Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, betegségek és állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

"anya"~

A hydatid c. belső vagy germinális rétege, melyből scolexeket tartalmazó, másodlagos (fiók) cysták keletkeznek. Leggyakrabban a májban képződnek, azonban más szövetekben és szervekben is kialakulhatnak. Syn "szülő" c.

"csipetnyi" ~

Egy ép területről származó kis, rész vagy teljes vastag bőrdarab, melyet egy terület betakarására használnak.

"csőbe húzott" ~

Gócos idegsérülés, mely az ideg rostos szalag általi vagy rostos, illetve rostos-csontos csatornában történő összeszorítása, distorsioja révén jön létre.

"csokoládé" ~

Intracavitalis bevérzésből eredő, barnára színeződött haemolyzált vért tartalmazó petefészek c., mely gyakran endometriosis talaján keletkezik, de ritkán más okból is kialakulhat.

"enyves" végű ~

Olyan kettős spirál DNS, amelyben az egyik spirál a másikon túlér (vagyis egyik vagy mindkét végén néhány páratlan bázist tartalmaz).

"hátsó-víz"

Magzatvíz. Az <i>in utero </i>magzat elölfekvő része mögötti magzatvíz köznyelvi elnevezése.

"kátrány" ~

Szurokfeketére színeződött, ragacsos, régi bevérzésből származó vért tartalmazó c. vagy gyülem, mely rendszerint endometriosis következménye.

"szülő"~

Syn "anya" c.

"unoka"~

Olykor a fiókcystán belül kialakult, harmadlagos cysta (pl. <i>Echinococcus</i> okozta cysta hydatidosában).

"virális" spongiform ~

Dendritekben, axonokban és idegsejttestekben létrejövő progresszív vacuolisatio, mely lassú vírus fertőzéssel kapcsolatos.

&#x00C5;

<i>angström</i>

&#x00E0; froid műtét

nem gyulladásos állapotban, az akut gyulladás lezajlása után végzett beavatkozás (fr: hideg)

&#x00E5;ngström (&#x00C5;)

A hullámhossz egysége, 10<sup>-10</sup> m, amely nagyjából az atom átmérőjének felel meg.

&#x03B1;

(alfa) <i>ld: alpha</i>

&#x03B1; ~

Egy, két vagy több, az &#x03B1; -globin lánc szintézisét gátló génre vonatkozó.

&#x03B1;<sub>1</sub>-~

Aránylag alacsony molekulasúlyú, nagy sűrűségű, foszfolipidben gazdag ~ frakció, mely az emberi plazma &#x03B1;<sub>1</sub>-globulin frakciójában található.

&#x03B1;<sub>2</sub>-antiplazmin

A plazminnak és a plazminogénnek proteáz gátlója, a fibrinolítikus rendszer kulcsenzime. Gátolja a többi szerin proteázt is, így a koaguláció kontakt faktorát, a Xa faktort és a thrombint.

&#x03B1;-1-antitrypsin hiányos ~

&#x03B1;-1-antitripszinhiányos p. súlyos antitripszinhiányban jelentkező fájdalmas subcutan csomók.

&#x03B1;-adrenerg receptor blokkolók

Olyan hatóanyagok, amely kompetitív módon gátolják az &#x03B1;-adrenoceptorokat. A hypertensio kezelésében kerülnek felhasználásra.

&#x03B1;-aminosav

Olyan ~, amelynek általános képlete: R-CHNH<sub>2</sub>-COOH (vagyis az NH<sub>2</sub> &#x03B1; helyzetben található a -COOH csoport mellett). A proteinek hidrolízisének termékei az L-&#x03B1;-aminosavak.

&#x03B1;-amino-szukcinilsav

szinonima: aszparaginsav

&#x03B1;-dextrin-endo-1,6 &#x03B1;-glikozidáz

Enzim, melynek hatása hasonló az izoamilázéhoz, vagyis a pullalanban, az amilopektinben és a glikogénben hasítja az 1,6 &#x03B1;- glikozid kötéseket. Vö. izoamiláz.

&#x03B1;-D-galaktozidáz

Enzim, amely az &#x03B1;-D-galaktozidok hidrolízisét katalizálja, ennek során D-galaktóz szabadul fel. Az A típusú &#x03B1;-D-galaktozidáz hiánya a Fabry betegséggel társul.

&#x03B1;-sejt

1. Az agyalapi mirigy elülső lebenyének mintegy 35%-át alkotó acidophil sejtek két csoportja, az egyik csoport a somatotrop hormont, a másik a mammotrop hormont termeli. 2. A Langerhans-szigetek glukagont termelő sejtjei. 3. Syn A-sejt

&#x03B2;

1. A görög ábécé második betűje. 2. Kémiában egy sorozat második tagját jelöli, vagy egy gyök második szénatomját.

&#x03B2; ~

Kettő vagy több génre vonatkozik, melyek a &#x03B2;-globin lánc szintézisét elnyomják (részben vagy egészben).

&#x03B2;- ~

Egy génre vonatkozik, mely mind a &#x03B2;-, mind a -globin lánc szintézisét gátolja.

&#x03B2;<sub>1</sub>-~

Aránylag magas molekulasúlyú, alacsony denzitású, koleszterinben gazdag ~ frakció, mely az emberi plazma &#x03B2;-globulin frakciójában található.

&#x03B2;<sub>1C</sub> ~

Komplement C3. Ld komplement <i>alkotórész</i>.

&#x03B2;<sub>1E</sub> ~

Komplement C4. Ld komplement <i>alkotórész</i>.

&#x03B2;<sub>1F</sub> ~

Komplement C5. Ld komplement <i>alkotórész</i>.

&#x03B2;-adrenerg receptor blokkolók

A gyógyszerek azon csoportja, amelyek a -adrenerg agonistákkal kompetitív módon versengenek a rendelkezésre álló receptor helyek iránt. Egyes vegyületek mind a e<sub>1</sub>- és -<sub>2</sub>-receptorokat blokkolják (pl. propranolol), míg mások csak a -<s

&#x03B2;-corticotropin

Sav vagy pepszin hatására lebomlott &#x03B2;-corticotropin. Syn corticotropin (2).

&#x03B2;-D-galaktozidáz

Cukorbontó enzim, mely a laktóz D-glukózzá és D-galaktózzá történő, illetve egyéb &#x03B2;-D-galaktozidok hidrolízisét katalizálja, csakúgy, mint a galaktotranszferáz reakciókat; ezen enzim hiánya a laktóz bélben történő emésztésének elégtelenségéhez veze

&#x03B2;-D-glukuronidáz

A &#x03B2;-D-glukuronidok hidrolízisét katalizáló enzim, a reakció során D-glukuronsav és alkohol szabadul fel; az enzim hiánya Sly szindrómával áll kapcsolatban.

&#x03B2;-d-glukuronidáz ~

Ritka, autoszomális recesszív öröklődésmenetű kórkép, amely többféle allélikus alakban fordul elő. Az abnormális mukopoliszacharid anyagcsere következtében progressiv mentalis degeneratio, hepatosplenomegalia és dysostosis multiplex észlelhető.

&#x03B2;-laktám

Penicillinekben és Cefalosporinokban található ciklikus egység, gyűrű.

&#x03B2;-laktamáz

A &#x03B2;-laktamáz gyűrű hidrolízisét végző enzim, (penicillinből penicillinsavat alakít ki), a penicillin-rezisztens Staphylococcus-törzsekben található.

&#x03B2;-sejt

1. A hypophysis elülső lebenyének basophil szemcséket tartalmazó, feltehetően gonadotropint termelő sejtjei. Syn B-sejt 2. A Langerhans-szigetek domináns, inzulint termelő sejtjei.

&#x03B3;

Gamma. Ld gamma.

&#x03B4;

Ld delta.

(2,4,5-triklorofenoxi) acetecetsav

Gyomirtó és lombtalanító szer, mely klór-acetecetsav és 2,4,5-triklorofenol kondenzációjával keletkezik, az "Agent Orange" fő alkotórésze.

(anya)tej

: 1. az emlőmirigy által termelt fehér folyadék, ami fehérjéket, cukrot és zsírokat tartalmaz, és a csecsemő táplálékaként szolgál Szin.: lac 2. fehér, tejszerű folyadék, mint a kókuszlé vagy különböző fémoxidok szuszpenziója

(G)

A sejtciklus szakasza.

(nemzetközi) penicillin ~

0.6 &#x00B5;g penicillin G-nek megfelelő penicillin aktivitás.

(ngström ~ (()

Ld angstrom.

?&#x03B5;

Epszilon.

~

<b><i> andersoni</i></b> Fakullancs, a Sziklás-hegységi kiütéses láz vektora, de átviszi a tularaemiát is és kullancs paralysist okoz.

~

<b><i> variabilis</i></b> Amerikai kutya kullancs, a kutyákra nézve főleg a keleti tengerparton veszélyes. A tularaemia, valamint a Rocky Mountain kiütéses láz kórokozójának, a <i>Rickettsia rickettsi</i> legfontosabb vektora az USA központi és keleti ter

~

<b><i> aegypticus,</i></b> egy baktériumfaj, ami akut vagy szubakut fertőző conjunctivitist okoz a meleg égövi területeken. Syn Koch-Weeks bacillus.

hirdetés