Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

bno kereső

A WHO BNO/ICD rendszer és a BNO-besorolás bemutatása

Kérjük, legalább három karaktert adjon meg a keresett BNO kód elejétől, vagy keressen az alábbi BNO-rendszerben.

A keresett bno csoport nem létezik

Az egész fa mutatása

A BNO a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló hierarchikus kódrendszer. Forrása a WHO által összeállított és gondozott ICD (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems) – ennek magyar nyelvre lefordított és a hazai viszonyokra adaptált változata a BNO. Az ICD jelenleg érvényben lévő változata a 10. revízió – vagyis az ICD-10, erre támaszkodik a BNO is a 42/1995. (XI. 14.) NM rendeletnek megfelelően.

A BNO néhány tekintetben különbözik az ICD-rendszertől. Míg az ICD-10 a betegségek kódolására három–öt karakterből (egy betű és kettő–négy számjegy) álló karaktersort használ, a harmadik karakter után egy ponttal, addig A BNO X. revízióban minden legalsó szintű, konkrét diagnózisnak megfelelő kód öt karakter hosszú. A BNO-ban a rövidebb – egy–négy – karakterből álló kódok csak a hierarchia magasabb szintjén lévő gyűjtőfogalmakhoz kapcsolódnak. Emiatt azoknál a diagnózisoknál, amelyekhez az ICD-10-ben rövidebb kód tartozik, a BNO-ban "00"-val vagy "HO"-val töltik fel az üres pozícókat.

Mivel az ICD-10 elkészítése 1992-ben zárult le, így sem ez, sem az ezen alapuló BNO X. nem fedheti le teljes mértékben a klinikai gyakorlatban használatos diagnózisok teljes körét. Az orvosi ismereteknek az elmúlt több, mint húsz évben elért bővülése, a diagnózisok, betegségaltípusok felfedezése ugyanis nem került bele a kódrendszerbe.

A WHO szakértői jelenleg is dolgoznak az ICD 11. revízióján, amelynek lezárása 2018-ban várható. Mivel a BNO hazai használatának jelentőségét elsődlegesen a finanszírozással kapcsolatos követelmények adják, ezért a BNO hivatalos forrásának az OEP által kiadott BNO adatbázist kell tekinteni. A PHARMINDEX gyógyszer-információs rendszerek valamennyi nyomtatott és elektronikus platformon ezeket az adatokat adják közre.

A fenti fastruktúrába rendezett listában valamennyi BNO-kódot felsoroljuk. A gyűjtőfogalmak előtt lévő "+" gombra kattintva a listában megjelennek a hierarchiában az adott gyűjtőfogalom alá tartozó tételek. A lista elemei közül azok, amelyekhez aktuálisan valamilyen gyógyszer, gyógyászati segédeszköz vagy tápszer rendelhetősége kapcsolódik, aláhúzással jelennek meg. Az aláhúzott listaelemek hiperhivatkozások, amelyekre rákattintva azon termékek listájához jutunk, amelyeknek rendelése a megjelenés időpontjában az adott kódhoz, illetve diagnózishoz kötődik.

hirdetés