Hírek, cikkek

Az orvosok szerint a BM nem jó irányba viszi az egészségügyet

A MOK szerint az akciót nemcsak egy orvoscsoport helyzetének rendezéséért, hanem az egész egészségügyi rendszer jobbá tételéért szervezik.

Megjelenés: 2023. 02. 08.
Tovább

Hathetes és háromhónapos rivaroxaban-kezelés összehasonlítása tünetekkel járó, izolált distalis mélyvénás thrombosisban: randomizált, kontrollált vizsgálat

Kutatók két különböző időtartamú rivaroxaban-kezelést hasonlítottak össze  tünetekkel járó, izolált distalis mélyvénás thrombosisban szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2023. 02. 08. | Frissítve: 2023. 02. 08.
Tovább

Pécsen új eljárással vált mérhetővé a vírusok által kiváltott immunválasz

A koronavírus, továbbá a későbbiekben más kórokozók által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz mérésére szolgáló eszközt és eljárást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói.

Megjelenés: 2023. 02. 07.
Tovább

Méhnyakrák elleni küzdelem mesterséges intelligenciával felruházott okostamponnal

A Johns Hopkins Egyetemen végzett fiatalok találmánya fejlett technológiával védhet meg több nőt a méhnyakráktól.

Megjelenés: 2023. 02. 07.
Tovább

NEAK: megszűnik az átlagfinanszírozás

A 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet alapján, a Covid-19 járvány miatt bevezetett átlagfinanszírozás a 2023. február havi teljesítmények elszámolásától (2023. április havi kifizetésektől) kezdődően megszűnik, azaz 2023. februártól a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az egészségügyi ellátásokat a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően teljesítmény alapján finanszírozza, közölte honlapján a NEAK.

Megjelenés: 2023. 02. 07.
Tovább

Rivaroxabannal versus warfarinnal kapcsolatos hatásosság, biztonságosság és egészségügyi költségek vénás thromboemboliában szenvedő, elhízott betegeknél: valós életbeli vizsgálat az Egyesült Államokban

Korábbi megfigyeléses vizsgálatok szerint a rivaroxaban biztonságos és hatékony azoknál a kórosan elhízott betegeknél, akiknél vénás thromboemboliás (VTE) esemény fordult elő, de a rendelkezésre álló adatok korlátozottabbak az elhízott VTE-betegek szélesebb populációjában. Egy új kutatás értékelte a VTE kiújulását, a súlyos vérzést, az egészségügyi erőforrások kihasználását és az egészségügyi költségeket a rivaroxabant kapó, elhízott VTE-s betegek körében, warfarinnal összehasonlítva.

Megjelenés: 2023. 01. 05. | Frissítve: 2023. 02. 07.
Tovább

Klinikai vizsgálat igazolta a fluvoxamin terápia eredményességét a COVID-19 gyógyításában

A betegek a készítmény hatására közel egy héttel hamarabb elhagyhatták a kórházat, és gyorsabban váltak tünetmentessé - közölte a Semmelweis Egyetem (SE) hétfőn az MTI-vel.

Megjelenés: 2023. 02. 06.
Tovább

Győrben a kórházba költözik a háziorvosi ügyelet

A gyermek-ügyeleti ellátást a győri kórház végzi, munkaszüneti napokon a Soproni Kórház is.

Megjelenés: 2023. 02. 06.
Tovább

MOK: rendkívüli nyomásgyakorlásba kezdenek az orvosok

A Magyar Orvosi Kamara meghatározta követeléseit, politikai és társadalmi konszenzust várnak el az ellátás javítása érdekében.

Megjelenés: 2023. 02. 04.
Tovább

Stratégiai megállapodást kötött az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az MSD

A rák elleni küzdelem világnapja alkalmából stratégiai együttműködést kötött az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az MSD, a világ egyik vezető innovatív gyógyszeripari vállalatának magyarországi leányvállalata.

Megjelenés: 2023. 02. 04.
Tovább

Hallgatásra kötelezi az ügyelő orvosokat az OMSZ

A Népszava információi szerint van olyan korábban ügyeleti feladatot ellátó orvos, aki a titoktartási kötelezettség miatt mostantól nem fog ügyelni.

Megjelenés: 2023. 02. 03.
Tovább

Tavasszal megszűnhet a Covid-veszélyhelyzet Amerikában

Az intézkedés a magyarok számára elsősorban attól lesz jelentős, hogy májustól külföldiként is védőoltás nélkül utazhatnak majd az Egyesült Államokba.

Megjelenés: 2023. 02. 03.
Tovább

Két betegnek már segített a vakság elkerülésében az új génterápia

Korábban segítségre szorultak a mindennapi életük lebonyolításához, hónapokkal az eljárást követően önállóbb életvitelre képesek.

Megjelenés: 2023. 02. 03.
Tovább

Érinti az extraprofitadó a gyógyszertárakat is? - avagy a jogalkotás útvesztői

A gyógyszerkészítmények és gyógyszeralapanyagok gyártói árbevétel szerint meghatározott sávokban törvényileg kötelesek a 2022 és a 2023 adóévre vonatkozóan különadózni, extraprofitadót befizetni a költségvetésbe.

Megjelenés: 2023. 02. 02.
Tovább

Fontos eredményre jutottak a Semmelweis Egyetem kutatói a skizofrénia hátterének megismerésében

Egy eddig kevésbé kutatott sejtpopuláció, az agykéreg felső rétegében elhelyezkedő speciális gátló- és serkentő neuronok sérülése állhat a skizofrénia egyes tüneteinek hátterében - állapította meg az a kutatás, amelyet Adorján István, a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének kutatóorvosa vezet a Harvard Egyetemmel, a Zágrábi Egyetemmel és a Koppenhágai Egyetemmel együttműködésben. A kutatók eredménye áttörést hozhat a betegség hátterének megismerésében.

Megjelenés: 2023. 02. 02.
Tovább

Igazságos vakcinaelosztási programot sürget a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy olyan átfogó programra tett javaslatot, amely a szellemi tulajdonuktól is megfosztaná a gyógyszergyárakat egy pandémia esetén.

Megjelenés: 2023. 02. 02.
Tovább

Daganatablációs sebészeti eljárást vezetnek be a Bajcsyban

Dr. Óváry Csaba főigazgató foglalta össze a tavalyi esztendő fejleményeit és az idei év legfontosabb terveit.

Megjelenés: 2023. 02. 02.
Tovább

Elindult Hajdú-Biharban az új orvosi ügyeleti rendszer

A hajdú-bihari modell szolgáltatja majd az alapot, 2024 elejére pedig az össze megyében egységes ügyeleti ellátás működik majd.

Megjelenés: 2023. 02. 02.
Tovább

Szerveik felajánlásával enyhíthetnék büntetésüket az elítéltek

Egy új törvényjavaslat szerint az Egyesült Államok Massachusetts államában az elítéltek legalább két hónappal csökkenthetik börtönbüntetésüket, ha szervet vagy csontvelőt adományoznak, írta a The Guardian című brit napilap hírportálja.

Megjelenés: 2023. 02. 02.
Tovább

A magasabb D-vitamin szint jobb kognitív funkciókkal van összefüggésben

Kutatók a kalciferol szintjét és hatásait vizsgálták az agyszövetben, a vizsgálat eredményei segíthetnek a demencia okainak feltárásában és új kezelési módok kifejlesztésében.

Megjelenés: 2023. 02. 02. | Frissítve: 2023. 02. 02.
Tovább

MGYK tagdíjak befizetésének határideje: 2023. 02. 28.

A 2023 évre vonatkozó kamarai tagdíjak mértékét az MGYK Küldöttközgyűlése 2022. augusztus 27-ei Alapszabály módosító határozatával állapította meg.

Megjelenés: 2023. 02. 01.
Tovább

A Korányi tüdőintézet élen jár a tüdődaganatok kezelésében és a betegséghez köthető kutatásokban

A tüdődaganatok korai felismerése, a célzott és komplex kezelések, a rehabilitáció, valamint a megelőzés egysége segíti a betegek gyógyulását az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben.

Megjelenés: 2023. 02. 01.
Tovább

A rivaroxaban, az apixaban és a dabigatran hatásosságának és biztonságosságának közvetlen összehasonlítása egy megfigyeléses, célzott vizsgálatban

A direkt orális antikoagulánsok (DOAC) előnyei a warfarinnal szemben jól ismertek pitvarfibrillációban (PF) szenvedő betegeknél, azonban a különböző DOAC-ok közötti választást elősegítő tanulmányok korlátozottak. Egy új kutatás célja az apixaban, a rivaroxaban és a dabigatran kezelés klinikai eredményeinek összehasonlítása volt PF-ben szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2023. 02. 01.
Tovább

Mesterséges intelligencia segíti a gerincgyógyászati diagnosztikát

A mesterséges intelligencián alapuló megoldás megreformálja a gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot, javítva a betegellátás minőségét.

Megjelenés: 2023. 02. 01.
Tovább

CDC: növelheti az agyvérzés kockázatát idős korban a Pfizer omikron elleni vakcinája

Az Egyesült Államok járványügyi hivatala (CDC) közölte, hogy a Pfizer új, emlékeztető vakcinája 65 évnél idősebb személyeknél növeli az agyvérzés kockázatát.

Megjelenés: 2023. 01. 30. | Frissítve: 2023. 02. 01.
Tovább

Lezárul a gyógyszer-azonosítás stabilizációs időszaka

A stabilizációs időszak lezárásának tervezett ideje 2023. február 9. Ennek egyik indoka, hogy a szomszédos országok többsége már lezárta a stabilizációs időszakot, valamint a Magyarországon is 4 éve elindult gyógyszer-azonosítás időszak alatt összegyűlt annyi tapasztalat, hogy a stabilizációs időszak biztonságosan lezárható legyen.

Megjelenés: 2023. 01. 20. | Frissítve: 2023. 02. 01.
Tovább

PHARMINDEX Online Trombinfo nyereményjáték nyertesei

Nyerteseinket e-mailben értesítjük. Nyereményükhöz gratulálunk!

Megjelenés: 2017. 06. 06. | Frissítve: 2023. 02. 01.
Tovább

83,7%-os hatékonyságot mutat a klinikai vizsgálatok során az új, kísérleti RSV vakcina

A kutatás eredményei alapján a Moderna azt tervezi, hogy 2023 első felében hatósági jóváhagyásra nyújtja be az mRNS-1345-öt, a légúti syncytialis vírus elleni új vakcinát.

Megjelenés: 2023. 01. 31.
Tovább

Jelentősen visszaesett a fogamzásgátló tabletták forgalma

Magyarországon mintegy 30-35 százalékkal esett vissza a szájon át szedhető hormonális fogamzásgátló tabletták értékesítése darabszámban 10-15 éven belül.

Megjelenés: 2023. 01. 31.
Tovább

WHO: továbbra is nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet van

A koronavírus-járvány továbbra is nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetnek minősül, jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Megjelenés: 2023. 01. 31.
Tovább

Sokáig fennmarad a Covid omikron variánsa elleni hibrid immunitás

A lisszaboni Instituto de Medicina Molecular kutatói a The Lancet Infectious Diseases folyóiratban közöltek egy tanulmányt, amelyben a Covid elleni különböző oltási stratégiák útján megszerzett immunitások tartósságát hasonlították össze.

Megjelenés: 2023. 01. 31. | Frissítve: 2023. 01. 31.
Tovább

A vastagbélrák egyre jobban veszélyezteti a fiatalabb korosztályt

A szűrővizsgálattal nem csak a korai, gyógyítható stádiumú vastagbéldaganat ismerhető fel, hanem az ún. rákmegelőző elváltozások is.

Megjelenés: 2023. 01. 30.
Tovább

Szeptemberben kezdődhetnek meg az Egyesült Királyságban a rák elleni vakcinák úttörő kísérletei

A rák elleni védőoltás kifejlesztése újabb lépést tett előre, mivel a német BioNTech gyógyszeripari cég partnerséget jelent be az Egyesült Királyság kormányával annak érdekében, hogy 2030-ig 10 000 beteg számára biztosítson személyre szabott kezelést egy új, cambridge-i kutatási és fejlesztési központon keresztül.

Megjelenés: 2023. 01. 30. | Frissítve: 2023. 01. 30.
Tovább

Post covid rehabilitációs program indult a debreceni gyógytornaközpontban

Post covid rehabilitációs programot indítottak januárban a debreceni gyógytornaközpontban, jelentette be a központ vezetője sajtótájékoztatón pénteken, Debrecenben.

Megjelenés: 2023. 01. 27.
Tovább

Gyógyszerészi kamara: Hosszú távon maradhat a gyógyszerhiány

A nagy nemzetközi gyártók mérlegelhetnek, melyik piacukat akarják elsődlegesen ellátni.

Megjelenés: 2023. 01. 27.
Tovább

Kínában kezd lecsengeni a Covid-járvány

Egészen elképesztő becslések jelentek meg arról, azóta hányan kaphatták el a koronavírust.

Megjelenés: 2023. 01. 27.
Tovább

Nagy Márton egyeztetett a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségével

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hivatalában fogadta a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökségét. A megbeszélésen a felek áttekintették a hazai gyógyszeripari ágazat helyzetét, különös tekintettel a nemzetközi folyamatokra, a jövőben várható ágazati kihívásokra.

Megjelenés: 2023. 01. 26.
Tovább

NNK: csaknem 24 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten

A múlt héten csaknem 24 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései szerint - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) heti jelentésében csütörtökön.

Megjelenés: 2023. 01. 26.
Tovább

Évente 200 milliárd forintba kerül az elhízás a magyar társadalomnak

A Szakmai Kollégium illetékes tagozata most dolgozza ki a felnőttkori elhízás kezelésének hazai irányelveit.

Megjelenés: 2023. 01. 26.
Tovább

Nyomásgyakorlási eszközök bevetésére készül az orvosi kamara

Nem bérharcról van szó, alapvetően az állami egészségügy működésével kapcsolatos elvárásaikat kívánják megfogalmazni.

Megjelenés: 2023. 01. 26.
Tovább

Az FDA jóváhagyta a bexagliflozint 2-es típusú cukorbetegség kezelésére

Az orális SGLT2-inhibitorról kimutatták, hogy csökkenti a vércukorszintet és javítja a glikémiás kontrollt a diéta és a testmozgás kiegészítéseként alkalmazva.

Megjelenés: 2023. 01. 25. | Frissítve: 2023. 01. 26.
Tovább

200 éve halt meg Edward Jenner, a védőoltás felfedezője

Jenner számtalan kitüntetést kapott, London díszpolgára, számos egyetem díszdoktora lett, csak a szakma nem ismerte el.

Megjelenés: 2023. 01. 25.
Tovább

Tízmilliárdos adóssággal kezdték az évet a kórházak

Mire év végére sikerült kifizetni a kórházi beszállítók elmaradt számláit, addigra újabb tízmilliárdos tartozás halmozódott fel.

Megjelenés: 2023. 01. 25.
Tovább

Való életbeli antikoaguláns-alkalmazás és a vénás thromboembólia, illetve major vérzések incidenciája gyermekeknél

Gyermekeknél általában alacsonyabb a vénás thromboembolia (VTE) kockázata, mint a felnőtteknél, de a kórházi kezelést és sebészeti beavatkozást igénylő akut és krónikus betegségben szenvedők fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Megjelenés: 2023. 01. 25.
Tovább

Kutatók agydaganatot gyógyító vakcinán dolgoznak

Nem csak a Pfizer vagy a Moderna szakemberei dolgoznak olyan oltáson, amely hatásos lehet a daganatok elleni küzdelemben: a Harvard kutatói is egy rák ellen hatékony oltás fejlesztésén dolgoznak.

Megjelenés: 2023. 01. 23. | Frissítve: 2023. 01. 25.
Tovább

Mit érnek most az oltásaink? Kemenesi Gábor virológus válaszol

Most már elképzelhetetlen az forgatókönyv, mint az első év teljes lezárásai és szigorú intézkedései, hiszen azok egy ismeretlen vírus elleni lépések voltak.

Megjelenés: 2023. 01. 24.
Tovább

A fájdalomcsillapítók árthatnak a bélrendszernek

A Harvard Medical School kutatóinak vezetésével készült meglepő új tanulmány azt veti fel, hogy az akut fájdalom blokkolása valójában bélfájdalomhoz vezethet.

Megjelenés: 2023. 01. 23. | Frissítve: 2023. 01. 24.
Tovább

A nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban és 2-es típusú diabéteszben szenvedő, 80 év alatti, illetve 80 év feletti betegeket értékelő RIVA-DM elemzés

Az előrehaladott életkor és a 2-es típusú cukorbetegség (T2D) gyakori a nonvalvuláris pitvarfibrillációban (NVAF) szenvedő betegeknél. Ebben a populációban értékelték az életkor hatását a rivaroxaban és a warfarin hatékonyságára és biztonságosságára.

Megjelenés: 2022. 12. 28. | Frissítve: 2023. 01. 24.
Tovább

Kedvező hatású az oxitocin az Alzheimer-kór kezelésében

Egy japán vizsgálat szerint az orron át adagolt oxitocin a memóriafunkciók javulását eredményezte Alzheimer-kóros egereknél.

Megjelenés: 2023. 01. 24. | Frissítve: 2023. 01. 24.
Tovább

Sikeres a magyarországi robotsebészeti program

Sikeresnek minősítette a robotsebészeti programot az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója hétfőn budapesti sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy egy éve vezették be a technológiát Magyarországon.

Megjelenés: 2023. 01. 23.
Tovább