Hírek, cikkek

Berlin nemzetközi összefogást sürget a járványokkal és a rezisztens kórokozókkal szemben

A világméretű járványok és az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók megfékezését szolgáló nemzetközi együttműködés erősítését sürgette Angela Merkel német kancellár és kormányának egészségügyi minisztere pénteken Berlinben a G20 csoport soros német elnökségének keretében rendezett egészségügyi miniszteri találkozón.

Megjelenés: 2017. 05. 21.
Tovább

Csökkent a kórházi várólisták hossza és a várakozási idő is

Nemcsak a kórházi várólisták hossza, hanem a várakozási idő is csökkent az elmúlt években - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Megjelenés: 2017. 05. 18.
Tovább

Daganatos betegségek diagnózisát segíthetik a felírt gyógyszerek adatai

Angliai kutatók azt vizsgálják, hogy segíthet-e a rákos betegségek korábbi diagnosztizálásában a betegeknek felírt gyógyszerek alapján azonosított jellemzők értékelése.

Megjelenés: 2017. 05. 17.
Tovább

A Teva 500 fős leépítést tervez gödöllői üzemében

A Teva Gyógyszergyár Zrt. (Teva) 500 fős létszámcsökkentést tervez gödöllői termelőüzemében a következő hónapokban azzal a szándékkal, hogy 2018 végéig értékesíti vagy bezárja az üzemet - közölte a társaság kedden.

Megjelenés: 2017. 05. 16.
Tovább

Kibertámadás ért angliai kórházakat

Kibertámadás érte pénteken több brit kórház informatikai és távközlési hálózatát. Theresa May brit miniszterelnök péntek esti nyilatkozata szerint nem a brit egészségügyi rendszer volt az egyetlen célpont, a támadás számos más országra is kiterjedt. A BBC értesülése szerint a kibertámadás jeleit péntek estig 74 országban észlelték.

Megjelenés: 2017. 05. 14.
Tovább

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik a gyógyszerkassza bővülését

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete üdvözölte, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében emelkedett a gyógyszertámogatásra fordított forrás, azonban megjegyezte, hogy ez még mindig elmarad a V4-ek átlagától.

Megjelenés: 2017. 05. 12.
Tovább

A diplomás ápolók mesterfokú képzésével javulhat a betegellátás

A diplomás ápolók mesterfokú képzésével javulhat a betegellátás - mondta a népegészségügyi és egészségügy rendszer hatékonyságának növelése érdekében kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztos az MTI-nek.

Megjelenés: 2017. 05. 07.
Tovább

A budaörsi raktártűz nem okoz fennakadást a gyógyszerellátásban

Közel egytucatnyi gyógyszernagykereskedelmi engedéllyel rendelkező cég tárolta készítményeit azon a budaörsi telephelyen, ahol április 25-én tűz ütött ki. A Pharma Park tizenötezer négyzetméternyi területéből ötezer kiégett, kétezerötszáz négyzetméternyi területet pedig füstszennyezés ért.

Megjelenés: 2017. 05. 02.
Tovább

Zajlik az e-egészségügyi szolgáltatási rendszer tesztelése

A novemberi éles indulást megelőzően folyik az e-egészségügyi szolgáltatási rendszer tesztelése. A csatlakoztatandó kórházi informatikai rendszerek szállítói már sok tapasztalattal rendelkeznek, ám az érintett felhasználók, az orvosok mintha még kevés információt kaptak volna.

Megjelenés: 2017. 05. 02.
Tovább

Betegbiztonság növelését célzó pályázatok indulnak az egészségügyben

Mintegy húszmilliárd forint lesz elérhető egészségügyi intézmények számára olyan fejlesztések és szakmai képzések megvalósítására, amelyek a betegek biztonságot növelik - jelentette be csütörtökön Székesfehérváron az egészségügyért, illetve az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

Megjelenés: 2017. 04. 27.
Tovább

A jövő egészségügyének új szempontjait tárja fel az Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának kezdeményezésére 2017. április 18-án megalakult a 21. századi egészségügy helyzetét vizsgáló, a hazai kihívásokra is választ kereső és megoldási javaslatokat kidolgozó Elnöki Bizottság az Egészségért.

Megjelenés: 2017. 04. 20.
Tovább

Ónodi-Szűcs: ki kell terjeszteni az alapellátás svájci modellprogramját

Az egészségügyi államtitkár bízik abban, hogy elterjed az országban az alapellátás praxisközösségeken alapuló svájci modellje.

Megjelenés: 2017. 04. 12.
Tovább

Az évszázad kórházberuházásai kezdődhetnek Budapesten

A teljes fővárosi egészségügyi ellátás megújulhat 2025-re az elkészült átfogó fejlesztési koncepció alapján, amely szerint a három “szuperkórház” mellett az összes fekvőbeteg-intézményt korszerűsítenék. A Semmelweis Egyetem fejlesztési tervével összehangolt kormány-előterjesztés szerint a Dél-Budára tervezett vadonatúj kórházat az orvosegyetem működtetné – írja keddi számában a Magyar Idők.

Megjelenés: 2017. 04. 04.
Tovább

A depresszióban szenvedő betegek nagy része nem kap megfelelő ellátást

A WHO szerint a súlyos depresszióban szenvedő európai betegek 75 százaléka nem részesül megfelelő kezelésben annak ellenére, hogy a depresszió a második legjelentősebb oka a munkaképtelenségnek, illetve egészségkárosodásnak és öngyilkosságoknak a régióban.

Megjelenés: 2017. 04. 03.
Tovább

Késve kerülnek támogatotti körbe bizonyos onkológiai terápiás készítmények

A korábban ígért tizenöt helyett mindössze hat új onkológiai terápiás készítmény került gyógyszertámogatotti körbe - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményből.

Megjelenés: 2017. 03. 31.
Tovább

A kórházfejlesztési pályázattal javul az ellátás minősége és a betegbiztonság

A 15 milliárd forint összegű, kórházak fejlesztésére kiírt múlt évi pályázat olyan lehetőséget teremtett az egészségügyi intézményeknek, amelynek segítségével működésük hatékonyabbá tehető úgy, hogy közben javul az egészségügyi ellátás minősége és a betegbiztonság is - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére.

Megjelenés: 2017. 03. 30.
Tovább

Újra a régi ütemben duzzad a kórházak adóssága

Úgy tűnik, újra a régi ütemben duzzad a kórházak adóssága, amely a februári, bő 3 milliárdos növekedés eredményeként megközelítette a 20 milliárd forintot – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból. A decemberi konszolidáció után, 2016 végén még 13 milliárdos állománnyal zártak az intézmények.

Megjelenés: 2017. 03. 20.
Tovább

OEK: tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak (OEK) hétfőig, így február vége óta az országban 41 embernél jelentkeztek kanyaróra utaló tünetek - mondta a központ főigazgató-főorvosa budapesti sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2017. 03. 13.
Tovább

Több mint 300 háziorvosi és fogorvosi praxis betöltésére lehet pályázni

A háziorvosoknak és fogorvosoknak kiírt, megnövelt keretösszegű letelepedési pályázat célja, hogy betöltsék a több mint egy éve üres 160 háziorvosi és 170 fogorvosi praxist - mondta Kőrösi László, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap főosztályvezető-helyettese az M1 aktuális csatornán péntek reggel.

Megjelenés: 2017. 03. 10.
Tovább

Megkezdődött az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér próbaüzeme

Elindult az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) éles próbaüzeme, az ellátó intézményeket, orvosokat, gyógyszerészeket a betegadatokkal összekapcsoló rendszer növeli a betegbiztonságot – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Megjelenés: 2017. 02. 20.
Tovább

Újabb két gyógyszertárat zárt be az OGYÉI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelenleg is vizsgálódik annak a két gyógyszertárnak az ügyében, melyek gyógyszerforgalmazási tevékenység folytatására vonatkozó engedélyét az OGYÉI 2017. február 16-án visszavonta. Az illegális gyógyszerforgalmazás felderítését célzó vizsgálatok újabb állomása a budapesti Bercsényi Gyógyszertár és a Pázmány Péter Patika volt.

Megjelenés: 2017. 02. 20.
Tovább

Új szívműtéti eljárást vezettek be a zalaegerszegi kórházban

Az egyik leggyakoribb veleszületett szívrendellenesség, a bal és a jobb pitvar közötti nyitott sövényt katéteres beavatkozással is korrigálni tudják már a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban - adott tájékoztatást a zalaegerszegi egészségügyi intézmény főigazgatója.

Megjelenés: 2017. 02. 13.
Tovább

Mi történt az OEP-pel?

A kormány még tavaly nyáron döntött arról, hogy az irányítása alá tartozó háttérintézmények jelentős részét jogutódlással megszünteti vagy átalakítja. Az egészségügy szempontjából ennek a döntésnek az egyik legfontosabb következménye, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ez év elejétől kezdve elvesztette az önállóságát, valamint megváltozott a neve és a feladatköre is.

Megjelenés: 2017. 01. 30.
Tovább

Romlik a betegbiztonság a kórházakban

Szélsőséges helyzeteket generál az egészségügyi humánerőforrás-krízis – derült ki egy szerdai egészségügyi konferencián a Magyar Rezidensszövetség elnökének előadásából. A szövetség felmérése szerint a belgyógyászati, neurológiai és fül-orr-gégészeti osztályok ügyeletein a rezidensek 2016-ban már szinte teljes mértékben személyes szakorvosi felügyelet nélkül ügyeltek.

Megjelenés: 2017. 01. 23.
Tovább

Megvan a harmadik fővárosi „szuperkórház” terve is

Az észak-pesti és a dél-pesti „szuperkórházak” kialakításának előkészülete után megegyezés lehet a napokban a harmadik, a dél-budai sürgősségi centrum tervéről is – értesült az InfoRádió. Úgy tudjuk, a Semmelweis Egyetemnek és a miniszteri biztosnak sikerült összehangolni a fejlesztési elképzeléseiket.

Megjelenés: 2017. 01. 23.
Tovább

Új irányelvet adott ki a WHO a gyógyszerrezisztens tuberkulózis kezeléséről

Az új nemzetközi irányelvek célja az, hogy felére csökkentse a gyógyszerrezisztens (MDR) tbc kezelésének időtartamát és költségeit. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján a jelenleg csaknem két évig tartó kezelés időtartama lecsökkenthető kilenc hónapra.

Megjelenés: 2016. 12. 27.
Tovább

„Jobb egészség és erősebb WHO” – A Semmelweis Szalonban is bemutatta programját Dr. Szócska Miklós

Első számú prioritássá kell tenni az egészségügyet globális szinten – egyebek mellett ezt hangsúlyozza „Jobb egészség és erősebb WHO” című programjában Dr. Szócska Miklós, az Egészségügyi Közszolgálat Kar dékánhelyettese, az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója, akit a közelmúltban jelölt a magyar kormány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatói posztjára.

Megjelenés: 2016. 10. 25.
Tovább

Sikeres a debreceni klinikai központ SZEBB-programja

Rekordszámban csatlakoztak a Hajdú-Bihar megyében dolgozó családorvosok a Debreceni Egyetem (DE) klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos kezdeményezéséhez - közölte az egyetemi sajtóiroda hétfőn az MTI-vel.

Megjelenés: 2016. 08. 08.
Tovább

Kockázatot jelent a migránsok együttműködésének hiánya

A magyar egészségügyi ellátórendszer ura a migráció okozta helyzetnek, kockázatot jelent azonban, hogy az érkezők nem együttműködőek, nem várják meg a szűrővizsgálatok eredményét - jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár kedden Röszkén.

Megjelenés: 2016. 08. 02.
Tovább

Azonnali lépéseket sürget a WHO a vírusos hepatitisz visszaszorítása érdekében

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016. július 28., a közelgő Hepatitis-világnap alkalmából felszólítja az országokat, hogy tegyenek sürgős lépéseket a betegséggel kapcsolatos ismeretterjesztés, valamint a szűrővizsgálatokhoz és terápiás kezelésekhez való hozzáférés javítása érdekében.

Megjelenés: 2016. 07. 26.
Tovább

Tovább terjed a zika-vírus, formálódik a WHO akcióterve

Oroszországban is megjelent a Zika-vírus, a beteg nyaralni volt a Dominikai Köztársaságban, hazatérése után lázra és bőrkiütésekre panaszkodott. Az egészségügyi hatóságok a nő családját is kivizsgálták, további megbetegedést azonban nem mutattak ki a tesztek. Kínában három Zika-vírusfertőzést diagnosztizáltak.

Megjelenés: 2016. 02. 19.
Tovább

Áprilisban emelkedhet a házi gyermekorvosok bére a teljesítmény alapján

Budapest, 2012. március 28., szerda (MTI) - Áprilistól több pénzt kaphatnak a házi gyermekorvosok.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább

Egészségügyi államtitkárság: az egészségügyi salátatörvénnyel pontosabb és korszerűbb lesz a szabályozás

Az egészségügyi törvények szabályozása pontosabb és korszerűbb lesz, különösen a népegészségügy, az egészségügyi ügyelet, az egészségbiztosítás területén az Országgyűlésben elfogadott egészségügyi tárgyú törvények módosításával - közölte az egészségügyi államtitkárság az MTI-vel.

Megjelenés: 2015. 10. 20.
Tovább