A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

theophylline

  • R - LÉGZŐRENDSZER
  • R03 - OBSTRUCTIV LÉGÚTI BETEGSÉGEKRE HATÓ SZEREK
  • R03D - OBSTRUCTIV LÉGÚTI BETEGSÉGEKRE HATÓ EGYÉB SYSTEMÁS SZEREK
  • R03DA - Xanthinok
  • R03DA04 - Theophylline
hirdetés

Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma 10x

10x

V

791 Ft

OGYI-T-20123/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma és a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Suppositorium theophyllini FoNo VIII. Parma 20 mg és 30 mg készítmények hatóanyaga hörgőtágító, ezért a tüdőasztma (asthma bronchiale) és hörgőgörccsel járó hörghurut (bronchitis spastica) kiegészítő kezelésére adható gyermekek részére. Csökkenti a hízósejtekből a hörgőgörcsöt okozó anyagok felszabadulását és a légzésre stimuláló hatást fejt ki. Csökkenti a perifériás erek ellenállását, javítja a szívizom működését, fokozza a vizelet elválasztást.
A 20 mg-os végbélkúp 3 hónapos kor feletti csecsemőknek ajánlott.
A 30 mg-os végbélkúp 6 hónapos kor feletti csecsemőknek ajánlott.


2. Tudnivalók a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma és a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Suppositorium theophyllini 20 mg vagy 30 mg FoNo VIII. Parma-t:
- ha Ön vagy gyermeke allergiás a teofillinre vagy egyéb xantin-származékokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- friss szívinfarktus esetén,
- szapora szívműködéssel járó ritmuszavar esetén,
- ha gyermeke 3 hónapos életkor alatti
- ha gyermeke 6 hónapos életkor alatti, akkor a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma-t nem kaphatja. 3 és 6 hónapos közötti gyermekek esetében csak a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma alkalmazható.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Suppositorium theophyllini 20 mg vagy 30 mg FoNo VIII. Parma fokozott óvatossággal alkalmazható:
- a szív kóros elváltozása, ill. működése
- a pajzsmirigy túlműködése
- epilepszia esetén.
Ezekben az esetekben kérje ki kezelőorvosa tanácsát a készítmény alkalmazásával kapcsolatban.

Gyermekek
Gyermekek esetében a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma 3 hónapos kor felett, a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma 6 hónapos életkor felett alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és a Suppositorium theophyllini 20 mg vagy 30 mg FoNo VIII. Parma
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét az Ön vagy gyermeke jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Más gyógyszerekkel egyidejűleg történő alkalmazása előtt kérje ki az Ön vagy gyermeke kezelőorvosának a véleményét, mivel:
- furoszemiddel, béta-adrenerg blokkolókkal, koffeinnel együtt adva egymás hatását fokozzák,
- a teofillin hatását fokozó gyógyszerkölcsönhatások emelik a teofillin szérumszintjét, vagy farmakológiai hatását, ezért a teofillin dózisának csökkentésére van szükség; CYP-enzimgátlók: (cimetidin, ranitidin), makrolid antibiotikumok (klaritromicin), egyes antidepresszánsok (például fluvoxamin), flukonazol, linkomicin, egyes fluorokinolonok (ciprofloxacin), egyes szívritmuszavar megszüntetésére használatos szerek (mexiletin, propafenon), beta-blokkolók (propanolol), kalcium-antagonisták (például diltiazem, verapamil), allopurinol, bizonyos típusú influenza védőoltások, BCG oltás, α-interferon, diszulfiram, metotrexat, β-szimpatomimetikum: izoprenalin, furosemid (mind a teofillin farmakológiai hatása, mind a furosemid vízhajtó hatása fokozódik),
- az efedrin a teofillin fő- és mellékhatásait fokozza,a teofillin fokozza a szimpatomimetikumok (efedrin), a digitálisz és a szájon át adott antikoagulánsok, egyes xantin-származékok hatását,
- más xantin-származékokkal együtt adva a toxikus hatás összeadódik,
- a teofillin hatását csökkentő gyógyszerkölcsönhatások fokozzák a teofillin metabolizmusát ezért a megfelelő klinikai hatásosság eléréséhez a teofillin dózisának emelésére van szükség; enzim aktivitást fokozó: barbiturátok (például fenobarbitál), karbamazepin, fenitonin, rifampicin, szulfinpirazon,
- a teofillin csökkenti az alábbi gyógyszerek hatását: fenitoin, lítium, egyes, izomrelaxánsok
- gyermekek esetében a teofillin és eritromicin együttadása nem javasolt.

A kezelés megkezdése előtt tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Ön vagy gyermeke milyen egyéb gyógyszert kap, mert a teofillin és más gyógyszer egyidejű szedése során a gyógyszerek hatása módosulhat.

A Suppositorium theophyllini 20 mg vagy 30 mg bevétele étellel és/vagy itallal és/vagy alkohollal
Nincs adat.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Nem értelmezhető. A készítmény gyermekek kezelésére szolgál.
(Terhesség és szoptatás alatt történő alkalmazása nem jellemző. A teofillin átjut a placentán és kiválasztódik az anyatejbe.)

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem értelmezhető. A készítmény gyermekek kezelésére szolgál.


3. Hogyan kell alkalmazni a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma-t és a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma-t?

A gyógyszert mindig az Ön vagy gyermeke kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ha az orvos másképp nem rendeli a szokásos adagja: naponta 2-3-szor 1 kúp, melyet a végbélbe kell helyezni.
Gyermekgyógyszer!
Erős hatású szert tartalmaz.

Ha az előírtnál több Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma-t vagy Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma-t alkalmazott
Túladagolás esetén kamrai eredetű ritmuszavar, görcsroham (gyermekeknél a túladagolás első jele lehet), szívmegállás léphet fel. A mellékhatások általában a terápiás szérumkoncentráció (20 mg/l) túllépésekor jelentkeznek. 40 µg/ml teofillin szérumkoncentráció komához vezethet. Túladagolás esetén forduljon kezelőorvosához.

Ha elfelejtette alkalmazni a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma-t vagy a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma-t:
Amint eszébe jut, pótolja azt mielőbb, de soha ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A készítmény alkalmazása során nyugtalanság, álmatlanság, fejfájás, izgatottság, végtagremegés, vérnyomás csökkenés, tudatzavar, légzési zavarok, szapora légzés (hyperventilláció), amit légzésdepresszió követ, rendszertelen vagy szapora szívverés, szívdobogás érzés (palpitáció), szapora pulzus, magas láz, gyomor-/bélpanaszok, hányinger, hányás, hasi fájdalom, hasmenés, fokozott vizeletürítés, a szérum elektrolitok szintjének változása (beleértve a káliumszint csökkenését, a kalcium- és kreatininszint emelkedését, továbbá a vércukorszint valamint az urátszint emelkedését) jelentkezhet.
Toxikus tünetek: szívritmuszavar, görcsroham (gyermekek esetében a túladagolásnak első jele is lehet). A mellékhatások általában a terápiás vérszint túllépésekor (20 µg/ml) jelentkeznek.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma-t és a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma-t tárolni

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a fóliacsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma és a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma?
- A készítmény hatóanyaga: 1 végbélkúp 20 mg, illetve 30 mg teofillint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: szilárd zsír, poliszorbát 20.

Milyen a Suppositorium theophyllini 20 mg FoNo VIII. Parma és a Suppositorium theophyllini 30 mg FoNo VIII. Parma készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Végbélkúp: fehér vagy sárgásfehér színű, jellegzetes szagú, egynemű, sima, repedés nélküli, öntéssel készült torpedó alakú kúp.

Csomagolás: 2×5 db kúp nyomtatott alumínium fóliacsomagolásban és dobozban.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2022. 05. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!