Hírek, cikkek

Európában is megjelent az új vírusmutáns

Belgiumban regisztrálták az új B.1.1.529-es variánssal fertőzött első európai esetet, derül ki a Telex beszámolójából.

Megjelenés: 2021. 11. 27.
Tovább

Embereken kezdik vizsgálni az Alzheimer-kór elleni orrsprayt

A kísérletben tizenhat, 60 és 85 év közötti páciens vesz részt, akiknél a betegség tüneteket mutató, de korai stádiumát diagnosztizálták.

Megjelenés: 2021. 11. 27.
Tovább

BioNTech: lehet, hogy módosítani kell az oltóanyagot

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikában azonosított változata egyértelműen különbözik az eddigiektől, és szétterjedése akár azzal is járhat, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech oltóanyagot, mondta a német BioNTech szóvivője pénteken.

Megjelenés: 2021. 11. 27.
Tovább

A dél-afrikai vírusvariáns különbözik az eddigi változatoktól

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikában azonosított változata egyértelműen különbözik az eddigiektől, és szétterjedése akár azzal is járhat, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech oltóanyagot - mondta a német BioNTech szóvivője pénteken.

Megjelenés: 2021. 11. 27.
Tovább

Emmi: megkezdődhet az újszülöttkori SMA-szűrés programja

Az egészségügyért felelős államtitkárság kidolgozta a gerincvelői izomsorvadás (SMA) újszülöttkorban történő szűrésének szakmai koncepcióját és biztosítja a mintaprogram megvalósításához szükséges forrást - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken az MTI-t.

Megjelenés: 2021. 11. 26.
Tovább

Az egyedi sejtvizsgálat új eljárását dolgozták ki szegedi és debreceni kutatók

Az egyedi sejtvizsgálat új eljárását dolgozták ki a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) és a Debreceni Egyetem (DE) kutatói uniós támogatással - tájékoztatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pénteken az MTI-t.

Megjelenés: 2021. 11. 26.
Tovább

Koronavírus - Háziorvosi szakmai vezető: a gyerekek oltásával mérföldkőhöz érkezhet a járványkezelés

Mérföldkőhöz érkezhet a járványkezelés azzal, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte az 5-11 éves korosztály oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával - mondta a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Megjelenés: 2021. 11. 26.
Tovább

Koronavírus - Az EMA az 5 és 11 év közötti gyermekek számára is javasolja a BioNTech/Pfizer vakcináját

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az 5 és a 11 év közötti gyermekek számára is ajánlotta a BioNTech és Pfizer vállalatok által a koronavírus ellen kifejlesztett Comirnaty nevű vakcináját - erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatott csütörtökön.

Megjelenés: 2021. 11. 25.
Tovább

Koronavírus - Egy magyar kutatás szerint egyértelmű a védőoltások magas hatékonysága

Egyértelmű a védőoltások magas hatékonysága; 10-20-szor nagyobb eséllyel haltak meg az oltatlanok tavasszal Magyarországon egy magyar kutatás szerint - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon csütörtökön közzétett tájékoztatásban.

Megjelenés: 2021. 11. 25.
Tovább

Idegrendszeri betegségeket vizsgáló kutatási program zárult le Szegeden

A neurológiai kórképek szinte teljes spektrumát érintő, a betegségek gyógyításának új lehetőségeit vizsgáló kutatási program zajlott uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SZBK).

Megjelenés: 2021. 11. 25.
Tovább

Magyarországon is kapható a gyerekeknek orron át adható influenza elleni vakcina

November közepétől Magyarországon is elérhető a gyerekeknek orron át adható influenza elleni vakcina - közölte a gyártó AstraZeneca csütörtökön az MTI-vel.

Megjelenés: 2021. 11. 25.
Tovább

Koronavírus - A Magyarországra érkezett vakcinák típusáról és mennyiségéről olvasható tájékoztatás a koronavirus.gov.hu-n

A kormányzati oldalon közzétett tájékoztatóban azt írták: "a járvány negyedik hullámának felszálló ágában vagyunk", Magyarországon is nő a fertőzöttek száma.

Megjelenés: 2021. 11. 24.
Tovább

Koronavírus - Orosz orvosok ismert oltásellenzőket hívtak meg az intenzív osztályra

Oroszország 11 kórházának orvosai felajánlották ismert oltásellenző politikusoknak, közéleti személyiségeknek és celebeknek, hogy személyesen keressék fel az intenzív osztályokat, ahol új koronavírusos betegeket ápolnak.

Megjelenés: 2021. 11. 24.
Tovább

Rivaroxaban-kezelés alatti adherencia és perzisztencia 30, illetve 90 napra felírt gyógyszermennyiséget kapó, nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél

A rutin klinikai gyakorlatban a nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban (NVAF) szenvedő betegek legalább egynegyedénél észleltek szuboptimális adherenciát direkt oralis antikoaguláns (DOAC) kezelés során, ami azért rendkívül aggasztó, mert a szuboptimális adherencia a stroke és a mortalitás magasabb kockázatával van összefüggésben.

Megjelenés: 2021. 11. 24.
Tovább

Koronavírus - Elhunyt 176 beteg, 12 637 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Meghalt 176, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 12 637 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte szerdán a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 6 057 367 embert oltottak be, közülük 5 808 536-an a második, 2 043 213-an pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

Megjelenés: 2021. 11. 24.
Tovább

Koronavírus - Ukrajna újabb két évre meghosszabbította szerződését a Pfizerrel

Újabb két évre, 2022-2023-ra meghosszabbította Ukrajna a koronavírus elleni vakcinák szállítására vonatkozó szerződését az amerikai székhelyű Pfizer vállalattal - jelentette be kedden Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter.

Megjelenés: 2021. 11. 23.
Tovább

Izrael megkezdte az 5 évesnél idősebbek beoltását a koronavírus ellen

Izrael megkezdte az 5 évesnél idősebb gyerekek beoltását a koronavírus ellen - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Megjelenés: 2021. 11. 23.
Tovább

Direkt oralis antikoagulánsok a túlsúlyos betegek vénás thromboembolisatiójának kezelésében és megelőzésében – az ISTH új ajánlása

A Nemzetközi Thrombosis és Haemostatis Társaság frissítette a túlsúlyos betegek vénás thromboembolisatiójával kapcsolatban a direkt típusú antikoagulánsokra vonatkozó 2016-os irányelvét. A frissítés több fontos változást hozott.

Megjelenés: 2021. 09. 22. | Frissítve: 2021. 11. 23.
Tovább

Koronavírus - BioNTech: a harmadik oltás jelentősen megerősíti az immunválaszt

A harmadik, megerősítő oltás nem csupán helyreállítja az új típusú koronavírus okozta Covid-19 elleni védelmet, hanem jelentősen meg is erősíti az immunválaszt, a szervezet védekező rendszerét - mondta a BioNTech német vállalat egyik alapítója egy vasárnapi interjúban.

Megjelenés: 2021. 11. 22.
Tovább

Koronavírus - Nyolc oltópont várja a Honvédkórházban az oltási akcióhétre érkezőket

Nyolc oltópont várja a Honvédkórházban a hétfőn indult oltási akcióhétre érkezőket - mondta az intézmény főigazgatója az M1 aktuális csatornán.

Megjelenés: 2021. 11. 22.
Tovább

Koronavírus - Az EMA ajánlást adott ki a molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszer alkalmazására

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlást adott ki a Merck gyógyszeripari óriásvállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett molnupiravir nevű, szájon át szedhető gyógyszer alkalmazására.

Megjelenés: 2021. 11. 19.
Tovább

Továbbra is Pest megyében a legmagasabb az átoltottság

Az egész országban nőtt az átoltottság az elmúlt egy hétben. A 12 év feletti lakosság átoltottsága 68,4%-os, de mindenhol vannak még, akik nem vették fel az oltást. Az oltatlanokat különösen várják az oltásra az Oltási akcióhéten.

Megjelenés: 2021. 11. 19.
Tovább

Elfogyhatnak itthon a legkorszerűbb vakcinák

Az akár a munkahelyük által kötelezett, akár magukat meggyőző új oltottaknak eleve két adag kell, és a harmadik oltás is felfutásban van még.

Megjelenés: 2021. 11. 19.
Tovább

A Lyme-kór kezelésében is előrelépést jelenthet az mRNS-vakcina

Az mRNS-technológia azonnali immunválaszt vált ki, és a parazitákat már azelőtt semlegesíti, mielőtt azok kifejthetnék kártékony hatásukat.

Megjelenés: 2021. 11. 19.
Tovább

Újabb felvásárlási roham indult a patikákban

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a daganatellenes szerek és a szisztémásfertőzés-ellenes gyógyszercsoport járult hozzá.

Megjelenés: 2021. 11. 19.
Tovább

Újabb elismerés Karikó Katalinnak és a BioNTech csapatának

A BioNTech cég csapata kapta az idei Deutscher Zukunftspreis (Német Jövő Díja) kitüntetést a világ első Covid-19-ellenes vakcinájáért, "az orvostudományban új korszakot nyitó" mRNS-technológiáért, amely Karikó Katalin felfedezésein alapul.

Megjelenés: 2021. 11. 19.
Tovább

Házipatika Hónapot indított a Tudatos Gyógyszerhasználat Egyesület

A főként fiatal gyógyszerészekből álló egyesület novemberben elindította a Házipatika Hónapja kampányát, melynek lényege, hogy az otthon tárolt gyógyszerek helyes használatára hívják fel a laikusok és az egészségügyi dolgozók figyelmét.

Megjelenés: 2021. 11. 19.
Tovább

György István a hétfőn kezdődő oltási hét részleteiről

Az időpontfoglaló és az oltóhelyek az akcióhét után is nyitva lesznek, az akcióhét tapasztalatai alapján döntenek hasonló intézkedésekről.

Megjelenés: 2021. 11. 19.
Tovább

WHO: súlyos a helyzet Magyarországon

Dr. Hans Henri P. Kluge, a WHO európai regionális igazgatója november 18-19-én rövid magyarországi látogatása során ismét hangsúlyozta, mindenkinek felelőssége van abban, hogy lépéseket tegyen a COVID-19 terjedésének lassítása érdekében.

Megjelenés: 2021. 11. 19.
Tovább

Szlovákiában megteltek a kórházak, hétfőtől az oltatlanokra szigorú kijárási korlátozás lép érvénybe

Az összeomlás szélén áll a szlovák egészségügy a koronavírus miatt – ezt maga a szlovák miniszterelnök közölte Facebook-oldalán. Eduard Heger szerint nem maradt szabad lélegeztetőgép a kórházakban.

Megjelenés: 2021. 11. 19.
Tovább

Müller Cecília: Nálunk is megjelent a delta plusz variáns

Müller Cecília azt mondta, hogy delta plusz variáns is megjelent, „a vírusnak egy rendkívül fertőző, gyorsan fertőző formájával állunk szemben”.

Megjelenés: 2021. 11. 18.
Tovább

Az AstraZeneca koronavírus-gyógyszere hosszú ideig tartó, erőteljes védelmet ad

Az AstraZeneca által fejlesztett hosszú hatástartamú antitest-kombinációs készítmény (LAAB, AZD7442) a megelőzési célú (PROVENT) és a korai kezelést célzó (TACKLE) 3-as fázisú vizsgálatokban is magas hatékonyságot mutat egyszeri izomba adott dózis mellett.

Megjelenés: 2021. 11. 18.
Tovább

A maszkviselés 53 százalékkal csökkenti a fertőzés előfordulását

A távolságtartás és a gyakori kézmosás mind hatékony eszközei az esetszámok csökkentésének, a leghatásosabb azonban a maszkviselés.

Megjelenés: 2021. 11. 18.
Tovább

Jelentős eredmény született a hazai agykutatásban

A TTK kutatói azonosították a külvilágból érkező zavaró ingerek feldolgozásának agyi folyamatait.

Megjelenés: 2021. 11. 18.
Tovább

Merkel: Drámai a járványhelyzet Németországban

Szigorítják az óvintézkedéseket Csehországban és Belgiumban. Drámai a helyzet Németországban. Nemzetközi kitekintés.

Megjelenés: 2021. 11. 18.
Tovább

Egyes vérnyomáscsökkentők kedvező hatással vannak a diabétesz kockázatára

Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Megjelenés: 2021. 11. 18.
Tovább

Egyre jobban hasonlítanak a tavaszi számokhoz a járványadatok

Sok megyei intézményben olyan alacsony a létszám, hogy az otthoni szakápolásból kívánnak bevonni embereket az oltópontokra.

Megjelenés: 2021. 11. 18.
Tovább

A kórházak hamarosan elérik a maximális kapacitásokat

Ha nem is mérnöki pontossággal, de az egészségügyben is tervezhetőek a folyamatok, még súlyos pandémia esetén is.

Megjelenés: 2021. 11. 18.
Tovább

Két új megközelítés az Alzheimer-kór gyógyítására és prevenciójára

A University of Leicester és a University Medical Center Göttingen kutatói a Molecular Psychiatry folyóiratban közölték, hogy új, állati modellszervezetekben sikeresnek bizonyuló módszereket találtak az Alzheimer-kór gyógyítására és megelőzésére.

Megjelenés: 2021. 11. 18.
Tovább

A mérsékelt tea- és kávéfogyasztás csökkentheti a stroke és a demencia kockázatát

A mérsékelt kávé- és teafogyasztás összefügghet az agyvérzés és a demencia kockázatának csökkenésével - állapította meg egy új tanulmány, amelyet a The Guradian ismertetett.

Megjelenés: 2021. 11. 17.
Tovább

Alacsony dózisú rivaroxaban és aspirin perifériás artériás betegségben: a COMPASS és a VOYAGER tanulmányok metaanalízise

Új metaanalízis értelmezi a rivaroxaban hatékonyságát és biztonságosságát perifériás artériás betegségben.

Megjelenés: 2021. 11. 17.
Tovább

Rengeteg az új fertőzött Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Országosan itt a legalacsonyabb az oltottság, az esetszámok pedig meredeken emelkednek.

Megjelenés: 2021. 11. 17.
Tovább

A dél-koreai beoltottak kevesebb mint egy ezreléke kapta el a koronavírust

A teljesen beoltottaknak kevesebb mint egy ezreléke fertőződött meg koronavírussal Dél-Koreában legalább két héttel a második oltás után – írja az MTI a helyi egészségügyi hatóság jelentése alapján.

Megjelenés: 2021. 11. 17.
Tovább

Videón Pardi Norbertnek a vakcinák és a Covid-19 sztorijáról tartott előadása

Karikó Katalin munkatársaként Pardi Norbert fontos szerepet játszott abban, hogy százmilliók kaphassák meg a koronavírus elleni új generációs vakcinát” – kezdődik az mta.hu tudósítása arról az előadásról, amelyet Pardi Norbert, a Szegedi Tudományegyetem alumnusa tartott a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

Megjelenés: 2021. 11. 17.
Tovább

A Pfizer Oroszországban is teszteli a Covid-19 elleni gyógyszerét

Engedélyt adott az orosz egészségügyi minisztérium a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat PAXLOVID elnevezésű, a koronavírus okozta Covid-19 betegség kezelésére kifejlesztett gyógyszerének oroszországi klinikai tesztelésére, derült ki kedden a tárca által kiadott kutatási engedélyek állami nyilvántartásából.

Megjelenés: 2021. 11. 17.
Tovább

A Pfizer engedélyezi Paxlovid tablettája gyártását 95 országban

Az emberiség 53 százaléka férhet majd közvetlenül a a koronavírus ellen kifejlesztett pirulához.

Megjelenés: 2021. 11. 17.
Tovább

46 százalékkal nőtt az antibiotikum-fogyasztás 20 év alatt

A legnagyobb növekedést - 116 százalék - Dél-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában és a Közel-Keleten - 111 százalék - mutatták ki.

Megjelenés: 2021. 11. 17.
Tovább

Betiltották a személyes részvételű egészségügyi rendezvényeket

A tiltás gyakorlatilag minden, az ágazatba tartozó eseményre vonatkozik, kivéve az "online módon nem megtartható” rendezvényeket.

Megjelenés: 2021. 11. 17.
Tovább

Gyakori a kognitív funkciózavar COVID-19 után

Új adatok szerint a COVID-19 fertőzés miatt kezelt betegeknél sok esetben a kognitív funkciózavar, úgynevezett „agyi köd” alakul ki, átlagosan 7,6 hónappal a fertőzés után, írja az OTSZ Online.

Megjelenés: 2021. 11. 17.
Tovább