Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

"anya"~

A hydatid c. belső vagy germinális rétege, melyből scolexeket tartalmazó, másodlagos (fiók) cysták keletkeznek. Leggyakrabban a májban képződnek, azonban más szövetekben és szervekben is kialakulhatnak. Syn "szülő" c.

"csipetnyi" ~

Egy ép területről származó kis, rész vagy teljes vastag bőrdarab, melyet egy terület betakarására használnak.

"csőbe húzott" ~

Gócos idegsérülés, mely az ideg rostos szalag általi vagy rostos, illetve rostos-csontos csatornában történő összeszorítása, distorsioja révén jön létre.

"csokoládé" ~

Intracavitalis bevérzésből eredő, barnára színeződött haemolyzált vért tartalmazó petefészek c., mely gyakran endometriosis talaján keletkezik, de ritkán más okból is kialakulhat.

"enyves" végű ~

Olyan kettős spirál DNS, amelyben az egyik spirál a másikon túlér (vagyis egyik vagy mindkét végén néhány páratlan bázist tartalmaz).

"hátsó-víz"

Magzatvíz. Az in utero magzat elölfekvő része mögötti magzatvíz köznyelvi elnevezése.

"kátrány" ~

Szurokfeketére színeződött, ragacsos, régi bevérzésből származó vért tartalmazó c. vagy gyülem, mely rendszerint endometriosis következménye.

"szülő"~

Syn "anya" c.

"unoka"~

Olykor a fiókcystán belül kialakult, harmadlagos cysta (pl. Echinococcus okozta cysta hydatidosában).

"virális" spongiform ~

Dendritekben, axonokban és idegsejttestekben létrejövő progresszív vacuolisatio, mely lassú vírus fertőzéssel kapcsolatos.

(2,4,5-triklorofenoxi) acetecetsav

Gyomirtó és lombtalanító szer, mely klór-acetecetsav és 2,4,5-triklorofenol kondenzációjával keletkezik, az "Agent Orange" fő alkotórésze.

(anya)tej

1. az emlőmirigy által termelt fehér folyadék, ami fehérjéket, cukrot és zsírokat tartalmaz, és a csecsemő táplálékaként szolgál Szin.: lac 2. fehér, tejszerű folyadék, mint a kókuszlé vagy különböző fémoxidok szuszpenziója

(G)

A sejtciklus szakasza.

(nemzetközi) penicillin ~

0.6 µg penicillin G-nek megfelelő penicillin aktivitás.

~ "apparátus"

gondolatok, érzelmek, észlelés és a memória

~ (verrucosus) unius lateris

Veleszületett, a test egyik oldalára vagy az egyoldali végtagok egy részére korlátozódó, vonalakba rendezett n.; az elváltozások gyakran nagy kiterjedésűek, a törzsön hullámformájú sávokat, a végtagokon csigavonalú csíkokat alkotnak.

~ aegypticus

aegypticus, egy baktériumfaj, ami akut vagy szubakut fertőző conjunctivitist okoz a meleg égövi területeken. Syn Koch-Weeks bacillus.

~ diphtheriae

diphtheriae A Corynebacterium nemzetség legjellegzetesebb képviselője, a torokgyík kórokozója. Súlyos lefolyású álhártyás pharyngitist okoz, a szívizomzatot és más szöveteket is károsító exotoxint termel. Felületes sérülésekben is megtelepedhet és gyakori a panaszmentes kórokozó-hordozó állapot.

~ jeanselmei

jeanselmei Mycetoma vagy phaeohyphomycosis eseteiben kimutatható kórokozók.

~ werneckii

werneckii A tinea nigrat okozó faj.

~ 1,

A somaticus sejtciklusban a mitózis és a következő ciklust előkészitő szintézis közötti időszak.

~ 2,

A somaticus sejtciklusban a szintézis befejezése és a sejt következő osztódásának kezdete közötti időtartam.

~ 2,3-dioxigenáz

Egy oxidoreduktáz, mely az l-~ reakciót, valamint az O2-t az l-N-formilkinurenin előállításában katalizálja. Adaptív enzim, szintjét (a májban) a mellékvese hormonok szabályozzák. A ~. katabolizmus egyik állomása és ugyancsak egyik lépése a NAD+ ~ból történő szintézisének. Syn triptofanáz (1).

~ 4-monooxygenase

p. 4-monooxigenáz Az L-fenil-alanin L-tirozinná történő oxidációját katalizáló enzim. Hiánya phenylketonuriát okoz.

~ 5"-difoszfát (UDP)

~ 5"-pirofoszfát; az ~ és a pirofoszforsav kondenzációs terméke.

~ 5"-foszfoszulfát (APS)

PAPS (aktív szulfát) képződésében intermedier termék

~ 5"-monofoszfát (UMP)

~ 5"-monofoszfát (UMP). Syn uridilsav.

~ 5"-trifoszfát (UTP)

~ 5"-trifoszfát (UTP), az 5" pozíciónál trifoszforsavval észterifikált ~; az uridilsav maradékok közvetlen prekurzora az RNS-ben.

~ A

legfiatalabb alak, viszonylag kevés (legfeljebb 10) citoplazmatikus granulumot tartalmaz, legmegbízhatóbban neutrális vörössel mutathatóak ki, számos mitochondriummal rendelkeznek a nyeloblastokhoz hasonlóan

~ A

A VIII. faktor hiánya - csaknem kizárólag férfiakban fordul elő-, megnyúlt alvadási idő, csökkent thromboplasztin képződés és csökkent prothrombin átalakulás jellemzi.

~ A

A típusú vírus~.

~ A (Hb A)

A normális felnőtt típusú haemoglobin, amely két, Hb A-ként (ez a sokkal gyakoribb) és Hb A2-ként jelölt variánsból áll.

~ ab igne

Syn e. caloricum.

~ abdominale

A hasfal, a rekeszizom és a medence által határolt testüreg, melynek alsó, önkényesen kijelölt határa a medencebemenet, de tágabb értelemben véve a medencét is magában foglalja (Ld n c. abdominopelvicus). A hasüregben helyezkedik el a tápcsatornát alkotó szervek zöme, valamint a lép, a vesék és a mellékvesék. Syn enterocele (2).

~ abdominale tubae uterinae

A petevezeték petefészek felöli nyílása.

~ abdominalis

Intermittens hasi fájdalom, gyakran étkezés után meghatározott időben mutatkozik, oka a mesenterialis keringés elégtelensége, amely általában arterioscleroticus eredetű, de hátterében lehet más artéria betegség is. Szinonima: intestinalis ~

~ abdominalis

mély inguinalis gyűrű

~ abdominalis

hasi légzés

~ abdominis

Szin.: peritoneum

~ abdominothoracalis

Haranggörbe, amely a sternum alsó részétől és mindkét oldali bordaív széltől határvonalat képez a thoracalis és abdominalis izomzat anterolateralis szakasza között.

~ abducens

(NA) A hatodik agyideg; kis, motoros ideg, mely a szem musculus rectus lateralisat látja el; a híd tegmentumának dorsalis részén, a fossa rhomboidea felszíne alatt közvetlenül ered, az agyból a medulla oblongata és a híd hátsó határa közötti fissuranál lép ki; a clivus duraját átfúrva áthalad a sinus cavernosuson, az orbitaba a fissura orbitalis superioron lép be.

~ aberráció

zavart gondolkodás vagy viselkedés, ami pszichológiai vagy pszichiátriai károsodást foglal magába Lásd téveszme

~ aberratio

a lencse meridián síkjában jelentkező eltérés

~ aberratio

a lencse minősége által meghatározott látási zavar, több típust különböztetünk meg: kóma, gömbi, görbületi, és eltorzulási eltérés, valamint szemtengely eltérések

~ abrasio

Szin.: dermabrasio

~ abscessus

az elsődleges góctól távol másodlagosan kialakult tályog, gennykeltő baktériumok nyirokutakon vagy véráramon keresztül történő szóródása eredményezi

~ abscessus

adott területen, vagy az egész testen megjelenő prányi gennygyülem

~ absoluta

pulzushullámok nagyságának és időközének teljes és tartós szabálytalansága; ld. pitvarfibrillatio

~ absorpciós együttható (ε)

fény abszorbancia az úthossz (centiméterben) és koncentráció (mol/liter) függvényében, spectrophotometriában használt alapvető mértékegység Szin.: abszorptivitás

~ accelerans

Bizonyos cardiopulmonaris zsigeri idegek, melyek a szív sympathicus beidegzését végzik; a truncus sypmathicus ggl. cervicale superius, medium és inferius sejtjeiből erednek, myelinhüvely nélküli efferens rostjaik fokozzák a szívfrekvenciát.

hirdetés