Régi-új elnök az orvoskamaránál

A következő négy évben ismét Éger István a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. A szombati tisztújító kongresszuson a régi-új elnök nagy fölénnyel, a szavazatok 62 százalékával nyert.

hirdetés

 

A legnagyobb riválisának tartott volt rezidens szövetségi elnöknek, Dénes Tamásnak a voksok 16 százalékát sikerült megszereznie, míg a maradék szavazatokon másik két elnökjelölt Major János és Lotz Gábor osztozott.

Dénes Tamás, aki alelnöknek és főtitkárnak is jelöltette magát, de végül egyik pozícióba sem választották meg, most a sajtón keresztül is gratulált az újjáválasztott elnöknek. Hangsúlyozta: az elnökség sikeressége a magyar betegek, orvosok az egész ország sikere is egyben, sikertelensége ugyanakkor – mint az tapasztalható volt az elmúlt időszakban – „hosszú időre megpecsételi sorsunkat”. Ez nagy felelősség – jegyezte meg Dénes Tamás, hozzátéve, kéri, hogy ennek tudatában végezze munkáját az új elnök és a megválasztott vezetőség. Hangsúlyozta: rá és csapatára a betegek, ápolók, orvosok és minden egészségügyben dolgozó továbbra is számíthat. A szaktárca, a kormány pedig bízhat támogató hozzáállásukra és konstruktív kritikákra is.

A MOK országos küldöttközgyűlése egy nyilatkozatot is elfogadott, éles kritikát fogalmazva meg az egészségügy, de elsősorban is az abban dolgozók helyzetével kapcsolatban. Többek között kifogásolják, hogy a néhány éve megindított bérfelzárkóztatás megakadt, az orvosok és az ápolók végtelenül túlterheltek, elkeseredettek, kiégettek. „A sok száz milliárdnyi épület és eszközberuházás teremtette fizikai-technikai körülmények csak fokozzák a benne dolgozók mindennapi, működést érintő, megoldhatatlannak bizonyuló filléres problémáinak ellentmondásait” – hangsúlyozzák, miként azt is, hogy eleddig mindezt hiába jelezték a döntéshozóknak. Ki kell mondani – írják -, hogy ma Magyarország egészségügyi ellátóképessége, a sürgősségi kapacitás a migráció és a terrorfenyegetettség nélkül is jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

 

Magyar Idők

Szerző:

PHARMINDEX Online