Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

PREDNISOLON PANNONPHARMA 5 mg/g kenőcs

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Gyártó:
Hatóanyag:

prednisolone

hirdetés

PREDNISOLON PANNONPHARMA 5 mg/g kenőcs 20 g

Kiszerelés:

20 g

Rendelhetőség:

V

Fogyasztói ár:

815 Ft

Törzskönyvi szám:

OGYI-T-3189/02

Státusz
TB támogatás

Alkalmazási előírás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

1. Milyen típusú gyógyszer a Prednisolon kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Egyes bőrbetegségek, pl. ekcéma, heveny és krónikus bőrgyulladások helyi kezelésére szolgáló kenőcs. Hatóanyaga a prednizolon (az ún. kortikoszteroidokhoz tartozó gyógyszer).
2. Tudnivalók a Prednisolon kenőcs alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Prednisolon kenőcsöt
- ha allergiás a prednizolonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- bárányhimlő, tuberkulotikus vagy szifiliszes eredetű bőrelváltozások; bőrbaktériumok, gombák vagy vírusok okozta fertőzések; száj-, szem körüli bőrgyulladás, rozácea (az arc bőrének gyulladásos bővérűsége), akne, bőrfekély, vakcina(oltóanyag)-reakciók; kiterjedt plakkos pikkelysömör esetén ellenjavallt.
- terhesség első 3 hónapjában.
- 1 évesnél fiatalabb gyermekek esetében.
Egyéb gyógyszerek és a Prednisolon kenőcs
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, vagy alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyidejűleg egyéb gyógyszereket csak a kezelőorvos engedélyével szabad alkalmazni.
Terhesség és szoptatás
Terhesség: Állatkísérletekben helyileg alkalmazott kortikoszteroidok a magzati fejlődésben rendellenességeket okoztak. Emberen kellő tapasztalat nem áll rendelkezésre.
A terhesség első 3 hónapjában nem alkalmazható. A terhesség 2. és 3. harmadában, illetve szoptatás alatt a feltétlenül szükségessé váló helyi kortikoszteroid-kezelés mennyiségét, valamint időtartamát minimálisra kell csökkenteni. A szoptatást megelőzően a mellen nem szabad alkalmazni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Prednisolon kenőcsnek a gépjárművezetéshez és a gépkezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatása nem ismert.
A Prednisolon kenőcs cetil-alkoholt és metil-parahidroxibenzoátot tartalmaz
A Prednisolon kenőcs segédanyagként cetil-alkoholt tartalmaz, amely helyi bőr reakciókat okozhat (pl. kontakt dermatitisz). A Prednisolon kenőcs másik összetevője, a metil-parahidroxibenzoát esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Prednisolon kenőcsöt?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja naponta 2-szer, esetleg 3-szor kell vékonyan bekenni a beteg bőrfelületet.
A kenőcs használata után a tubusra a kupakot nem szabad erősen visszacsavarni, mert az a kupak megrepedéséhez, kettétöréséhez vezethet.
Mire kell figyelemmel lennie az alkalmazás során?
Gyermekek kezelése esetén még fokozottabban kell ügyelni az orvosi utasítás pontos betartására. Gyermekek esetében orvosi ellenőrzés szükséges, ha 2 hétnél hosszabb ideig szükséges helyi kortikoszteroid alkalmazása, főleg, ha napi 2-nél többször kell adagolni, és/vagy ha a testfelület több mint 5-10%-át kell kezelni, illetve ha fedő kötés szükséges.
Az arcon más testtájakhoz képest könnyebben alakulhatnak ki bőrelváltozások (bőr elvékonyodása, sorvadás) erős hatású helyi kortikoszteroidok tartós alkalmazásakor, ezért az arcon történő tartós alkalmazást kerülni kell.
Szem- és szemkörnyéki területek kezelésére nem alkalmazható, mert helyi irritációt vagy zöldhályogot okozhat.
A kenőcsöt gyakrabban, nagyobb mennyiségben vagy hosszabb ideig alkalmazva, mint azt az orvos előírta, káros mellékhatásokat okozhat.
Ha az előírtnál több Prednisolon kenőcsöt alkalmazott
Akut túladagolás ritkán fordul elő; a krónikus túladagolás tünetei az egész szervezetet érintő ún. kortikoszteroid-hatás formájában nyilvánulnak meg. Túladagolás esetén forduljon orvoshoz.
Ha elfelejtette alkalmazni a Prednisolon kenőcsöt:
Ha elfelejti a kenőcsöt a megfelelő időben használni, a soron következő előírt adagolási időpontban ne alkalmazzon dupla adagot a kimaradt kezelés pótlására, hanem folytassa a kezelést, amint eszébe jut, majd a továbbiakban a megszokott rend szerint alkalmazza.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagy bőrfelületen és hosszabb ideig alkalmazva felszívódhat, és a szervezet egészére kiterjedő hatást fejthet ki. Ugyanazon felületen alkalmazva - különösen gyermekeken - a bőr elvékonyodását, sorvadását okozhatja. Az immunválasz legyengítése következtében a kezelt bőrfelületen megnő a felülfertőződés veszélye.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Prednisolon kenőcsöt tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Prednisolon kenőcs?
- Hatóanyag: 5 mg prednizolon 1g kenőcsben.
- Egyéb összetevők: metil-parahidroxibenzoát, poliszorbát 60, sztearinsav, cetil-alkohol, folyékony paraffin, 85%-os glicerin, tisztított víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, homogén, lágy, jellegzetes illatú kenőcs.
Csomagolás:
5 g vagy 20 g fehér, PE kupakkal lezárt fehér, belső lakkbevonattal ellátott, alumínium tubusba töltve.
1 tubus dobozban.

Helyettesíthetőség

Az helyettesítőség és a hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

hirdetés