Tüdőembóliás betegek sürgősségi osztályról való elbocsátása

Az Amerikai Egyesült Államokban évente átlagosan 900 000 tromboembóliás epizódot regisztrálnak, amelyből sürgősségi osztályon több mint 250 000 a tüdőembóliás eset. Ezek több mint 90%-a kórházi kezelésben részesül.

Egy tüdőembóliás eset kórházi kezelésének átlagos költsége 14 000 USD, ami évi több mint 2 milliárd USD összköltséget eredményez.   

Az MERCURY PE egy 2015 októberétől 2017 márciusáig tartó, multicentrikus, nyílt, randomizált, párhuzamos csoportos klinikai vizsgálat volt az USA-ban, amelybe válogatott Hestia-kritériumok alapján 35 kórházból összesen 114 alacsony kockázatú tüdőembóliás betegeket vontak be. A sürgősségi ellátásra alkalmazott Hestia-kritériumok a következők voltak: klinikus által diagnosztizált hemodinamikai instabilitás; szükséges/elrendelt trombolízis vagy embolektómia; aktív vérzés, illetve magas vérzési kockázat, gasztrointesztinális vérzés vagy műtét min. 2 hete, stroke min. 1 hónapja, vérzési rendellenesség, illetve 75 x 109/l alatti vérlemezkeszám, kontrollálatlan hipertónia (RR > 180/110 Hgmm); 90% feletti oxigénszaturációhoz oxigén szükséges; a tüdőembólia diagnózisát antikoaguláns-kezelés alatt állították fel; intravénás fájdalomcsillapító szükségessége; az osztályra vétel orvosi vagy szociális/társadalmi ok miatt történt (pl. egyidejűleg fennálló társfertőzés; elégtelen ellátórendszer/); a Cockcroft–Gault egyenlet szerint 30 ml/perc alatti kreatinin-clearance; súlyos májelégtelenség; terhesség; korábbi heparin-indukált trombocitopénia. Az elsődleges kimenet a randomizációt követő harminc napon belül a kezdeti, plusz a vérzés vagy vénás tromboembólia miatt kórházban töltött további órák száma volt. A kilencvennapos összetett biztonsági végpont súlyos vérzés, klinikailag releváns nem-súlyos vérzés, illetve elhalálozás volt.

A 114 betegből 51 az SBO-R csoportba, 63 pedig az SBO-SE csoportba került. Az SBO-R csoportba sorolt betegeket 24 órán belül elbocsátották a sürgősségi osztályról és elrendelték, hogy 21 napon át napi kétszer, az étkezéssel egyidőben 15-15 mg, majd a vizsgálat végéig napi egyszer 20 mg rivaroxabant szedjenek. Az SBO-SE csoportba sorolt betegeket minden esetben a kezelőorvos által meghatározott helyi protokoll szerint kezelték, amely állhatott kórházi elhelyezésből, valamint bármely, az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) által jóváhagyott antikoaguláns-terápiából, ideértve a rivaroxabant is. Ha warfarint kaptak, a nemzetközi normalizált arány (INR) értéke 2,0 és 3,0 között volt. A betegek 98,2%-a legalább egyszer megkapta a csoportjának megfelelő gyógyszert, valamint 86,8%-a végig a vizsgálatban maradt.

A kezdeti kórházi ellátás hossza az SBO-R csoportban 4,8 óra, míg az SBO-SE csoportban 33,6 óra, és az átlagos különbség -28,8 óra volt (95%-os konfidencia intervallum [CI]: [-42,55]–[-15,12] óra). Kilencven nap elteltével a (bármely oknál fogva) kórházban eltöltött idő átlagos hossza az SBO-R csoportban 19,2 óra, mint az SBO-SE csoportban 43,2 óra, az átlagos különbség közöttük 26,4 óra volt (95% CI: [-46,97]–[-3.34] óra). A kilencven nap lejártával vérzés, ismétlődő vénás tromboembólia, illetve elhalálozás nem történt. Az összetett biztonsági végpont a két csoportban 0,005-ös nagyságrendbeli különbséggel hasonló volt (95% CI: [-0,18]–0,19). Az összköltség az SBO-R csoport betegeire 1496 USD, az SBO-SE csoport betegeire 4234 USD, az átlagos különbség közöttük -2496 USD volt (95% CI: [-2999]–[-2151] USD). A betegek 61,7%-a „nagyon elégedett” volt az ellátással, attól függetlenül, hogy melyik csoportba tartozott.

Mind az SBO-R csoportba, mind az SBO-SE csoportba tartozó betegek esetében a harmincnapos követési időt figyelembe véve az alacsony kockázatú tüdőembólia klinikai kimenetele és a betegek elégedettsége hasonló volt. Az SBO-R csoport betegei ugyanakkor rövidebb ideig szorultak kórházi ellátásra, ami jelentősen csökkenti a betegellátás költségeit.

 

Forrás:

Frank Peacock W, Coleman CI, Diercks DB, Francis S, Kabrhel C, Keay C, Kline JA, Manteuffel J, Wildgoose P, Xiang J, Singer AJ. Emergency Department Discharge of Pulmonary Embolus Patients. Acad Emerg Med. 2018 Sep;25(9):995-1003.

Szerző:

PHARMINDEX Online