A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

IRINOTECAN ACTAVIS 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

irinotecan

  • L - DAGANATELLENES ÉS IMMUNMODULANS SZEREK
  • L01 - DAGANATELLENES SZEREK
  • L01C - NÖVÉNYI ALKALOIDOK ÉS EGYÉB TERMÉSZETES KÉSZÍTMÉNYEK
  • L01CE - Topoizomeráz 1 (TOP1) gátlók
  • L01CE02 - Irinotecan

IRINOTECAN ACTAVIS 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1x2 ml

1x2 ml

V

2 495 Ft (szabadáras)

OGYI-T-20520/01

IRINOTECAN ACTAVIS 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1x5 ml

1x5 ml

V

23 628 Ft (szabadáras)

OGYI-T-20520/02

IRINOTECAN ACTAVIS 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1x25 ml

1x25 ml

V

Szabadáras (NT)

OGYI-T-20520/03

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer az Irinotecan Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Irinotecan Actavis a daganatellenes szereknek (citosztatikumok) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Az Irinotecan Actavis-t általában felnőttek előrehaladott állapotú vastagbél- vagy végbéldaganatának kezelésére alkalmazzák egyéb szerekkel kombinálva, vagy önállóan.
2. Tudnivalók az Irinotecan Actavis alkalmazása előtt
Nem alkalmazható Önnél az Irinotecan Actavis:
- ha allergiás az irinotekán-hidroklorid-trihidrátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére,
- ha bármilyen egyéb bélbetegsége van vagy korábban bélelzáródása volt,
- ha terhes vagy szoptat,
- ha vérében magas a bilirubin szintje (a normál felső határ több mint 3-szorosa),
- ha súlyos csontvelő-károsodásban szenved,
- ha gyenge az általános egészségügyi állapota (nemzetközi szabvány szerint mérve),
- ha egyidejűleg orbáncfűvel (Hypericum perforatum) is kezelik.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Irinotecan Actavis alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Ez a gyógyszer kizárólag felnőtteknél alkalmazható.
Fokozott óvatosság szükséges idős betegek kezelésekor.
Mivel az Irinotecan Actavis egy daganatellenes készítmény, a gyógyszert egy erre szakosodott intézményben, olyan szakorvos fogja beadni, aki gyakorlott a daganatellenes szerek alkalmazásában. Az intézmény szakemberei tájékoztatják Önt arról, hogy mire kell fokozottan ügyelnie a kezelés alatt és után. Ez a betegtájékoztató szintén tartalmazza a szükséges információkat.
1) Az Irinotecan Actavis első alkalmazását követő 24 óra
Az Irinotecan Actavis beadása alatt (30-90 perc) illetve röviddel utána az alábbi tüneteket tapasztalhatja:
- hasmenés
- verítékezés
- hasi fájdalom
- könnyezés
- látászavarok
- fokozott nyálelválasztás
Ezeknek a tüneteknek az orvosi elnevezése akut kolinergiás szindróma, amely kezelhető állapot (gyógyszere az atropin). Ha a tünetek bármelyikét észleli, azonnal jelentkezzen kezelőorvosánál, aki megfelelő kezelésben részesíti.
2) Az Irinotecan Actavis-kezelés befejezése és a következő kezelési ciklus kezdete közötti időszak
Ezen időszak alatt különböző tünetek jelentkezhetnek, melyek közül néhány súlyos, azonnali beavatkozást és orvosi felügyeletet igénylő is lehet.
Hasmenés
Az Irinotecan Actavis beadása után több mint 24 órával jelentkező hasmenés (késői hasmenés) súlyos állapothoz vezethet. A hasmenés gyakran csupán a beadást követő ötödik napon jelentkezik. Ezt a hasmenést azonnal kezelni kell, és a beteget megfigyelés alatt kell tartani. Az első híg széklet megjelenése után azonnal a következőket kell tennie:
1. Kezdje el a kezelőorvos által adott gyógyszerekkel a hasmenés elleni kezelést pontosan úgy, ahogyan azt orvosa előírta. A kezelést az orvos utasítása nélkül nem lehet megváltoztatni. A javasolt hasmenés elleni szer a loperamid (4 mg először, majd kétóránként 2 mg, amit éjszaka is be kell venni). Ezt a kezelést az első híg széklet észlelése után legalább 12 órán keresztül kell folytatni. A loperamid javasolt adagját 48 óránál hosszabb ideig nem szabad szedni.
2. Azonnal kezdjen nagyon sok vizet és rehidráló folyadékokat inni (pl. vizet, szódavizet, szénsavas italokat, levest, vagy egyéb szájon keresztül bejuttatható folyadékot).
3. Azonnal értesítse kezelőorvosát a hasmenés jelentkezéséről. Ha nem tudja elérni a kezelőorvost, azt az intézményt hívja fel, ahol az Irinotecan Actavis-kezelést kapja. Nagyon fontos, hogy értesüljenek a hasmenéséről.
Azonnal közölnie kell kezelőorvosával vagy a kezelést végző intézménnyel, ha:
- hányingere van, hány, és emellett hasmenése is jelentkezik,
- lázas állapottal együtt járó hasmenése van,
- a hasmenés elleni kezelés megkezdése után 48 órával még mindig hasmenése van.
Figyelem! Az orvos által előírt hasmenés elleni szereken kívül ne vegyen be semmilyen egyéb székletfogót, és csak a fent említett folyadékokat fogyassza. Kövesse az orvos utasításait. A hasmenés elleni kezelés nem szolgálhat a következő, esetleges hasmenés megelőzésére, még akkor sem, ha már volt késői hasmenése az előző kezelési ciklusok során.
Láz
Amennyiben 38 °C fölé emelkedik a testhőmérséklete, ez valamilyen fertőzés jele lehet, különösen akkor, ha hasmenés is kíséri. Lázas állapot esetén (38 °C felett) azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a kezelést végző intézményt, annak érdekében, hogy el tudják kezdeni a szükséges kezelést.
Hányinger, hányás
Hányinger, hányás esetén azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a kezelést végző intézményt.
Csökkent fehérvérsejtszám (neutropénia)
Az Irinotecan Actavis azoknak a fehérvérsejteknek a számát csökkentheti, amelyek a fertőzések elleni küzdelemben játszanak fontos szerepet. Ezt az állapotot neutropéniának nevezik. A neutropénia gyakran jelentkezik az Irinotecan Actavis-kezelés alatt, de az elváltozás visszafordítható. Orvosa rendszeres vérkép vizsgálatot fog előírni Önnek a fehérvérsejtek számának ellenőrzésére. A neutropénia súlyos állapot, ezért azonnali kezelést és szoros megfigyelést igényel.
Légzési nehézségek
Ha bármilyen jellegű légzési nehézsége támad, azonnal értesítse kezelőorvosát.
Károsodott májműködés
Az Irinotecan Actavis-kezelés előtt és minden következő kezelési ciklust megelőzően ellenőrizni kell a májfunkciókat (vérvizsgálatok segítségével).
Amennyiben kórházi elbocsátását követően a fent felsorolt tünetek bármelyikét, vagy esetleg egyszerre többet is tapasztal, azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy az Irinotecan Actavis-kezelést végző intézményt.
Károsodott veseműködés
Mivel ezt a gyógyszert nem vizsgálták károsodott veseműködésű betegeken, kérjük, ha bármilyen veseproblémája van, ellenőriztesse veseműködését orvosával.
Gyermekek
Az irinotekán gyermekeknél nem alkalmazható.
Egyéb gyógyszerek és az Irinotecan Actavis
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ez vonatkozik a gyógynövénytartalmú készítményekre, illetve az erős vitaminokra és ásványi anyagokra is.
Néhány gyógyszer megváltoztathatja az Irinotecan Actavis hatását, pl. a ketokonazol (gombás fertőzés elleni szer), rifampicin (tuberkulózis elleni készítmény) és az epilepszia kezelésére használt néhány gyógyszer (karbamazepin, fenobarbitál, és fenitoin).
Az orbáncfű (Hypericum perforatum) használata nem javasolt az Irinotecan Actavis készítménnyel egyidőben mert megváltoztathatja az irinotekán hatását.
Ha műtétre készül, kérjük, közölje az altatóorvossal, hogy ezt a gyógyszert kapja, mivel az irinotekán befolyásolhatja a műtét során alkalmazott gyógyszerek hatását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Az Irinotecan Actavis nem használható terhesség alatt.
A fogamzóképes korban lévő nőknek védekezniük kell a teherbeesés ellen. A kezelés ideje alatt és azt követően legalább három hónapon keresztül mind a férfi, mind a női betegeknek hatékony fogamzásgátlásról kell gondoskodniuk. Amennyiben ennek ellenére bekövetkezik a terhesség, erről azonnal tájékoztatni kell a kezelőorvost.
A szoptatást fel kell függeszteni az irinotekán-kezelés alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Bizonyos esetekben az Irinotecan Actavis olyan mellékhatásokat okozhat, amelyek befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Amennyiben nem biztos a mellékhatások tekintetében, forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez.
A beadást követő első 24 órában az Irinotecan Actavis szédülést vagy látászavart okozhat. Ha Ön ezt tapasztalja, ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket.
Az Irinotecan Actavis szorbitot és nátriumot tartalmaz
Amennyiben Ön érzékeny bizonyos cukrokra, erről tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt elkezdik Önnél alkalmazni ezt a gyógyszert.
Ez a gyógyszer adagonként kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz, tehát gyakorlatilag "nátriummentes").
3. Hogyan kell alkalmazni az Irinotecan Actavis-t?

Az Irinotecan Actavis-t vénás infúzióban, 30-90 perc alatt adják be.
A beadott infúzió mennyisége függ az életkortól, a testmérettől és az általános egészségügyi állapottól, valamint a daganatos megbetegedésre adott egyéb kezelésektől is.
A kezelőorvos először is kiszámítja az Ön testfelszínét (m2-ben).
- ha Önt korábban már kezelték 5-fluorouracillal, akkor általában egyedül Irinotecan Actavis-t fog kapni, 350 mg/ m2 kezdő dózisban 3 hetente,
- ha Ön korábban még nem kapott kemoterápiát, akkor valószínűleg 180 mg/m2 Irinotecan Actavis-t fog kapni 2 hetente. Ezt követi majd a folinsav és az 5-fluorouracil.
Az adagot a kezelőorvos az Ön állapotától és az előforduló mellékhatásoktól függően módosíthatja.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Kezelőorvosa ismerteti ezeket a mellékhatásokat, és elmagyarázza Önnek a kezelés előnyeit és kockázatait.
Néhány mellékhatás azonnali kezelést igényel. Ezek a következők:
- Hasmenés.
- A neutrofil granulociták számának csökkenése, amely a fehérvérsejtek egyik fajtája és fontos szerepet játszik a fertőzések leküzdésében.
- Hányinger és hányás.
- Láz.
- Nehézlégzés (amely súlyos allergiás reakciók tünete lehet).
Kérjük, alaposan olvassa el a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részben található utasításokat és kövesse azokat, ha a fenti mellékhatások bármelyike jelentkezik Önnél.
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből 1-nél több beteget érinthetnek)
- Vérképzési zavarok: csökkent fehérvérsejtszám (neutropénia), csökkent vérlemezkeszám.
(trombocitopénia), vérszegénység (anémia).
- Késői hasmenés.
- Hajhullás (a haj a kezelés után újra kinő).
- Kombinált kezelésben bizonyos enzimek (SGPT, SGOT, alkalikus foszfatáz) vagy a bilirubin szérumszintjének emelkedése.
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- Akut kolinergiás szindróma: a főbb tünetek a korai hasmenés, továbbá hasi fájdalom; vörös, fájdalmas, viszkető, könnyező szemek (kötőhártya-gyulladás); orrfolyás (rinitisz); alacsony vérnyomás; értágulat; verítékezés, hidegrázás; általános rosszullét; szédülés; látászavarok, pupilla összehúzódás; fokozott könny és nyálelválasztás, amelyek mind az Irinotecan Actavis infúzió beadását követő 24 órán belül jelentkeznek.
- Fertőzések.
- A fehérvérsejtek számának súlyos csökkenése miatt kialakuló láz.
- Kiszáradás, ami főleg a hasmenés és/vagy hányás miatt jön létre.
- Székrekedés.
- Kimerültség.
- Emelkedett májenzim- és kreatininszintek a vérben.
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- Allergiás reakciók.
- Enyhe bőrreakciók; enyhe reakciók az injekció beadásának helyén.
- Korai hatások, pl. nehézlégzés.
- Tüdőbetegség (intersticiális tüdőbetegség).
- Bélelzáródás.
- Emésztőrendszeri vérzés.
- Hasi fájdalom és gyulladás, ami hasmenést okoz (az állapot neve pszeudomembranózus kolitisz).
- Veseelégtelenség nem gyakori eseteit, alacsony vérnyomást vagy szív-keringési elégtelenséget figyeltek meg azoknál a betegeknél, akiknél a kiszáradás hasmenés, hányás vagy szepszis miatt következett be.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- Súlyos allergiás (túlérzékenységi) reakciók (anafilaxiás sokk/anafilaktoid reakciók). Ha ilyen előfordul, azonnal értesítse kezelőorvosát.
- Olyan korai hatások, mint az izom-összehúzódások, izomgörcsök, és zsibbadás/érzéketlenség (paresztézia).
- A vastagbelek, illetve a vakbél gyulladása.
- Bélátfúródás; kóros soványság; hasi fájdalom; a nyálkahártyák gyulladása.
- Hasnyálmirigy-gyulladás.
- Vérnyomás-emelkedés a gyógyszer beadása alatt és után.
- Csökkent kálium- és nátriumszintek a vérben, többnyire a hasmenés, illetve a hányás következményeként.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- Átmeneti beszédzavarok.
- Némely cukrokat és zsírokat bontó enzim szintjének emelkedése.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Irinotecan Actavis-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Nem fagyasztható.
Kizárólag egyszeri alkalmazásra.
A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveg a külső csomagolásban tartandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A készítményt felbontás után azonnal fel kell higítani és fel kell használni.
Az aszeptikus eljárással elkészített higított oldat 24 óráig tárolható 30 °C-on, és 48 óráig 2-8 °C-on (pl. hűtőszekrényben).
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Irinotecan Actavis?
- A készítmény hatóanyaga az irinotekán-hidroklorid-trihidrát.
- 1 ml koncentrátum 20 mg irinotekán-hidroklorid-trihidrátot tartalmaz, ami 17,33 mg irinotekánnak felel meg.
- Egy 2 ml-es üveg 40 mg irinotekán-hidroklorid-trihidrátot tartalmaz.
- Egy 5 ml-es üveg 100 mg irinotekán-hidroklorid-trihidrátot tartalmaz.
- Egy 25 ml-es üveg 500 mg irinotekán-hidroklorid-trihidrátot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: szorbitol (E420), tejsav, nátrium-hidroxid, sósav és injekcióhoz való víz.
Milyen az Irinotecan Actavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Irinotecan Actavis 20 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz készítmény tiszta, színtelen vagy halványsárga színű oldat.
Kiszerelések:
1×2 ml-es üveg
1×5ml-es üveg
5×5 ml-es üveg
1×25 ml-es üveg
1×15 ml-es üveg
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!