Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, betegségek és állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

Amennyiben Ön nem egészségügyi szakember, az orvosi kifejezésekben való keresés semmilyen tekintetben nem helyettesíti az orvosi diagnosztikát és kezelést. Az oldal kizárólag tájékoztató jellegű.

"anya"~

A hydatid c. belső vagy germinális rétege, melyből scolexeket tartalmazó, másodlagos (fiók) cysták keletkeznek. Legggyakrabban a májban képződnek, azonban más szövetekben és szervekben is kialakulhatnak. Syn "szülő" c.

"csipetnyi" ~

Egy ép területről származó kis, rész vagy teljes vastag bőrdarab, melyet egy terület betakarására használnak.

"csőbe húzott" ~

Gócos idegsérülés, mely az ideg rostos szalag általi vagy rostos, illetve rostos-csontos csatornában történő összeszorítása, distorsioja révén jön létre.

"csokoládé" ~

Intracavitalis bevérzésből eredő, barnára színeződött haemolyzált vért tartalmazó petefészek c., mely gyakran endometriosis talaján keletkezik, de ritkán más okból is kialakulhat.

"enyves" végű ~

Olyan kettős spirál DNS, amelyben az egyik spirál a másikon túlér (vagyis egyik vagy mindkét végén néhány páratlan bázist tartalmaz).

"hátsó-víz"

Magzatvíz. Az in utero magzat elölfekvő része mögötti magzatvíz köznyelvi elnevezése.

"kátrány" ~

Szurokfeketére színeződött, ragacsos, régi bevérzésből származó vért tartalmazó c. vagy gyülem, mely rendszerint endometriosis következménye.

"szülő"~

Syn "anya" c.

"unoka"~

Olykor a fiókcystán belül kialakult, harmadlagos cysta (pl. Echinococcus okozta cysta hydatidosában).

"virális" spongiform ~

Dendritekben, axonokban és idegsejttestekben létrejövő progresszív vacuolisatio, mely lassú vírus fertőzéssel kapcsolatos.

Å

angström

à froid műtét

nem gyulladásos állapotban, az akut gyulladás lezajlása után végzett beavatkozás (fr: hideg)

ångström (Å)

A hullámhossz egysége, 10-10 m, amely nagyjából az atom átmérőjének felel meg.

α

(alfa) ld: alpha

α ~

Egy, két vagy több, az α -globin lánc szintézisét gátló génre vonatkozó.

α1-~

Aránylag alacsony molekulasúlyú, nagy sűrűségű, foszfolipidben gazdag ~ frakció, mely az emberi plazma α1-globulin frakciójában található.

α2-antiplazmin

A plazminnak és a plazminogénnek proteáz gátlója, a fibrinolítikus rendszer kulcsenzime. Gátolja a többi szerin proteázt is, így a koaguláció kontakt faktorát, a Xa faktort és a thrombint.

α-1-antitrypsin hiányos ~

α-1-antitripszinhiányos p. súlyos antitripszinhiányban jelentkező fájdalmas subcutan csomók.

α-adrenerg receptor blokkolók

Olyan hatóanyagok, amely kompetitív módon gátolják az α-adrenoceptorokat. A hypertensio kezelésében kerülnek felhasználásra.

α-aminosav

Olyan ~, amelynek általános képlete: R-CHNH2-COOH (vagyis az NH2 α helyzetben található a -COOH csoport mellett). A proteinek hidrolízisének termékei az L-α-aminosavak.

α-amino-szukcinilsav

szinonima: aszparaginsav

α-dextrin-endo-1,6 α-glikozidáz

Enzim, melynek hatása hasonló az izoamilázéhoz, vagyis a pullalanban, az amilopektinben és a glikogénben hasítja az 1,6 α- glikozid kötéseket. Vö. izoamiláz.

α-D-galaktozidáz

Enzim, amely az α-D-galaktozidok hidrolízisét katalizálja, ennek során D-galaktóz szabadul fel. Az A típusú α-D-galaktozidáz hiánya a Fabry betegséggel társul.

α-sejt

1. Az agyalapi mirigy elülső lebenyének mintegy 35%-át alkotó acidophil sejtek két csoportja, az egyik csoport a somatotrop hormont, a másik a mammotrop hormont termeli. 2. A Langerhans-szigetek glukagont termelő sejtjei. 3. Syn A-sejt

β

1. A görög ábécé második betűje. 2. Kémiában egy sorozat második tagját jelöli, vagy egy gyök második szénatomját.

β ~

Kettő vagy több génre vonatkozik, melyek a β-globin lánc szintézisét elnyomják (részben vagy egészben).

β- ~

Egy génre vonatkozik, mely mind a β-, mind a -globin lánc szintézisét gátolja.

β1-~

Aránylag magas molekulasúlyú, alacsony denzitású, koleszterinben gazdag ~ frakció, mely az emberi plazma β-globulin frakciójában található.

β1C ~

Komplement C3. Ld komplement alkotórész.

β1E ~

Komplement C4. Ld komplement alkotórész.

β1F ~

Komplement C5. Ld komplement alkotórész.

β-adrenerg receptor blokkolók

A gyógyszerek azon csoportja, amelyek a -adrenerg agonistákkal kompetitív módon versengenek a rendelkezésre álló receptor helyek iránt. Egyes vegyületek mind a e1- és -2-receptorokat blokkolják (pl. propranolol), míg mások csak a -

β-corticotropin

Sav vagy pepszin hatására lebomlott β-corticotropin. Syn corticotropin (2).

β-D-galaktozidáz

Cukorbontó enzim, mely a laktóz D-glukózzá és D-galaktózzá történő, illetve egyéb β-D-galaktozidok hidrolízisét katalizálja, csakúgy, mint a galaktotranszferáz reakciókat; ezen enzim hiánya a laktóz bélben történő emésztésének elégtelenségéhez veze

β-D-glukuronidáz

A β-D-glukuronidok hidrolízisét katalizáló enzim, a reakció során D-glukuronsav és alkohol szabadul fel; az enzim hiánya Sly szindrómával áll kapcsolatban.

β-d-glukuronidáz ~

Ritka, autoszomális recesszív öröklődésmenetű kórkép, amely többféle allélikus alakban fordul elő. Az abnormális mukopoliszacharid anyagcsere következtében progressiv mentalis degeneratio, hepatosplenomegalia és dysostosis multiplex észlelhető.

β-laktám

Penicillinekben és Cefalosporinokban található ciklikus egység, gyűrű.

β-laktamáz

A β-laktamáz gyűrű hidrolízisét végző enzim, (penicillinből penicillinsavat alakít ki), a penicillin-rezisztens Staphylococcus-törzsekben található.

β-sejt

1. A hypophysis elülső lebenyének basophil szemcséket tartalmazó, feltehetően gonadotropint termelő sejtjei. Syn B-sejt 2. A Langerhans-szigetek domináns, inzulint termelő sejtjei.

γ

Gamma. Ld gamma.

δ

Ld delta.

(2,4,5-triklorofenoxi) acetecetsav

Gyomirtó és lombtalanító szer, mely klór-acetecetsav és 2,4,5-triklorofenol kondenzációjával keletkezik, az "Agent Orange" fő alkotórésze.

(anya)tej

: 1. az emlőmirigy által termelt fehér folyadék, ami fehérjéket, cukrot és zsírokat tartalmaz, és a csecsemő táplálékaként szolgál Szin.: lac 2. fehér, tejszerű folyadék, mint a kókuszlé vagy különböző fémoxidok szuszpenziója

(G)

A sejtciklus szakasza.

~ 1,

A somaticus sejtciklusban a mitózis és a következő ciklust előkészitő szintézis közötti időszak.

~ 2,

A somaticus sejtciklusban a szintézis befejezése és a sejt következő osztódásának kezdete közötti időtartam.

(nemzetközi) penicillin ~

0.6 µg penicillin G-nek megfelelő penicillin aktivitás.

(ngström ~ (()

Ld angstrom.

Epszilon.

~

andersoni Fakullancs, a Sziklás-hegységi kiütéses láz vektora, de átviszi a tularaemiát is és kullancs paralysist okoz.

~

variabilis Amerikai kutya kullancs, a kutyákra nézve főleg a keleti tengerparton veszélyes. A tularaemia, valamint a Rocky Mountain kiütéses láz kórokozójának, a Rickettsia rickettsi legfontosabb vektora az USA központi és keleti ter

~

aegypticus, egy baktériumfaj, ami akut vagy szubakut fertőző conjunctivitist okoz a meleg égövi területeken. Syn Koch-Weeks bacillus.

hirdetés