Hírek, cikkek

Ötéves gyógyszerkutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen

Növényekből és gombákból kinyerhető daganat- és mikrobaellenes, illetve kardiovaszkuláris hatású vegyületeket vizsgáló ötéves kutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Megjelenés: 2022. 01. 14.
Tovább

Influenza: kétszer annyian fordultak orvoshoz, mint az előző héten

A fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálattal 6 esetben influenza A vírus pozitív mintát találtak.

Megjelenés: 2022. 01. 13.
Tovább

Az AstraZeneca szerint a harmadik oltásuk hatékony lehet az omikron ellen

Az AstraZeneca szerint a gyógyszergyártó cég és az Oxford Egyetem kutatói által fejlesztett vakcina harmadik – emlékeztető – adagja jelentősen megnöveli az antitestek mennyiségét, és hatékony lehet a rendkívül gyorsan terjedő omikron variáns ellen.

Megjelenés: 2022. 01. 13.
Tovább

Idén is folytatódnak a kórházfejlesztések

Idén is folytatódnak a nagy értékű, jelentős kórházfejlesztések az Egészséges Budapest Programban (EBP), mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön, Budapesten.

Megjelenés: 2022. 01. 13.
Tovább

A Pfizer vezérigazgatója szerint két adag oltás nagyon korlátozottan véd csak az omikron ellen

Két dózis Pfizer-vakcina csak nagyon korlátozottan véd, ha véd egyáltalán a koronavírus omikron variánsa ellen – nyilatkozta a Pfizer vezérigazgatója a Yahoo Finance-nek a News.com cikke szerint.

Megjelenés: 2022. 01. 13.
Tovább

Egy friss tanulmány szerint a kenderben található hatóanyagok segíthetnek megakadályozni a koronavírus-fertőzést

Egy, az Oregoni Egyetemmel közösen véghez vitt kutatás szerint a kannabiszban található kétfajta kannabinoid, a CBGA és a CBDA kötést tud létrehozni a Covidot okozó SARS-Cov-2 vírus fehérjetüskéjével, ez pedig meg tudja akadályozni, hogy a vírus behatoljon a sejtekbe és fertőzést okozzon.

Megjelenés: 2022. 01. 13.
Tovább

Inzulintól független új vércukorszint-csökkentő útvonalat fedeztek fel

A San Diego székhelyű Salk Institute kutatói a Cell Metabolism folyóiratban megjelent cikkükben ismertették új, nagy jelentőségű tudományos eredményüket, melyben egy inzulinéhoz hasonló, de azzal párhuzamosan működő vércukorszint-csökkentő jelátviteli útvonalat írtak le.

Megjelenés: 2022. 01. 13.
Tovább

Nagyon sok az új fertőzött az 5-11 évesek között

Eddig 71 ezer szülő regisztrált oltásra, de csak 56 ezer gyermek kapta meg Pfizer oltását.

Megjelenés: 2022. 01. 13.
Tovább

Egyre gyorsabban terjed a koronavírus az iskolákban

A diákok átoltottsága pedig nem elég nagy ahhoz, hogy az iskolákban ne terjedjen a vírus.

Megjelenés: 2022. 01. 13.
Tovább

A Nuvaxovid alkalmazási előírása

A Nuvaxovid a koronavírus-betegség 2019 (Covid19) megelőzésére szolgáló vakcina, amely 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható. A Nuvaxovid a SARS-CoV-2 felszínén található fehérje (a tüskefehérje) laboratóriumban előállított változatát tartalmazza.

Megjelenés: 2022. 01. 10. | Frissítve: 2022. 01. 13.
Tovább

Direkt oralis antikoagulánsok: a vénás thromboemboliában szenvedő gyermekek kezelése során jelentkező kihívások leküzdése

A vénás thromboembolia (VTE) felnőttek között viszonylag gyakori, az incidenciagyakoriság 30 év felett a becslések szerint 10-1200/100 000 fő. Gyermekek körében a VTE kevésbe gyakori, az incidenciagyakoriság körülbelül 0,7-4,9/100 000 gyermek.

Megjelenés: 2022. 01. 12.
Tovább

EMA: a jelenlegi vakcinák hatékonyak az omikron ellen

Az omikronnál a kórházi ápolás szükségességének kockázata jelenleg a delta variáns kockázatának mintegy fele, egyharmada.

Megjelenés: 2022. 01. 12.
Tovább

Már húszmillió ember él zárlat alatt Kínában a koronavírus újbóli terjedése miatt

Kínában a koronavírus újbóli terjedése miatt már három városban rendeltek el keddre lezárást, amivel 20 millióra emelkedett azok száma, akik zárlat alatt élnek az országban – közölte a kínai állami média.

Megjelenés: 2022. 01. 11.
Tovább

Először kapott ember génmódosított sertésszívet

A világon először kapott ember genetikailag módosított sertésszívet, a beültetést az Egyesült Államokban végezték, írta a BBC hírportálja.

Megjelenés: 2022. 01. 11.
Tovább

Románia a beszerzett vakcinák alig több mint felét használta fel

Románia az Európai Unió közvetítésével a koronavírus ellen beszerzett vakcinák alig több mint felét tudta csak felhasználni, a rendelkezésére álló oltóanyag jelentős részét értékesítette, illetve adományként adta tovább, csaknem egymillió dózisnak pedig lejárt a szavatossága.

Megjelenés: 2022. 01. 11.
Tovább

Az év első felében elérhető lesz az omikronra szabott vakcina

Már az év első felében elérhető lesz az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változatára szabott oltóanyag a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich Intézet (PEI) szerint.

Megjelenés: 2022. 01. 11.
Tovább

Világújdonság a Semmelweis Egyetemen átadott CT-készülék

Gyorsabb és pontosabb diagnózis várható a Semmelweis Egyetem világviszonylatban is új CT-készülékétől.

Megjelenés: 2022. 01. 11.
Tovább

Kásler: Napi 200 haláleset jöhet, szükség lesz negyedik oltásra

Elkezdődött Magyarországon a járvány ötödik hulláma, és ha nem jön újabb mutáció, valamint nem nő jelentősen az átoltottság, akkor a csúcsán 13 ezer is lehet a napi fertőzések száma, 8-9 ezer kórházi ápolttal – mondta az InfoRádiónak adott interjújában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki a kórházban kezeltek oltottsági arányáról is beszélt.

Megjelenés: 2022. 01. 10.
Tovább

Kardiológiai szakrendelés is helyet kap Tiszafüreden

A tervek szerint már januárban elérhető lesz a szolgáltatás, egyelőre heti egyszer, amit később szeretnének bővíteni.

Megjelenés: 2022. 01. 10.
Tovább

Változások a humán gyógyszerek állatgyógyászati vényre való kiadásakor és más fontos tudnivalók

2020. augusztus 11-én módosult az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendeletet. A változtatások folyamatosan lépnek életbe, és azokat a gyógyszertárakat is érintik, amelyek állatorvosi vényre humán készítményeket expediálnak, és nem vényköteles állatgyógyászati készítményeket is forgalmaznak.

Megjelenés: 2022. 01. 07. | Frissítve: 2022. 01. 10.
Tovább

A D-vitamin recept nélküli expediálása

Napjainkban, főleg a COVID-fertőzés időszakában, jelentősen megnőtt a receptre kiadott D-vitamin mennyisége. Ugyanakkor a szakmán belüli vélemények és a betegek ismeretei is különbözőek, hogy mennyi a szükséges napi D-vitamin bevitel. Ez a cikk elsősorban az orvosi felügyelet nélkül szedhető D-vitamin mennyiségéről ad felvilágosítást.

Megjelenés: 2022. 01. 07. | Frissítve: 2022. 01. 10.
Tovább

2022. január elsejével megszűnt a nem vényköteles gyógyszerek csomagküldése

A Magyar Országgyűlés a 2021. évi CXXIX. törvény 17.§ és 19.§-aiban módosította a gyógyszer-gazdaságossági törvény egyes pontjait. A változás 2022. január elsejétől érvényes, így Magyarországon csomagküldéssel nem receptköteles gyógyszerek rendelése és kiszállítása megszűnik (receptköteles készítményeket eddig sem lehetett csomagküldéssel kiszállítani). Magánszemély helyett és nevében eljárva üzletszerűen végzett bevásárló és kiszállítói szolgáltató tevékenység keretében gyógyszer kiszállítás nem végezhető.

Megjelenés: 2022. 01. 07. | Frissítve: 2022. 01. 10.
Tovább

Új gyógymódot találtak a Crohn-betegség kezelésére

Az új módszer csaknem duplájára emeli a Crohn-betegeknél a tartós gyógyulás esélyét.

Megjelenés: 2022. 01. 08.
Tovább

Brit bizottság: Nem szükséges a koronavírus elleni negyedik oltás

Brit szakértők pénteki állásfoglalása szerint egyelőre nem szükséges a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának alkalmazása, mivel a három vakcinaadagból álló jelenlegi oltási kurzus is sokáig jelentős védelmet nyújt – adta hírül az MTI.

Megjelenés: 2022. 01. 08.
Tovább

Gyenge a Covid ellen a favipiravir

Japánon és Kínán kívül egyedül Magyarországon használják koronavírus ellen a favipiravirt, amit eredetileg influenza ellen fejlesztettek ki. Az újabb kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy egyik vírus ellen sem megfelelően hatékony.

Megjelenés: 2022. 01. 08.
Tovább

Tovább bővül az e-egészségügy

Folyamatban van az e-beutalók rendszerének a kiterjesztése – mondta az InfoRádiónak a Háziorvosok Online Szervezetének elnöke, országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.

Megjelenés: 2022. 01. 08.
Tovább

Innovatív gyógyszeres terápiák támogatása ad új esélyt a magyar betegeknek

Kétéves kihagyást követően született döntés 31 új terápia társadalombiztosítási támogatásba való befogadásról, miközben további 75 új terápia közvetlen döntés előtt áll.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

30 éve volt az első csontvelő-transzplantáció Magyarországon

Míg a 60-as években csupán a betegek 10%-a gyógyult meg, ma már a gyógyulási arány 80-90%.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Koronavírussal kapcsolatos, aktuális eljárásrendek

Melyek a koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának jelenlegi irányelvei? Mutatjuk.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Szükség lesz a negyedik oltásra a Moderna vezérigazgatója szerint

A Moderna vezérigazgatója arra figyelmeztet, hogy az embereknek szükségük lehet a negyedik Covid-oltásra, mivel az emlékeztető oltások hatékonysága idővel csökkenni fog, írja a Portfolio.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Több mint 40 esetben kezdeményezett eljárást tavaly a hálapénz-kommandó

Az Nemzeti Védelmi Szolgálat Korrupciómegelőzési Főosztályának vezetője, Váradi Piroska rendőrezredes a Borsnak értékelte a hálapénz-kommandó elmúlt egy évét.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Átlépte a 300 milliót a fertőzöttek száma a világon

A halálos áldozatok száma 5 472 263 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Ezer hazai gyógyszertár küzd működési nehézségekkel

Vissza nem térítendő, működési célú támogatást kapnak bizonyos, az adott települést egyedül ellátó kis vidéki gyógyszertárak.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Koronavírusos ápolók is dolgozhatnak az ausztrál kórházakban

A fertőzött, de tünetmentes kollégák egy speciális védőfelszerelést viselve visszatérhetnek a munkába - panaszolták az ápolók.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Kötelezővé tették a védőoltást az 50 év felett Olaszországban

Az 50 felettiek ezentúl csak akkor dolgozhatnak, ha már beoltották őket, vagy átestek a betegségen.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Az omikron miatt ismét emelkedik a fertőzöttek száma Magyarországon

A fertőzöttek száma ismét emelkedik, amelynek oka a rendkívül fertőző omikron variáns terjedése, közölte a koronavirus.gov.hu.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Több mint egymillió brit tapasztalhatja magán a hosszú Covid tüneteit

Nagyjából 1,3 millió brit szenved hosszú covidos tünetekkel – írja a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) becslése alapján a BBC.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Merkely Béla is bejelentette, hogy itt az ötödik hullám

Míg novemberben a kardiológus úgy nyilatkozott, nem valószínű, hogy az omikron azonnali ötödik hullámot okoz, az Origo szerint most már mást mondott.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Akut vénás thromboembolia kezelése rivaroxabannal: receptírási tapasztalatok az Egyesült Királyságban

Kutatók tanulmányozták a rivaroxaban biztonságosságát és hatásosságát akut vénás thromboembolia kezelésében az Egyesült Királyságban.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Új kutatási eredmények szerint jelentősen emeli a védelem szintjét a negyedik oltás

A napokban kezdődött meg a negyedik adag oltások beadása Izraelben, ennek kapcsán szólalt meg Naftali Bennett miniszterelnök egy Tel Aviv-i kórházban tett látogatása során, írja az Infostart.

Megjelenés: 2022. 01. 06.
Tovább

Koronavírus - Az EU 700 millió adag oltóanyagot oszt meg a rászoruló országokkal 2022-ben

Az Európai Unió a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében 700 millió adagnyi oltóanyag megosztását ígérte az arra rászoruló országokkal 2022 közepéig, és jó úton halad afelé, hogy ezen ígéretét teljesítése - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.

Megjelenés: 2022. 01. 06.
Tovább

A harmadik védőoltás az omikron variáns ellen is védelmet biztosít

Angliai adatok alapján egy omikronnal fertőzött személy ötven százalékkal kisebb eséllyel kerülhet kórházba, mint egy delta variánssal fertőzött.

Megjelenés: 2022. 01. 06.
Tovább

Olaszországban már elérhető a Merck Covid-gyógyszere

Keddtől elérhető az amerikai gyógyszeripari nagyvállalat, a Merck covid elleni tablettája Olaszországban, a helyi a gyógyszerügynökség december 22-én hagyta jóvá, hogy vészhelyzetben alkalmazzák a szert, írja az Euronews.

Megjelenés: 2022. 01. 06.
Tovább

Rifampicin és resveratrol az Alzheimer-kór megelőzésére

Az Oszaka Egyetem kutatói a Frontiers in Neuroscience folyóiratban számoltak be arról, hogy állati modellszervezeteken végzett vizsgálataik eredményei szerint a rifampicin és a resveratrol kombinációja sikeresen akadályozta meg az agyban kialakuló oligomerek megjelenését.

Megjelenés: 2022. 01. 06.
Tovább

Átlagosan fél évet kell várni tüdőátültetésre

A tüdőt súlyosan roncsoló Covid-19 miatt is végeztek már transzplantációt, Magyarországon is, derül ki a Növekedés.hu összeállításából.

Megjelenés: 2022. 01. 06.
Tovább

Szlávik: a flurona nem új vírusmutáció

Az infektológus nem túl optimista a tekintetben, hogy a járvány az idén végleg véget érhet.

Megjelenés: 2022. 01. 06.
Tovább

Ötödik hullám: veszélyesek lehetnek a háziorvosi rendelők

Szinte teljesen összeért a koronavírus 4. és 5. hulláma, mondta az InfoRádióban Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos.

Megjelenés: 2022. 01. 06.
Tovább

Már 422 praxisközösségi konzorcium jött létre

Eredményesen működnek és egyre népszerűbbek a háziorvosok, házi gyermekorvosok és a fogorvosok körében a praxisközösségek.

Megjelenés: 2022. 01. 06.
Tovább

Kollegiális vezető háziorvos: berobbant az ötödik hullám

A háziorvos kér mindenkit: ne menjen légúti tünetekkel orvoshoz, hanem telefonáljon.

Megjelenés: 2022. 01. 05.
Tovább

A negyedik oltás ötszörösére növeli az antitestek számát

A negyedik oltást az egészségügyi dolgozók, a 60 év felettiek és az immunhiányos betegek kaphatják meg jelenleg Izraelben.

Megjelenés: 2022. 01. 05.
Tovább