A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

IBANDRONSAV TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció előretöltött fecskendőben

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

ibandronic acid

  • M - VÁZ- ÉS IZOMRENDSZER
  • M05 - CSONTBETEGSÉGEK KEZELÉSÉNEK GYÓGYSZEREI
  • M05B - MINERALISATIÓRA ÉS A CSONTSTRUKTÚRÁRA HATÓ SZEREK
  • M05BA - Bisphosphonatok
  • M05BA06 - Ibandronic acid

IBANDRONSAV TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció előretöltött fecskendőben 1x előret. fecsk+1x inj. tű

1x előret. fecsk+1x inj. tű

V

6 532 Ft

OGYI-T-22131/04

TB támogatás

EÜ emelt

70%9b2SzI

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

EÜ emelt

70%9a3SzI

A részletes leírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az ibandronsav a biszfoszfonátoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Az Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció ibandronsav hatóanyagot tartalmaz. Az Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció nem tartalmaz hormonokat.
Az ibandronsav visszafordíthatja a csontvesztés folyamatát azáltal, hogy megállítja a további csontvesztést, és növeli a csonttömeget a legtöbb nő esetében, aki a gyógyszert szedi, még akkor is, ha nem látják vagy nem érzik különbéget. Az ibandronsav segíthet csökkenteni a csonttörés valószínűségét. Ezt a csökkenést azonban csak a csigolyatöréseknél mutatták ki, a csípőtöréseknél nem.
Az Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció előretöltött fecskendőben egy intravénás alkalmazásra való oldat, amelyet egészségügyi szakember ad be. Ne adja be önmagának az ibandronsav injekciót.
Az ibandronsavat a menopauza utáni csontritkulás kezelésére írták fel, mert az Ön esetében a csonttörések fokozott kockázata áll fenn.
A csontritkulás (oszteoporózis) azt jelenti, hogy a csontok elvékonyodnak és meggyengülnek, ami gyakran következik be nőknél a menopauza után. A menopauza idején a petefészek beszünteti a női hormon, az ösztrogén termelését, amelynek segítségével a csontok egészségesek maradnak.
Minél korábban következik be a menopauza, annál nagyobb a csontritkulás miatti törés kialakulásának kockázata. Egyéb tényezők, amelyek fokozzák a törés kialakulásának veszélyét:
- a táplálék elégtelen kalcium- és D-vitamin tartalma
- dohányzás vagy túlzott alkoholfogyasztás
- kevés gyaloglás vagy más súlyterheléses testgyakorlat
- csontritkulás családi előfordulása.
Sok csontritkulásban szenvedő betegnek nincsenek tünetei. Ha Önnek nincsenek tünetei, esetleg nem is feltételezi, hogy ebben a betegségben szenved. Azonban csontritkulás esetén nagyobb valószínűséggel törik el a csontja, ha elesik vagy megsérül. Az 50 éves életkor után bekövetkező csonttörés a csontritkulás jele lehet. A csontritkulás hátfájást, testmagasság-csökkenést és hátgörbülést is okozhat.
Az ibandronsav megelőzi a csontritkulás okozta csontvesztést, és ily módon segíti a csont újraépülését. Ezért az ibandronsav-kezelés csökkenti a csonttörés valószínűségét.
Az egészséges életmód is hozzájárul a kezelés sikeréhez. Ez abból áll, hogy kiegyensúlyozott étrendet tart, amely kalciumban és D-vitaminban gazdag, gyalogol, vagy más súlyterheléses gyakorlatot végez, nem dohányzik, és nem fogyaszt túl sok alkoholt.
2. Tudnivalók az Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció alkalmazása előtt
Nem kaphat Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekciót
- ha jelenleg, vagy valaha bármikor alacsony volt vére kalciumszintje. Kérjük, beszéljen kezelőorvosával.
- ha allergiás (túlérzékeny) az ibandronsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Néhány betegnél különös elővigyázatossággal kell eljárni az Ibandronsav Teva 3 mg/3 ml oldatos injekció alkalmazásakor. Tájékoztassa orvosát:
- ha jelenleg vagy valaha veseproblémái, veseelégtelensége volt, vagy dialízisre volt szüksége, vagy bármilyen más olyan betegsége volt vagy van, amely a veseműködést befolyásolhatja.
- ha bármilyen ásványi-anyagcserezavara van (pl. D-vitamin hiány).
- az ibandronsav-kezelés alatt kalcium- és D-vitamin-pótló készítményeket kell szednie. Ha ez nem lehetséges, tájékoztassa kezelőorvosát.
- ha fogászati kezelés alatt vagy szájsebészeti beavatkozás előtt áll, közölje fogorvosával, hogy ibandronsav-kezelést kap.
Egyéb gyógyszerek és az Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a nővért vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Említse meg kezelőorvosának, a nővérnek vagy gyógyszerészének, ha bármilyen olyan készítményt szed, amely orvosi vény nélkül kapható.
Terhesség és szoptatás
Nem kaphat ibandronsavat, ha terhes, vagy ha fennáll a teherbeesés lehetősége. Amennyiben szoptat, a szoptatást abba kell hagynia, hogy ibandronsav-kezelést kaphasson.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Vezethet gépjárművet és kezelhet gépeket, mivel nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy az ibandronsav ezeket a képességeket befolyásolja.
Az Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz (3 ml-es) injekciós üvegenként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni az Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekciót?
Az Ibandronsav TEVA intravénás injekció ajánlott adagja 3 mg (1 db előretöltött fecskendő) 3 havonta egyszer.
Az injekciót orvosnak vagy szakképzett/gyakorlott egészségügyi szakembernek kell a vénába beadnia. Az injekciót ne adja be saját magának.
Az oldatos injekció kizárólag vénába adható be, és a test semmilyen más részén/részében nem alkalmazható.
Az Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció folyamatos alkalmazása
Ahhoz, hogy a kezelés a lehető leghatásosabb legyen, fontos, hogy az injekciót minden harmadik hónapban megkapja, mindaddig, amíg orvosa szükségesnek tartja. Az ibandronsav csak addig gyógyítja a csontritkulást, amíg kapja a kezelést, habár lehetséges, hogy Ön nem fogja látni vagy érezni a különbséget.
Kalciumot és D-vitamint is kell kiegészítésként szednie az orvos javaslata szerint.
Ha az előírtnál több Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekciót kapott
Vérében csökkenhet a kalcium, a foszfor vagy a magnézium szintje. Ahhoz, hogy az orvos korrigálja ezeket a változásokat, lehet, hogy adni fog Önnek egy olyan injekciót, ami ezeket az ásványi anyagokat tartalmazza.
Ha nem kap meg egy adag Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekciót
Amilyen hamar csak lehet, keresse fel kezelőorvosát, hogy a kimaradt injekciót megkaphassa. Ezután térjen vissza a 3 havonta történő adagoláshoz úgy, hogy a 3 hónapot az utolsó beadott injekciótól számítsa.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal beszéljen egy nővérrel vagy orvossal, ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, mivel Önnek sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége:
- bőrkiütés, viszketés, az arc, az ajkak, a nyelv és a torok feldagadása, légzési nehézséggel együtt. Lehetséges, hogy a gyógyszer allergiás reakciót váltott ki Önnél.
- súlyos mellkasi fájdalom, étel vagy ital lenyelése után jelentkező súlyos fájdalom, erős émelygés vagy hányás.
- influenzaszerű tünetek (ha bármelyik mellékhatás nagyon zavaróvá válik, vagy néhány napnál hosszabb ideig fennáll).
- fájdalom vagy seb a szájüregében vagy az állkapcsában.
- szemfájdalom és szemgyulladás (ha elhúzódik).
Egyéb lehetséges mellékhatások
Gyakori (10 közül kevesebb, mint 1 beteget érint)
Fejfájás - Gyomorégés, hasi fájdalom (pl. gyomor- és bélnyálkahártya-gyulladás - "gasztroenteritisz" vagy gyomornyálkahártya-gyulladás - "gasztritisz") - Emésztési zavar, hányinger, hasmenés vagy székrekedés - Bőrkiütés - Az izmok, az ízületek vagy a hát fájdalma vagy merevsége -
Influenzaszerű tünetek (köztük láz, remegés és borzongás, rossz közérzet, fáradtság, csontfájdalom, valamint fájdalmas izmok és ízületek) - Fáradtság
Nem gyakori (100 közül kevesebb mint 1 beteget érint)
Csontfájdalom - Gyengeség - Szédülés - Fokozott bélgáz-képződés - Vénák gyulladása, fájdalom vagy sérülés az injekció beadásának helyén
Ritka (1000 közül kevesebb, mint 1 beteget érint)
Túlérzékenységi reakció; az arc, az ajkak és a torok vizenyős duzzanata (lásd allergia) - Viszketés - Szemfájdalom vagy szemgyulladás - Ritkán a combcsont nem szokványos törése alakulhat ki, különösen olyan betegeknél, akiket hosszú ideig kezelnek csontritkulás miatt. Keresse fel kezelőorvosát, ha fájdalmat, gyengeséget vagy kellemetlen érzést észlel a combjában, a csípő- vagy lágyéktájon, mivel ez a combcsont esetleges törésének korai jele lehet.
Nagyon ritka (10 000 közül kevesebb, mint 1 beteget érint)
Az állkapocscsontban kialakuló szövetelhalás, úgynevezett "állkapocs oszteonekrózis".
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell az Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekciót tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon és a fecskendőn feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az injekciót beadó személynek ki kell öntenie a fel nem használt injekciós oldatot, továbbá a használt fecskendőt és az injekciós tűt egy megfelelő hulladékgyűjtő tartályba kell helyeznie.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az előretöltött fecskendőben található Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció
A készítmény hatóanyaga az ibandronsav.
Egy előretöltött fecskendő 3 mg ibandronsavat tartalmaz 3 ml oldatban (3,375 mg nátrium-ibandronát-monohidrát formájában).
Egyéb összetevők: nátrium-klorid, nátrium-hidroxid (E524) (a pH beállítására), tömény ecetsav (E260), nátrium-acetát-trihidrát és injekcióhoz való víz.
Milyen az előretöltött fecskendőben található Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció tiszta, színtelen oldat előretöltött fecskendőben. Előretöltött fecskendőnként 3 ml oldatot tartalmaz.
Az Ibandronsav TEVA 3 mg/3 ml oldatos injekció az alábbi kiszerelésekben található:
1 db előretöltött fecskendőt és 1 db injekciós tűt tartalmazó csomagolás.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!