Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PERINDOPRIL 1 A PHARMA 4 mg tabletta

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Gyártó:
Hatóanyag:

perindopril

Egyenértékűség:
perindopril 4 mg vagy 5 mg tabletta (3,34 mg perindopril / tabletta)
hirdetés

PERINDOPRIL 1 A PHARMA 4 mg tabletta 30x

Kiszerelés:

30x

Rendelhetőség:

V

Fogyasztói ár:

620 Ft

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-20615/04

Státusz
TB támogatás

Alkalmazási előírás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PERINDOPRIL 1 A PHARMA TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A perindopril az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE)-gátlóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a vérerek tágítása révén fejtik ki hatásukat, ami könnyebbé teszi a szív számára a vér rajtuk való áramoltatását.
A Perindopril 1 A Pharma tabletta használatos:
- a magasvérnyomás-betegség (hipertónia) kezelésében,
- a szívelégtelenség (olyan állapot, amikor a szív nem képes elegendő vért áramoltatni ahhoz, hogy kielégítse a szervezet igényeit) kezelésében,
- az olyan szívvel kapcsolatos kóros események kockázatának csökkentésére, mint a szívroham azoknál a betegeknél, akiknek stabil koszorúér-betegségük van (olyan állapot, amikor a szív vérrel való ellátása csökken vagy megszűnik) és olyanoknál, akiknek már volt szívrohamuk és /vagy megműtötték őket, hogy a szív vérellátását javítsák, kitágítva a szívet ellátó ereket.
2. TUDNIVALÓK A PERINDOPRIL 1 A PHARMA TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Perindopril 1 A Pharma tablettát,
- ha allergiás (túlérzékeny) a perindoprilra vagy a tabletta egyéb összetevőjére, illetve bármely más ACE-gátlóra (lásd 6. pont);
- ha korábbi ACE-gátló kezelés kapcsán vagy egyéb körülmények között voltak már olyan tünetei, mint amilyen a nehézlégzés, az arc, a nyelv, illetve a torok duzzanata, erős viszketés, bőrkiütések, ájulás vagy szédülés (ezt az állapotot nevezik angioödémának);
- ha örökletes vagy ismeretlen eredetű hajlama van a szöveti duzzanatok kialakulására (örökletes, illetve ismeretlen eredetű /idiopátiás/ angioödéma);
- A terhesség harmadik hónapja után (a Perindopril 1 A Pharma tabletta szedése a terhesség korai szakaszában sem ajánlott)
- ha terhességének második vagy harmadik harmadában van!
Amennyiben úgy gondolja, hogy a fenti helyzetek közül bármelyik vonatkozik Önre, ne szedje be a tablettákat. Forduljon orvosához és kérje a tanácsát!

A Perindopril 1 A Pharma tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A Perindopril 1 A Pharma tabletta szedése előtt beszéljen orvosával, ha
- Önnél fokozott a túlzott vérnyomáscsökkenés kockázata. Ez az eset állhat fenn egyebek között akkor, ha Ön szívelégtelenségben, károsodott veseműködésben vagy a szervezet só- és folyadékháztartás zavaraiban szenved, például, mert vizelethajtókat szed (olyan gyógyszereket, amelyek fokozzák a vizelet termelődését) vagy sószegény étrenden él, illetve hányás vagy hasmenés következtében;
- szívből kivezető főverőér (aorta)-szűkülete van,
- kéthegyű (mitrális) szívbillentyű-szűkülete, szívizombetegsége (hipertrófiás szívizombántalom) vagy veseartéria (a vesét vérrel ellátó verőér)-szűkülete van;
- perindopril vagy más ACE-gátló kezelés során túlérzékenységi reakciói voltak vagy szöveti duzzanat (angioödéma) alakult ki. A fekete bőrszínű betegeknél gyakrabban alakul ki angioödéma, nem fekete bőrszínű embercsoportoknál.
- szívproblémája van;
- májproblémája van;
- veseproblémája van;
- művesekezelésben (dialízisben) részesül;
- kollagénbetegségben szenved (pl. szisztémás lupusz eritematózusz /különböző szerveket megtámadó és gyakran bőrjelenségeket okozó kötőszöveti betegség/ vagy szkleroderma /a bőr keményedésével járó, az egész szervezetet érintő kötőszöveti betegség/);
- sószegény étrendet tart vagy káliumtartalmú sópótlókat használ;
- nem megfelelően kezelt cukorbetegségben szenved;
- szoptat!
Feltétlenül tájékoztassa a kezelőorvosát ha Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.
A Perindopril 1 A Pharma tabletták alkalmazása nem javasolt a terhesség korai szakaszában, és a terhesség harmadik hónapja után esetlegesen súlyos rendellenességet okozhat gyermekénél. (lásd terhesség és szoptatás fejezet).
A Perindopril 1 A Pharma tabletták alkalmazása gyermekkorban nem ajánlott.
Szintén tájékoztassa orvosát vagy az egészségügyi szakszemélyzetet, hogy Ön Perindopril 1 A Pharma tablettát szed,
- ha mellkasi fájdalma volt (a szívizom oxigénhiányos állapotára visszavezethető fájdalom, angina pektorisz);
- ha általános érzéstelenítésre és/vagy sebészeti beavatkozásra kerül sor
- ha mostanában hasmenése volt vagy hányt;
- ha deszenzibilizáló kezelést fog kapni, hogy csökkenjenek méh- vagy darázscsípés nyomán kialakuló allergiás tünetei;
- ha LDL-aferézis kezelésben részesül (amelynek során egy gép segítségével koleszterint távolítanak el a véréből);
- ha vérnyomása nem csökkent kellőképpen etnikai hovatartozása miatt (különösen feketebőrű betegeknél);
- ha tartós, száraz köhögéstől szenved!
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, a növényi gyógyszereket, illetve a természetes eredetű készítményeket is! A perindopril-szedés biztonságossága érdekében különösen ellenőriztetnie kell orvosával azt, hogy szed-e valamilyen gyógyszert az alább felsoroltak közül:
- egyéb, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek, köztük vizelethajtók;
- kálium-megtakarító vizelethajtók (pl. spironolakton, triamteren vagy amilorid), káliumpótló készítmények és káliumtartalmú sópótlók;
- cukorbetegség kezelésére szolgáló vércukorszint-csökkentő gyógyszerek (inzulin vagy tabletták);
- lítium a mánia vagy a depresszió kezelésére;
- a pszichés betegségek (pl. depresszió, szorongás, skizofrénia vagy egyéb pszichózisok) kezelésére szolgáló gyógyszerek;
- allopurinol a köszvény kezelésére;
- az immunrendszer működését elnyomó (immunoszuppresszáns) gyógyszerek autoimmun betegségek (pl. reumás ízületi gyulladás) kezelésére vagy szervátültetéses műtétek után;
- prokainamid a szívritmuszavarok kezelésére;
- nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) fájdalomcsillapításra, beleértve az acetilszalicilsavat (ha az adag napi 3 gramm vagy nagyobb);
- alacsony vérnyomás, sokk, illetve asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin);
- értágítók, kötük a nitrátokkal;
- heparin (véralvadásgátló gyógyszer)!
Ha nem bizonyos abban, hogy milyenek ezek a gyógyszerek, forduljon orvosához!
Beszéljen orvosával vagy fogorvosával mielőtt érzéstelenítésre vagy műtéti beavatkozásra kerül sor, mert az érzéstelenítés során vérnyomása hirtelen leeshet!
A Perindopril 1 A Pharma tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A Perindopril 1 A Pharma tabletta bevétele étkezés előtt ajánlott megfelelő mennyiségű folyadékkal (pl. vízzel) azért, hogy csökkenteni lehessen a táplálék befolyását a gyógyszer hatására.
Amennyiben Ön Perindopril 1 A Pharma tablettát szed, nem használhat káliumtartalmú táplálékkiegészítőket vagy sópótlókat. A vér káliumszintje túlságosan megemelkedhet. A nagy mennyiségű konyhasó (nátrium-klorid, NaCl) fogyasztása a táplálékkal szintén csökkentheti a Perindopril 1 A Pharma tabletta vérnyomáscsökkentő hatását.
Terhesség
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát ha ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.
Kezelőorvosa másik készítményre való áttérést fog javasolni, mert a Perindopril 1 A Pharma tabletta szedése nem javasolt a terhesség korai szakaszában, és szedése a terhesség harmadik hónapja után esetlegesen súlyos rendellenességet okozhat gyermekénél.
Szoptatás
Tájékoztassa kezelőorvosát ha Ön szoptat, vagy a közeljövőben szoptatni kíván. A Perindopril 1 A Pharma tabletta szedése nem ajánlott szoptató anyáknak.
Kezelőorvosa másik készítményre való áttérést fog javasolni ha Ön szoptatni kíván, különösképpen ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Bár a Perindopril 1 A Pharma tabletta nem befolyásolja az éberséget, egyes betegeknél a vérnyomáscsökkenés kapcsán különböző reakciók alakulhatnak ki, mint amilyen a szédülés vagy a gyengeség, különösen a kezelés kezdetén vagy az adag növelése során. Ha ilyen előfordul, az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességei károsodhatnak.


3. HOGYAN KELL SZEDNI A PERINDOPRIL 1 A PHARMA TABLETTÁT?

A Perindopril 1 A Pharma tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!
A Perindopril 1 A Pharma tabletta szedhető önmagában, vagy más vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együtt.
A Perindopril 1 A Pharma tabletta szokásos adagjai a következők:
Magas vérnyomás: a szokásos kezdő és fenntartó adag felnőttek kezelése során naponta egyszer 4 mg. Egy hónap múlva ez az adag napi 8 mg-ra emelhető, amely a legnagyobb ajánlott napi adag.
Ha Ön 65 éves vagy idősebb, a szokásos kezdő adag naponta egyszer 2 mg. Egy hónap múlva ez napi 4 mg-ra, illetve szükség esetén napi 8 mg-ra emelhető.
Szívelégtelenség: a kezelést szoros orvosi felügyelet mellett kell kezdeni naponta egyszer 2 mg-al. Két hét múlva, szükség esetén az adag napi 4 mg-ra emelhető.
Stabil koszorúér-betegség: a szokásos kezdő adag naponta egyszer 4 mg. Két hét múlva, ha a beteg a 4 mg-ot jól tűri, az adag naponta egyszer 8 mg-ra emelhető.
Ha Ön 65 éves vagy idősebb, a szokásos kezdő adag naponta egyszer 2 mg. Egy hét múlva ez naponta egyszer 4 mg-ra és ismét egy hét elteltével naponta egyszer 8 mg-ra emelhető.
- rvosa vérvizsgálatot végeztethet a megfelelő veseműködés ellenőrzése céljából, mielőtt az adagot 8 mg-ra növelné.
A vese-, illetve a májműködés károsodása esetén orvosa módosítja a Perindopril 1 A Pharma tabletta adagját.
Ezen kórállapotok kezelése általában élethosszig tart.
A tablettát (tablettákat) egy pohár vízzel vegye be, lehetőleg a nap azonos időszakában, reggelente, étkezés előtt! Ha vizelethajtó gyógyszereket (diuretikumokat) szed, orvosa úgy dönthet, hogy a Perindopril 1 A Pharma tablettával történő kezelés kezdeténél ezek adagját lecsökkenti vagy szedésüket akár meg is szünteti.
A Perindopril 1 A Pharma tabletta nem alkalmas gyermekek kezelésére!

Ha az előírtnál több Perindopril 1 A Pharma tablettát vett be
Ha túl sok tablettát vett be, értesítse a legközelebbi kórház sürgősségi ellátó részlegét vagy azonnal értesítse orvosát! A túladagolás legvalószínűbb tünete az alacsony vérnyomás. Ha jelentős vérnyomáscsökkenés lép fel (olyan tünetekkel, mint a szédülés vagy az ájulás), a felpolcolt lábakkal való hanyattfekvés segíthet.
Ha elfelejtette bevenni a Perindopril 1 A Pharma tablettát
Fontos, hogy gyógyszerét minden nap bevegye. Ha azonban elfelejtett bevenni egy vagy több tablettát, vegyen be egyet, amíg el nem felejti, majd folytassa a tabletták előírás szerinti szedését. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására!
Ha idő előtt abbahagyja a Perindopril 1 A Pharma tabletta szedését
Mindig tájékoztassa orvosát, ha abba akarja hagyni e gyógyszer szedését! Még akkor is szükség lehet e gyógyszer szedésének folytatására, ha jól érzi magát.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Perindopril 1 A Pharma tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi mellékhatások előfordulása nem gyakori (100 közül egy betegnél kevesebb esetben jelentkeznek). Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal értesítse orvosát:
- az arc, az ajkak, a száj, a nyelv, illetve a torok duzzanata,
- légzési nehézségek,
- szédülés vagy ájulás,
- szokatlanul gyors vagy rendszertelen szívverés.
Ezek egy súlyos mellékhatás (angioödéma) tünetei, amelyek e gyógyszerfajta (ACE-gátlók) minden egyéb képviselője esetében is előfordulhatnak. Azonnali kezelést igényel, rendszerint kórházban.
Egyéb lehetséges mellékhatások

Gyakori mellékhatások (10 közül egy betegnél kevesebb esetben jelentkeznek):
- köhögés, légszomj,
- szédülés alacsony vérnyomás miatt (különösen az első néhány adag után, adagnövelés esetén, vagy ha vizelethajtót is szed),
- fejfájás, szédülés, forgás-, mozgás- vagy dőlésérzettel járó szédülés (vertigo), fáradtságérzet, csillámló, bizsergő érzés, izomgörcsök, látászavarok (pl. homályos látás, szemfájdalmak), fülcsengés,
- émelygés, hányás, hasi fájdalmak, ízérzetbeli változások, gyomorrontásszerű érzés, hasmenés, székrekedés,
- bőrkiütés, viszketés.
Nem gyakori mellékhatások (100 közül egy betegnél kevesebb esetben jelentkeznek)
- hangulatvátozás vagy alvászavar,
- hörgőgörcs (bronchospazmus),
- szájszárazság,
- veseproblémák,
- impotencia,
- verejtékezés.
Nagyon ritka mellékhatások (10000 közül egy betegnél kevesebb esetben jelentkeznek)
- zavarodottság,
- rendszertelen szívverés, szívroham és szélütés (ezeket ACE-gátlókkal jelentették alacsony vérnyomással összefüggésben),
- mellkasi szorító érzés (angina pektorisz),
- eozinofil tüdőgyulladás (egy ritka tüdőgyulladás-fajta), orrnyálkahártya-gyulladás (orrdugulás vagy orrfolyás),
- hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz),
- májgyulladás (hepatitisz),
- eritéma multiforme (számos különböző oki tényető által előidézett allergiás reakció miatti bőrelváltozásos kórkép),
- vérkép-elváltozások: orvosa rendszeres időközönként vérvizsgálatot végeztethet ezek felismerése érdekében.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

5. HOGYAN KELL A PERINDOPRIL 1 A PHARMA TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Perindopril 1 A Pharma tablettát! A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Perindopril 1 A Pharma tabletta
- A készítmény hatóanyaga a perindopril terc-butilamin.
Perindopril 1 A Pharma 2 mg tabletta:
2 mg perindopril terc-butilamin (mely megfelel 1,669 mg perindoprilnek) tablettánként.
Perindopril 1 A Pharma 4 mg tabletta:
4 mg perindopril terc-butilamin (mely megfelel 3,338 mg perindoprilnek) tablettánként.
Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, szilikátos mikrokristályos cellulóz, pollakrillin-kálium, szilícium-dioxid, vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, hidroxipropil-betadex.
Milyen a Perindopril 1 A Pharma tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Perindopril 1 A Pharma 2 mg tabletta: fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán mélynyomásos "2"jelzéssel ellátott tabletta.
Perindopril 1 A Pharma 4 mg tabletta: fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán törővonallal, másik oldalán mélynyomásos "4" jelzéssel ellátott tabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Alumínium/alumínium buborékcsomagolás.
Kiszerelések: 7 db vagy 10 db vagy 14 db vagy 20 db vagy 28 db vagy 30 db vagy 50 db vagy 56 db vagy 60 db vagy 90 db vagy 100 db vagy 112 db vagy 500 db tabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Helyettesíthetőség

Az helyettesítőség és a hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés