Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hírek, cikkek

A túlsúly és a mozgásszegény életmód is fokozza a trombózis kialakulásának esélyét

Tízszer magasabb a 80 éven felüliek körében a trombózis előfordulása, mint a középkorúak esetében. Mindez nemcsak a mozgásszegény, sokszor ágyhoz kötött életmóddal függ össze, hanem az idős korban gyakoribb, a véralvadást fokozó társbetegségekkel – például cukorbetegséggel vagy szívelégtelenséggel – és a vérkeringés lelassulásával is.

Megjelenés: 2021.02.22

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: a kínai vakcina megfelel a gyártói minősítésnek az NNK vizsgálata szerint

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálata szerint a kínai Sinopharm-vakcina megfelel a gyártói leírásnak, magyarországi felhasználásának megkezdéséhez az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet engedélye van hátra - mondta az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Megjelenés: 2021.02.19

CNBG BIO COVID-19 vakcina (Vero Cell), inaktivált

Az alábbi tájékoztató a vakcina kínai nyelvű termékismertetőjének magyar nyelvű adaptációja, iránymutatás az alkalmazáshoz. A kiindulási alapul szolgáló termékismertető utolsó áttekintésének dátuma: 2020. december 30.

Megjelenés: 2021.02.19

Gyógyszert is lehet majd árulni a kisboltokban

Patikán kívül is forgalmazható gyógyszerek árusítására is pályázhatnak a falusi kisboltok - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Magyarországon a gyógyszertárral nem rendelkező települések száma eléri az 1500-at, az ott élőké pedig 600 ezerre tehető.

Megjelenés: 2021.02.17

Koronavírus - Továbbra sem enyhül a járvány Csehországban

Továbbra se enyhül a koronavírus-járvány Csehországban: kedden a szűrések 12 486 új fertőződést mutattak ki, ami január eleje óta a legmagasabb napi esetszám - derül ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szerdán reggel közzétett kimutatásból.

Megjelenés: 2021.02.17

Tájékoztató kampány indult a magyar gyógyszerekről

A hazai gyógyszerek megismerése érdekében a Magyar Gyógyszer Védjegy használói átfogó edukációs, országos kampányt indítottak - tájékoztatta az MTI-t a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) szerdán.

Megjelenés: 2021.02.17

Bacillus clausii mint adjunktív kezelés akut hasmenés esetén – a CODDLE vizsgálat eredményei

A klinikai gyakorlatban alkalmazott probiotikumok jelentős csoportját képviselik a Bacillus genus tagjai. A Bacillus clausii 4 probiotikus törzs (O/C, SIN, N/R és T) spóráit hatóanyagként tartalmazó készítmények több, mint 55 éve jelen vannak a piacon. A fizikai és kémiai behatásokkal (hő, antibiotikumok, gyomorsav kémhatása) szembeni rezisztenciája a spóráira vezethető vissza. A gyermekek akut hasmenésének a kezelésében a Bacillus clausii – mint az orális rehidrációs terápia (ORT) mellett alkalmazott adjunktív terápia – cink-szupplementációval kombinációban vagy a nélkül, több randomizált, kontrollált vizsgálat alapján dokumentáltan hatásos.

Megjelenés: 2021.02.15

Növekedésihormon-elégtelenség kivizsgálása gyermekeknél

A növekedésihormon-hiány (GHD) előfordulása 1:4000 és 1:10000 közötti a világon. A diagnózis felállítása a következő három kritériumon alapul: 1. a növekedés progresszív elmaradása; 2. más kimutatható ok hiánya; 3. elégtelen növekedésihormon-termelési kapacitás. Ezek a kritériumok kellően szenzitívek, de nem specifikusak. A kórisme kimondása még ma is komoly kihívást jelent a valódi „aranystandard” hiánya, és a rendelkezésre álló diagnosztikai tesztek viszonylag gyenge teljesítménye miatt.

Megjelenés: 2021.02.15

hirdetés