk (a szepszis súlyos szövődménye) vérzés és oxigénhiány a szövetekben, a szemek vörösödése és duzzanata, sokk, az ereket elzáró vérrögképződés, (pl. a tüdőkben), bőrkiütés, viszketés, a bőr elváltozásai, bőrpír, súlyos fokú cellulitisz, szájüregi fájdalom, égő érzés a szájüregben.
Fájdalmat vagy vizelési nehézséget, illetve gyakori vizelési ingert tapasztalhat, ha az epirubicin-hidrokloridot közvetlenül a hólyagba fecskendezik be. Vér is megjelenhet a vizeletben.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Epirubicin-Rivopharm-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A címkén és dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: / Felh.: / Exp) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Epirubicin-Rivopharm?
- A készítmény hatóanyaga az epirubicin-hidroklorid. Az oldatos injekció milliliterenként 2 mg epirubicin-hidrokloridot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, sósav (a pH beállításához) és injekcióhoz való víz.
Milyen az Epirubicin-Rivopharm külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Epirubicin-Rivopharm 2 mg/ml oldatos injekció tiszta, piros színű oldat.
Kiszerelések:
1×5 ml-es injekciós üveg (10 mg/5 ml)
1×10 ml-es injekciós üveg (20 mg/10 ml)
1×25 ml-es injekciós üveg (50 mg/25 ml)
1×50 ml-es injekciós üveg (100 mg/50 ml)
1×100 ml-es injekciós üveg (200 mg/100 ml)
Az Epirubicin-Rivopharm 2 mg/ml oldatos injekció 5 ml-es injekciós üvege: 10 mg epirubicin-hidroklorid, amely 9,35 mg epirubicinnek felel meg.
Az Epirubicin-Rivopharm 2 mg/ml oldatos injekció 10 ml-es injekciós üvege: 20 mg epirubicin-hidroklorid amely 18,7 mg epirubicinnek felel meg.
Az Epirubicin-Rivopharm 2 mg/ml oldatos injekció 25 ml-es injekciós üvege: 50 mg epirubicin-hidroklorid, amely 46,75 mg epirubicinnek felel meg.
Az Epirubicin-Rivopharm 2 mg/ml oldatos injekció 50 ml-es injekciós üvege: 100 mg epirubicin-hidroklorid, amely 93,5 mg epirubicinnek felel meg.
Az Epirubicin-Rivopharm 2 mg/ml oldatos injekció 100 ml-es injekciós üvege: 200 mg epirubicin-hidroklorid, amely 187 mg epirubicinnek felel meg.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!