Már 357 fő részesül a szakorvosokat célzó támogatásban

A szakorvosok támogatása érdekében 2016-tól új támogatási forma kerül bevezetésre, melynek lényege, hogy a szakvizsga megszerzését követően a frissen szakvizsgázott orvosok legfeljebb 5 évig bruttó 151.000 Ft támogatásban részesülhetnek. A támogatásra már 357 fő nyújtotta be sikeresen az igénylést.

hirdetés

2016. januártól törvény garantálja 43 ezer betegágy mellett dolgozó ápoló és 18 ezer orvos magasabb bérét azáltal, hogy a mozgóbérek beépültek az alapbérbe, a frissen szakvizsgázott orvosok havonta 151 ezer forint plusztámogatásban részesülhetnek, a szakorvosi minimálbér így nettó 270 ezer forintra emelkedhet, a rezidenseket oktató orvosok rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak.

A szakorvosok támogatására - a szakvizsga megszerzését követő öt évig - az szerezhet jogosultságot, aki a Rezidens Támogatási Program Ösztöndíjaiban részesült, vagy nem részesült ugyan az ösztöndíjban, de első szakorvosi, vagy kórházi-klinikai szakgyógyszerészi szakvizsgáját 2015. augusztus 31-ét követően szerezte meg. További feltétel, hogy a pályázó a szakvizsga megszerzését követően Magyarországon, közfinanszírozott ellátás keretében teljes munkaidős foglalkoztatás mellett végezzen egészségügyi tevékenységet.

Fontos tudni, hogy a támogatás nem automatikus, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felé külön benyújtott igénylést követően kaphatják meg a jogosultakat foglalkoztató egészségügyi szolgáltatók. A 2015. december 10-i igénylési határidőig benyújtott igénylések alapján már 357-en kapják meg a januári fizetésükkel a támogatást. Azok a jogosultak, akik a decemberi határidőig nem kérelmezték, vagy azt követően szerezték meg a szakvizsgájukat, márciusban ismét benyújthatják igényüket az őket foglalkoztató intézmények által. Ebben az esetben a jogosultakat nem éri hátrány, a visszamenőleges időszakra járó támogatást az OEP egy összegben utalja át a szolgáltató részére.

Az igénylés menetéről szóló tájékoztatót az OEP a honlapján is közzéteszi.

(EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

Szerző:

PHARMINDEX Online