A piros lakattal jelzett tartalmak csak szakmai felhasználók részére érhetők el, a megtekintéshez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával, vagy ha még nem regisztrált, itt megteheti!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy jelen weboldalon nem vásárolhatók meg a készítmények, és forgalmazási helyükről a weboldal üzemeltetője nem tud felvilágosítást adni!

VINORELBIN SANDOZ 10 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

gyógyszer

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

vinorelbine

  • L - DAGANATELLENES ÉS IMMUNMODULANS SZEREK
  • L01 - DAGANATELLENES SZEREK
  • L01C - NÖVÉNYI ALKALOIDOK ÉS EGYÉB TERMÉSZETES KÉSZÍTMÉNYEK
  • L01CA - Vinca alkaloidok és analógjai
  • L01CA04 - Vinorelbine
hirdetés

VINORELBIN SANDOZ 10 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1 ml

1 ml

V

5 330 Ft

OGYI-T-20321/01

TB támogatás

VINORELBIN SANDOZ 10 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 5 ml

5 ml

V

23 632 Ft

OGYI-T-20321/02

TB támogatás

Az alkalmazási előírás megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!

Gyógyszerbiztonsági és terápiás döntéstámogató információk

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Vinorelbin Sandoz és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Vinorelbin Sandoz a vinka alkaloidok csoportjába tartozó daganatellenes szer, amit bizonyos típusú tüdődaganat, valamint emlődaganat kezelésére alkalmaznak.


2. Tudnivalók a Vinorelbin Sandoz alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Vinorelbin Sandoz-t
- ha allergiás a vinorelbinre, más vinka alkaloidokra, vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére;
- ha Önnek jelenleg súlyos fertőzése van vagy volt nemrégiben, vagy jelentősen csökkent a fehérvérsejtjeinek a száma (neutropénia);
- ha jelentősen csökkent a vérlemezkék (trombociták) száma;
- ha szoptat;
- sárgaláz elleni védőoltással együtt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vinorelbin Sandoz alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha korábban úgynevezett iszkémiás szívbetegsége volt,
- ha a májat is érintő sugárkezelésben részesül,
- ha Önnek fertőzésre utaló jelei vagy tünetei vannak (pl. láz, hidegrázás, torokfájás stb.), amint lehet, jelezze orvosának, hogy a szükséges vizsgálatokat elvégezhessék,
- ha élő kórokozót tartalmazó vakcinát (oltóanyagot) pl. szájon átadagolt poliovírus vakcinát, BCG-t kap,
- a készítmény szemmel való érintkezését szigorúan kerülni kell. Ha mégis bekövetkezik, ez a szemfelszín (szaruhártya) súlyos irritációjának vagy akár kifekélyesedésének kockázatával járhat. A szemet azonnal sóoldattal ki kell öblíteni és szemészhez kell fordulni, ha bármilyen érintkezés történik.
- ha azon gyógyszerek bármelyikét szedi, melyek a betegtájékoztató Egyéb gyógyszerek és a Vinorelbin Sandoz című részében vannak felsorolva.

Minden vinorelbin-kezelés előtt vérképvizsgálatot fognak Önnél végezni. Ha az eredmények túlságosan alacsonyak, a kezelést elhalasztják addig, amíg azok újra el nem érnek egy megfelelő szintet.

Gyermekek és serdülők
A Vinorelbin Sandoz nem javasolt 18 év alatti gyermekek és serdülők kezelésére.

Egyéb gyógyszerek és a Vinorelbin Sandoz
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- bármely, a csontvelőre ható, pl. daganat elleni gyógyszer,
- karbamazepin, fenitoin és fenobarbitál (epilepszia elleni gyógyszerek),
- antibiotikumok, mint pl. rifampicin, eritromicin, klaritromicin, telitromicin,
- közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum),
- ketokonazol és itrakonazol (gombaellenes gyógyszerek),
- HIV (Humán Immundeficiencia Vírus) kezelésére alkalmazott vírusellenes szerek, pl. ritonavir (HIV proteáz-gátló),
- nefazodon (depresszió elleni gyógyszer),
- ciklosporin és takrolimusz (a szervezet immunrendszerének működését csökkentő szerek),
- verapamil, kinidin (szívgyógyszerek),
- egyéb daganatellenes szerek, pl. mitomicin C, ciszplatin,
- véralvadásgátlók, pl. warfarin,
- sárgaláz elleni vakcina vagy egyéb élő kórokozót tartalmazó vakcinák,
- lapatinib nevű szájon át adott daganatellenes gyógyszer (melldaganat kezelésére alkalmazzák).

Terhesség, szoptatás és termékenység

Terhesség
A vinorelbin születési rendellenességeket okoz, ezért nem adható terhesség alatt, kivéve ha a várható előny magasabb, mint a kockázat. Kezelőorvosa fogja ezt Önnel megbeszélni. A fogamzóképes nőknek hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk a kezelés során és az azt követő 3 hónapban. Mondja meg orvosának ha terhes vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.

Szoptatás
Nem ismert, hogy a vinorelbin átjut-e az anyatejbe. Ezért a kezelés megkezdése előtt a szoptatást abba kell hagyni.

Termékenység
A vinorelbin károsíthatja a génállományt. Ezért a férfiaknak a vinorelbin-kezelés alatt, illetve annak befejezése után minimum 3 hónapig nem tanácsos gyermeket nemzeniük. A kezelés előtti ondósejt-konzerválás javasolt, mert a vinorelbin-kezelés után visszafordíthatatlan terméketlenség alakulhat ki.

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Ugyanakkor, mint minden esetben, ne vezessen gépjárművet, ha nem érzi jól magát, vagy ha a kezelőorvosa ezt javasolta.


3. Hogyan kell alkalmazni a Vinorelbin Sandoz-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

A kezelőorvos az Ön állapotát figyelembe véve fogja eldönteni, hogy mekkora adagot alkalmaz az Ön esetében. A szokásos felnőtt adag hetente 25-30 mg, testfelület-négyzetméterre számolva. Az adag a betegségétől, általános egészségi állapotától és a többi, együtt szedett gyógyszertől függ.

Mielőtt beadják Önnek ezt a gyógyszert normál sóoldattal vagy 50 mg/ml-es (5%) cukoroldattal felhígítják. A gyógyszert vagy lassú, 5-10 percen át tartó vénás injekcióban vagy 20-30 perces vénás infúzióban adják be. A lassú vénás injekció vagy infúzió beadása után a vénát legalább 250 ml izotóniás oldattal át kell öblíteni.

Mivel ezt a gyógyszert a kórházban adják be Önnek, nem valószínű, hogy túl keveset vagy túl sokat kapna belőle. Mégis, ha bármi nyugtalanítja, közölje orvosával vagy gyógyszerészével.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Súlyos mellékhatások - ha az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezne, azonnal jelezze orvosának
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Mellkasi fájdalom, légzési nehézség, légúti reakciók.
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Angina pektorisz (mellkasi szorító fájdalom, mely a karokba, nyakba sugárzik), szívroham és tüdőbetegség, ami fatális kimenetelű lehet.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Hirtelen fellépő allergiás vagy anafilaxiás tünetek, mint például kiütés a bőrön, viszketés, nyelési nehézségek, az arc, az ajkak, a nyelv és a test egyéb részein fellépő duzzadás, légszomj, zihálás vagy légzési nehézség, extrém fáradtság (úgy érzi, hogy elájul), fejfájás, megváltozott mentális állapot, ami zavartsághoz és kómához vezethet, görcsroham, homályos látás és magas vérnyomás, ami egy idegrendszeri betegség (poszterior reverzibilis enkefalopátia) jele lehet, mellkasi fájdalom, légszomj és ájulás, ami a tüdő ereiben kialakult vérrög tünete is lehet (tüdőembólia).

Ezek nagyon súlyos mellékhatások. Azonnali orvosi beavatkozásra lehet szüksége.

Egyéb mellékhatások - ha az alábbiak bármelyikét észleli, jelezze orvosának, amint lehet
Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
A fehérvérsejtek számának csökkenése, ami a fertőzések esélyét növelheti. A vörösvértestek számának csökkenése (vérszegénység), ami fáradékonyságot okozhat. A szájüreg vagy a torok gyulladása. Hányinger és hányás (gyógyszeres kezelést kap, hogy ezek a tünetek csökkenjenek), székrekedés. Hajhullás. Az injekció beadásának helyén kialakuló duzzanat, érzékenység, fájdalom és/vagy bőrkiütés. Kóros májfunkció vizsgálati értékek, egyéb tünetek nélkül. A mély ínreflexek kiesése és a láb gyengesége (különösen hosszabb ideig tartó kezelés után).

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Ízületi fájdalom, beleértve az állkapocsfájdalmat és izomfájdalom. Emelkedett kreatininszint (megváltozott veseműködés). Fertőzéssel kapcsolatos tünetek, pl. láz, fájdalom, amelyek érinthetik a tüdőt, a húgyhólyagot, a vesét vagy a gyomrot és a beleket. Allergiás reakciók, pl. bőrkiütés és légzési nehézségek. Egy speciális fehérvérsejttípus számának csökkenése, ami lázzal járhat és ritka esetben halálos is lehet. A vérlemezkék (melyek a véralvadáshoz szükségesek) számának csökkenése. Hasmenés, fáradtság, láz és fájdalom.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szokatlan égető érzés (érzékelési zavar), amely általában megszűnik a kezelés befejezése után. Magas vagy alacsony vérnyomás, ami kipirulással és hideg végtagokkal jár. Légszomj és ziháló légzés. Súlyos fertőzések, amelyek a beleket érinthetik, vérmérgezés.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Súlyos székrekedés, ami bélelzáródáshoz vezethet, tüdőkárosodás (gyulladás és fibrózis, néha halállal végződik), hasnyálmirigy-gyulladás, alacsony nátriumszint a vérben. EKG-elváltozások (szívritmusváltozás), bőrelhalás az injekció helyén (az infúziós tű szabályos elhelyezése és a beadás utáni átöblítés csökkentik ezeket a hatásokat). Nagyon alacsony vérnyomás, ájulás. Bőrreakciók, mint a kipirosodás, viszketés, csalánkiütés.

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Súlyos vérmérgezés, ami halálos is lehet. Guillain-Barré-szindróma (nagyfokú gyengeséget okozó perifériás ideggyulladás), az antidiuretikus hormon nem megfelelő termelésével járó tünetcsoport, a következő tünetekkel: testsúlynövekedés, hányinger, hányás, izomgörcsök, zavartság, görcsrohamok. Szívritmuszavar, ami szapora vagy szabálytalan is lehet.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Láz és fertőzés alakulhat ki, aminek az alacsony vérsejtszám az oka, amikor a fehérvérsejtek, vörösvértestek és a vérlemezkék száma lecsökken. Étvágytalanság. Fejfájás, szédülés, az izommozgások koordinációjának hiánya, ami rendellenes járással, megváltozott beszéddel és kóros szemmozgásokkal (ataxia) járhat. Szívelégtelenség. Köhögés. Hasi fájdalom, emésztőrendszeri vérzés. Májkárosodás. Kéz-láb szindróma, ami kivörösödéssel járhat (hasonló a napégéshez), duzzanat, szúró vagy égető érzés, érzékenység (érintésre érzékeny), bőrfeszülés, bőrkeményedés, hólyag a tenyéren és a talpon. Hidegrázás. A bőr sötét elszíneződése a vénák mentén.

A vérvizsgálati eredményekben is előfordulhatnak eltérések (alacsony fehérvérsejtszám, vérszegénység és/vagy alacsony vérlemezkeszám, kóros máj- és veseműködés, eltérések a vérben található bizonyos sók (ionok) szintjében), ezek miatt orvosa időnként ellenőrzést végez.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, Postafiók 450, H-1372 Budapest, honlap: www.ogyei.gov.hu
elektronikus bejelentő form: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Vinorelbin Sandoz-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Vinorelbin Sandoz-t. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Hűtőszekrényben tárolandó (2 °C - 8 °C).
Nem fagyasztható.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Az első felbontást követő felhasználhatósági időtartam:
Felbontást követően a készítményt azonnal fel kell használni, és a a fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.

Hígított készítmény felhasználhatósági időtartama:
A kémiai és fizikai stabilitást 0,9%-os NaCl-oldattal vagy 5%-os glükóz-oldattal történő hígítás után 0,5 mg/ml és 3 mg/ml koncentrációkban, 28 napon át, 2 °C - 8 °C között, fénytől védve igazolták.
Mikrobiológiai szempontból a hígított készítményt azonnal fel kell használni. Ha nem használják fel azonnal, az alkalmazásig a felhasználó felelős a tárolás időtartamáért és körülményeiért, ami általában nem haladhatja meg a 24 órát 2 °C - 8 °C közötti tárolás esetén, kivéve, ha a hígítás ellenőrzött és validált aszeptikus körülmények között történt.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Vinorelbin Sandoz?

A készítmény hatóanyaga a vinorelbin,10 mg/ml (tartarát formájában).
A koncentátum oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz 10 mg vinorelbint tartalmaz (tartarát formájában) milliliterenként.
10 mg vinorelbint tartalmaz 1 ml-es injekciós üvegenként.
50 mg vinorelbint tartalmaz 5 ml-es injekciós üvegenként.

Egyéb összetevő: injekcióhoz való víz.

Milyen a Vinorelbin Sandoz külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A "Vinorelbin Sandoz koncentrátum oldatos infúzióhoz" egy tiszta, színtelen vagy világossárga oldat.

A készítmény injekciós üvegben kerül forgalomba.

Kiszerelési egységek:
1×1 ml, 5×1 ml és10×1 ml
1×5 ml, 5×5 ml és 10×5 ml

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2023. 03. 01.

A helyettesítő és hasonló termékek megtekintéséhez, kérjük, lépjen be PHARMINDEX Fiókjával!