Az EMA pozitív értékelése az orlistatról

hirdetés

A napokban az EMA CHMP Bizottsága (Humán Alkalmazásra Szánt Gyógyszerek bizottsága) befejezte az orlistat hatóanyagtartalmú gyógyszerekkel kapcsolatos értékelő elemzését. A kérdés azért került napirendre, mert súlyos májkárosodásokról szóló jelentések érkeztek orlistat alkalmazása kapcsán.

A CHMP arra a megállapításra jutott, hogy az orlistat adásának előnyei meghaladják az alkalmazás kockázatait, az obesitasban, elhízásban szenvedő, tehát 28 kg/m2 feletti BMI-vel bíró betegek esetén. A Bizottság javasolta, hogy valamennyi orlistat-tartalmú gyógyszer alkalmazási előírásában tüntessék fel a gyártók, forgalmazók, hogy az orlistat igen ritkán májkárosodást okozhat.

A hivatkozott review elemzés a centrálisan törzskönyvezett Xenicalt és Allit, valamint a nemzeti törzskönyvezésű generikus orlistat készítményeket érinti.

A CHMP 2001 óra figyeli a Xenical adásával kapcsolatosan felmerült, májat érintő ritka mellékhatásokat. Ekkor újította fel a forgalmazói posztmarketing jelentések alapján az alkalmazási előírást. A jelenleg érvényes alkalmazási előírás e tekintetben a májat érintő mellékhatásként a hepatitist, cholelithiasist és a májenzim-szintek eltéréseit sorolja fel.

Az EMA elemzését 2011 augusztusában kezdte meg az orlistatot illetően, mivel az elmúlt években néhány súlyos májkárosodással kapcsolatos (spontán) bejelentés érkezett. Az újabb keletű gyógyszerbiztonsági monitorozás (2009 aug – 2011 jan.) szerint 4 esetben észleltek összesen súlyos májkárosodást a Xenical adása kapcsán, ahol a gyógyszer szerepe nem volt kizárható.

Egy esetben fatális májkárosodás történt, egy eset májtransplantatioval zárult. Összességében, 1997-től 2011 januárjáig, 21 esetben jelentettek súlyos májtoxicitást, ahol a Xenical adásának szerepe is felmerült, bár egyéb májkárosító okok is jelen voltak. 9 esetben, az Alli adása kapcsán merült fel ugyanez a probléma, (2007-2011), bár néhány esetben egyéb magyarázat is lehetett – néhány esetben pedig kevés információ volt a pontos megítéléshez. A két készítményt, tehát a Xenicalt és Allit világszerte – becslések szerint – mintegy 53 millió ember alkalmazta, Európában kb. 20 millió fő.

A CHMP valamennyi elérhető adatot elemzett a májkárosító hatást (és egyéb mellékhatásokat) illetően: a post-marketing surveillance adatait, klinikai vizsgálati eredményeket, megjelent tudományos közleményeket. Megnézte ezen felül a fogalmazó által végeztetett „elvárt vs. észlelt” típusú elemzéseket, amelyek a Bizottság kérésére készültek.

A CHMP arra a megállapításra jutott, hogy nem áll fenn erős, jelentős evidencia az orlistat alkalmazása, és a súlyos májkárosodás között, és nincs ismert hatásmechanizmus sem arra nézve, hogyan váltana ki az orlistat májkárosító hatást. A Bizottság szerint az orlistatot érintő súlyos májkárosító hatások száma csekély, és az ismert (becsült) forgalmi adatok fényében ez alatta van az elvárható mértéknek. A májkárosító hatásokat illetően a lefolyásban nem észleltek azonos, hasonló mintázatot, és a legtöbb esetben egyéb faktorok is közrejátszottak, pl. egyéb egészségügyi problémák, egyéb gyógyszerek alkalmazása. A Bizottság úgy értékeli, hogy nagyon ritka azon esetek száma, ahol az orlistat adása és a súlyos májkárosodás között kauzális összefüggés állna fenn, ez az esetszám nem elegendő az oki összefüggés igazolásához. A CHMP azt is vélelmezte, hogy az obesitas önmagában is kockázati tényező a májbetegség kialakulásához.

Az értékelés alapján a CHMP úgy döntött, hogy az orlistat adásának előnyei meghaladják a kockázatokat, és javasolta egyben, hogy az alkalmazási előírásokban valamennyi orlistatot tartalmazó gyógyszer esetében kerüljön feltüntetésre az igen ritkán előforduló májkárosító hatás.

Szerző:

PHARMINDEX Online