Hírek, cikkek

NNK: elkezdődött az idei szűrőbuszprogram

Idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecsed az első állomása a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet által közösen indított, hatvankét települést érintő országos szűrőbuszrogramnak, amelynek nyitó sajtótájékoztatóját hétfőn tartották a magyar-román határ közelében fekvő kisvárosban.

Megjelenés: 2021. 06. 21.
Tovább

Koronavírus - Újraoltási programot készít elő az orosz egészségügyi tárca

Újraoltási programot készít elő az orosz egészségügyi tárca azok számára, akik már megkapták a Covid-19 elleni vakcinát, de az antitestszámuk elégtelen szintre csökkent - írta a Moszkovszkij Komszomolec című napilap hétfőn, amikor az új fertőzöttek száma már negyedszer haladta meg a 17 ezret Oroszországban.

Megjelenés: 2021. 06. 21.
Tovább

Koronavírus - Indiában egy új vírusmutációt azonosítottak

A koronavírus újfajta mutációját azonosították az indiai Mahárástra államban, a vírusvariáns a delta plusz nevet kapta - írta hétfőn a The Hindustan Times című napilap.

Megjelenés: 2021. 06. 21.
Tovább

Koronavírus - Kínában már több mint egymilliárd dózis vakcinát adtak be a lakosságnak

Kínában már több mint egymilliárd dózis, koronavírus elleni vakcinát adtak be a lakosságnak szombatig - számolt be a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vasárnap.

Megjelenés: 2021. 06. 20.
Tovább

Vizsgálják a hazánkban elérhető oltóanyagok hatékonyságát

Az egy éven át tartó összehasonlító elemzés során a Nemzeti Népegészségügyi Központ az oltást követően kialakult ellenanyagszintet méri.

Megjelenés: 2021. 06. 20.
Tovább

Koronavírus - Szlovéniában a jövő héttől választhatnak vakcinát az oltásra jelentkezők

A jövő héttől a jelentkezők kiválaszthatják, melyik koronavírus elleni vakcinával szeretnék beoltatni magukat - jelentette be Janez Jansa szlovén kormányfő szombaton.

Megjelenés: 2021. 06. 19.
Tovább

Egyedülálló műtéti eljárást dolgoztak ki a tüdőbetegek számára Szegeden

A világon egyedülálló, a hagyományos gépi lélegeztetésen alapuló és a spontán légzés mellett végzett tüdőműtétek előnyeit ötvöző eljárást dolgoztak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) sebészeti klinikáján - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

Megjelenés: 2021. 06. 18.
Tovább

Újra 3 hétre módosul a Pfizer második oltásának ideje

Mától ismét 3 hetes különbséggel kell beadni a Pfizer második oltását. Az ezzel kapcsolatos szakmai protokollt minden, az oltásban résztvevő egészségügyi szolgáltató megkapja.

Megjelenés: 2021. 06. 18.
Tovább

Új rákkutatási eredmények a hazai gyakorlatban

Minél hamarabb kerüljenek be a hazai betegellátásba a világ legújabb rákkutatási eredményei – fogalmazza meg célkitűzését a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság, amely mától kétnapos tanácskozásán közel négyszáz hazai szakorvossal osztja meg a legfrissebb kutatások tanulságait. Az eredmények egy része akár már ma is alkalmazható a hazai kórházakban.

Megjelenés: 2021. 06. 18.
Tovább

Terjed a Delta variáns Németországban

Egyelőre a korábban britnek is nevezett vírusváltozat a meghatározó, de kezd előretörni a korábban indiainak nevezett Delta variáns.

Megjelenés: 2021. 06. 18.
Tovább

EMA: az engedélyezett oltóanyagok védelmet nyújtanak a vírus domináns törzseivel szemben

A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az európai uniós használatra eddig engedélyezett valamennyi koronavírus elleni oltóanyag, köztük az AstraZeneca, a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson vakcinája védelmet nyújt a vírus összes domináns törzseivel szemben, közölte Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője.

Megjelenés: 2021. 06. 18.
Tovább

Már a Lambda variánst is figyeli a WHO

Dél-Amerikában fedezték fel a WHO által megfigyelés alatt tartott variánst, amelynek tüskefehérjéjén többféle mutációra bukkantak, közli az InfoStart.

Megjelenés: 2021. 06. 18.
Tovább

Ipsos: a magyarok 74 százaléka beoltatná magát

A közvélemény-kutatás eredménye szerint már közel lehetne itthon a nyájimmunitás, februárban még az emberek fele sem kért volna a vakcinából, közli az InfoStart.

Megjelenés: 2021. 06. 17.
Tovább

Ficzere: növelni kell a krónikus ágyak számát

Ha van is konkrét elképzelés az ágyszámcsökkentésről, azt a kórházszövetség nem ismeri – jelentette ki az elnök.

Megjelenés: 2021. 06. 17.
Tovább

Falus András: lesz negyedik hullám Magyarországon

Bár Magyarországon négymillió felett van azok száma, akik már a második oltást is megkapták, ez „messze van a nyájimmunitástól".

Megjelenés: 2021. 06. 17.
Tovább

A koronavírus-fertőzésen átesettek negyedénél jelentkeztek új egészségi problémák

A koronavírus-fertőzésen átesettek csaknem negyedénél jelentkeztek új egészségi problémák egy nagyszabású amerikai vizsgálat szerint, amelyben mintegy kétmillió olyan ember egészségbiztosítási adatait elemezték, akik az elmúlt évben elkapták a betegséget.

Megjelenés: 2021. 06. 17.
Tovább

Megtörtént az 500. élődonoros vesetranszplantáció

A járvány harmadik hulláma alatt, márciusban kapott új vesét az a 49 éves férfi, aki nefrózis szindróma miatt szorult transzplantációra a Semmelweis Egyetemen.

Megjelenés: 2021. 06. 17.
Tovább

Csupán 47 százalékos a német CureVac vakcinája

A német CureVac biotechnológiai cég szerdán bejelentette, hogy csupán 47 százalékban hatékony a vakcinája a koronavírus ellen, jelzi az MTI nyomán a hvg.hu.

Megjelenés: 2021. 06. 17.
Tovább

Legalább egy évig védettek a beoltott Covidon átasettek

Akik fertőzöttek voltak, majd kaptak mRNS-oltást, több mutáns ellen is védettek.

Megjelenés: 2021. 06. 16.
Tovább

Aggasztóan gyorsan terjed az indiai vírusvariáns

Hamarosan világszerte domináns törzzsé válhat az Indiában felfedezett Delta, amelyet jelenlegi tudásunk szerint 74 országban szekvenáltak már a PCR-tesztek mintáiból, közli az InfoStart.

Megjelenés: 2021. 06. 16.
Tovább

Nem K-vitamin antagonista orális antikoagulánsok és warfarin összehasonlítása 85 év feletti, pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél

A pitvarfibrilláció (PF) prevalenciája és a vele járó strokekockázat az életkor előrehaladtával emelkedik. Kutatók azt vizsgálták, hogy milyen a NOAC- és a warfarin-kezelés kimenetele 85 év feletti PF-betegeknél.

Megjelenés: 2021. 06. 16.
Tovább

Magyarországra érkezett koronavírus elleni vakcinák típusa és mennyisége

Ma újabb 375 570 adag Pfizer és 86 400 adag AstraZeneca szállítmány érkezett. A héten még Janssen és Moderna szállítmány is várható.

Megjelenés: 2021. 06. 15.
Tovább

Megszűnik az átlagfinanszírozás

Előreláthatólag a 2021. szeptemberi teljesítményjelentések feldolgozásától kezdődően a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ismét az egészségügyi szolgáltatók által elvégzett teljesítmények alapján fizeti a finanszírozási díjakat, így a 2021. novemberi (a háziorvosi indikátorrendszer esetében a 2021. decemberi) kifizetésekben már ezek ellenértéke jelenik meg.

Megjelenés: 2021. 06. 15.
Tovább

Bővül a gyermek poszt-COVID kapacitás a Semmelweis Egyetemen

Azokat a gyerekeket várják, akiknek a fertőzést követően egy hónapon túl is olyan tünetük van, amit nem tudnak mással magyarázni.

Megjelenés: 2021. 06. 15.
Tovább

Koronavírus - Rendkívül hatékony a Novavax által kifejlesztett vakcina

Rendkívül hatékony a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által kifejlesztett, koronavírus elleni kétdózisú vakcina - ez derült ki a vállalat által hétfőn nyilvánosságra hozott kísérleti eredményekből.

Megjelenés: 2021. 06. 15.
Tovább

Vérzéses szövődmények incidenciája rivaroxabankezelés mellett – a való életben

A vérzés az antithromboticus kezelés elkerülhetetlen kockázata. Nem mindegy azonban, milyen arányban fenyegeti a kezelt beteget. Szemlénkben rivaroxabankezelés során a való életben szerzett tapasztalatokról számolunk be.

Megjelenés: 2021. 02. 09. | Frissítve: 2021. 06. 15.
Tovább

Koronavírus - Bécsben 22 esetben azonosították be a Delta vírusvariánst

A hétvégi nyolc alsó-ausztriai eset után Bécsben további 22 fertőzöttnél mutatták ki a koronavírus Delta nevű variánsát - közölte hétfőn az osztrák oe24 hírcsatorna.

Megjelenés: 2021. 06. 14.
Tovább

Koronavírus: elméletileg havonta három mutáció jöhet létre

Az aktív koronavírusok globális összsúlyát kalkulálták ki az izraeli Weizmann Tudományos Intézet és a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatói: eredményeik szerint ez a szám 0,1 és 10 kilogramm között van.

Megjelenés: 2021. 06. 14.
Tovább

A koronavírus eredetére egy bányában is keresik a választ

Egy SARS-jellegű megbetegedéssel fertőződtek meg a bányászok, melyet patkósorrú denevérektől kaphattak el a bányában.

Megjelenés: 2021. 06. 14.
Tovább

A középkorúak és a nők érintettebbek a hosszú-Covidban

A középkorúak érintettsége a legnagyobb, a 35-49 évesek negyedénél alakul ki hosszú-Covid.

Megjelenés: 2021. 06. 14.
Tovább

Antitest-vizsgálat kell a védettségi igazolvány hosszabbításához

Módosult a védettségi igazolványokról szóló rendelet, a módosítás 06.11-én, péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben. Akiknek lejárt vagy lejárat közeli a védettségi igazolványuk, meghosszabbíthatják, ha igazolják, hogy a szervezetükben található megfelelő számú koronavírus-antitest.

Megjelenés: 2021. 06. 13.
Tovább

Koronavírus - Oroszországban ismét 13 ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma, szigorítások Moszkvában

Oroszországban február 15. óta először emelkedett ismét 13 ezer fölé az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Moszkvában, ahol az új esetek több mint felét diagnosztizálták, szombattól korábban már feloldott szigorításokat állítottak vissza vasárnaptól.

Megjelenés: 2021. 06. 12.
Tovább

EMA: az AstraZeneca oltóanyag egyik mellékhatása lehet a kapilláris szivárgási szindróma

Az Európai Gyógyszerügynökség pénteken bejelentette, hogy az brit-svéd AstraZeneca gyógyszervállalat koronavírus-elleni oltóanyag mellékhatásként kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolja használatát azok számára, akiknél a jelenség már korábban is fellépett.

Megjelenés: 2021. 06. 11.
Tovább

Mindenképpen szükség lesz a harmadik oltásra

Az lenne a legelőnyösebb, ha a második oltás után minimum négy héttel, de maximum egy évvel lehetne beadni a harmadik oltást.

Megjelenés: 2021. 06. 11.
Tovább

Már lehet regisztrálni a 12-15 éveseket is oltásra

Felhívják a szülők figyelmét, hogy 12 év alatti gyermekeket továbbra sem lehet oltani és regisztrációjukat sem fogadják el.

Megjelenés: 2021. 06. 11.
Tovább

Magyar-izraeli oltóanyaggyár is épülhet

Orbán Viktor járványügyi intézkedéseket is ismertetett a mai Kormányinfón, bejelentette, hogy indulhat a 12-15 évesek oltása.

Megjelenés: 2021. 06. 11.
Tovább

Kínában már a gyerekek is kaphatják a Sinopharm vakcináit

Engedélyezte a Sinopharm kínai gyártó egyik, Covid-19 elleni oltóanyagának alkalmazását a 3 éven felüli gyermekek körében a kínai gyógyszerészeti hatóság, közölte pénteken a kínai egészségügyi bizottság.

Megjelenés: 2021. 06. 11.
Tovább

Fél évvel hosszabbodik azok táppénzjogosultsága, akik a járvány miatt nem kaptak gyógykezelést

Fél évvel meghosszabbodik a táppénzjogosultsága azoknak, akik a járvány miatt nem kaphatták meg a gyógyulásukhoz szükséges kezelést - tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben az MTI-vel csütörtökön.

Megjelenés: 2021. 06. 11.
Tovább

Drasztikusan csökkentette a dengue-lázas esetek számát a vírust terjesztő szúnyogok megfertőzése

Hetvenhét százalékkal csökkent a dengue-lázas esetek száma egy úttörő vizsgálatban, amely során a kutatók baktériummal fertőzték meg a vírust terjesztő szúnyogokat.

Megjelenés: 2021. 06. 10.
Tovább

Már az 5-11 éves korosztálynak teszteli a vakcináit a Pfizer

A vírus olyan gyulladási szindrómát okozhat a gyerekeknél, amely több szervet is egyszerre támad meg, így például a szívet is.

Megjelenés: 2021. 06. 10.
Tovább

Csecsemőkön is tesztelni fogják a Pfizer-vakcinát

A Pfizer bejelentette, hogy 12 év alattiakon folytatják a vakcinateszteket. Ha a vizsgálatok sikeresnek bizonyulnak, akkor féléves csecsemők is megkaphatják az oltást.

Megjelenés: 2021. 06. 10.
Tovább

Korlátozásokkal használják az AstraZeneca és a Janssen-vakcinát

A cseh szaktárca azt javasolja, hogy 60 éven aluliaknál ne használják az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcináit.

Megjelenés: 2021. 06. 10.
Tovább

Csúcsinnováció a magyar egészségiparban: vágás nélküli módszerek a rákgyógyításban

A rákkezelésben hatalmas áttörést hozó, Európában egyedülálló egészségügyi csúcsprojekt indult Magyarországon: a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének kifejlesztésére három éves kutatás kezdődött. 

Megjelenés: 2021. 06. 10.
Tovább

Nyirokérnövekedést serkentő rendszert dolgoztak ki a Semmelweis Egyetem kutatói az mRNS-technológia segítségével

A Semmelweis Egyetem kutatói - nemzetközi együttműködésben - olyan mRNS alapú rendszert dolgoztak ki, amellyel szervspecifikus nyirokérnövekedés váltható ki; ez a jövőben alapját képezheti egy új típusú terápia kidolgozásának.

Megjelenés: 2021. 06. 09.
Tovább

Koronavírus elleni gyógyszer a Pfizertől

Hamarosan piacra kerülhet a Pfizer új antivirális gyógyszere, amely remények szerint a koronavírus-fertőzés megelőzésére és kezelésére egyaránt alkalmas lehet.

Megjelenés: 2021. 06. 09.
Tovább

Eddig 4,7 millió vakcinát szállított a Pfizer Magyarországra

Csak májusban 1,3 millió adag Pfizer-BioNTech oltóanyag érkezett az országba.

Megjelenés: 2021. 06. 09.
Tovább

Szerdai mérleg: 179 új fertőzött, elhunyt 6 beteg

549 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 58-an vannak lélegeztetőgépen.

Megjelenés: 2021. 06. 09.
Tovább

A daganatos elváltozások hatékony diagnosztikáját segítő labort alakítottak ki Szegeden

A daganatos elváltozások hatékony diagnosztikáját segítő laboratóriumot alakítottak ki uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) pathológiai intézetében - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Megjelenés: 2021. 06. 09.
Tovább

Az EMA értékeli a Moderna COVID-19 vakcina 12-17 éves fiatalok körében történő alkalmazásának lehetőségét

Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) elkezdte a Moderna COVID-19 vakcina alkalmazásának 12-17 éves korcsoportra való kiterjesztéséről szóló kérelem értékelését.

Megjelenés: 2021. 06. 09.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: véget ért a járvány harmadik hulláma

Az oltásoknak köszönhetően véget ért a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2021. 06. 08.
Tovább