Mutáns influenzavírus fertőz világszerte

Az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1 kórokozó a felelős a legtöbb megbetegedésért az idei influenzaszezonban – derül ki az Európai Járványügyi Központ adataiból.

hirdetés

A mutáns vírus először 2009-ben okozott világméretű járványt, akkor 214 országban összesen 18 500 halálos áldozatot követelve. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a H1N1 genetikailag jelentősen megváltozott, és emiatt sok ember fogékony a fertőzésre. Ukrajnában, ahonnan már több mint 220 halálesetet jelentettek az influenzavírussal összefüggésben, szintén ez variáns okozza a legtöbb megbetegedést. Január végéig Oroszországban is csaknem 130-an haltak meg az influenzajárványban, és az idén Bosznia-Hercegovinában is már öt áldozatot követelt a fertőzés.

A vírus, hangsúlyozták az OTH-nál, döntően a krónikus betegségben szenvedőknél járhat végzetes következményekkel. Mivel azonban nem minden érintettnél végeznek vírusvizsgálatot, a statisztikákban jellemzően alulbecsült az influenzához köthető halálozás. Ennek ellenére a tavaly január és március közötti, 15 százalékos többlethalálozásból megközelítőleg hatezret a statisztikusok is az influenzajárvány számlájára írtak.

Európában a legtöbb súlyos influenzamegbetegedés a 15 és 64 év közöttiek körében fordult elő. Különösen sokan kerültek kórházba a fertőzöttek közül Örményországban, Grúziában, a Moldovai Köztársaságban és Ukrajnában. Az ukrán halálesetekkel összefüggésben az ottani egészségügyi minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy a betegek mindössze egyharmada fordult időben orvoshoz, és az elhunytak egyike sem volt beoltva influenza ellen.

Magyarországon a hatvan éven felülieknek, a krónikus betegeknek, a kismamáknak, az egészségügyi és szociális dolgozóknak biztosított 1,3 millió ingyenes influenzavakcina felét használták fel január 8-ig, az arány szinte ugyanolyan, mint tavaly ilyenkor. A többkomponensű oltóanyag a H1N1 ellen is védelmet nyújt.

Magyar Idők

Szerző:

PHARMINDEX Online