Hírek, cikkek

Koronavírus - Oroszországban is megjelent az indiai variáns

Oroszországban is megjelent a koronavírus indiai variánsa, a kórokozót Uljanovszkban tanuló indiai diákoknál azonosítottak - jelentette csütörtökön a Kommerszant című orosz napilap.

Megjelenés: 2021. 05. 13.
Tovább

Készül a kombinált Covid/influenza-vakcina

Az amerikai Novavax május 10-én bejelentette, hogy kombinált, az influenza és az új típusú koronavírus ellen egyaránt védelmet nyújtó vakcinát fejlesztett ki.

Megjelenés: 2021. 05. 13.
Tovább

Több vakcinaszállítmány is várható még a héten

Magyarország 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből. Ennek eddig 20 százaléka érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát (3,2 millió adagot) a Pfizer szállította.

Megjelenés: 2021. 05. 12.
Tovább

Az EMA hamarosan dönt a jelenleg értékelés alatt álló oltóanyagok, köztük a Szputnyik V engedélyezéséról

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hamarosan döntést hoz a jelenleg folyamatos felülvizsgálat (rolling review) alatt álló négy, koronavírus elleni oltóanyag, a német CureVac, az amerikai Novavax, a kínai Sinovac és az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinák európai uniós ideiglenes használatára vonatkozó ajánlásáról - közölte az EMA oltásstratégiai vezetője szerdán.

Megjelenés: 2021. 05. 12.
Tovább

 Kutatók adtak választ a kérdésre: mitől igazán ártalmas a dohányzás?

Mi a különbség a füst és a pára között? Utóbbi hogyan képződik a dohányból? Miért kevésbé káros az egyik, mint a másik az emberi szervezetre? Kutatók adtak tudományos magyarázatot ezekre a kérdésekre, beszámolva a saját és a tőlük független kutatóintézetek vizsgálati eredményeiről, valamint megválaszolva az érdeklődők kérdéseit is az első Open Science konferencián.

Megjelenés: 2021. 05. 12.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: a várandósok is megkaphatják a második oltást

A terhesség 36. hete előtti időszakig a második védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Megjelenés: 2021. 05. 12.
Tovább

Túlsúlyos, pitvarfibrilláló betegek antikoagulálása – a való életbeli tapasztalat a rivaroxabannal

A tapasztalatok szerint a warfarin farmakológiai hatása nem független a testtömegindextől. Egy retrospektív elemzés a warfarin és a rivaroxaban hatásosságát és biztonságosságát vizsgálta túlsúlyos betegeknél.

Megjelenés: 2021. 05. 12.
Tovább

A rivaroxaban nettó klinikai előnye daganattal összefüggő thrombosis kezelésében alacsony molekulasúlyú heparinnal összehasonlítva: szisztematikus áttekintés és metaanalízis

A daganattal összefüggő thrombosis (CAT) szignifikáns mértékű morbiditással és mortalitással jár. A standard kezelés továbbra is az alacsony molekulasúlyú heparinnal (LMWH) történik, de az új, szisztematikus vizsgálatok alátámasztják a rivaroxaban hatásosságát és biztonságosságát CAT kezelésében. Nincs elegendő adat a valós életben történő alkalmazással kapcsolatban.

Megjelenés: 2021. 03. 31. | Frissítve: 2021. 05. 11.
Tovább

Nemzeti népegészségügyi program indítását sürgeti egy most véget ért kutatás

A magyar lakosság egészségi állapotának javítása az ország gazdasági versenyképességének javítása miatt is sürgető, nemzeti népegészségügyi program kidolgozására és elindítására van szükség egy a Debreceni Egyetemen (DE) hétfőn ismertetett kutatás eredményei szerint.

Megjelenés: 2021. 05. 10. | Frissítve: 2021. 05. 10.
Tovább

Koronavírus: javulnak a járványügyi adatok, de ez nem jelenti a járvány végét

Napról napra javulnak a járványügyi adatok, csökken az elhunytak és kórházban kezeltek, lélegeztetésre szorulók száma, de ez nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.

Megjelenés: 2021. 05. 09.
Tovább

Koronavírus - Horvátországban már minden negyedik ember megkapta az első védőoltást

Horvátországban már minden negyedik ember megkapta az első védőoltást a koronavírus ellen - közölte az ország közegészségügyi intézete (HZJZ) vasárnap. Szombaton rekordszámú, 53 ezer 059 adag oltóanyagok használtak fel.

Megjelenés: 2021. 05. 09.
Tovább

A testmozgás segíti a betegek felépülését a hosszan tartó Covid-19 tüneteiből

Jelentős javulást tapasztaltak testmozgásukban, légzésükben, fáradtságukban és kognitív képességeiben azok a hosszan tartó Covid-19 tünetekben szenvedők, aki részt vettek egy hat hétig tartó rehabilitációs programon - közölték brit kutatók.

Megjelenés: 2021. 05. 07.
Tovább

Az EMA lezárta a Johnson-vakcina vizsgálatát és ismételten az oltóanyag hatékonyságát hangsúlyozta

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes szakbizottságda lezárta a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek összefüggésében indított vizsgálatát, és kiemelte: az oltóanyag előnyei felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait - közölte az uniós gyógyszerügynökség pénteken.

Megjelenés: 2021. 05. 07.
Tovább

Az EMA megkezdte a Sotrovimab nevű, koronavírus-fertőzöttek kezelésére kifejlesztett gyógyszer hatékonyságának vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a brit GlaxoSmithKline és az amerikai Vir Biotechnology vállalatok által közösen fejlesztett, Sotrovimab nevű, koronavírussal fertőzöttek kezelését célzó gyógyszer folyamatos felülvizsgálatát (rolling review) - közölte az uniós ügynökség pénteken.

Megjelenés: 2021. 05. 07.
Tovább

Koronavírus - Egészségügyi miniszter: valószínűleg sikerült megtörni a harmadik hullámot Németországban

Az utóbbi napok járványügyi adatai alapján úgy tűnik, hogy sikerült megtörni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) harmadik fertőzéshullámát Németországban - mondta a szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

Megjelenés: 2021. 05. 07.
Tovább

4 millió 204 ezer a beoltott, 1541 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 203 873 fő, közülük 2 406 684 fő már a második oltását is megkapta. Május 13-ától újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások.

Megjelenés: 2021. 05. 07.
Tovább

Koronavírus - Nemzetközi tanulmányok: a Pfizer-BioNTech vakcina kiemelkedően hatékony a mutációkkal szemben

Két, csütörtökön közzétett tanulmány is azt állapította meg, hogy a Pfizer amerikai, és a BioNTech német gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina kiemelkedően hatékony a vírus fertőzőbb mutációi ellen is - számolt be róla csütörtökön az amerikai sajtó.

Megjelenés: 2021. 05. 06.
Tovább

Koronavírus - Az EU stratégiát terjesztett elő a koronavírus okozta betegség terápiás kezelésével kapcsolatban

Az Európai Bizottság stratégiát terjesztett elő a koronavírus okozta megbetegedés terápiás kezelésével kapcsolatban, ennek célja, hogy támogassa a gyógyszerészeti készítmények fejlesztését, illetve az azokhoz való hozzáférhetőséget - jelentette be csütörtökön a brüsszeli testület.

Megjelenés: 2021. 05. 06. | Frissítve: 2021. 05. 06.
Tovább

Koronavírus - Oroszországban bejegyezték a Szputnyik Light vakcinát

Oroszországban hivatalosan engedélyezték a Szputnyik Light vakcina használatát - közölte csütörtökön az orosz oltóanyagokat menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Megjelenés: 2021. 05. 06.
Tovább

Átadták a népegészségügyi központ felújított vastagbélszűrési laboratóriumát

Átadták a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vastagbélszűrési minták kiértékelését végző felújított laboratóriumát csütörtökön. A beruházásra 841 millió forint uniós forrást fordítottak.

Megjelenés: 2021. 05. 06.
Tovább

OGYÉI tájékoztató a Covid-19-ben, indikáción túli gyógyszeralkalmazás keretén belül alkalmazható készítmények hatóanyagaival kapcsolatosan

A COVID-19 betegség kezelésére jelenleg használt gyógyszerek közül, orvosszakmai indokok alapján, az alábbi felsorolásban megjelölt hatóanyagú gyógyszerek egyedi-, illetve indikáción túli gyógyszeralkalmazását támogatja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának véleménye alapján:

Megjelenés: 2021. 05. 06.
Tovább

Szegedi kutatók új eredményeket értek el a mesterségesintelligencia-alapú biológiai képelemzés területén

A biológiai jelenségek folytonos, nagy felbontású elemzést teszi lehetővé az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársainak legújabb fejlesztése.

Megjelenés: 2021. 05. 06.
Tovább

Koronavírus - Csaknem 1,1 millió beadott adaggal újabb napi oltásrekordot állítottak fel Németországban

Újabb rekordot felállítva egy nap alatt csaknem 1,1 millió adagot adtak be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltásból Németországban egy nap alatt a szövetségi kormány csütörtöki adatai szerint.

Megjelenés: 2021. 05. 06.
Tovább

Merkely: a kínai vakcina adja a legszélesebb védettséget

A Sinopharm-vakcinák beadását követően kialakuló ellenanyagszint mértéke akár a több százszorosa is lehet annak, mint amit egy átfertőzöttséggel megszerezhetünk, ezért a híresztelésekkel ellentétben jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Nemzet megkeresésére szerdán.

Megjelenés: 2021. 05. 05.
Tovább

Különleges genetikai háttérrel rendelkeznek a 105 évig élő emberek

Különleges genetikai hátterüknek köszönhetően élnek egyes emberek akár több mint 105 évig is - állapították meg olasz kutatók.

Megjelenés: 2021. 05. 05.
Tovább

Koronavírus - Indiai és brit vírusmutációt mutattak ki egy romániai fertőzési gócban

Az új típusú koronavírus egyik indiai vírusmutációját, illetve a brit vírusvariánst azonosították egy Bukarest határában felfedezett fertőzési gócban - közölte szerdán a román közegészségügyi intézet (INSP).

Megjelenés: 2021. 05. 05.
Tovább

4 millió 123 ezer a beoltott, 1130 az új fertőzött, elhunyt 128 beteg

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 123 697 fő, közülük 2 248 775 fő már a második oltását is megkapta. 1130 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 785 967 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Megjelenés: 2021. 05. 05.
Tovább

Kiemelten fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele a súlyos asztmás betegeknek

A súlyos vagy nem megfelelően kezelt asztmás betegek esetében a COVID-19 fertőzés komolyabb lefolyású lehet, és nagyobb kockázattal is járhat, ezért nekik kiemelten fontos az ajánlott óvintézkedések betartása és az oltás felvétele – hívja fel a figyelmet a május 5-i Asztma Világnap alkalmából dr. Tamási Lilla egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatóhelyettese.

Megjelenés: 2021. 05. 05.
Tovább

Csonttörések kockázata hosszú távú antikoaguláns terápia mellett

Már a 2000-es évek elején felmerült, hogy a warfarin növelheti az osteoporosissal összefüggő csonttörések kockázatát. Pitvarfibrilláló, nem K-vitamin antagonista orális antikoagulánsokat (NOAC-okat) szedő betegek warfarinhoz viszonyított törési kockázatát értékelték egy szisztematikus áttekintés és metaanalízis során.

Megjelenés: 2021. 04. 28. | Frissítve: 2021. 05. 05.
Tovább

PHARMINDEX Online Trombinfo nyereményjáték nyertesei

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed vitae euismod diam. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Etiam arcu nisl, tempor et fermentum nec, sodales sit amet velit. Vivamus pharetra consectetur laoreet. Donec eros velit, scelerisque sit amet nisl lobortis, lobortis vulputate magna. Suspendisse potenti. Nullam sed lectus tempus, cursus purus eget, tincidunt magna. Maecenas suscipit ut nisi ut volutpat. Praesent laoreet ullamcorper nisi vel ullamcorper.

Megjelenés: 2017. 06. 06. | Frissítve: 2021. 05. 05.
Tovább

Megállt a koronavírus-koncentráció csökkenése a szennyvízben

A 17. héten a szennyvízminták koronavírus eredményei erős ingadozást mutatnak, a korábbi heteket jellemző csökkenés megállt.

Megjelenés: 2021. 05. 04.
Tovább

Koronavírus - Szlovéniában az oltási kampány felgyorsítását kérik a szakemberek

Szlovéniában a koronavírus elleni oltási kampány ütemének felgyorsítását kérik a szakemberek, hogy az elkövetkező hónapokban rendeződhessen a járványhelyzet az országban - írta a helyi sajtó kedden.

Megjelenés: 2021. 05. 04. | Frissítve: 2021. 05. 04.
Tovább

Az EMA megkezdte a kínai Sinovac koronavírus elleni oltóanyagának vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a kínai Sinovac Life Sciences biotechnológiai vállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett, inaktivált vírust (Vero Cell) tartalmazó vakcina folyamatos felülvizsgálatát (rolling review), közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség kedden.

Megjelenés: 2021. 05. 04.
Tovább

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: az óvatosság a harmadik hullám leszálló szakaszában is fontos

Napról napra javulnak a járványügyi adatok, az ország a pandémia harmadik hullámának leszállóágában van, de továbbra is fontos az óvatosság - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Megjelenés: 2021. 05. 04.
Tovább

Az EMA megkezdte a kínai Sinovac vállalat koronavírus elleni oltóanyagának vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a kínai Sinovac Life Sciences biotechnológiai vállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett, inaktivált vírust (Vero Cell) tartalmazó vakcina folyamatos felülvizsgálatát (rolling review) - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség kedden.

Megjelenés: 2021. 05. 04. | Frissítve: 2021. 05. 04.
Tovább

Thromboembolia, vérzés és vaszkuláris halálozás nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban és 2-es típusú diabéteszben szenvedő, rivaroxabannal vagy warfarinnal kezelt betegeknél

A diabétesz 49%-kal növeli a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatát. Nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél ötszörös a stroke kockázata, valamint nagyobb a vaszkuláris okok miatti halálozás gyakorisága. Jelen áttekintésben a kutatók azt vizsgálták, hogy milyen a rivaroxaban hatásossága és biztonságossága warfarinnal összehasonlítva nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban (NVAF) és 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2021. 04. 14. | Frissítve: 2021. 05. 04.
Tovább

Krónikus coronariabetegek hosszútávú antithromboticus kezelése – egy hálózatos metaanalízis eredménye

Eddig számos nagy léptékű klinikai vizsgálatot végeztek CCS betegekkel különböző antithromboticus stratégiák értékelésére, így például a P2Y12-gátló monoterápiával, kettős thrombocytagátlással, antikoaguláns monoterápiával vagy thrombocytagátló és antikoaguláns kombinálásával. E stratégiák közös jellemzője, hogy az aszpirin monoterápiához képest bizonyos mértékben növelik a vérzési kockázatot. Ugyanakkor az egyes kezelési módszerek közvetlen, fej-fej melletti összehasonlítására nem végeztek vizsgálatot. A krónikus coronariabetegségben szóba jövő, hosszú távú antithromboticus megközelítések összevetésére egy hálózatos metaanalízis készült, melynek eredményét a közelmúltban tették közzé.

Megjelenés: 2021. 05. 11. | Frissítve: 2021. 05. 03.
Tovább

Csonttörések kockázata hosszú távú antikoaguláns terápia mellett

Már a 2000-es évek elején felmerült, hogy a warfarin növelheti az osteoporosissal összefüggő csonttörések kockázatát. Pitvarfibrilláló, nem K-vitamin antagonista orális antikoagulánsokat (NOAC-okat) szedő betegek warfarinhoz viszonyított törési kockázatát értékelték egy szisztematikus áttekintés és metaanalízis során.

Megjelenés: 2021. 05. 03.
Tovább

A dohányosok támogatása és mindannyiunk egészségének fejlesztése érdekében megalakult a Dohányzás Visszaszorításának és az Ártalmak Csökkentésének Nemzetközi Szövetsége (SCOHRE)

A dohányzás szabályozására irányuló számos törekvés ellenére a dohányzás okozta megbetegedések következtében minden évben nyolc millióan halnak korai halált. Évtizedek óta ismerjük a dohányzás káros hatásait, ennek ellenére azonban világszerte 1 milliárd ember dohányzik és a dohányosok száma továbbra is növekszik. Az Európai Unió területén a dohányzás a rák okozta halálozás leginkább megelőzhető oka: a rák okozta halálozások 27%-a köthető a dohányzáshoz. Ha teljes mértékben meg tudnánk szüntetni a dohányzást, a tüdőrákos megbetegedések akár 90%-át is képesek lehetnénk elkerülni.

Megjelenés: 2021. 05. 03.
Tovább

Koronavírus - Meghaladta a 15 milliót a beadott második oltási adagok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a 15 milliót a koronavírus elleni oltásokból beadott második dózisok száma Nagy-Britanniában. Az eddig beadott első és második oltási adagok együttes száma megközelítette az 50 milliót.

Megjelenés: 2021. 05. 03.
Tovább

Játékszabályzat

Jelen nyereményjáték szabályzat a Vidal Next Kft. által üzemeltetett PHARMINDEX Online weboldal Trombinfo microsite-ján (http://trombinfo.pharmindex-online.hu) megjelenő nyereményjátékra vonatkozik. A nyereményjáték szervezője a Vidal Next Kft. (továbbiakban: Szervező).

Megjelenés: 2017. 03. 03. | Frissítve: 2021. 05. 01.
Tovább

Benyújtották az EU-s engedélykérelmet a Pfizer/BioNTech-vakcina használatához a 12-15 éves korosztályban

Európai uniós engedélyt kért a Pfizer és a BioNTech az új típusú koronavírus ellen (SARS-CoV-2) kifejlesztett vakcinájuk alkalmazására a 12-15 éves korosztályban - közölte pénteken az amerikai gyógyszeripari társaság és a német biotechnológiai kutatóvállalat.

Megjelenés: 2021. 04. 30. | Frissítve: 2021. 04. 30.
Tovább

Koronavírus - Egymilliónál is több oltást adtak be egy nap alatt Németországban

Napi rekordot felállítva egymilliónál is több adagot adtak be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) védő oltásból Németországban az utóbbi 24 órában a szövetségi kormány csütörtöki adatai szerint.

Megjelenés: 2021. 04. 29.
Tovább

Koronavírus - Horvátországban és Szlovéniában is felgyorsítják az oltási kampányt

A nagyobb vakcinaszállítmányok érkezésével Horvátországban és Szlovéniában is felgyorsítják a koronavírus elleni oltási kampányt - írta a helyi sajtó csütörtökön.

Megjelenés: 2021. 04. 29.
Tovább

Koronavírus - Várhatóan júniustól lehet oltani az EU-ban a 12-15 éves korosztályban a Pfizer/BioNTech-vakcinával

Várhatóan június elejétől lehet majd használni az Európai Unióban a 12-15 éves korosztályban az új típusú koronavírus ellen (SARS-CoV-2) a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat együttműködésével kifejlesztett vakcinát - mondta a német cég vezérigazgatója egy csütörtökön ismertetett nyilatkozatában.

Megjelenés: 2021. 04. 29.
Tovább

Kínából származó étrend-kiegészítő kapszula forgalmazását tiltotta meg a Nébih

Férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulában mutatott ki jelentős mennyiségű gyógyszer-hatóanyagot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért a hivatal kötelezte a forgalmazót a termék azonnali visszavonására a kereskedelmi forgalomból és a fogyasztóktól, egyúttal megtiltotta további forgalmazását és importálását.

Megjelenés: 2021. 04. 28.
Tovább

Kapcsolatot mutattak ki bizonyos vércsoportok és 49 betegség között

Kapcsolatot mutattak ki bizonyos vércsoportok és 49 betegség fokozott kockázata között a svédországi Karolinska Intézet kutatói, akik több mint ötmillió svéd ember adataira és csaknem ezer betegségre terjesztették ki a tanulmányukat, megállapítva egyebek között, hogy a B-s vércsoport védelmet nyújthat a vesekövek ellen.

Megjelenés: 2021. 04. 28.
Tovább

Koronavírus - Az angol felnőttek csaknem 70 százalékának szervezetében lehet koronavírus elleni antitest

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett legújabb becslése szerint az angliai felnőtt népesség csaknem 70 százalékának szervezetében lehet jelen a koronavírus ellen termelődő antitest.

Megjelenés: 2021. 04. 28.
Tovább

Koronavírus - BioNTech-vezető: az indiai változat ellen is védhet a Pfizer/BioNTech-vakcina

Minden bizonnyal az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Indiában felbukkant változata ellen is véd a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat együttműködésével kifejlesztett vakcina - jelentette ki a német cég vezérigazgatója szerdán.

Megjelenés: 2021. 04. 28.
Tovább

Krónikus coronariabetegek hosszútávú antithromboticus kezelése – egy hálózatos metaanalízis eredménye

Összehasonlító elemzés négy randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat alapján.

Megjelenés: 2021. 04. 28.
Tovább