Hírek, cikkek

Oltás után a hosszú Covid kockázata felére csökken

Azok közül, akik két oltás után mégis elkapják a fertőzést, mindössze öt százaléknál alakul ki hosszú Covid brit adatok szerint.

Megjelenés: 2021. 09. 14.
Tovább

Innovatív módszer segíthet a daganatos betegeken

Sokszor nem a rák, hanem a szívet érintő szövődmények miatt romlik a daganatos betegek állapota, a CMR növelheti a túlélés esélyét.

Megjelenés: 2021. 09. 14.
Tovább

Ritka a Covid-19 okozta elhalálozás a két oltást felvevőknél

Jóval kisebb a valószínűsége annak, hogy a Covid-19 vagy szövődményeibe belehal az, aki megkapta az új koronavírus elleni oltás mindkét adagját, mint az, akit egyáltalán nem oltottak be vagy csak egy adagot kapott, mutatta ki az angol statisztikai hivatal (ONS).

Megjelenés: 2021. 09. 14.
Tovább

Hosszú távú klinikai kimenetelek pitvarfibrillációban és pitvarremegésben szenvedő betegeknél direkt oralis antikoagulánsok aluldozírozása esetén

Bár a direkt oralis antikoagulánsok (DOAC-ok) hatásossága igazolt a stroke-kockázat csökkentésében pitvarfibrillációban (PF) szenvedő betegeknél, off label alkalmazás során a magasabb vérzési kockázat csökkentése érdekében időnként aluldozírozzák őket. Kutatók a DOAC-ok nem megfelelő aluldozírozásának gyakoriságát és klinikai kimeneteleit értékelték PF-betegeknél.

Megjelenés: 2021. 07. 28. | Frissítve: 2021. 09. 14.
Tovább

A Moderna kifejlesztett egy kombinált egyadagos emlékeztető oltást

Az új vakcina a koronavírus elleni vakcinájával kombinálja a legmesszebbre jutott kísérleti influenza elleni oltóanyagot.

Megjelenés: 2021. 09. 12.
Tovább

A normál adag harmadával oltják a kisgyerekeket Szlovákiában

A szülőnek kell kérvényezni, és a kérelmet jóvá kell hagynia a gyermekorvosnak vagy más szakorvosnak.

Megjelenés: 2021. 09. 12.
Tovább

Alkotmánybíróság elé megy az egészségügyiek kötelező oltása

Egy névtelenséget kérő egészségügyi dolgozó megtámadta a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét szabályozó kormányrendeletet az Alkotmánybíróságon, írja az Index.

Megjelenés: 2021. 09. 12.
Tovább

Menczer: 10 hónapon belül létrehozzák a Sinopharm-vakcina gyártásához szükséges infrastruktúrát

Együttműködési szándéknyilatkozat született a kínai Sinopharm-vakcina magyarországi gyártására vonatkozóan, a megállapodás szerint legkésőbb 10 hónapon belül létrehozzák Magyarországon a szükséges infrastruktúrát a vakcinagyártáshoz, közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.

Megjelenés: 2021. 09. 12.
Tovább

Újabb orvosokat gyanúsít az NVSZ hálapénz-elfogadással

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt rendelt el nyomozást a BRFK.

Megjelenés: 2021. 09. 12. | Frissítve: 2021. 09. 12.
Tovább

5–11 éves gyerekeknek fejlesztett ki vakcinát a BioNTech

Pár héten belül eredményeket vár a Pfizer-vakcinát lefejlesztő BioNTech, amely az 5–11 éveseknek fejlesztett vakcinákról szóló eredményeit a hetekben küldi meg a világ egészségügyi hatóságainak.

Megjelenés: 2021. 09. 10.
Tovább

Az AstraZeneca covid-vakcinájának igen ritka mellékhatását azonosították

2021. július végéig - mintegy 592 millió adag oltóanyag beadása után - 833 Guillain-Barré szindróma (GBS) esetet jelentettek világszerte.

Megjelenés: 2021. 09. 10.
Tovább

A Debreceni, a Pécsi és a Miskolci Egyetem egészségügyi karán is kötelező az oltás

Nem kezdheti meg a tanévet az a hallgató a Semmelweis Egyetemen, aki nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást. A Debreceni, a Pécsi és a Miskolci Egyetem is bevezette ezt az intézkedést. A többi karon nem kötelező a maszkhasználat és az oltás.

Megjelenés: 2021. 09. 10.
Tovább

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”

A COVID-19 vakcinák gyors kifejlesztését tette lehetővé a módosított RNS-technológia, a világra szóló felfedezés, amely a Karikó Katalin és Drew Weissman kutatópáros érdeme. Ezt ismeri el a 2022-es Breakthrough-díj, amelynek élettudományi kategóriájában az mRNS úttörőit tüntetik ki – jelentették be 2021. szeptember 9-én. A 3 millió dollár pénzjutalommal együtt járó kitüntetést „tudományos Oscar-díjnak” is nevezik.

Megjelenés: 2021. 09. 09.
Tovább

Koronavírus - EMA: az AstraZeneca oltóanyaga nagyon ritka mellékhatásként idegrendszeri rendellenességet okozhat

Az Európai gyógyszerügynökség csütörtökön bejelentette, hogy az AstraZeneca cég koronavírus elleni oltóanyaga a Vaxzevria, igen ritka mellékhatásként Guillain-Barré szindrómaként (GBS) ismert idegrendszeri rendellenességet okozhat.

Megjelenés: 2021. 09. 09.
Tovább

Szlovákiában már ötéves kortól lehetővé teszik az oltás felvételét

Szlovákiában csütörtöktől már az 5 és 11 éves közti korosztály számára is lehetővé válik a koronavírus elleni oltás felvétele, jelentette be Vladimír Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter a pozsonyi kormány szerdai ülése után.

Megjelenés: 2021. 09. 09.
Tovább

Az első kombinált vakcina tesztje kezdődik embereken

A résztvevők a vállalat Covid vakcináját és az influenza elleni NanoFlu oltás kombinációját kapják.

Megjelenés: 2021. 09. 09.
Tovább

Minőségi hiba miatt vérnyomáscsökkentőket vont ki a forgalomból a hatóság

A gyógyszerészeti intézet négy eltérő típusú Losartan gyógyszert vont ki a forgalomból azido szennyeződés miatt.

Megjelenés: 2021. 09. 09.
Tovább

Közel másfél millió magyar küzd idült vesebetegséggel

Kifejezetten alattomos, aluldiagnosztizált kórképek közé tartozik, miközben akár 14-szeresére is növelheti a szív-érrendszeri károsodás kockázatát.

Megjelenés: 2021. 09. 09. | Frissítve: 2021. 09. 09.
Tovább

Koronavírus - A német lakosság kétharmada kapott már legalább egy adag oltást

Németországban a lakosság kétharmada kapott már legalább egy adagot az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltásból - jelentették be szerdán Berlinben.

Megjelenés: 2021. 09. 08.
Tovább

Egészségügyet érintő döntéseket hozott a kormány

Egy sor egészségügyet érintő döntést hozott a kormány a hétfő esete megjelent Magyar Közlöny szerint.

Megjelenés: 2021. 09. 08.
Tovább

Fertőzés után sem elegendő egyetlen oltás

Sem magas antitestszintre, sem erős védelemre nem számíthatnak azok, akik átesettként egyetlen adaggal immunizáltatták magukat.

Megjelenés: 2021. 09. 08.
Tovább

Koronavírus - Gondokat okozhat az ivermectin használata az Egyesült Államokban

Az egyesült államokbeli Oklahomában cáfolta egy kórház azokat a híreket, amelyek szerint fennakadásokat okozott volna a sürgősségi betegellátásban, hogy többen kórházba kerültek az alapvetően az állatgyógyászatban használatos ivermectin hatóanyagú gyógyszer túladagolása miatt.

Megjelenés: 2021. 09. 07.
Tovább

Pozitív változások várhatóak az egészségügy finanszírozásában

További kedvező változásokat eredményez az egészségügyi finanszírozás rendszerében az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kidolgozott új rendelet, közölte a tárca kedden.

Megjelenés: 2021. 09. 07.
Tovább

Aggasztó adatok a teljes magyar átoltottsági statisztikában

Nálunk a 70–79 évesek örvendenek a legmagasabb átoltottságnak, ám szeptember elején ebben a mutatóban is csak a 17. helyen állunk.

Megjelenés: 2021. 09. 07.
Tovább

A delta-hullámban egyre több gyerek kerül kórházba

Az egyik jelentés szerint június és augusztus között majdnem megötszöröződött a kórházi kezelést igénylő covidos gyerekek létszáma.

Megjelenés: 2021. 09. 07.
Tovább

Perzisztencia és adherencia nem K-vitamin antagonista orális antikoagulánsokkal való kezelés során pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél öt nyugat-európai országban

A NOAC-ok véralvadásgátló hatása nem igényel rendszeres monitorozást. A rendszeres monitorozás hiánya miatt viszont aggályok merültek fel a NOAC-ok rosszabb perzisztenciájával és adherenciájával kapcsolatban. Egy új kutatás ezért azt tűzte ki célul, hogy összességében és hatóanyagonként értékelje a NOAC-kezelésre jellemző perzisztenciát és adherenciát PF-betegeknél egészségügyi adatbázisok felhasználásával öt nyugat-európai országban.

Megjelenés: 2021. 08. 04. | Frissítve: 2021. 09. 07.
Tovább

Túl a 8,2 millió adagon a Pfizer által eddig Magyarországra szállított COVID-19 elleni  oltóanyag mennyisége

2021. augusztus 31. – Több mint 250 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett hazánkba. Ez már a 37. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, COMIRNATY nevű oltóanyagból,  ezzel  a  vállalat  által  hazánkba  szállított vakcina adagok mennyisége meghaladja a 8,2 millió adagot.  

Megjelenés: 2021. 09. 06.
Tovább

Újabb európai koronavírus-vakcina a láthatáron?

A dán kormány hétfőn bejelentette, hogy mégsem írnak ki tendert egy helyi koronavírus-vakcina fejlesztésére, mivel a dán Bavarian Nordic nevű vállalat jól halad a fejlesztésekkel.

Megjelenés: 2021. 09. 06.
Tovább

Új kínai vakcina a delta és a béta variáns ellen

A kínai Sinopharm cég bejelentette, hogy új vakcinát fejlesztettek ki a koronavírus delta és a béta variánsai ellen – hangzott el az ATV Híradó összeállításában, amit a Népszava idéz.

Megjelenés: 2021. 09. 06.
Tovább

Koronavírus - Merkely: lassú, elhúzódó lehet a negyedik hullám, és az oltatlanokat érinti elsősorban

Lassabb, elhúzódó lehet a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és elsősorban az oltatlanokat érinti majd - mondta a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Megjelenés: 2021. 09. 06.
Tovább

Füstmentes technológiák: ha nem szokik le, tájékozódjon?

A februárban megtartott Open Science virtuális konferencián bemutatásra kerültek a füstmentes dohányhevítő rendszerekkel kapcsolatos legfrissebb vizsgálati eredmények. A klinikai farmakológiai kutatások jelenlegi állását, és a populációszintű ártalomcsökkentés lehetőségeit Andrea Costantini ismertette.

Megjelenés: 2021. 09. 06.
Tovább

Palkovics: Jövő év végén már vakcinákat gyártanak Debrecenben

Jövő év végén megkezdődik a vakcinagyártás a debreceni Nemzeti Oltóanyaggyárban, erősítette meg az innovációs és technológiai miniszter vasárnap a helyszínen, amikor elhelyezték a leendő üzem alapkövét a Debreceni Egyetem innovációs parkjában.

Megjelenés: 2021. 09. 05.
Tovább

Több mint 160 ezren nem vették fel a második oltást

Az ECDC adataiból kiszámolható, hetente hány első és második dózist adnak be az egyes vakcinákból, és a 24.hu ki is számolta.

Megjelenés: 2021. 09. 05.
Tovább

Újabb kutatás igazolja: a maszkok védenek a koronavírus ellen

A vizsgálat kiderítette, hogy a maszkviselés miatt mintegy 10 százalékkal kevesebben lettek betegek.

Megjelenés: 2021. 09. 05.
Tovább

Az oltások kötelezővé tételét kezdeményezte az olasz kormányfő, Skóciában megugrott a koronavírus-hordozók száma

Kötelező lesz a koronavírus elleni oltás a nagykorúak számára Új-Kaledóniában is. Nemzetközi kitekintés.

Megjelenés: 2021. 09. 05.
Tovább

Világstatisztika: 219,7 millió fertőzött, 4,55 millió áldozat

Egy nappal korábban 219 014 988 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 541 010 volt.

Megjelenés: 2021. 09. 05.
Tovább

Már 39 országban jelen van az immunrezisztens variáns

A WHO jelentése szerint fokozottan figyelik az újabb koronavírus-variánst, amelyet Kolumbiában fedezték fel, írja a Napi.hu.

Megjelenés: 2021. 09. 03. | Frissítve: 2021. 09. 05.
Tovább

Szlávik: Javasolható a harmadik oltás az egészségügyieknek

Több száz Covid-vakcina kutatása és klinikai vizsgálata folyik világszerte, amelyekből nemsokára hatékony oltás lesz. Már elkészült a vakcina fehérjealapú változata, amely Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint azoknak is megfelel majd, akik most még bizalmatlanok a Covid-vakcinákkal szemben.

Megjelenés: 2021. 09. 03.
Tovább

Szorgalmazza a maszkviselést a HGYE

Fokozott óvatosságra int és a maszkviselésre ösztönöz a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin a Népszava szerint.

Megjelenés: 2021. 09. 03.
Tovább

Koronavírus - Uniós ügynökség: egyelőre nincs sürgető szükség a harmadik oltás beadására

Egyelőre nincs sürgető szükség a harmadik oltás beadására, fontosabb hogy azok kapják meg előbb a vakcinákat, akik még nincsenek beoltva - hívta fel a figyelmet az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtökön közzétett jelentésében.

Megjelenés: 2021. 09. 02.
Tovább

A demencia terjedését hozhatja a koronavírus

A demenciás esetek száma 2030-ra 55 millióról 78 millióra emelkedhet.

Megjelenés: 2021. 09. 02.
Tovább

Visszatért a teljesítmény-finanszírozás

A 2021. szeptemberi teljesítményjelentések feldolgozásától kezdődően teljesítmény alapján fizet a NEAK. A NEAK kedden adott tájékoztatást a szeptemberi indításról.

Megjelenés: 2021. 09. 02.
Tovább

Megnyitották Berlinben a WHO járványügyi elemző központját

Megnyitották Berlinben szerdán az ENSZ közegészségügyi szakosított szerve, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális járványügyi elemző és előrejelző központját, amelyet a koronavírus-világjárvány tanulságaként hoztak létre.

Megjelenés: 2021. 09. 02.
Tovább

Szlávik: A delta az eddigieknél nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra

A koronavírus delta variánsa jobban terjed és nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint az eddigi mutánsok, mondta a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa szerdán az M1 aktuális csatornán.

Megjelenés: 2021. 09. 01.
Tovább

Szlovákiában nem oltanak többé a Szputnyikkal

A meglévő oltóanyagok érvényességének lejárta miatt augusztus utolsó napjával befejezik Szlovákiában a Szputnyik V oltóanyag használatát, jelentették szlovák médiaforrások az egészségügyi minisztérium megerősítésére hivatkozva.

Megjelenés: 2021. 09. 01.
Tovább

A Moderna kétszer annyi antitestet termel, mint a Pfizer

Az ellenanyagszintre az életkor is befolyással volt, a legmagasabb szintet a 35 év alattiak körében mérték.

Megjelenés: 2021. 09. 01.
Tovább

Kötelezővé tehetik a gyermekek beoltását az USA-ban

A koronavírus-fertőzéssel kórházba került gyermekek száma rekordot döntött, több mint 2200-an szorulnak kórházi ápolásra.

Megjelenés: 2021. 09. 01.
Tovább

A kombinált antithromboticus terápia szerepe alsó végtagi revaszkularizáció után

A perkután koszorúér beavatkozás (PCI) utáni antithromboticus kezelést számos randomizált, kontrollált kutatás során vizsgálták, és az eredmények alapján megfogalmazott irányelvek a legtöbb helyzetben megfelelő útmutatást biztosítanak. Ezzel szemben a perifériás artériás betegségben (PAD) végzett alsó végtagi revaszkularizáció (LER) utáni antithromboticus kezelés előnyeit alátámasztó bizonyítékok nagyrészt PCI adatok extrapolációjának eredményei, amelyen belül kevés a PAD-specifikus adat.

Megjelenés: 2021. 09. 01.
Tovább

PHARMINDEX Online Trombinfo nyereményjáték nyertesei

Nyerteseinket e-mailben értesítjük. Nyereményükhöz gratulálunk!

Megjelenés: 2017. 06. 06. | Frissítve: 2021. 09. 01.
Tovább

Koronavírus - Az EU elérte a 70 százalékos átoltottságot

Elérte a 70 százalékot az Európai Unió felnőtt lakosságának körében az új típusú koronavírus okozta betegség (Covid-19) ellen teljesen beoltottak aránya, több mint 256 millió felnőtt már megkapta a szükséges mennyiségű vakcinát - jelentette be kedden közleményben az Európai Bizottság.

Megjelenés: 2021. 08. 31.
Tovább