Hírek, cikkek

Ellenőrizni kell a trasztuzumabbal kezelt betegek szívműködését

A trasztuzumabbal kezelt emlőrákos betegeknél monitorozni kell az esetleges szívkárosodást, életkortól függetlenül. Többek között ez is egy új vizsgálat tanulsága, amelyet kanadai kutatóintézetekben végeztek.

Megjelenés: 2017. 03. 28.
Tovább

Elavult értékelési módszerek akadályozzák a hatékony rákellenes kezelést?

A tumor méretének csökkenése nem az egyetlen mutatója a sikeres daganatellenes kezelésnek. A coloradoi egyetem rákkutatási központja által a Frontiers in Oncology című folyóiratban publikált cikkben egy ígéretes új alternatíváról, a metabolikus képalkotásról írnak.

Megjelenés: 2017. 03. 27.
Tovább

Fulvestrant és palbociclib hatásossága HER2-negatív, metasztatikus emlőrákban

A PALOMA-3 klinikai vizsgálatban a CDK4 és CDK6 inhibitor palbociclib és fulvestrant kombinációja jelentős javulást eredményezett a progressziómentes túlélés tekintetében metasztatikus emlőrákban szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2017. 03. 25.
Tovább

Kilencven százalékkal csökkenti a melanoma terjedését egy új gyógyszer

A Michigan State University kutatói felfedeztek egy új vegyületet, amely 90 százalékkal csökkenti a melanomasejtek terjedését, és ezáltal akár új gyógymód kifejlesztését is lehetővé teheti.

Megjelenés: 2017. 03. 25.
Tovább

Sikeres az ötvenszer kevesebb hatóanyagot alkalmazó daganatellenes terápia

Amerikai kutatók sikeresen csökkentették a paclitaxel hatékony dózisát azáltal, hogy "immunbuborékokba" csomagolt daganatellenes szert alkalmaztak, és ezzel jelentősen javították a tumorsejtek elleni szelektivitást.

Megjelenés: 2017. 03. 13.
Tovább

A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét kutatják a Semmelweis Egyetemen

A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét térképezi fel a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján indult új kutatás. A mintegy száz beteg bevonásával készülő vizsgálat arra is kiterjed, hogy a felnőtteknél alkalmazott gyógyszerek közül melyek lehetnek hatékonyak a gyermekek esetében - közölte az intézmény az MTI-vel.

Megjelenés: 2017. 03. 10.
Tovább

A szűrővizsgálatok szerepe kulcsfontosságú a népbetegségek visszaszorításában

Magyarországon a daganatos betegségek felelősek az összes halálozás negyedéért. A helyzet javításának kulcsa a megfelelő módon és időben elvégzett szűrővizsgálat. A kormány és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hosszú évek óta elkötelezett a közfinanszírozásból szervezett szűrővizsgálatok hatékonyságának javítása mellett, kiemelten a daganatos betegségek megelőzésének, kockázatának csökkentése érdekében.

Megjelenés: 2017. 03. 09.
Tovább

Sikeresen teszteltek orosz tudósok egy rákellenes szert a világűrben

Orosz tudósok a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson kikísérleteztek egy fehérjét, amely a nagyjából egy év múlva esedékes klinikai próbák után, három-négy év múlva "a rák minden válfajának ellenszere lehet, akár a betegség végső fázisában is".

Megjelenés: 2017. 03. 03.
Tovább

75 százalékkal csökkentheti egy drága onkológiai kezelés költségét egy étrendi módosítás

A szokásos adag egynegyede is ugyanolyan hatékony lehet a széles körben alkalmazott prosztatarák elleni szer esetében, ha a beteg a gyógyszert alacsony zsírtartalmú reggelivel veszi be, szemben az ajánlott alkalmazással, ami éhgyomorra való bevételt javasol. A dózis negyedére való csökkentésével a terápia költsége is negyedére csökkenthető.

Megjelenés: 2017. 02. 21.
Tovább

Kedvező eredmények a kolorektális daganatok terápiájában

Egy új, interleukin-1 ellenes antitest biztató eredményeket mutatott előrehaladott kolorektális daganat tüneteinek enyhítésében a legújabb fázis 3 klinikai vizsgálat szerint.

Megjelenés: 2017. 02. 15.
Tovább

Új módszer a daganatok halálra éheztetésére

A kutatók évtizedek óta dolgoznak a rákos sejtek megállításán az által, hogy a tápanyagok sejtbe való bejutását meggátolják, vagyis lényegében halálra éheztetik a tumorsejteket. Ezek a kísérletek gyakran végződtek kudarccal, mivel a daganatos sejtek új útvonalakat használnak a tápanyagfelvételre, és tovább növekednek.

Megjelenés: 2017. 02. 08.
Tovább

Megkezdődött az első, prosztatarák elleni vakcina fázis 1 klinikai vizsgálata

A Panacea Pharmaceuticals bevonta az első beteget a nyílt, párhuzamos elrendezésű, multicentrikus, fázis 1 klinikai vizsgálatba, amelynek célja a perzisztens prosztatarák elleni kezelés biztonságosságának és immunogenitásának értékelése.

Megjelenés: 2017. 01. 25.
Tovább

Halálba kergeti a tumorsejteket az új leukémiaellenes szer

A programozott sejthalál serkentésével pusztítja el a daganatokat az a kísérleti gyógyszerjelölt, melynek sikeréről – ritkaságként a lap tematikájában – a Nature folyóirat számolt be a közelmúltban. A nemzetközi szerzőgárda élén a Servier Kutatóintézet Zrt. magyar kutatói állnak.

Megjelenés: 2017. 01. 23.
Tovább

Egyszeri dózisú trasztuzumab beindíthatja az immunválaszt bizonyos emlőrák-típusoknál

A Clinical Cancer Research folyóiratban közzétett vizsgálat eredményei szerint egyszeri dózisú trasztuzumabra adott tumorválasz alapján előrejelezhető a HER2-pozitív mellrákos betegek hosszú távú kezelésre adott reakciója.

Megjelenés: 2017. 01. 18.
Tovább

107 milliárd dollárra nőtt az onkológiai szerekre fordított összeg

Az IMS legújabb jelentése szerint az onkológiai készítményekre költött összeg 2015-ben elérte a 107 milliárd dollárt, ami 11,5 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva, és 90 milliárd dolláros emelkedés 2011-hez képest. Az elemzés azt is megállapította, hogy az elmúlt 5 évben 70 új onkológiai gyógyszer került forgalomba a fejlett országokban, amelyek több mint 20-féle daganattípus kezelésére szolgálnak.

Megjelenés: 2017. 01. 11.
Tovább

A hasnyálmirigyrák gyakorisága, okai és kezelési lehetőségei

A hasnyálmirigyrák miatti halálozás 2017-re át fogja venni az emlőrák „dobogós” helyét Európában. A hasnyálmirigyrák mortalitása sok európai országban emelkedik, becslések szerint jövőre 91500 halálesetet fog okozni ez a daganattípus.

Megjelenés: 2017. 01. 09.
Tovább

Hatékonyabb a veserák elleni új gyógyszer a standard terápiánál

A Dana Farber Cancer Institute által végzett randomizált, fázis 2 klinikai vizsgálat eredményei szerint jobb volt a hatásossága az új vizsgálati gyógyszernek a metasztatikus veserák kezelésében, mint a standard elsővonalbeli kezelésnek.

Megjelenés: 2016. 11. 23.
Tovább

A daganatok terjedésének új mechanizmusát fedezték fel

A Queen Mary University of London által végzett új kutatás szerint a daganatsejtek egy speciális túlélési mechanizmust használnak a szervezetben való terjedés érdekében. A felfedezés elősegítheti a metasztázisok és szekunder tumorok kialakulását megelőző új terápiák kifejlesztését.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább

Új vesekarcinóma ellenes szert engedélyezett az EMA

A Cabometyx előrehaladott vesesejtes carcinomában (RCC) szenvedő felnőtt betegek korábbi, vascularis endothelialis növekedési faktor (VEGF)-célzott terápiát követő kezelésére javallott.

Megjelenés: 2016. 10. 19.
Tovább

Jelentős daganatellenes hatással rendelkezik a propranolol

A szívritmuszavarok és más rendellenességek kezelésére gyakran alkalmazott béta-blokkoló propranolol egy új kutatás eredményei szerint jelentős daganatellenes hatással bír.

Megjelenés: 2016. 10. 19.
Tovább

Klinikai vizsgálat igazolja az afatinib hatékonyságát előrehaladott nem kissejtes tüdőrákban

A Boehringer Ingelheim vállalat LUX-Lung 7 vizsgálatának eredményei beigazolták, hogy a második generációs, EGFR TKI afatinib terápia mind a PFS minfd a TTF vonatkozásában szignifikáns szuperioritást mutat az első generációs gefitinib terápiához képest, EGFR mutáns (Del19 és L858R) tüdő adenokarcinóma első vonalú kezelésében.

Megjelenés: 2016. 10. 11.
Tovább

Új biopsziás módszer segítheti a prosztatarák diagnózisát

Négy betegen végeztek MR fúziós ultrahangvezérelt prosztatabiopsziát az Urológiai Klinikán a Marosvásárhelyi Egyetem és a német homburgi Biojet cég együttműködésével, Magyarországon első alkalommal.

Megjelenés: 2016. 09. 25.
Tovább

Új gyógyszereket és javallatokat hagyott jóvá az EMA CHMP bizottsága

2016. szeptemberi ülésén az Európai Gyógyszerügynökség több daganatellenes szer, 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgáló kombinációs készítmény és szekunder hiperparatireózis elleni gyógyszer forgalomba hozatalát engedélyezte.

Megjelenés: 2016. 09. 21.
Tovább

Engedélyezték az Opdivo új javallatait tüdőrák és vesekarcinóma kezelésére

Az Európai Bizottság jóváhagyta az Opdivo (nivolumab, Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG) monoterápiában való alkalmazását nem kissejtes tüdőrák kezelésére felnőtt betegeknél korábbi kemoterápiát követően, valamint új indikációként engedélyezte a vesesejtes karcinómában való alkalmazást.

Megjelenés: 2016. 09. 13.
Tovább

Javíthatja a túlélést az adjuváns kemoterápia korai vastagbélrákban

A kutatók és kezelőorvosok már régóta küzdenek az adjuváns (műtét utáni) kemoterápia szerepével a korai vastagbélrák kezelésében, még magas kockázatú betegek esetén is. A chicago-i egyetem kutatói most összefüggést találtak az adjuváns kemoterápia és a 2-es fázisú vastagbélrák túlélésének javulása között.

Megjelenés: 2016. 07. 22.
Tovább

Új módszer a petefészekrák korai szűrésére

Új, ígéretesnek tűnő módszert tesztelnek a petefészekrák korai szűrésére amerikai kutatók.

Megjelenés: 2016. 07. 05.
Tovább

Új myeloma multiplex ellenes gyógyszert engedélyezett az EMA

Engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a Darzalex forgalomba hozatalát. Az új készítmény hatóanyaga a daratumumab, és olyan, relapszáló és refrakter myeloma multiplex kezelésére javallott felnőtt betegeknél, akik korábbi kezelése tartalmazott egy proteaszóma-inhibitort és egy immunmodulátor szert, és akik az utolsó kezelés alatt a betegség progresszióját mutatták.

Megjelenés: 2016. 06. 07.
Tovább

Új gyógyszer a nem kissejtes tüdőrák ellen: nivolumab

A nivolumab BMS, daganatellenes szer, javallata szerint a felnőttkori nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére olyan betegeken, ahol a betegség metasztatizált, és a betegek korábban részesültek kemoterápiás kezelésben.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább