Hírek, cikkek

A globális felmelegedés kedvezhet az agyevő amőba elterjedésének

Az is kihívást jelent, hogy egyáltalán behatárolják, hol bukkanhat fel az agyevő amőba, mivel egyelőre nem létezik gyorsteszt a kimutatására.

Megjelenés: 2022. 09. 24.
Tovább

Szívbetegek kezelését segítő eszközökkel gazdagodik a pécsi klinikai központ

Szívsebészeti nagyműtéten frissen átesett és előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő betegek kezeléséhez is használható eszközökkel gazdagodik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központja, közölte a baranyai felsőoktatási intézmény.

Megjelenés: 2022. 09. 24.
Tovább

WHO: nehezebbé vált az új vírusváltozatok kimutatása

Nehezebbé teszi a koronavírus új változatainak kimutatását az, hogy világszinten csökken a tesztelések és genetikai elemzések száma, jelentette ki csütörtökön Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványügyi szakértője.

Megjelenés: 2022. 09. 24.
Tovább

Nincs orvos, az év végéig szünetel az onkológiai rendelés Ajkán

Eredetileg nyár végére helyreállt volna a rendelés, de most fél évvel meg kellett hosszabbítani a korábbi határozatot.

Megjelenés: 2022. 09. 23.
Tovább

Franciaországban ingyenesek lesznek az esemény utáni tabletták

A sürgősségi fogamzásgátló tabletták korábban csak a kiskorúak és felnőttkorú diákok számára voltak ingyenesen hozzáférhetőek.

Megjelenés: 2022. 09. 22.
Tovább

Heti vírusjelentés: 12 307 új fertőzött és 48 halott

A koronavirus.gov.hu adatai szerint jelenleg 923 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

Megjelenés: 2022. 09. 21.
Tovább

A mikroglia sejteknek az agy fejlődésében betöltött szerepét vizsgálták a KOKI kutatói

Elsőként írták le a mikroglia sejtek és a fejlődő idegsejtek sejtteste közötti közvetlen kapcsolat meglétét, és először tárták fel e kapcsolatnak az agy fejlődése során betöltött szerepét az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) kutatói.

Megjelenés: 2022. 09. 21.
Tovább

Az EU ajánlással segítené a rákszűrésben való részvétel növelését

Az Európai Bizottság az európai rákellenes terv keretében új ajánlást terjesztett elő, hogy a rákszűrésben való részvétel növelésében támogassa az európai uniós tagállamokat, tájékoztatott az EU brüsszeli végrehajtó testülete.

Megjelenés: 2022. 09. 21.
Tovább

Egyre több fiatal szenved alvásbetegségben

A 18 év alattiak körében a szakemberek minimum 8 óra alvást javasolnak, de az ideális a 10 óra lenne. A valóság azonban legalább 3 órával marad el az optimálistól, ráadásul már a 7-8 éves korosztálynál is komoly gondok vannak.

Megjelenés: 2022. 09. 21.
Tovább

Áttörést hozhat a porckopás kezelésében egy debreceni felfedezés

A vizsgálat eredményei új, hatékonyabb gyógymódokhoz, a porckopás elleni kezelésekhez vezethetnek.

Megjelenés: 2022. 09. 21.
Tovább

Jelentős a budapesti orvoshiány

Friss adatok szerint szeptemberben országszerte 843 alapellátó praxisban nem volt orvos, a fővárosban 92 háziorvosi és 81 alapellátó fogorvosi praxis üres.

Megjelenés: 2022. 09. 20.
Tovább

Új eljárással gyógyítanak egyes daganatos betegségeket Pécsen

A tervek szerint régiós szinten évi öt-tíz beteg kap nyolchetes időközönként egy-egy, összesen négy kezelést a PTE Klinikai Központjában.

Megjelenés: 2022. 09. 20.
Tovább

Az AstraZeneca antitest készítménye mostantól a COVID-19 kezelésére is használható az EU-ban

Az AstraZeneca Evusheld készítménye egy hosszú hatású antitest-kombináció, amelyet már Magyarországon is alkalmaznak a COVID-19 betegség megelőzésére immunsérült betegeknél.

Megjelenés: 2022. 09. 20.
Tovább

Hatékonyság és biztonságosság DOAK-ot szedő VTE-s betegek körében: valós adatok metaanalízise

A VTE, a mélyvénás trombózissal és a tüdőembóliával együtt a harmadik leggyakoribb kardiovaszkuláris halálok a szívinfarktus és a stroke után. Incidenciája mintegy 1,04-1,83/1000 betegév, ez azonban 10/1000 betegévre ugrik időskorban. Ezen kívül olyan hosszú távú következményei is lehetnek, mint a postthromboticus szindróma, mely az érintett végtag duzzadásával, fájdalmával, elszíneződésével és vénabillentyű-károsodással jár.

Megjelenés: 2022. 09. 20. | Frissítve: 2022. 09. 20.
Tovább

NOR-regisztráció - tipikus hibák

Az OGYÉI a honlapján - segítve a NOR regisztrációt - egy tájékoztatóban összegyűjtötte a regisztrációval kapcsolatos tipikus hibákat, a gyakran felmerülő kérdéseket és néhány technikai információt.

Megjelenés: 2022. 09. 19.
Tovább

Az orvostechnikai eszközök címkéjén megjelenő megjelenő jelképek

A nyelvi különbségek áthidalására, valamint a kis helyen elférő informálásra az Európai Unió egységes jelképrendszert vezetett be az orvostechnikai eszközök számára. Mutatjuk.

Megjelenés: 2022. 09. 19.
Tovább

Egyedülálló vizsgálattal mutatják ki az érszűkületet a SE-n

Sem kontrasztanyag adására, sem szúrásra nincs szűkség ahhoz, hogy átfogó képet kapjanak a teljes alsó végtagi verőérrendszerről.

Megjelenés: 2022. 09. 19.
Tovább

Gyorsabb rákdiagnózist eredményezhet egy új eljárás

Az idehaza folyó, de nemzetközi együttműködésen is alapuló projekten 15 kutató dolgozik, köztük francia, görög, amerikai és svéd tudósok.

Megjelenés: 2022. 09. 19.
Tovább

Hepatitis C elleni gyógyszerkombináció segíthet a PTSD kezelésében

A Boston University kutatói az American Journal of Epidemiology folyóiratban közölték elemzésüket, melynek eredményei szerint egy hepatitis C kezelésére használt direkt ható antivirális szer (DAA) kombináció hatásosnak mutatkozott PTSD kezelésében.

Megjelenés: 2022. 09. 19.
Tovább

A koronavírus új mutációja kezdett el terjedni Európában

Szakértők szerint az omikron-variánshoz képest sokkal agresszívabb és halálosabb változatról van szó, mivel két variáns mutálódásával jöhetett létre.

Megjelenés: 2022. 09. 18.
Tovább

Az átlagosnál többen haltak meg júliusban a hőhullámok miatt az EU-ban

Az Európát sújtó rendkívüli hőhullámok miatt az átlagosnál 16 százalékkal többen haltak meg az Európai Unióban idén júliusban, egyben ez volt az eddig feljegyzett legmagasabb halálozás ebben az évben, derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentéséből.

Megjelenés: 2022. 09. 17.
Tovább

Az EMA javasolja a Pfizer és a Moderna vakcinájának átsorolását

Azt jelenti a feltételes forgalomba hozatali engedély átsorolása szabványossá, hogy nincs szükség évenkénti megújításra.

Megjelenés: 2022. 09. 17.
Tovább

Milyen eszközöket kell regisztrálnom IVD forgalmazóként?

Megjelent az OGYÉI in vitro diagnosztikai eszközök regisztrálását segítő hírlevele.

Megjelenés: 2022. 09. 16.
Tovább

75-re emelkedett a majomhimlő-fertőzöttek száma

Az új fertőzöttek - 36 és 42 év közötti férfiak - általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges.

Megjelenés: 2022. 09. 16. | Frissítve: 2022. 09. 16.
Tovább

Súlyos teher az energiaárak növekedése a gyógyszerellátásban

Alapvetően érinti a gyógyszerellátásban kulcsszerepet játszó gyógyszer-nagykereskedőket az üzemanyagok és az energiaárak növekedése. Napi szinten csak Magyarországon több, mint 100 000 kilométert tesznek meg a gyógyszer-nagykereskedők járművei, emellett a nagykereskedők tartják fenn azokat az energiaigényes raktárakat, amelyekben folyamatosan biztosítják a gyógyszerek tárolásához szükséges hőmérsékletet, ami számos termék esetében hűtést jelent.

Megjelenés: 2022. 09. 16.
Tovább

Őssejt alapú kutatás-fejlesztés indult uniós támogatással

Az uniós forrásból a Szegedi Tudományegyetemen kialakítottak egy GMP sejtterápiás laboratóriumot és klinikai fázis 1. vizsgálóhelyiséget is, amelyek meg is kezdték a működést.

Megjelenés: 2022. 09. 16.
Tovább

Betegbiztonsági Világnap: fókuszban a biztonságos gyógyszerelés

A szombati Betegbiztonsági Világnap alkalmából a Betegszervezetek Nemzetközi Szövetsége Webinar konferenciát rendez a kórházi gyógyszerbiztonságról.

Megjelenés: 2022. 09. 16.
Tovább

Dohányzó apák gyermekeinél nagyobb a tüdőbetegség kockázata

A gyermekeknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma, ha apjuk felnőttkorában dohányfüstnek volt kitéve.

Megjelenés: 2022. 09. 16.
Tovább

Elsőként az egészségügyiek kaphatják meg az új típusú Pfizer-vakcinát

Elsőként az egészségügyi dolgozók emlékeztető oltására kezdik felhasználni a múlt héten Magyarországra érkezett új típusú Pfizer-vakcinát, közölték csütörtökön a koronavirus.gov.hu oldalon.

Megjelenés: 2022. 09. 16.
Tovább

Jövő héttől vehető fel a Pfizer omikron elleni oltása

Először az egészségügyi dolgozók vehetik fel a múlt héten Magyarországra érkezett új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinát. Jövő héttől már a lakosság számára is elérhetővé válik a vakcina a kórházi oltópontokon időpontfoglalással, illetve a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is, adták hírül a koronavirus.gov.hu oldalon. Az oltóanyagból eddig 109 ezer adag érkezett az országba.

Megjelenés: 2022. 09. 15.
Tovább

Több ezer betegpanasz érkezett a NEAK-hoz ellátatlanság miatt

Nem magyarázza a betegek ellátatlanságát az orvosok elvándorlása az állami szolgálatból - hangzott el az Országos Járóbeteg Szakellátási konferencián.

Megjelenés: 2022. 09. 15.
Tovább

Közel harminc háziorvosi praxis betöltetlen Bács-Kiskun megyében

136 praxishirdetés is fut az az OKFŐ oldalán, 608 üres praxis van, beleértve a felnőtt, a gyermek és a vegyes háziorvosi körzeteket.

Megjelenés: 2022. 09. 15.
Tovább

Továbbra sem prioritás a járóbeteg-szakellátás

Míg tavaly több mint 50, idén az összesen 42 válaszadó önálló szakellátó 48 százaléka ítélte elégtelennek a szakpolitika tevékenységét.

Megjelenés: 2022. 09. 15.
Tovább

Az Egészségügyi Világszervezet szerint már látszik a koronavírus-járvány vége

A világ sosem volt jobb helyzetben, hogy véget vessen a koronavírus-járványnak – jelentette ki szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Megjelenés: 2022. 09. 14.
Tovább

A direkt oralis antikoagulánsok biztonságossága és hatásossága warfarinnal összehasonlítva különböző BMI-tartományokban: szisztematikus áttekintés és metaanalízis

A DOAC-ok széles körű alkalmazása és előnyei ellenére nem áll rendelkezésre megfelelő bizonyíték a különböző testtömeg-index (BMI) kategóriájú betegekre gyakorolt ​​​​hatásukra vonatkozóan.

Megjelenés: 2022. 09. 14.
Tovább

Jelentősen növeli a tüdőrák kockázatát a finom szálló por

Brit rákkutatók az Európai Orvosi Onkológiai Társaság párizsi kongresszusán ismertetették a légszennyezésre adott immunválasz és a szunnyadó mutációk közötti eddig nem ismert összefüggéseket.

Megjelenés: 2022. 09. 14.
Tovább

Négy órán belül elpusztította a rákos sejteket egy új kísérleti eljárás

Az eljárás hátterében olyan önszerveződő molekulák állnak, amik megakadályozzák, hogy a rákos sejtek hozzájussanak a fejlődésükhöz szükséges oxigénhez.

Megjelenés: 2022. 09. 14.
Tovább

Először szedhetett halálos áldozatot a majomhimlő az USA-ban

Az elhunyt amerikai beteg immunproblémákkal rendelkezett.

Megjelenés: 2022. 09. 14.
Tovább

Takács Péter: az EESZT továbbfejlesztése a cél

Az egészségügy digitalizációjában Magyarország sokat lépett előre, azonban vannak még fejlesztendő területek - nyilatkozta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára telefonon az MTI-nek.

Megjelenés: 2022. 09. 13.
Tovább

A szívhang meghallgatásához kötötték az abortuszt

A Magyar Közlönyben megjelent az a rendelet, amely a magzati élet védelméről szóló törvény végrehajtásáról szóló korábbit írja át.

Megjelenés: 2022. 09. 13.
Tovább

Október közepén lehet kormánydöntés az egészségügy új stratégiájáról

Október közepén lehet kormánydöntés az egészségügy új stratégiájáról – mondta a területért felelős államtitkár, de a béremeléssel kapcsolatban rendkívül óvatosan nyilatkozott a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara IX. Szakdolgozói Tudományos Kongresszusán Siófokon.

Megjelenés: 2022. 09. 13.
Tovább

Az EU-nak sikerült elegendő koronavírus elleni oltóanyagot beszereznie

A kezdeti nehézségek után, valamint a későn megkezdett beszerzést követően az Európai Uniónak a központosított rendszernek köszönhetően sikerült elegendő koronavírus elleni oltóanyagot beszereznie ahhoz, hogy 2021 nyarának végéig a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát be lehessen oltani – közölte az Európai Unió luxembourgi központú számvevőszéke.

Megjelenés: 2022. 09. 13.
Tovább

Klímaváltozás: úttörő orvosi tananyagot fejlesztenek Pécsett

A klímaváltozás ártalmas egészséghatásainak köre megdöbbentően széles, olyan kockázatok is ide tartoznak, amelyekre nem is gondolnánk.

Megjelenés: 2022. 09. 13.
Tovább

Magyar Covid-kutatók önkénteseket keresnek

A Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Pszichológiai Kutatócsoportjában a 60 éven felülieket vizsgálják.

Megjelenés: 2022. 09. 13.
Tovább

Egyre nő az 50 éven aluliaknál diagnosztizált rákos megbetegedések esetszáma

A Brigham and Women’s Hospital kutatói a Nature Reviews of Clinical Oncology folyóiratban közölték tanulmányukat, melynek fő megállapítása szerint az utóbbi évtizedek során egyre nőtt az 50 éven aluliaknál diagnosztizált rákos megbetegedések esetszáma.

Megjelenés: 2022. 09. 13.
Tovább

Frissítették a gyermekek betegségeinek gyakorisági statisztikáját

A gyermekek között asztmával küszködnek a legtöbben, de az elmúlt esztendőkben némi csökkenés mutatkozott a betegség elterjedtségében.

Megjelenés: 2022. 09. 13.
Tovább

Újabb, omikron elleni oltóanyagot javasolt forgalmazásra az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség a BioNTech/Pfizer biotechnológiai vállalat az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaga legújabb adaptált változatának európai uniós forgalmazását javasolta – közölte az uniós ügynökség.

Megjelenés: 2022. 09. 13.
Tovább

Ötéves oralis antikoaguláns kezelés Olaszországban: nemkívánatos gyógyszerreakciók az olaszországi farmakovigilancia hálózatból

Az orális antikoaguláns terápia kulcsfontosságúvá vált a napi klinikai gyakorlatban, mivel az általános populációban egyre gyakoribbak a véralvadásgátló kezelést igénylő betegségek, mint például a pitvarfibrilláció (PF) és a vénás thromboembolia (VTE), beleértve a mélyvénás trombózist (DVT) és a tüdőembóliát (PE) is.

Megjelenés: 2022. 08. 11. | Frissítve: 2022. 09. 13.
Tovább

Kutatók izolálták az összes Covid-variáns ellen hatásos antitestet

A Tel Aviv University vezetésével zajlott az az amerikai és kínai kutatók részvételével végzett kutatás, amelynek eredményeit a Communications Biology folyóiratban publikálták.

Megjelenés: 2022. 09. 12.
Tovább